Kelapa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Pokok Kelapa)
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Kelapa
Nyiur
Cocos nucifera - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-187.jpg
Gambar rajah pokok kelapa.
Pengelasan saintifik
Alam:
Divisi:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
C. nucifera
Nama binomial
Cocos nucifera
(L.)

Kelapa (Jawi: کلاڤ) atau nyiur (juga dieja nyior, Jawi: ڽيور‎; nama saintifik: Cocos nucifera L.) adalah spesies tumbuhan palma satu-satunya yang wujud dalam genus Cocos[1] keluarga Arecaceae. Pokok ini bertaburan luas di semua kawasan tropika Bumi.

Tumbuhan ini amat dimanfaatkan banyak masyarakat yang menggunakan hampir semua bahagian pokok tidak sahaja buah untuk pelbagai tujuan sehingga sering mendapat gelaran "pokok seribu guna".

Peristilahan[sunting | sunting sumber]

Perkataan nyiur diturunkan dari akar Malayo-Polynesian *ñiuʀ.[2][3] Bentuk Melayu Kunonya ñīyur antara salah satu dari empat jenis pokok palma yang disebut-sebut dalam Batu Bersurat Talang Tuo dari tahun 684 M.[4]:39

Asal[sunting | sunting sumber]

Kajian genetik moden yang terbaharu menempatkan tempat asal kelapa atau nyiur di kawasan tropika bertemunya barat Lautan Pasifik/Teduh dan timur Lautan Hindi antara kepulauan Nusantara di Asia Tenggara dan Melanesia di mana spesies-spesies pokok ini menunjukkan banyak kepelbagaian ciri genetik dalaman.[5][6][7][8] Titik tumpu ini turut diselidik dari membuat hubung kait dengan taburan spesies-spesies ketam kelapa dan serangga yang bergantungan kepada tumbuhan ini di mana kawasan kepulauan Asia Tenggara dikira mempunyai 90% kepadatan berbanding yang ada di benua-benua Amerika dan Afrika yang masing-masing 20% dan 4%.[9]

Orang-orang Austronesia menyebarkan tumbuhan ini dalam pelayaran perahu-perahu mereka menuju sejauh pulau-pulau Pasifik.[7][8][10][11] Perkara ini turut tercermin pada istilah yang digunakan bahasa-bahasa setempat; perkataan nyiur dalam bahasa Melayu sepunca turunan-turunan lain akar Austronesia termasuklah:[2][12][13][14][15][3][16]

Rekod fosil di New Zealand menunjukkan pokok kecil seperti kelapa tumbuh di situ semenjak 15 juta tahun dahulu. Fosil yang lebih tua telah dijumpai di Rajasthan, India. Walau dari manapun asal pokok kelapa, ia telah tersebar disebahagian besar kawasan tropika, terutamanya sepanjang persisiran pantai. Oleh kerana buah kelapa ringan dan timbul, pokok kelapa mudah tersebar oleh arus laut yang mampu membawa buah kelapa pada jarak yang jauh. Pokok kelapa hidup subur di tanah berpasir, paya dengan banyak cahaya matahari dan hujan yang tetap (75-100 cm setahun), yang menjadikan koloni di pantai agak mudah. Buah yang dikumpulkan dari laut jauh ke utara seperti Norway telah di dapati masih utuh dan mampu tumbuh setelah diberikan keadaan yang sesuai. Bagaimanapun di Kepulauan Hawaii, pokok kelapa dianggap diperkenalkan oleh orang Polinesia, pertama diperkenalkan ke kepulauan oleh pelayar Polinesia dari tanah asal mereka di Pasifik Selatan.

Botani[sunting | sunting sumber]

Pokok kelapa adalah tumbuhan saka yang besar. Ia mampu tumbuh setinggi 30 meter, dengan pelepah daun pinnate sepanjang 4-6 meter, dengan helaian daun pinnae sepanjang 60-90 cm; pelepah tua luruh meninggalkan batang pokok yang licin.

Pokoknya boleh mencapai ketinggian 6 hingga 30 meter bergantung kepada variasi. Ia didapati di semua kawasan tropika.

Buah[sunting | sunting sumber]

Secara botani, buah kelapa merupakan "buah kering" yang dikenali sebagai drupa bergentian (bukannya "kacang"). Mesokarpa terdiri daripada gentian yang dikenali sebagai sabut menutupi endokarpa keras disebutkan sebagai tempurung. Tempurung mempunyai tiga liang percambahan yang jelas kelihatan di permukaan luar apabila sabutnya dibuang. Melalui salah satu darinya pucuk keluar apabila embrionya bercambah. Apabila dilihat dari satu bahagian, tempurung dan liang percambahan kelihatan seperti muka monyet yang merupakan istilah bahasa Portugis iaitu coco.

Penanaman[sunting | sunting sumber]

Pokok kelapa di Johor Bahru, Johor, Malaysia

Buah kelapa tua dibiarkan bercambah dan ditanam di tapak tetap dan turut ditanam pindah sebagai pokok hiasan dalam lanskap. Bagi kelapa yang tinggi ia selalunya lambat matang dan berbunga semasa usia 6-10 tahun. Kelapa tinggi boleh hidup sampai 100 tahun dan tahan lasak iaitu boleh tumbuh dalam pelbagai keadaan dan jenis tanah. Bagi kelapa rendah, ia berbunga 3 tahun selepas ditanam dengan ketinggian tidak melebihi 1 meter. Kelapa rendah mungkin memberi hasil sehingga berusia 70 tahun.

Penyakit dan perosak[sunting | sunting sumber]

Pokoknya boleh dijangkiti penyakit yang disebabkan kulat, bakteria dan virus yang boleh menyebabkan paksi tengah pokok menjadi busuk, batang menjadi reput dan berdaun kuning. Kulat juga boleh membunuh pokok kelapa. Perosak yang paling besar adalah kumbang badak dan kumbang hitam. Buah kelapa dimakan tupai dan di sesetengah tempat buahnya dimakan ketam kelapa.

Varieti[sunting | sunting sumber]

Susunan varieti kelapa di Malaysia semasa di MAHA.
Varieti kelapa jantong.

Varieti-varieti kelapa yang terdapat di Malaysia ialah:-

 1. Kelapa Tinggi Malaya (Malayan Tall )
 2. Kelapa Rendah Merah Malaya (Malayan Red Dwarf, MRD)
 3. Kelapa Rendah Kuning Malaya (Malayan Yellow Dwarf, MYD)
 4. Kelapa Rendah Hijau Malaya (Malayan Green Dwarf, MGD)
 5. Kelapa MAWA (Malayan Dwarf X West Afrcan Tall)
 6. Kelapa MATAG (MYD/MRD X Tagnanan Tall)
 7. Kelapa Tinggi Afrika Barat
 8. Kelapa Tinggi Tagnanan
 9. Kelapa Tinggi Rennel
 10. Kelapa Wangi (Aromatic Dwarf)
 11. Kelapa MAREN (MYD.MRD X Rennel Tall)
 12. Kelapa MAMA (MYD/MRD X Malayan Tall)

Kegunaan[sunting | sunting sumber]

Kesemua bahagian pokok kelapa berguna kecuali kemungkinannya bahagian akar dan pokok kelapa mampu menghasilkan sehingga 75 biji kelapa setahun; dengan itu, ia mempunyai nilai ekonomi yang tinggi. Malah, nama pokok kelapa dalam bahasa Sanskrit adalah kalpa vriksha, yang diterjemahkan sebagai "pokok yang membekalkan semua keperluan kehidupan".

Buah[sunting | sunting sumber]

Air daripada buah kelapa boleh diminum dan isi kelapa yang lembut boleh dimakan mentah. Kelapa muda juga dikukus, direbus atau dipanggang sebelum airnya diminum dan isinya dimakan. Kelapa tua diproses untuk dijadikan kelapa parut yang boleh diperah menjadi santan digunakan dalam pelbagai jenis lauk-pauk dan kuih-muih. Santan apabila dimasak dalam tempoh yang mencukupi boleh dipecahkan menjadi minyak yang tidak sahaja boleh digunakan untuk tujuan masakan malah juga sebagai bahan api pelita dan bahan mentah membuat barangan seperti sabun.

Sisa-sisa yang ditinggalkan dari pemerolehan isi buah ini juga tidak terbazir. Sabut kelapa tua boleh dibuat tali mahupun sebagai alas penanaman tumbuhan tertentu seperti anggerik. Tempurung kelapa boleh diproses menjadi ubat nyamuk apabila dibakar dan barangan kraftangan. Serbut sabut boleh dibuat bahan reput dan kompos dalam pertanian

Daun[sunting | sunting sumber]

Daun kelapa boleh dibuat pembalut makanan, urat daunnya yang keras boleh dijadikan lidi batang penyapu atau sate.

Bunga[sunting | sunting sumber]

Tandan atau mayang bunga kelapa yang masih muda dipakai orang untuk hiasan dalam upacara perkahwinan dengan simbol tertentu. Bunga betina atau buah mudanya dapat dimakan. Malah, bahan mayang ini turut dipakai dalam pembuatan sejenis hidangan gudeg dalam kalangan orang Jawa disebut gudeg manggar.

Nektar manis yang keluar dari tangkai bunga yakni nira dapat diminum segar mahupun ditapaikan lanjut sebagai minuman keras iaitu tuak atau diproses menjadi gula.

Batang pokok[sunting | sunting sumber]

Batang kelapa boleh dibuat titi serta bahan pembinaan untuk rumah seperti papan, dinding dan lantai.

Kepercayaan[sunting | sunting sumber]

Upacara-upacara sembahyang agama Hindu sering melibatkan penggunaan buah kelapa.[17] Salah satu betara disembah masyarakat menganut agama ini iaitu dewi Lakshmi sering digambarkan memegang buah ini.[18]

Galeri[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Royal Botanic Gardens, Kew. Cocos. World Checklist of Selected Plant Families.
 2. ^ a b Blust, Robert; Trussel, Stephen (2010). "*niuR: coconut". Austronesian Comparative Dictionary. Dicapai pada 16 Ogos 2021.
 3. ^ a b Blust, Robert (2014). "Some Recent Proposals Concerning the Classification of the Austronesian Languages". Oceanic Linguistics. 53 (2): 300–391. doi:10.1353/ol.2014.0025. S2CID 144931249.
 4. ^ Coedes, G. (1930). "Les inscriptions malaises de Çrivijaya", BEFEO tome 30(1): 29-80.
 5. ^ Perera, Lalith, Suriya A.C.N. Perera, Champa K. Bandaranayake and Hugh C. Harries. (2009). "Chapter 12 – Coconut". In Johann Vollmann and Istvan Rajcan (Eds.). Oil Crops. Springer. pp. 370–372. ISBN 978-0-387-77593-7.
 6. ^ Elevitch, C.R., penyunting (April 2006). "Cocos nucifera (coconut), version 2.1" (PDF). In: Species Profiles for Pacific Island Agroforestry. Permanent Agriculture Resources, Hōlualoa, Hawai‘i. Diarkibkan (PDF) daripada yang asal pada Oktober 20, 2013. Dicapai pada Disember 22, 2016.
 7. ^ a b Baudouin, Luc; Lebrun, Patricia (26 July 2008). "Coconut (Cocos nucifera L.) DNA studies support the hypothesis of an ancient Austronesian migration from Southeast Asia to America". Genetic Resources and Crop Evolution. 56 (2): 257–262. doi:10.1007/s10722-008-9362-6. S2CID 19529408.
 8. ^ a b Gunn, Bee F.; Baudouin, Luc; Olsen, Kenneth M.; Ingvarsson, Pär K. (22 June 2011). "Independent Origins of Cultivated Coconut (Cocos nucifera L.) in the Old World Tropics". PLOS ONE. 6 (6): e21143. Bibcode:2011PLoSO...621143G. doi:10.1371/journal.pone.0021143. PMC 3120816. PMID 21731660.
 9. ^ Lew, Christopher. "Tracing the origin of the coconut (Cocos nucifera L.)" (PDF). Prized Writing 2018-2019. University of California, Davis: 143–157.
 10. ^ Crowther, Alison; Lucas, Leilani; Helm, Richard; Horton, Mark; Shipton, Ceri; Wright, Henry T.; Walshaw, Sarah; Pawlowicz, Matthew; Radimilahy, Chantal; Douka, Katerina; Picornell-Gelabert, Llorenç; Fuller, Dorian Q.; Boivin, Nicole L. (14 June 2016). "Ancient crops provide first archaeological signature of the westward Austronesian expansion". Proceedings of the National Academy of Sciences. 113 (24): 6635–6640. doi:10.1073/pnas.1522714113. PMC 4914162. PMID 27247383.
 11. ^ Brouwers, Lucas (1 August 2011). "Coconuts: not indigenous, but quite at home nevertheless". Scientific American. Dicapai pada 10 January 2019.
 12. ^ Elevitch, Craig R., penyunting (2006). Traditional trees of Pacific Islands : their culture, environment, and use. forewords by Isabella Aiona Abbott and Roger R.B. Leakey (ed. 1st). Hōlualoa, Hawaii: Permanent Agriculture Resources. ISBN 978-0970254450.
 13. ^ Osmond, Meredith (1998). "Horticultural practices" (PDF). Dalam Ross, Malcolm; Pawley, Andrew; Osmond, Meredith (penyunting). The lexicon of Proto Oceanic : The culture and environment of ancestral Oceanic society. 1. Pacific Linguistics. m/s. 115–142. doi:10.15144/PL-C152.115.
 14. ^ Blust, Robert (1988). "The Austronesian Homeland: A Linguistic Perspective" (PDF). Asian Perspectives. 26 (1): 45–67.
 15. ^ Elbert, Samuel H. (1964). "Hawaiian reflexes of Proto-Malayo-Polynesian and Proto-Polynesian reconstructed forms". The Journal of the Polynesian Society. 73 (4): 399–410.
 16. ^ Ahuja, S.C.; Ahuja, Siddharth; Ahuja, Uma (2014). "Coconut – History, Uses, and Folklore" (PDF). Asian Agri-History. 18 (3): 221–248. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2017-08-10.
 17. ^ Patil, Vimla (September 2011). "Coconut – Fruit Of Lustre In Indian Culture". eSamskriti. Diarkibkan daripada yang asal pada Mei 14, 2016. Dicapai pada Mei 18, 2016.
 18. ^ Dallapiccola, Anna. Dictionary of Hindu Lore and Legend. ISBN 0-500-51088-1.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]