Senarai bandaraya mengikut KDNK

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Berikut merupakan senarai bandar raya mengikut Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) pada 2001, iaitu mengukur kuasa ekonomi bandar-bandar tersebut. KDNK dikira melalui pariti kuasa membeli (PPP), yang mengubahsuai KDNK per kapita mengikut kos hidup di bandar masing-masing. KDNK dalam senarai berikut merupakan PPP per kapita yang diubahsuai dan didarab oleh jumlah penduduk bandar dan kawasan urban sekeliling.[1]

Senarai 100 bandar raya terkaya di dunia pada tahun 2001[sunting | sunting sumber]

Philadelphia
Boston
Dallas
Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS KDNK Per Kapita
1 Tokyo Jepun Jepun $ 1250 $ 63,778
2 New York Amerika Syarikat AS $ 945 $ 61,000
3 Los Angeles Amerika Syarikat AS $ 910 $ 53,300
4 Chicago Amerika Syarikat AS $ 452 $ 51,100
5 London United Kingdom Britain $ 410 $ 59,400
6 Paris Perancis Perancis $ 409 $ 46,000
7 San Francisco Amerika Syarikat AS $ 408 $ 58,000
8 Sydney Australia Australia $ 407 $ 39,000
9 Osaka Jepun Jepun $ 405 $ 32,000
10 Buenos Aires Argentina Argentina $ 402 $ 18,200
11 Philadelphia Amerika Syarikat AS $ 314 $ 60,000
12 Bandar raya Mexico Mexico Mexico $ 352 $ 18,381
13 Seoul Korea Selatan Korea Selatan $ 295 $ 23,000
14 Amsterdam Belanda Belanda $ 291 $ 47,000
15 Houston Amerika Syarikat AS $ 235 $ 54,300
16 Ulsan Korea Selatan Korea Selatan $ 258 $ 57,000
17 Cali Colombia Colombia $ 246 $ 42,700
18 Hong Kong Republik Rakyat China China $ 244 $ 33,800
19 Beijing Republik Rakyat China China $ 236 $ 53,600
20 Shanghai Republik Rakyat China China $ 231 $ 42,800
21 São Paulo Brazil Brazil $ 225 $ 18,800
22 Toronto Kanada Kanada $ 209 $ 40,900
23 Florence Itali Itali $ 203 $ 50,000
25 Madrid Sepanyol Sepanyol $ 188 $ 36,300
26 Nagoya Jepun Jepun $ 186 $ 56,000
27 Moscow Rusia Rusia $ 181 $ 16,800
28 Phoenix Amerika Syarikat AS $ 156 $ 44,500
29 Minneapolis Amerika Syarikat AS $ 155 $ 59,700
30 Rio de Janeiro Brazil Brazil $ 141 $ 12,200
31 Barcelona Sepanyol Sepanyol $ 140 $ 31,800
32 Amiens Perancis Perancis $ 140 $ 54,600
33 Wuxi Republik Rakyat China China $ 139 $ 11,000
34 Melbourne Australia Australia $ 135 $ 36,400
35 Istanbul Turki Turki $ 133 $ 13,300
36 Lyon Perancis Perancis $ 130 $ 59,000
37 Rotterdam Belanda Belanda $ 126 $ 7,000
38 Rome Itali Itali $ 123 $ 47,000
39 Montreal Kanada Kanada $ 120 $ 34,200
40 Milan Itali Itali $ 115 $ 30,100
41 Marseille Perancis Perancis $ 110 $ 50,500
42 Manila Filipina Filipina $ 108
43 St Louis Amerika Syarikat AS $ 101 $ 40,400
44 X'ian Republik Rakyat China China $ 99 $ 10,000
45 Cairo Mesir Mesir $ 98 $ 9,000
46 Jakarta Indonesia Indonesia $ 98 $ 8,000
47 St Petersburg Amerika Syarikat AS $ 97 $ 44,000
48 Pusan Korea Selatan Korea Selatan $ 95 $ 27,200
49 Kyoto Jepun Jepun $ 94 $ 6,500
50 Vienna Austria Austria $ 93 $ 29,000
51 Niigata Jepun Jepun $ 93 $ 5,800
52 Tel Aviv Israel Israel $ 92 $ 30,000
53 Santiago Chile Chile $ 91 $ 16,000
54 Cleveland Amerika Syarikat AS $ 90 $ 27,600
55 Bangkok Thailand Thailand $ 89 $ 13,500
56 Tehran Iran Iran $ 88 $ 12,000
57 Portland Amerika Syarikat AS $ 87 $ 29,000
58 Bogotá Colombia Colombia $ 86 $ 11,000
59 St Petersburg Rusia Rusia $ 85 $ 18,200
60 Guangzhou Republik Rakyat China China $ 84 $ 11,000
61 Whuan Republik Rakyat China China $ 80 $ 32,000
62 Riyadh Arab Saudi Arab Saudi $ 80 $ 31,500
63 Lisbon Portugal Portugal $ 79 $ 30,300
64 Vancouver Kanada Kanada $ 79
65 Johannesburg Afrika Selatan Afrika Selatan $ 79
66 Guadalajara Mexico Mexico $ 78
67 Stockholm Sweden Sweden $ 76
68 Cape Town Afrika Selatan Afrika Selatan $ 75
69 Berlin Jerman Jerman $ 75
70 Athens Greece Greece $ 73
71 Birmingham United Kingdom Britain $ 72
72 Fukuoka Jepun Jepun $ 72
73 Manchester United Kingdom Britain $ 69
74 Lima Peru Peru $ 67
75 Belo Horizonte Brazil Brazil $ 65
76 Monterrey Mexico Mexico $ 60
77 Hamburg Jerman Jerman $ 58
78 Turin Itali Itali $ 58
79 Lille Perancis Perancis $ 56
80 Jeddah Arab Saudi Arab Saudi $ 55
81 Karachi Pakistan Pakistan $ 55
82 Dhaka Bangladesh Bangladesh $ 52
83 Munich Jerman Jerman $ 50
84 Dublin Republik Ireland Ireland $ 49
85 Leeds United Kingdom Britain $ 48
86 Warsaw Poland Poland $ 48
87 Tianjin Republik Rakyat China China $ 45
88 Cardiff United Kingdom Britain $ 45
89 Porto Alegre Brazil Brazil $ 44
90 Helsinki Finland Finland $ 43
91 Naples Itali Itali $ 43
92 Budapest Hungary Hungary $ 43
93 Zurich Switzerland Switzerland $ 42
94 Ankara Turki Turki $ 42
95 Bern Switzerland Switzerland $ 42
96 Auckland New Zealand New Zealand $ 41
97 Copenhagen Denmark Denmark $ 41
98 Recife Brazil Brazil $ 41
99 Kobe Jepun Jepun $ 40
100 Delhi India India $ 39

Terkaya di Amerika Utara[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 New York Amerika Syarikat AS $ 1133
2 Los Angeles Amerika Syarikat AS $ 639
3 Chicago Amerika Syarikat AS $ 460
4 Bandar raya Mexico Mexico Mexico $ 315
5 Philadelphia Amerika Syarikat AS $ 312

Terkaya di Amerika Utara kecuali bandar raya di AS[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Bandar raya Mexico Mexico Mexico $ 315
2 Toronto Kanada Kanada $ 209
3 Montreal Kanada Kanada $ 120
4 Vancouver Kanada Kanada $ 79
5 Monterrey Mexico Mexico $ 79

Terkaya di Eropah Barat[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Paris Perancis Perancis $ 460
2 London United Kingdom Britain $ 452
3 Madrid Sepanyol Sepanyol $ 188
4 Barcelona Sepanyol Sepanyol $ 140
5 Rome Itali Itali $ 123

Terkaya di Eropah Timur dan Utara[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Moscow Rusia Rusia $ 181
2 St Petersburg Rusia Rusia $ 93
3 Stockholm Sweden Sweden $ 76
4 Warsaw Poland Poland $ 48
5 Helsinki Finland Finland $ 43

Terkaya di Asia Timur[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Tokyo Jepun Jepun $ 1191
2 Osaka Jepun Jepun $ 341
3 Hong Kong Hong Kong Hong Kong $ 244
4 Seoul Korea Selatan Korea Selatan $ 218
5 Shanghai Republik Rakyat China China $ 139

Terkaya di Asia Selatan dan Tenggara[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Singapura Singapura Singapura $ 129
2 Mumbai India India $ 126
3 Manila Filipina Filipina $ 108
4 Jakarta Indonesia Indonesia $ 98
5 Kolkata India India $ 94

Terkaya di Timur Tengah[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Istanbul Turki Turki $ 133
2 Tel Aviv Israel Israel $ 92
3 Tehran Iran Iran $ 88
4 Riyadh Arab Saudi Arab Saudi $ 80
5 Jeddah Arab Saudi Arab Saudi $ 55

Terkaya di Amerika Selatan[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Buenos Aires Argentina Argentina $ 245
2 Sao Paulo Brazil Brazil $ 225
3 Rio De Janeiro Brazil Brazil $ 141
4 Santiago Chile Chile $ 91
5 Bogotá Colombia Colombia $ 86

Terkaya di Afrika[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Kaherah Mesir Mesir $ 98
2 Johannesburg Afrika Selatan Afrika Selatan $ 79
3 Cape Town Afrika Selatan Afrika Selatan $ 75
4 East Rand Afrika Selatan Afrika Selatan $ 39
5 Algiers Algeria Algeria $ 35

Terkaya di Oceania[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Sydney Australia Australia $ 172
2 Melbourne Australia Australia $ 135
3 Auckland New Zealand New Zealand $ 41
4

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]