Senarai rempah India

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Rempah-rempah India

Rempah-rempah India merangkumi pelbagai rempah yang ditanam di seluruh subbenua India (rantau Asia Selatan). Dengan iklim yang berlainan di beberapa bahagian di negara ini, India menghasilkan pelbagai jenis rempah, kebanyakannya berasal dari benua kecil, sementara yang lain diimport dari iklim yang sama dan sejak itu ditanam secara tempatan selama berabad-abad.

Rempah digunakan dalam pelbagai bentuk: keseluruhan, cincang, kisar, panggang, sangai, goreng, dan sebagai taburan. Mereka menggabungkan makanan untuk mengekstrak nutrien dan mengikatnya dalam bentuk yang enak. Sesetengah rempah ditambah pada akhir sebagai perasa dan biasanya dipanaskan dalam kuali dengan minyak sapi atau minyak masak sebelum dimasukkan ke dalam hidangan. Rempah-rempah yang lebih ringan ditambah terakhir, dan rempah dengan rasa yang kuat harus ditambah terlebih dahulu. "Kari" merujuk kepada sebarang hidangan dalam masakan India yang mengandungi beberapa rempah yang digabungkan bersama, sama ada kering atau dengan asas berkuah. Walau bagaimanapun, ia juga merujuk kepada daun kari, yang lazim digunakan dalam masakan India Selatan.

Berikut adalah senarai rempah dan bahan perisa lain yang biasa digunakan di India:[1]

Imej Melayu Hindi Catatan
Akar Alkanet रातीं जोट rātīṃ (rātīn) joṭ
AniseSeeds.jpg Jintan hitam[2] सौंफ/सुव्वा/शोप saunf/suvvā/śop
Ferula assa-foetida - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-061.jpg Asafoetida हींग hiṃg (hing) Aroma kuat - berkaitan dengan Trufel dan Bawang Putih
Chilly ap.JPG Cili Merah लाल मिर्च lāl mirch
BlackCardamom.jpg Buah pelaga hitam काली इलायची kāli ilāyachī Sangat bau tanah dan gelap. Banyak digunakan dalam kari India Utara.
White pepper whole.JPG Lada putih सफ़ेद मिर्च saphed mirch
Black Pepper Grains.jpg Lada hitam काली मिर्च kālī mirch Pengeluar terbesar ialah negeri Kerala di selatan India.
Black pepper.jpg Lada biji काली मिर्च kālī mirch
Black Cumin.jpg Jintan hitam शाही जीरा śāhī jīrā Rempah manis, berbunga dan semulajadi seperti jintan manis. Saiznya lebih kecil daripada jintan biasa. Selalunya tersilap sebagai biji jintan putih. Walaupun terjemahan bahasa Inggeris adalah jintan hitam, istilah jintan hitam juga digunakan sebagai terjemahan untuk Nigella sativa, kalonji
Illustration Capparis spinosa0.jpg Kaper कचरा/कब्र/करेर kacharā/kabr/karer
Green-Yellow-Red-Pepper-2009.jpg Lada benggala शिमला मिर्च śimalā mirch
Celery seed.jpg Biji Saderi / Radhuni अज्मुद/अज्मोदा ajmud/ajmodā
Charoli.JPG Charoli चिरोंजी chiroṃjī (chironjī) sejenis kacang terutamanya digunakan untuk membuat pencuci mulut
Indian bay leaf - tejpatta - indisches Lorbeerblatt.jpg Daun Bay India, Daun Bay तेज पत्ता tej pattā Kedua-dua daun bay India dan daun bay adalah sama dan dipanggil Tej Patta dalam bahasa Hindi. Walau bagaimanapun, mereka adalah dari dua spesies yang berbeza dan mempunyai perbezaan rasa.
Tunas kayu manis नाग केशर nāg keśar
Canelle Cinnamomum burmannii Luc Viatour crop1.jpg Kayu manis दालचीनी dālachīnī Ditanam secara komersial di Kerala di selatan India. Dua jenis, kasia (biasa) dan diraja.
Citric acid glass bottle.jpg Asid sitrik निंबू फूल niṃbū phūl
ClovesDried.jpg Cengkih लवंग/लौंग lavaṃg (lavang) / lauṃg (laung) Andhra Pradesh, Kerala, Tamil Nadu dan Karnataka adalah pengeluar terbesar di India.
Serbuk ketumbar धनिया पाउडर / पिसा धनिया dhaniyā pāuḍar / pisā dhaniyā
Coriander.png Biji ketumbar धनिया dhaniyā
Piper cubeba - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-244.jpg Cubeb कबाब चीनी kabāb chīnī Rasa Cengkih + Terasa kebas berterusan + Kepahitan
Jintan kisar menjadi bola ज़ीरा गोली zīrā (jīrā) golī
Sa cumin.jpg Biji jintan putih ज़ीरा zīrā (jīrā) Lihat Kali Jeera.
Murraya koenigii leaves - curry leaves.jpg Pokok kari or Daun Neem Manis करीपत्ता / कढ़ीपत्ता karīpattā/kaḍhīpattā Tidak dapat mengekalkan rasa apabila dikeringkan. Hanya gunakan segar.
Fennel seed.jpg Biji adas pedas सौंफ / संचल sauṃph (saunph)/saṃchal (sanchal)
Qasuri Methi.JPG Daun halba कसूरी मेथी kasūrī methī
Daun halba मेथी पत्ता methī pattā
Fenugreek-methi-seeds.jpg Biji halba मेथी दाना methī dānā
Empat Benih तरबूज खरबूज ककडी पैंठे के बीज tarabūj kharabūj kakaḍī pauṃṭhe ke bīj Benih air melon, tembikai wangi, timun dan labu
Assam-fruit-1-1.jpg Garcinia gummi-gutta Digunakan dalam persediaan ikan di Kerala
Garam Masala new 2008-1.jpg Garam Masala गरम मसाला garam masālā Campuran 8 + rempah ratus. Setiap keluarga mempunyai resipi rahsia mereka sendiri.
Garcinia indica - fruits, seeds, pulp and rinds.jpg Garcinia indica कोकम kokam
GarlicBasket.jpg Bawang putih लहसुन lahasun
Ingwer 2 fcm.jpg Halia अदरक adarak
Ginger powder.JPG Halia kering सोंठ soṃṭh (sonṭh) kebanyakannya serbuk
Cardamone.jpg Buah pelaga hijau छोटी इलाइची chhoṭī ilāichī Jenis Malabar berasal dari Kerala.
Pokok Bedellium India गुगल/गु्ग्गल gugal/guggal Aromatik yang kebanyakannya digunakan dalam upacara keagamaan
Phyllanthus officinalis.jpg Gusberi India आँवला āṃvalā
Heap of Jakhya on a White Surface.jpg Jakhya जख्या Tawar dan tidak berbau apabila dimasak; bau tanah dan renyah apabila dalam minyak.
Black Salt.jpg Garam hitam काला नमक / संचल kālā namak / saṃchal (sanchal) Garam batu, tetapi dengan bau yang sangat bersulfur.
Kalpasi पत्थर के फूल patthar ke phūl Juga dikenali sebagai bunga batu hitam
Liquiritiae radix suessholzwurzel.jpg Serbuk Likuoris जेठीमध jeṭhīmadh
Piper longum.jpg Long Pepper पिप्पलि pippali
Ekstrak mangga कामिकी kāmikī
Serbuk mangga masam kering आमचूर / अमचुर āmachūr/amachur
Mentha gracilis and rotundifolia MN 2007.JPG Pudina पुदीना 'pudīnā
Mustard.png Biji sawi सरसों sarasoṃ
BrownMustardSeed.JPG Biji sawi perang राई rāī
Nigella Sativa Seed.jpg Biji nigella कलोंजी kaloṃjī (kalomjī)
Muscade.jpg Buah pala जैफल / जायफल jaiphal/jāyaphal Seluruh kacang tahan lama. Serbuknya, hanya sebulan.
Mace 1.JPG Selaput biji pala जावित्री jāvitrī
Starr 080117-1577 Ocimum tenuiflorum.jpg Selasih Suci तुलसी tulasī
Panch-phoron.jpg Panch Phoron पञ्च फोरन pañch phoran Ini campuran rempah Bengali yang menggabungkan biji adas, biji jintan, biji halba, biji sawi dan biji nigella
An opened pomegranate.JPG Pomegranate Seed अनारदाना anārdānā Kering tidak segar. Dikisar di Timur Tengah.
Poppy seeds.jpg Biji kaskas खस-खस khas-khas sangat popular di Bengal Barat yang terkenal Posto, dengan masakan Benggali, Allu Posto yang paling popular

very popular in West Bengal known Posto, with no of Bengali cuisine, most popular Allu Posto

Hem ganja segar भांग Bhang
Pulpa safron केसर मिरी मिरी kesar mirī mirī Sebenarnya, konsentrasi kesumba
Iran saffron threads.jpg Safron केसर / जाफरान kesar/jāpharān Rempah yang paling mahal di dunia. Perasa untuk nasi.
Common-salt.jpg Garam नमक namak
Sa white sesame seeds.jpg Biji bijan तिल til
Illicium verum 2006-10-17.jpg Bunga lawang चक्र फूल / बदल फुल chakra phūl/badal phul Eksotik, perisa yang dipengaruhi Cina
Tamarind2.jpg Asam jawa इमली imalī Menyediakan kemasaman kari India Selatan
Carom.jpg Biji karom/timol अज़वाइन azvāin
Turmericroot.jpg Kunyit हल्दी haldī Sumber warna kuning dalam banyak kari.
Basil-Basilico-Ocimum basilicum-albahaca.jpg Selasih segar तुलसी tulasī
A scene of Coriander leaves.JPG Ketumbar segar हरा धनिया harā dhaniyā Daun hijau segar.
green chilli Lada Cili Hijau हरी मिर्च harī mirch
Gam Tragakan कटीरा गोंद kaṭīrā goṃd (gond) Pengental dan lapisan untuk pencuci mulut
Harra (Terminalia chebula) hanging fruit at 23 Mile, Duars, WB W IMG 5902.jpg Inknut Terminalia chebula हरद harad
വറ്റൽമുളക്.jpg Lada Cili Merah Kering लाल मिर्च lāl mirch

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ About Indian spices, "[1]", Indian spices
  2. ^ dictionary.reference.com: anise

Pautan luar[sunting | sunting sumber]