Senarai jilid manga Detektif Conan (Jilid 1-10)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Senarai Jilid[sunting | sunting sumber]

Bil.Keluaran JepunISBN JepunKeluaran MelayuISBN Melayu
01 18 Jun 1994 [1]ISBN 4-09-123371-6April 2000
  1. "Sherlock Holmes Moden" (平成のホームズ, "Heisei no Hōmuzu")
  2. "Detektif Agung, Kini Menjadi Seorang Budak" (小さくなった名探偵, "Chiisaku Natta Meitantei")
  3. "Detektif Agung Yang Hilang Bantuan" (仲間はずれの名探偵, "Nakama Hazure no Meitantei")
  4. "Corong Asap Yang Keenam" (6本目の煙突, "Ropponme no Entotsu")
  5. "Seorang Penjahat Yang Lain" (もう一人の犯人, "Mō Hitori no Han'nin")
  1. "Detektif Sial Menjadi Seorang Detektif Handal" (迷探偵を名探偵に, "Meitantei o Meitantei ni")
  2. "Bintang Pujaan Yang Menitiskan Darah" (血ぬられたアイドル, "Chi Nurareta Aidoru")
  3. "Orang Yang Menyerupai Awak" (あなたに似た人, "Anata ni Nita Hito")
  4. "Salah Faham Yang Malang" (不幸な誤解, "Fukō na Gōkai")
Detektif Sekolah Menegah Tinggi Shinichi Kudo pergi ke sebuah taman hiburan bersama kawan beliau, Ran Mouri, dan menyelesaikan kes pembunuhan yang berlaku di atas roller coaster. Tidak lama selepas itu, dua orang lelaki berpakaian hitam dan mendapati mereka sedang menjalankan aktiviti perdagangan haram. Kudo kemudian telah diserang oleh mereka dan terpaksa diberi makan racun dan dibiarkan mati. Apabila kesan sampingan racun sedang diproses, bagaimanapun, ubat tersebut mengubah badan Kudo menjadi kanak-kanak dan bukan membunuhnya. Beliau terpaksa memakai nama samaran Conan Edogawa, Kudo menyembunyikan identitinya untuk menyiasat kedua-dua lelaki berbaju hitam dan tinggal bersama-sama Ran dan ayahnya Kogoro Mouri. Kogoro telah diupah untuk menyiasat kes penculikan seorang anak perempuan presiden. Conan menggunakan salah satu daripada anjing keluarga dan menyelamatkan beliau. Pop Idol Yoko Okino disyaki sebagai pembunuh apabila mangsa itu didapati ditikam dengan pisau di bahagian belakang beliau. Conan terpaksa menendang bekas abu rokok ke arah Kogoro dan menggunakan bowtie pengubah suara untuk menyelesaikan kes manakala menyamar sebagai Kogoro, mendedahkan mangsa telah bunuh diri.
02 18 Julai 1994[2]ISBN 4-09-123372-4April 2000
  1. "Misi Yang Senang" (割のいい尾行, "Wari no Ii Bikō")
  2. "Bukti Yang Kukuh" (完璧なアリバイ, "Kanpeki na Aribai")
  3. "Foto Yang Menjadi Bukti" (写真は語る, "Shashin wa Kataru")
  4. "Lelaki Yang Hilang" (行方不明の男, "Yukue Fumei no Otoko")
  5. "Gadis Yang Menderita" (かわいそうな少女, "Kawaisō na Shōjo")
  1. "Mengejar Lelaki Yang Gagah!" (大男を追え!, "Ō Otoko o Oe!")
  2. "Kejahatan Masami" (悪魔のような女, "Akuma no Yō na Onna")
  3. "Banglo Misteri" (恐怖の館, "Kyōfu no Yakata")
  4. "Ghaib" (消える子供達, "Kieru Kodomo-tachi")
  5. "Mimpi Ngeri Di Bilik Bawah Tanah" (地下室の悪夢, "Chikashitsu no Akumu")
Conan didaftarkan ke Sekolah Rendah Teitan. Selepas habis waktu sekolah, Kogoro membayangi seorang lelaki berkot, Kogoro mendedahkan bahawa dia telah diupah untuk mengikuti lelaki itu selama tiga hari dan akan dibayar lumayan pada hari terakhir pengitip. Pada hari keempat, lelaki itu telah mati, Kogoro disyaki majikannya adalah pembunuh, walaupun dia mempunyai alibi yang kukuh. Conan mendapati majikan itu menyamar sebagai seorang lelaki berkot yang mati pada hari ketiga, sebagai seorang lelaki yang telah dibunuh. Selepas meninggalkan Conan bukti yang kukuh, polis menangkap majikan. Kogoro adalah diupah oleh seorang wanita muda untuk mencari bapanya. Pada hari seterusya bahawa ayahnya telah mati dan anak perempuannya telah hilang. Penyiasatan Conan membawanya untuk mengetahui bahawa bapa dan anak perempuan terlibat dalam rompakan bank bagi kedua-dua lelaki berbaju hitam. Conan dan rakan sekelasnya, Ayumi Yoshida, Genta Kojima, dan Mitsuhiko Tsuburaya, minta Conan untuk menemani mereka kerana mereka ingin memasuki rumah berhantu di mana pembunuhan berlaku lima tahun sebelumnya. Memandangkan Conan dan rakan sekelanya masuk ke dalam rumah tersebut, Conan mendapati mangsa telah dibunuh oleh anaknya dan menghantui rumah ini sepatutnya adalah anak dan ibunya yang telah tersembunyi daripada pihak berkuasa. Conan menyakinkan mereka untuk menyerah diri ke balai polis dan mereka mematuhinya arahannya.
03 18 Oktober 1994[3]ISBN 4-09-123373-2Jun 2000
  1. "Keluarga Hatamoto" (籏本家の一族, "Hatamoto-ke no Ichizoku")
  2. "Pembunuh Misteri" (密室の秘密, "Misshitsu no Himitsu")
  3. "Siapa Menjadi Pewaris Syarikat Hatamoto" (遺産の行方, "Isan no Yukue")
  4. "Membalas Dendam" (一族抹殺, "Ichizoku Massatsu")
  5. " Perangkap" (暗闇の仕掛人, "Kurayami no Shikakenin")
  1. "Impian Yang Tidak Terkabul" (かなわぬ夢, "Kanawanu Yume")
  2. "Hadiah Misteri" (奇妙な贈り物, "Kimyō na Okurimono")
  3. "Orang Yang Sama" (同一人物, "Dōitsujinbutsu")
  4. "3 Haribulan Ogos" (8月3日の謎, "Hachi-gatsu Mikka no Nazo")
  5. "Saat-saat Yang Genting" (眼前セーフ, "Ganzen Sēfu")
04 18 Februari 1995[4]ISBN 4-09-123374-0Julai 2000
  1. "Knight Rider" (甲冑の騎士, "Katchū no Kishi")
  2. "Misteri Surat Wasiat" (ダイイング・メッセージ, "Daiingu Messēji")
  3. "Misteri Sebatang Pen" (書けないペン, "Kakukenai Pen")
  4. "Misteri Bag Hitam" (はちあわせた二人組, "Hachiawaseta Futarigumi")
  5. "TEmpat Orang Penumpang Yang Berada Di Kereta Hijau" (グリーン車の四人, "Gurīn-sha no Yonin")
  1. "10 Saat Terakhir" (ラスト10秒の恐怖, "Rasuto Jū Byō no Kyōfu")
  2. "Peta Harta Karun" (暗号表入手!!, "Angō Hyō Nyūshu!!")
  3. "Mentafsir ABC" (暗号解読のABC, "Angō Kaidoku no ABC")
  4. "Terjemahan Simbol-simbol Yang Baru" (答えもうひとつの答, "Kotae to mō Hitotsu no Kotae")
  5. "Misteri Ikan Yang Bersinar" (光る魚の正体, "Hikaru Sakana no Shōtai")
05 18 April 1995[5]ISBN 4-09-123375-9Ogos 2000
  1. "Lelaki Dalam Balutan Kain" (怪人...包帯の男, "Kaijin... Hōtai no Otoko")
  2. "Mangsa Pertama!" (第一の犠牲者!, "Daiichi no Giseisha!")
  3. "Ran Yang Menghadapi Bahaya!" (蘭ピンチ!, "Ran Pinchi!")
  4. "Serangan Pada Larut Malam!" (暗闇の襲撃!, "Kurayami no Shūgeki!")
  5. "Rupa Sebenar Pembunuh Ganas!" (殺人鬼の正体!, "Satsujinki no Shōtai!")
  6. "Kes Pembunuhan Dalam Karaoke!" (カラオケ殺人!, "Karaoke Satsujin!")
  1. "Kes Membunuh Diri Atau Dibunuh Orang?" (自殺か他殺か?, "Jisatsu ka Tasatsu ka?")
  2. "Jawapan Yang Tersirat Dalam Lagu-lagu" (歌に秘められた謎, "Uta ni Himerareta Nazo")
  3. "HDua Orang Yang Bertemu Lalu Berpisah..." (すれちがい..., "Surechigai...")
  4. "Pelawat Yang Tidak Dikenali" (見知らぬ来訪者。, "Mishiranu Raihōsha.")
  5. " Penangkapan, Pelarian Dan Pengejaran" (脱出そして追跡。, "Dasshutsu Soshite Tsuiseki.")
06 18 Julai 1995[6]ISBN 4-09-123376-7September 2000
  1. "Muka Sebenar Di Sebalik Topeng" (仮面の下の真実, "Kamen no Shita no Shinjitsu")
  2. "Tiga Orang Pelawat?" (三人の訪問客?, "San'nin no Hōmonkyaku?")
  3. "Bukti Tidak Berada Di Tempat Kejadian" (三人のアリバイ, "San'nin no Aribai")
  4. "Misteri Mesin Jawab Telefon" (留守番電話の謎, "Rusuban Denwa no Nazo")
  5. "Rahsia Di Permukaan Almari" (タンスの言葉, "Tansu no Kotoba")
  1. "Pembentukan Pasukan Detektif Muda" (結成!少年探偵団, "Kessei! Shōnen Tantei-dan")
  2. "Misteri Antara Dua Orang Adik-beradik" (ナゾの兄弟, "Nazo no Kyōdai")
  3. "Misteri Mayat Yang Hilang" (動く死体の謎, "Ugoku Shitai no Nazo")
  4. "Malam Perayaan" (祭りの夜, "Matsuri no Yoru")
  5. "Bukti Tiada Di Tempat Kejadian?!" (アリバイは完璧!?, "Aribai wa Kanpeki!?")
07 18 November 1995[7]ISBN 4-09-123377-5Oktober 2000
  1. "Penipuan Dalam Foto" (写真のワナ, "Shashin no Wana")
  2. "Surat Jemputan Dari Pulau Sinaran Bulan" (月影島への招待状, "Tsukikage-jima e no Shōtaijō")
  3. "Piano Yang Membawa Malang" (ピアノの呪い, "Piano no Noroi")
  4. "Misteri Skrip Muzik" (残された楽譜, "Nokosareta Gakufu")
  5. "Rahsia Dalam Kebakaran" (業火の秘密, "Gōka no Himitsu")
  1. "Kes Membunuh" (血染めのボタン, "Chizome no Botan")
  2. "Rahsia Dalam Nama!" (名前の秘密!!, "Namae no Himitsu!!")
  3. "Teman Wanita Shinichi!" (新一の恋人!!, "Shinichi no Koibito!!")
  4. "Detektif Terkenal Ran?!" (名探偵蘭!?, "Meitantei Ran!?")
  5. "Pasal Keselamatan Seorang Budak?!" (命の時間切れ!?, "Inochi no Taimu Rimitto!?")
08 18 Disember 1995[8]ISBN 4-09-123378-3November 2000
  1. "Rahsia Terbongkar!!" (ついに見つけた!!, "Tsui ni Mitsuketa!!")
  2. "Lelaki Ganjil Pada Waktu Malam" (闇の男爵, "Naito Baron")
  3. "Virus Yang Menakutkan" (恐怖のウイルス, "Kyōfu no Uirusu")
  4. "Muka Disebalik Topeng" (仮面の下, "Kamen no Shita")
  5. "Titisan Air Mata Ran" (蘭の涙, "Ran no Namida")
  1. "The Wind's Trick!?" (風のいたずら!?, "Kaze no Itazura!?")
  2. "Hasil Angin!?" (落下地点の秘密, "Rakka chiten no Himitsu")
  3. "Tragedi Pilu Dalam Perkahwinan Baru" (花嫁の悲劇, "Hanayome no Higeki")
  4. "Air Limau Yang Beracun!?" (禁断のレモンティー!?, "Kindan no Remon Tī!?")
  5. "Sebab Membunuh" (殺しの理由, "Koroshi no Riyū")
09 18 Januari 1996[9]ISBN 4-09-123379-1November 2000
  1. "Permainan Sorok-sorok Yang Bahaya" (危ないかくれんぼ, "Abunai Kakurenbo")
  2. "Mengejar Bunyi" (声を追え!!, "Koe o Oe!!")
  3. "Kenapa Boleh Jadi Begini?" (えっ!本当!?, "Ē! Hontō!?")
  4. "Pertemuan Rakan-rakan Persatuan Judo Mouri" (小五郎の同窓会, "Kogorō no Dōsō-kai")
  5. "Kesedaran Di Luar Dugaan" (意外なヒント, "Igai na Hinto")
  1. "Gaya Berdiri Benkei" (弁慶の仁王立ち, "Benkei no Niōdachi")
  2. "Majlis Memilih Suami" (花婿選び, "Hanamuko Erabi")
  3. "Bayang Yang Mendekati Secara Senyap" (忍び寄る影, "Shinobi yoru Kage")
  4. "Mayat Kedua" (死体がもうひとつ..., "Shitai ga mō Hitotsu...")
  5. "Membunuh Dengan Air?!" (無差別殺人!?, "Musabetsu Satsujin!?")
10 18 April 1996[10]ISBN 4-09-123380-5Disember 2000
  1. "Kekeliruan Tentang Masa Kerana Mempergunakan Air" (水の時間差トリック, "Mizu no Jikan-sa Torikku")
  2. "Detektif Barat Masyhur" (西の名探偵, "Nishi no Meitantei")
  3. "Lawan Yang Sama Kuat" (二人の推理, "Daburu no Suiri")
  4. "Detektif Timur Unggul...?!" (東の名探偵...!?, "Higashi no Meitantei...!?")
  5. "Kemunculan Detektif Timur Unggul?!" (東の名探偵現る!?, "Higashi no Meitantei Arawaru!?")
  1. "Badan Memanas" (熱いからだ, "Atsui Karada")
  2. "Pembunuh Ganas Di Sebalik Batu" (忍び寄る殺人鬼, "Shinobi Yoru Satsujinki")
  3. "Penumpang Yang Lain" (もう一人の乗客, "Mō Hitotsu no Jōkyaku")
  4. "Kes Rumit Musim Sejuk" (吹雪が呼んだ惨劇, "Fubuki ga Yonda Sangeki")
  5. "Mesej Peninggalan Terakhir" (最後の言葉, "Saigo no Kotoba")


Galeri[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Detektif Conan Vol 1" (dalam bahasa Jepun). Shogakukan. Diarkibkan daripada asal pada May 4, 2011. Dicapai 11 Jun 2009. 
  2. ^ "Detektif Conan Vol 02" (dalam bahasa Jepun). Shogakukan. Diarkibkan daripada asal pada May 4, 2011. Dicapai 11 Jun 2009. 
  3. ^ "Detektif Conan Vol 03" (dalam bahasa Jepun). Shogakukan. Diarkibkan daripada asal pada May 4, 2011. Dicapai 11 Jun 2009. 
  4. ^ "Detektif Conan Vol 04" (dalam bahasa Jepun). Shogakukan. Diarkibkan daripada asal pada May 4, 2011. Dicapai 9 Jun 2009. 
  5. ^ "Detektif Conan Vol 05" (dalam bahasa Jepun). Shogakukan. Diarkibkan daripada asal pada 4 Mei 2011. Dicapai 11 Jun 2009. 
  6. ^ "Detektif Conan Vol 06" (dalam bahasa Jepun). Shogakukan. Diarkibkan daripada asal pada 4 Mei 2011. Dicapai 11 Jun 2009. 
  7. ^ "Deteketif Conan Vol 07" (dalam bahasa Jepun). Shogakukan. Diarkibkan daripada asal pada 4 Mei 2011. Dicapai 11 Jun 2009. 
  8. ^ "Detektif Conan Vol 08" (dalam bahasa Jepun). Shogakukan. Diarkibkan daripada asal pada 4 Mei 2011. Dicapai 11 Jun 2009. 
  9. ^ "Detective Conan Vol 09" (dalam bahasa Jepun). Shogakukan. Diarkibkan daripada asal pada 4 Mei 2011. Dicapai 8 Jun 2009. 
  10. ^ "Detektif Conan Vol 10" (dalam bahasa Jepun). Shogakukan. Diarkibkan daripada asal pada 4 Mei 2011. Dicapai 11 Jun 2009.