Senarai bandaraya mengikut KDNK

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Berikut merupakan senarai bandar raya mengikut Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) pada 2005, iaitu mengukur kuasa ekonomi bandar-bandar tersebut. KDNK dikira melalui pariti kuasa membeli (PPP), yang mengubahsuai KDNK per kapita mengikut kos hidup di bandar masing-masing. KDNK dalam senarai berikut merupakan PPP per kapita yang diubahsuai dan didarab oleh jumlah penduduk bandar dan kawasan urban sekeliling.[1]

Senarai 100 bandar raya terkaya di dunia pada tahun 2005[sunting | sunting sumber]

Philadelphia
Boston
Dallas
Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS KDNK Per Kapita
1 Tokyo Jepun Jepun $ 1191 $ 63,778
2 New York Amerika Syarikat AS $ 1133 $ 61,000
3 Los Angeles Amerika Syarikat AS $ 639 $ 53,300
4 Chicago Amerika Syarikat AS $ 460 $ 51,100
5 Paris Perancis Perancis $ 460 $ 46,000
6 London United Kingdom Britain $ 452 $ 59,400
7 Osaka Jepun Jepun $ 341 $ 32,000
8 Bandar raya Mexico Mexico Mexico $ 315 $ 18,381
9 Philadelphia Amerika Syarikat AS $ 312 $ 60,000
10 Washington DC Amerika Syarikat AS $ 299 $ 42,700
11 Boston Amerika Syarikat AS $ 290 $ 47,000
12 Dallas/Fort Worth Amerika Syarikat AS $ 268 $ 57,000
13 Buenos Aires Argentina Argentina $ 245 $ 18,200
14 Hong Kong Republik Rakyat China China $ 244 $ 33,800
15 San Francisco Amerika Syarikat AS $ 242 $ 58,000
16 Atlanta Amerika Syarikat AS $ 236 $ 53,600
17 Houston Amerika Syarikat AS $ 235 $ 54,300
18 Miami Amerika Syarikat AS $ 231 $ 42,800
19 São Paulo Brazil Brazil $ 225 $ 18,800
20 Seoul Korea Selatan Korea Selatan $ 218 $ 23,000
21 Toronto Kanada Kanada $ 209 $ 40,900
22 Detroit Amerika Syarikat AS $ 203 $ 50,000
23 Madrid Sepanyol Sepanyol $ 188 $ 36,300
24 Seattle Amerika Syarikat AS $ 186 $ 56,000
25 Moscow Rusia Rusia $ 181 $ 16,800
26 Sydney Australia Australia $ 172 $ 39,000
27 Phoenix Amerika Syarikat AS $ 156 $ 44,500
28 Minneapolis Amerika Syarikat AS $ 155 $ 59,700
29 San Diego Amerika Syarikat AS $ 153 $ 54,600
30 Rio de Janeiro Brazil Brazil $ 141 $ 12,200
31 Barcelona Sepanyol Sepanyol $ 140 $ 31,800
32 Shanghai Republik Rakyat China China $ 139 $ 11,000
33 Melbourne Australia Australia $ 135 $ 36,400
34 Istanbul Turki Turki $ 133 $ 13,300
35 Denver Amerika Syarikat AS $ 130 $ 59,000
36 Singapura Singapura Singapura $ 129 $ 32,000
37 Mumbai India India $ 126 $ 7,000
38 Rome Itali Itali $ 123 $ 47,000
39 Montreal Kanada Kanada $ 120 $ 34,200
40 Milan Itali Itali $ 115 $ 30,100
41 Baltimore Amerika Syarikat AS $ 110 $ 50,500
42 Manila Filipina Filipina $ 108
43 St Louis Amerika Syarikat AS $ 101 $ 40,400
44 Beijing Republik Rakyat China China $ 99 $ 10,000
45 Cairo Mesir Mesir $ 98 $ 9,000
46 Jakarta Indonesia Indonesia $ 98 $ 8,000
47 St Petersburg Amerika Syarikat AS $ 97 $ 44,000
48 Pusan Korea Selatan Korea Selatan $ 95 $ 27,200
49 Kolkata India India $ 94 $ 6,500
50 Vienna Austria Austria $ 93 $ 29,000
51 Delhi India India $ 93 $ 5,800
52 Tel Aviv Israel Israel $ 92 $ 30,000
53 Santiago Chile Chile $ 91 $ 16,000
54 Cleveland Amerika Syarikat AS $ 90 $ 27,600
55 Bangkok Thailand Thailand $ 89 $ 13,500
56 Tehran Iran Iran $ 88 $ 12,000
57 Portland Amerika Syarikat AS $ 87 $ 29,000
58 Bogotá Colombia Colombia $ 86 $ 11,000
59 St Petersburg Rusia Rusia $ 85 $ 18,200
60 Guangzhou Republik Rakyat China China $ 84 $ 11,000
61 Pittsburgh Amerika Syarikat AS $ 80 $ 32,000
62 Riyadh Arab Saudi Arab Saudi $ 80 $ 31,500
63 Lisbon Portugal Portugal $ 79 $ 30,300
64 Vancouver Kanada Kanada $ 79
65 Johannesburg Afrika Selatan Afrika Selatan $ 79
66 Guadalajara Mexico Mexico $ 78
67 Stockholm Sweden Sweden $ 76
68 Cape Town Afrika Selatan Afrika Selatan $ 75
69 Berlin Jerman Jerman $ 75
70 Athens Greece Greece $ 73
71 Birmingham United Kingdom Britain $ 72
72 Fukuoka Jepun Jepun $ 72
73 Manchester United Kingdom Britain $ 69
74 Lima Peru Peru $ 67
75 Belo Horizonte Brazil Brazil $ 65
76 Monterrey Mexico Mexico $ 60
77 Hamburg Jerman Jerman $ 58
78 Turin Itali Itali $ 58
79 Lyon Perancis Perancis $ 56
80 Jeddah Arab Saudi Arab Saudi $ 55
81 Karachi Pakistan Pakistan $ 55
82 Dhaka Bangladesh Bangladesh $ 52
83 Munich Jerman Jerman $ 50
84 Dublin Republik Ireland Ireland $ 49
85 Leeds United Kingdom Britain $ 48
86 Warsaw Poland Poland $ 48
87 Tianjin Republik Rakyat China China $ 45
88 Bangalore India India $ 45
89 Porto Alegre Brazil Brazil $ 44
90 Helsinki Finland Finland $ 43
91 Naples Itali Itali $ 43
92 Budapest Hungary Hungary $ 43
93 Zurich Switzerland Switzerland $ 42
94 Ankara Turki Turki $ 42
95 Amsterdam Belanda Belanda $ 42
96 Auckland New Zealand New Zealand $ 41
97 Copenhagen Denmark Denmark $ 41
98 Recife Brazil Brazil $ 41
99 Rotterdam Belanda Belanda $ 40
100 Brussel Belgium Belgium $ 39

Terkaya di Amerika Utara[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 New York Amerika Syarikat AS $ 1133
2 Los Angeles Amerika Syarikat AS $ 639
3 Chicago Amerika Syarikat AS $ 460
4 Bandar raya Mexico Mexico Mexico $ 315
5 Philadelphia Amerika Syarikat AS $ 312

Terkaya di Amerika Utara kecuali bandar raya di AS[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Bandar raya Mexico Mexico Mexico $ 315
2 Toronto Kanada Kanada $ 209
3 Montreal Kanada Kanada $ 120
4 Vancouver Kanada Kanada $ 79
5 Monterrey Mexico Mexico $ 79

Terkaya di Eropah Barat[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Paris Perancis Perancis $ 460
2 London United Kingdom Britain $ 452
3 Madrid Sepanyol Sepanyol $ 188
4 Barcelona Sepanyol Sepanyol $ 140
5 Rome Itali Itali $ 123

Terkaya di Eropah Timur dan Utara[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Moscow Rusia Rusia $ 181
2 St Petersburg Rusia Rusia $ 93
3 Stockholm Sweden Sweden $ 76
4 Warsaw Poland Poland $ 48
5 Helsinki Finland Finland $ 43

Terkaya di Asia Timur[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Tokyo Jepun Jepun $ 1191
2 Osaka Jepun Jepun $ 341
3 Hong Kong Hong Kong Hong Kong $ 244
4 Seoul Korea Selatan Korea Selatan $ 218
5 Shanghai Republik Rakyat China China $ 139

Terkaya di Asia Selatan dan Tenggara[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Singapura Singapura Singapura $ 129
2 Mumbai India India $ 126
3 Manila Filipina Filipina $ 108
4 Jakarta Indonesia Indonesia $ 98
5 Kolkata India India $ 94

Terkaya di Timur Tengah[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Istanbul Turki Turki $ 133
2 Tel Aviv Israel Israel $ 92
3 Tehran Iran Iran $ 88
4 Riyadh Arab Saudi Arab Saudi $ 80
5 Jeddah Arab Saudi Arab Saudi $ 55

Terkaya di Amerika Selatan[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Buenos Aires Argentina Argentina $ 245
2 Sao Paulo Brazil Brazil $ 225
3 Rio De Janeiro Brazil Brazil $ 141
4 Santiago Chile Chile $ 91
5 Bogotá Colombia Colombia $ 86

Terkaya di Afrika[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Kaherah Mesir Mesir $ 98
2 Johannesburg Afrika Selatan Afrika Selatan $ 79
3 Cape Town Afrika Selatan Afrika Selatan $ 75
4 East Rand Afrika Selatan Afrika Selatan $ 39
5 Algiers Algeria Algeria $ 35

Terkaya di Oceania[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Sydney Australia Australia $ 172
2 Melbourne Australia Australia $ 135
3 Auckland New Zealand New Zealand $ 41
4

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]