Provinsi di Indonesia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Senarai provinsi Indonesia)
Jump to navigation Jump to search
Peringkat Kawasan
Pentadbiran Indonesia
 
Peringkat Provinsi

Provinsi
Daerah KhususDaerah Istimewa

Peringkat Kabupaten/Kota

KabupatenKota
Kabupaten Tadbir
Sagoe

Peringkat Kecamatan

Kecamatan
DistrikSagoe Cut

Peringkat Kelurahan/Desa

KelurahanDesa
NagariKampungGampong

Lain-lain

DusunLingkungan
Rukun Warga
Rukun Tetangga

sunting

Indonesia dibahagikan dalam pendtabiran secara peringkat utama kepada 34 buah provinsi, setiap satunya diketuai (atau "dikepalai") oleh seorang bergelar gubernur.

Sebelum ini, pada tahun 2000, Indonesia mempunyai 27 provinsi. Namun dasar pembaharuan yang dibawa sejak Reformasi menyebabkan pewujudan banyak provinsi baru hasil pemecahan provinsi lama tertentu yang ditetapkan mengikut luas daerah yang cukup besar; Kalimantan Utara merupakan provinsi terbaru diwujudkan pada tahun 2012.

Sebanyak empat provinsi ini memiliki status khusus, iaitu:

  1. Aceh
  2. Daerah Khusus Ibukota Jakarta
  3. Daerah Istimewa Yogyakarta
  4. Papua.


Senarai wilayah[sunting | sunting sumber]

Berikut ialah senarai provinsi Indonesia serta ibu kotanya.

Provinsi Ibu kota Lambang
Bali Denpasar Coat of arms of Bali.svg
Bengkulu Bengkulu Coat of arms of Bengkulu.svg
Banten Serang Coat of arms of Banten.svg
Daerah Istimewa Yogyakarta* Kota Yogyakarta Coat of arms of Yogyakarta.svg
Daerah Khusus Ibukota Jakarta* Jakarta Coat of arms of Jakarta.svg
Gorontalo Gorontalo Coat of arms of Gorontalo.svg
Papua Barat Manokwari Coat of arms of West Papua.svg
Jambi Jambi Coat of arms of Jambi.svg
Jawa Barat Bandung Coat of arms of West Java.svg
Jawa Tengah Semarang Coat of arms of Central Java.svg
Jawa Timur Surabaya Coat of arms of East Java.svg
Kalimantan Barat Pontianak Coat of arms of West Kalimantan.svg
Kalimantan Tengah Palangkaraya Coat of arms of Central Kalimantan.svg
Kalimantan Timur Samarinda Coat of arms of East Kalimantan.svg
Kalimantan Selatan Banjarmasin Coat of arms of South Kalimantan.svg
Kepulauan Bangka Belitung Pangkal Pinang Coat of arms of Bangka Belitung Islands.svg
Lampung Bandar Lampung Coat of arms of Lampung.svg
Maluku Ambon Coat of arms of Maluku.svg
Maluku Utara Sofifi Coat of arms of North Maluku.svg
Nanggroe Aceh Darussalam*

(dahulu: Daerah Istimewa Aceh)

Banda Aceh Coat of arms of Aceh.svg
Nusa Tenggara Barat Mataram Coat of arms of West Nusa Tenggara.svg
Nusa Tenggara Timur Kupang Coat of arms of East Nusa Tenggara.svg
Papua*

(dahulu: Irian Jaya)

Jayapura Coat of arms of Papua 2.svg
Riau Pekanbaru Coat of arms of Riau.svg
Kepulauan Riau Kota Tanjung Pinang Coat of arms of Riau Islands.svg
Sulawesi Barat Kota Mamuju Coat of arms of West Sulawesi.svg
Sulawesi Tengah Kota Palu Coat of arms of Central Sulawesi.svg
Sulawesi Tenggara Kendari Coat of arms of Southeast Sulawesi.svg
Sulawesi Selatan Makassar Coat of arms of South Sulawesi.svg
Sulawesi Utara Manado Coat of arms of North Sulawesi.svg
Sumatra Barat Padang Coat of arms of West Sumatra.svg
Bali Palembang Coat of arms of South Sumatra.svg
Sumatra Utara Medan Coat of arms of North Sumatra.svg
Kalimantan Utara Tanjung Selor Coat of arms of North Kalimantan (2021 version).svg

Lihat juga[sunting | sunting sumber]