Senarai bandaraya mengikut KDNK

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Berikut merupakan senarai bandar raya mengikut Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) pada 2005, iaitu mengukur kuasa ekonomi bandar-bandar tersebut. KDNK dikira melalui pariti kuasa membeli (PPP), yang mengubahsuai KDNK per kapita mengikut kos hidup di bandar masing-masing. KDNK dalam senarai berikut merupakan PPP per kapita yang diubahsuai dan didarab oleh jumlah penduduk bandar dan kawasan urban sekeliling.[1]

Senarai 100 bandar raya terkaya di dunia pada tahun 2005[sunting | sunting sumber]

Philadelphia
Boston
Dallas
Kedudukan Bandar raya Negara
1 New York  Amerika Syarikat
2 London Flag of the United Kingdom.svg United Kingdom
3 Shanghai  China
4 Los Angeles  Amerika Syarikat
5 Beijing  China
6 Chicago  Amerika Syarikat
7 Guangzhou  China
8 Tokyo  Jepun
9 Hong Kong  China
10 Chongqing  China
11 Teheran  Iran
12 Buenos Aires  Thailand
13 Shenzhen  China
14 Mexico  Mexico
15 Houston  Amerika Syarikat
16 Tianjin  China
17 Buenos Aires  Argentina
18 Istanbul Flag of Turkey.svg Turki
19 Paris  Perancis
20 Toronto  Kanada
21 Dallas  Amerika Syarikat
22 Milan  Itali
23 São Paulo Flag of Brazil.svg Brazil
24 Seoul Flag of South Korea.svg Korea Selatan
25 Philadelphia  Amerika Syarikat
26 Makau  China
27 Atlanta  Amerika Syarikat
28 Seattle  Amerika Syarikat
29 Berlin  Jerman
30 Kuning  China
31 Osaka  Jepun
32 San Francisco  Amerika Syarikat
33 Busan Flag of South Korea.svg Korea Selatan
34 Cairo Flag of Egypt.svg Mesir
35 Frankfort, Kentucky  Jerman
36 Washington, D.C.  Amerika Syarikat
37 Moscow Flag of Russia.svg Rusia
38 Jakarta  Indonesia
39 San Diego  Amerika Syarikat
40 Tel Aviv  Israel
41 Melbourne  Australia
42 Daegu Flag of South Korea.svg Korea Selatan
43 Karachi Flag of Pakistan.svg Pakistan
44 Fuzhou  China
45 Sydney  Australia
46 ZHONGSHAN  China
47 Dalil  China
48 Ordushahi  China
49 Hangzhou  China
50 Delhi  India
51 Naning  China
52 Wuhan  China
53 Suzhou  China
54 Boston  Amerika Syarikat
55 Shenyang  China
56 Dhaka  Bangladesh
57 Nagoya  Jepun
58 Saint Petersburg Flag of Russia.svg Rusia
59 Austin, Texas  Amerika Syarikat
60 Mumbai  India
61 Hamburg  Jerman
62 Charlotte  Amerika Syarikat
63 Miami  Amerika Syarikat
64 Denver  Amerika Syarikat
65 Montreal  Kanada
66 Kolkata  India
67 RIO Flag of Brazil.svg Brazil
68 Marseille  Perancis
69 Belo Horizonte Flag of Brazil.svg Brazil
70 phoenix  Amerika Syarikat
71 Marawi  Poland
72 Köln  Jerman
73 Bangalore  India
74 NG  China
75 Barcelona  Sepanyol
75 Rom  Itali
77 Bonn  Jerman
78 Chennai  India
79 Nashville  Amerika Syarikat
80 Fukuoka  Jepun
81 Orlando  Amerika Syarikat
82 Lagos-makoko-Naiga city  Nigeria
83 Xiamen  China
84 Xi'an  China
85 Madrid  Sepanyol
86 Ispharan  Iran
87 Qingdao  China
88 Napoli  Itali
89 Vancouver  Kanada
90 Memphis  Amerika Syarikat
91 Lyon  Perancis
92 Batouri  China
93 ESSEN  Jerman
94 Port Louis  Amerika Syarikat
95 Jaipur  India
96 Naning  China
97 Curitiba Flag of Brazil.svg Brazil
98 Lille  Perancis
99 Kaifenheim  China
100 Manchester Flag of the United Kingdom.svg United Kingdom

Terkaya di Amerika Utara[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 New York Amerika Syarikat AS $ 1133
2 Los Angeles Amerika Syarikat AS $ 639
3 Chicago Amerika Syarikat AS $ 460
4 Bandar raya Mexico Mexico Mexico $ 315
5 Philadelphia Amerika Syarikat AS $ 312

Terkaya di Amerika Utara kecuali bandar raya di AS[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Bandar raya Mexico Mexico Mexico $ 315
2 Toronto Kanada Kanada $ 209
3 Montreal Kanada Kanada $ 120
4 Vancouver Kanada Kanada $ 79
5 Monterrey Mexico Mexico $ 79

Terkaya di Eropah Barat[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Paris Perancis Perancis $ 460
2 London United Kingdom Britain $ 452
3 Madrid Sepanyol Sepanyol $ 188
4 Barcelona Sepanyol Sepanyol $ 140
5 Rome Itali Itali $ 123

Terkaya di Eropah Timur dan Utara[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Moscow Rusia Rusia $ 181
2 St Petersburg Rusia Rusia $ 93
3 Stockholm Sweden Sweden $ 76
4 Warsaw Poland Poland $ 48
5 Helsinki Finland Finland $ 43

Terkaya di Asia Timur[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Tokyo Jepun Jepun $ 1191
2 Osaka Jepun Jepun $ 341
3 Hong Kong Hong Kong Hong Kong $ 244
4 Seoul Korea Selatan Korea Selatan $ 218
5 Shanghai Republik Rakyat China China $ 139

Terkaya di Asia Selatan dan Tenggara[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Singapura Singapura Singapura $ 129
2 Mumbai India India $ 126
3 Manila Filipina Filipina $ 108
4 Jakarta Indonesia Indonesia $ 98
5 Kolkata India India $ 94

Terkaya di Timur Tengah[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Istanbul Turki Turki $ 133
2 Tel Aviv Israel Israel $ 92
3 Tehran Iran Iran $ 88
4 Riyadh Arab Saudi Arab Saudi $ 80
5 Jeddah Arab Saudi Arab Saudi $ 55

Terkaya di Amerika Selatan[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Buenos Aires Argentina Argentina $ 245
2 Sao Paulo Brazil Brazil $ 225
3 Rio De Janeiro Brazil Brazil $ 141
4 Santiago Chile Chile $ 91
5 Bogotá Colombia Colombia $ 86

Terkaya di Afrika[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Kaherah Mesir Mesir $ 98
2 Johannesburg Afrika Selatan Afrika Selatan $ 79
3 Cape Town Afrika Selatan Afrika Selatan $ 75
4 East Rand Afrika Selatan Afrika Selatan $ 39
5 Algiers Algeria Algeria $ 35

Terkaya di Oceania[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Sydney Australia Australia $ 172
2 Melbourne Australia Australia $ 135
3 Auckland New Zealand New Zealand $ 41
4

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]