Senarai jilid manga Detektif Conan (Jilid 71-80)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Senarai jilid[sunting | sunting sumber]

Bil.Keluaran JepunISBN JepunKeluaran MelayuISBN Melayu
71 18 Februari 2011[1]ISBN 978-4-09-122780-5April 2011
  1. "Memori Pada VHS" (思い出のVHS, "Omoide no Bui Eichi Esu")
  2. "Rindu 13 Tahun" (13年越しの想い, "Jū-san'nen Goshi no Messēji")
  3. "Perantis Detektif Terkenal" (名探偵の弟子, "Hōmuzu no Deshi")
  4. "Revelasi" (黙示録, "Mokushiroku")
  5. "Cinta Yang Menyakitkan Hati" (ラブは0, "Rabu wa Zero")
  6. "Meminta Bantuan Dari Holmes" (ホームズに聞け, "Hōmuzu ni Kike")
  1. "Petua Dari Holmes" (ホームズの暗号, "Hōmuzu no Angō")
  2. "Huruf A Yang Lain" (もう1つのA, "Mō Hitotsu no Ē")
  3. "Mesej Dari Ratu Gelanggang Rumput" (女王からのメッセージ, "Joō kara no Messēji")
  4. "Sasaran Sebenar" (真の標的, "Shin no Tāgetto")
  5. "Kemampuan Ratu Yang Sebenar" (女王の真価, "Joō no Shinka")
72 17 Jun 2011[2]ISBN 978-4-09-122898-7Ogos 2011
  1. "Kes Yang Rumit" (厄介な難事件, "Yakkai na Nanjiken")
  2. "Orang Yang Memerlukan Bantuan" (要救助者, "Yōkyūjosha")
  3. "Permainan Petak Umpet Yang Membahayakan" (危険なかくれんぼ, "Kiken na Kakurenbo")
  4. "Kod Komunikasi" (通話コード, "Fūwa Kōdo")
  5. "Wajah Si Mati Yang Hebat" (ヤバイ死に様, "Yabai Shi ni Zama")
  6. "Mayat Yang Boleh Bergerak" (動く死体, "Ugoku Shitai")
  1. "Kaki Yang Palsu" (偽りの足, "Itsuwari no Ashi")
  2. "Budak Yang Suka Berbohong" (オオカミ少年, "Ōkami Shōnen")
  3. "Ketam Bulu Dari Tasik Suwa" (諏訪湖の毛ガニ, "Suwa-ko no Kegani")
  4. "Kebenaran Tersirat Pada Daun Terup Waka (Sajak)" (カルタの真実, "Karuta no Shinjitsu")
  5. "Penjaga Masa" (時の番人, "Toki no Ban'nin")
73 16 September 2011[3]ISBN 978-4-09-123235-9Mac 2012
  1. "Arwah Masa" (時の亡霊, "Toki no Bōrei")
  2. "Penjaga Masa" (時の支配者, "Toki no Shihaisha")
  3. "Ramen Sedap Sehingga Boleh Mengambil Nyawa" (死ぬほど美味いラーメン, "Shinu Hodo Umai Rāmen")
  4. "Racun Dan Ramen" (ラーメンと毒薬, "Rāmen to Dokuyaku")
  5. "Kebenaran Di Belakang Cermin Mata" (眼鏡越しの真実, "Megane Goshi no Shinjitsu")
  6. "Jeet Kune Do" (截拳道, "Jī Kun Dō")
  1. "Juga Seorang Detektif Seperti Si Adik" (ボウヤと同じ探偵, "Bōya to Onaji Tantei")
  2. "Deduksi Sera Yang Tidak Masuk Akal" (世良の迂闊な推理, "Sera no Ukatsu na Suiri")
  3. "Dengarlah Deduksi Dari Detektif Terkenal" (名推理を聞かせろ!, "Meisuiri o Kikasero!")
  4. "Cara Memberikan Nama Samaran" (あだ名の法則, "Adana no Hōsoku")
  5. "Mungkin Ditembak Hendap" (狙撃可能!, "Sogeki Kanō!")
74 14 Disember 2011[4]ISBN 978-4-09-123428-5Jun 2012
  1. "Buku yang Tidak Pernah Dibelek-belek" (ページをめくれない本, "Pēji o Mekurenai Hon")
  2. "Laman Web Video" (動画サイト, "Dōga Saito")
  3. "Tembikar dan Kucing" (壺と猫, "Tsubo to Neko")
  4. "Kesan Kopi pada Ayumi" (歩美の痕跡, "Ayumi no Konseki")
  5. "Siapakah Lebih Hebat?" (どっちが名探偵なんだ?, "Dotchi ga Meitantei nanda?")
  6. "Abe-chan" (阿部ちゃん)
  1. "Hidangan Sakti" (魔法の料理, "Mahō no Ryōri")
  2. EYE
  3. "Kek Lingkaran" (バームクーヘン, "Bāmukūhen")
  4. "Rombus & Rombus" (菱形と菱形, "Hishigata to Hishigata")
  5. "Menguji Janji" (誓いの実況見分, "Chikai no Jikkyō Kenbun")
75 14 April 2012[5]ISBN 978-4-09-159101-2September 2012
  1. "Surat Pengakuan Puan" (奥様の告白文, "Oku-sama no Kokuhakubun")
  2. "Ilusi Optikal Diantara Ibu Bapa Dengan Anak" (親子の間の錯視, "Oyako no Aida no Sakushi")
  3. "Encik Kogoro Seorang Yang Baik Hati" (小五郎さんはいい人, "Kogorō-san wa Ii Hito")
  4. "Kogoro Tertidur Yang Sebenarnya" (本物の眠りの小五郎, "Honmono no Nemuri no Kogorō")
  5. "Deduksi Terhebat Daripada Kogoro Yang Palsu" (偽小五郎の名推理, "Nise Kogorō no Meisuiri")
  6. "Kekasih Pertama Konstabel Chiba" (千葉刑事の初恋の人, "Chiba Keiji no Hatsukoi no Hito")
  1. "Masih Ingat?" (覚えてませんか?, "Oboetemasen ka?")
  2. "Adakah Kau..." (君ってもしかして・・・, "Kimitte Moshikashite...")
  3. "Detektif Persendirian" (プライベートアイ, "Puraibēto Ai")
  4. "Maklumat Genetik" (遺伝子情報, "Genomu")
  5. "Takdir Yang Membara" (炎へと回帰する運命, "Honō e to kaiki suru unmei")
76 18 Jun 2012[6]ISBN 978-4-09-123738-5April 2013
  1. "Bertemu di Columbo" (コロンボでの待ち合わせ, "Koronbo de no machiawase")
  2. "Pembohongan Dan Kemisterian Yang Bersilangan" (縒り合わせられた嘘と謎, "Yori awase rareta uso to nazo")
  3. "Irama Malam Bagi Para Detektif" (探偵たちの夜想曲(ノクターン), "Tantei-tachi no yasōkyoku (nokutān)")
  4. "Rasa Ingin Tahu Pada Anak Dan Sikap Suka Menyiasat Pada Detektif" (子供の好奇心と探偵の探究心, "Kodomo no kōkishin to tantei no tankyū kokoro")
  5. "Pemikiran Yang Bercelaru" (立体交差の思惑, "Rittai kōsa no omowaku")
  6. "Orang Yang Tidak Pernah Bersenyum" (全然笑わない人, "Zenzen warawanai hito")
  1. "Janganlah Bermimik Muka Seperti Ini..." (そんな顔をするな…, "Sonna kao o suru na…")
  2. "Akibat Yang Salah Tafsir" (曲解の結末, "Kyokkai no ketsumatsu")
  3. "Hadiah Dari Konstebal Takagi" (高木刑事からの贈り物, "Takagi keiji kara no okurimono")
  4. "Adik-beradik Wataru" (ワタル・ブラザーズ, "Wataru・Burazaazu")
  5. "Fajar Yang Diwarasi" (継承された旭影, "Keishōsareta kyokuei")
77 18 September 2012[7]ISBN 978-4-09-123806-1Ogos 2013
  1. "Senior Yang Hebat" (最強の先輩, "Saikyō no senpai")
  2. "Terlewat Menziarahi Kubur" (遅くなった墓参り, "Osoku natta hakamairi")
  3. "Kesan Dalam Bilik" (部屋にいた痕跡, "Heya ni ita konseki")
  4. "Buih, Wap dan Asap" (泡、蒸気と煙, "Awa, jōki to kemuri")
  5. "Alatan Kerja" (商売道具, "Shōbai dōgu")
  6. "Kes Yusaku Kudo Yang Belum Terselesai" (工藤優作の未解決事件, "Kudō Yūsaku no Mikaiketsu Jiken")
  1. "Encik Kinichi" (金一君, "Kin'ichi-kun")
  2. "Kaulah Conan, bukan?" (コナン君だよね?, "Konan-kun dayo ne?")
  3. "Kawasan Kekuasaan Sendiri" (自分の領分, "Jibun no Ryōbun")
  4. "Asap Berkepul-kepul Keluar Dari Lebuk Penderitaan" (窮地の烽煙, "Kyūchi no Hōen")
  5. "Bayang Di Bawah Sinaran Lampu" (灯下の孤影, "Tōka no Koei")
78 18 Disember 2012[8]ISBN 978-4-09-124031-6Disember 2013
  1. "Kereta Api Misteri (Pelepasan)" (ミステリートレイン(発車), "Misuterii Torein (Hassha)")
  2. "Kereta Api Misteri (Terowong)" (ミステリートレイン(隧道), "Misuterii Torein (Zuidō)")
  3. "Kereta Api Misteri (Kelas Pertama)" (ミステリートレイン(一等), "Misuterii Torein (Ittō)")
  4. "Kereta Api Misteri (Persimpangan)" (ミステリートレイン(交差), "Misuterii Torein (Kōsa)")
  5. "Kereta Api Misteri (Halangan)" (ミステリートレイン(遮断), "Misuterii Torein (Shadan)")
  6. "Kereta Api Misteri (Pengasapan)" (ミステリートレイン(排煙), "Misuterii Torein (Haien)")
  1. "Kereta Api Misteri (Destinasi Terakhir)" (ミステリートレイン(終点), "Misuterii Torein (Shūten)")
  2. "Jurulatih Istimewa" (スペシャルコーチ, "Supesharu Kochi")
  3. "Kunci Bilik Tertutup Yang Hilang" (消えた密室の鍵, "Kieta Misshitsu no Kagi")
  4. "Kunci Untuk Merungkai Kemisterian" (謎解きの鍵, "Nazotoki no Kagi")
  5. "Buih" (泡沫, "Houmatsu")
Vermouth memberitahu Gin mengenai Sherry akan menaiki kereta api berwap dikenali sebagai "Kereta Api Misteri Express Bell Tree". Conan, Ran, Kogoro, Profesor Agasa dan Pasukan Detektif Muda telah dijemput oleh Sonoko dan Syarikat Suzuki menaiki Kereta Api Misteri. Dalam perjalanan dari ke Stesen Tokyo ke Stesen Nagoya, Conan dan Pasukan Detektif Muda menerima satu surat misteri untuk permainan detektif. Dalam permainan tersebut, lelaki dikenali sebagai Etsuko Muroboshi ditemui mati dalam bilik yang dikunci. Haibara ternampak lelaki yang berparut yang serupa dengan teman lelaki kakaknya dan terhidu kedatangan ahli Organisasi Hitam dalam kereta api. Mak Conan muncul memperdayakan Vermouth untuk mengelak diri dari memburu Haibara. Selepas Kogoro (melalui Conan) selesaikan kes pembunuhan, asap muncul dengan banyak. Amuro pura-pura menjerit "kebakaran!" dan mula mencari Sherry. Akhirnya Amuro telah dedahkan dirinya sebagai Bourbon di hadapan Sherry. Amuro diarahkan Sherry pergi ke gerabak barang simpanan. Tiba-tiba muncul seorang lelaki yang misteri dari bayangan asap membaling bom tangan ke arahnya dan dia terselamat dari letupan tersebut. Dia mengesahkan Sherry mati dalam gerabak simpanan yang telah meletup. Kaitou Kid telah menyamar sebagai Sherry malahan Haibara (Sherry) telah dibawakan ke bilik lelaki yang telah dibunuh.

Seterusnya, Conan telah tercedera akibat terkena raket tenis. Apabila Conan terjaga, seorang lelaki dibunuh mengunakan pasu di depan katil tetapi kunci bilik itu hilang dengan ghaibnya.

Pada akhir jilid ini, Kaitou Kid merancang mencuri Blush Mermaid di badan kura-kura kepunyaan Jirokichi Suzuki, Adakah Conan dan pihak polis boleh menghalangnya!
79 18 April 2013[9]ISBN 978-4-09-124291-4
  1. "Mimicry" (擬態, "Gitai")
  2. "Shedding Skin" (脱皮, "Dappi")
  3. "Locked Room Murder on the Surface" (情況的密室殺人, "Jōkyōteki Misshitsu Satsujin")
  4. "It Takes Two to do the Job of One" (二人で一人前, "Futari de Ichininmae")
  5. "Sensei's Trick" (先生のトリック, "Sensei no Torikku")
  6. "The Vampire's Mansion" (吸血鬼の館, "Kyūketsuki no Yakata")
  1. "Count Dracula" (ドラキュラ伯爵, "Dorakyura Hakushaku")
  2. "Ghost Photography" (心霊写真, "Shinrei Shashin")
  3. "Foreign Torture Room" (南蛮部屋, "Nanban Beya")
  4. "Hall of the Bizarre Phenomenon" (怪奇現象の半分, "Kaiki Genshō no Hanbun")
  5. "Each Person's Motive" (それぞれの動機, "Sorezore no Dōki")
80 18 Julai 2013[10]ISBN 978-4-09-124324-9
  1. "The Killer's Plan" (殺人鬼の計画, "Satsujinki no Keikaku")
  2. "Undelivered Goods" (未配達の荷物, "Mi Haitatsu no Nimotsu")
  3. "A Cat's Home Delivery Service" (猫の宅配便, "Neko no Takuhaibin")
  4. "A Parcel for Kudou-Samakata" (工藤様方宅配物, "Kudō-samakata Takuhai-mono")
  5. "Today's Fruits" (本日のフルーツ, Honjitsu no Furūtsu")
  6. Our Territory (ボクらの領域, Bokura no Ryōiki)
  1. Magical Lock (魔法の鍵, Mahō no Kagi)
  2. Until I Collect All Seven (7つ揃うまで, Nanatsu Sorou Made)
  3. A Well-prepared Move (用意した一着, Yōi shita Icchaku)
  4. Taikou's Optimal Moves (太閤の手筋, Taikō no Tesuji)
  5. Bourbon's Objective (バーボンの目的, Bābon no Mokuteki)


Galeri[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Detektif Conan Vol 71" (dalam bahasa Jepun). Shogakukan. Dicapai 20 Februari 2011. 
  2. ^ "Detektif Conan Vol 72" (dalam bahasa Jepun). Shogakukan. Dicapai 18 Jun 2011. 
  3. ^ "Detektif Conan Vol 73" (dalam bahasa Jepun). Shogakukan. Dicapai 16 September 2011. 
  4. ^ "Detektif Conan Vol 74" (dalam bahasa Jepun). Shogakukan. Dicapai 13 Januari 2012. 
  5. ^ "Detektif Conan Vol 75" (dalam bahasa Jepun). Shogakukan. Dicapai 8 Mac 2012. 
  6. ^ "Detektif Conan Vol 76" (dalam bahasa Jepun). Shogakukan. Dicapai 9 Mei 2012. 
  7. ^ "Detektif Conan Vol 77" (dalam bahasa Jepun). Shogakukan. Dicapai 29 Ogos 2012. 
  8. ^ "Detektif Conan Vol 78" (dalam bahasa Jepun). Shogakukan. Dicapai 5 Disember 2012. 
  9. ^ "Detektif Conan Vol 79" (dalam bahasa Jepun). Shogakukan. Dicapai 8 Mac 2013. 
  10. ^ "Detektif Conan Vol 80" (dalam bahasa Jepun). Shogakukan. Dicapai 18 Julai 2013.