Sheikh Muszaphar Shukor

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Datuk Dr.
Sheikh Muszaphar Shukor
Angkasawan ANGKASA
Kewarganegaraan Malaysia
Status Aktif
Lahir (1972-07-27) 27 Julai 1972 (umur 44)
Kuala Lumpur, Malaysia
Pekerjaan lain Doktor bedah ortopedik
Masa di angkasa 10 hari, 21 jam, 14 minit
Pemilihan Program Angkasawan 2006
Misi Soyuz TMA-11, Soyuz TMA-10
Lencana misi Soyuz TMA-11 Patch.png

Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor Al Masrie bin Sheikh Mustapha (Jawi: شيخ مظفر شکور المصري بن شيخ مصطفى; dilahirkan pada 27 Julai 1972) merupakan doktor bedah ortopedik dari Malaysia dan merupakan angkasawan Malaysia yang pertama ke angkasa lepas setelah diumumkan oleh Dato' Seri Abdullah bin Haji Ahmad Badawi (kini bergelar "Tun") pada 25 September 2007 (Selasa) tepat jam 12.00 tengah hari.

Misi angkasawan Malaysia[sunting | sunting sumber]

Beliau berlepas ke angkasa pada 10 Oktober 2007 dengan menaiki Soyuz TMA-11 yang dilancarkan oleh Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS). Beliau menyertai program ini di bawah perjanjian bersama Russia menerusi program Angkasawan, dan telah kembali ke Bumi bersama ahli-ahli Ekspedisi 15, Fyodor Yurchikhin dan Oleg Kotov selepas sembilan hari berada di stesen berkenaan.[1]

Misi selama 11 hari ini telah berjaya dilangsungkan dari 10 Oktober 2007 jam 9.21 malam waktu Malaysia dan selamat kembali ke bumi pada 21 Oktober 2007 pada jam 6.44 petang waktu Malaysia. Beliau merupakan orang Islam pertama yang menjalani ibadah berpuasa dan menyambut Hari Raya Aidilfitri di angkasa lepas.

Semasa sidang akhbar NASA dengan ahli-ahli Ekspedisi 16 pada 23 Julai 2007, Shukor menyatakan bahawa beliau berharap untuk membawa pelbagai kultur sel hidupan untuk dipelajari semasa penerbangannya.

Agama[sunting | sunting sumber]

Buku panduan ibadah: bagaimana angkasawan untuk mengerjakan ibadah ketika diangkasa lepas; terbitan JAKIM, April, 2007.
Kulit depan dalam majalah Maskulin November 2006

Sebagai seorang Muslim, dan berpuasa diakhir bulan Ramadhan semasa di angkasa lepas, Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia, telah menerbitkan satu buku panduan untuk Muslim di angkasa-lepas.Buku bertajuk Perlaksanaan Ibadah di Stesen Angkasa Antarabangsa, dan bermuka-surat sebanyak 18 keping, menerangkan bagaimana untuk mengenal pasti waktu solat, dan masalah yang melibatkan hal berpuasa. Orbit ISS menghasilkan satu kitaran siang dan malam setiap 90 minit.[2] Masalah mengenai puasa di bulan Ramadhan juga ditujukan. Panduan ini akan dialih bahasa dalam bahasa Rusia, Arab dan Inggeris.[3][4] Anan C. Mohd daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia menyatakan, "...berpuasa semasa perjalanan adalah tidak diwajibkan. Maka, Sheikh Muszaphar dibolehkan untuk melakukannya atau tidak. Sekiranya dilakukan, waktu puasa adalah sama dengan waktu tempatan di Baikonur di mana tempat kapsul dilancarkan".[5][6] Bagi membolehkan Sheikh Muszaphar meraikan Hari Raya Aidilfitri pada 13 Oktober, 2007 bersamaan hari Sabtu, bekalan seperti kuih-biskut dan sate dibekalkan bagi dimakan bersama angkasawan-angkasawan yang ada di stesen angkasa lepas. [7]

Panduan buku ini juga boleh didapati dalam bentuk PDF.

Kerjaya[sunting | sunting sumber]

Dilahirkan di Kuala Lumpur, Malaysia, Sheikh Muszaphar berjaya menamatkan pendidikan sekolah tinggi di Maktab Rendah Sains MARA di Muar. Beliau kemudian melanjutkan pelajarannya melalui ijazah perubatan MBBS di Kolej Perubatan Kasturba, Manipal, India.

Beliau menjadi doktor ortopedik dan menjadi pensyarah perubatan pelatih di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM). Sebelum itu, beliau berkhidmat di Hospital Seremban (1998), Hospital Besar Kuala Lumpur (1999) dan Hospital Selayang (2000-2001).

Beliau juga merupakan model di kebanyakan iklan komersial.

Pemilihan angkasawan Malaysia[sunting | sunting sumber]

Kerajaan Malaysia telah mengadakan Program Angkasawan Malaysia bagi memilih calon angkasawan yang sesuai. Seramai 11,275 calon telah mendaftarkan diri dengan pelbagai kelayakan akademik, ketahanan fizikal, emosi, dan mental. Mereka menjalani latihan terakhir di Kosmodrom Baikonur, Kazakhstan. Muszaphar dikatakan ialah calon terakhir daripada yang memohon program ini. [8]

Kerajaan Malaysia telah bekerjasama dengan kerajaan Russia. Peluang ini sebahagian daripada pakej pembelian jet pejuang Russia bernilai AS$1 bilion (RM3.44 bilion).

Muszaphar dan tiga calon akhir yang lain dipilih pada awal tahun 2006 daripada Program Angkasawan Malaysia. Setelah selesai menjalani latihan di Star City, Rusia, Sheikh Muszaphar dan Faiz Khaleed akhirnya dipilih untuk menjalani latihan selama 18 bulan di Rusia. Akhirnya, beliau dipilih sebagai calon utama Angkasawan Pertama Malaysia sementara Faiz Khaleed dijadikan calon simpanan.

Kebanggaan[sunting | sunting sumber]

Dengan kejayaan Dr Sheikh Muszaphar Shukor ini, dunia Islam akan berbangga dengan kejayaan angkasawan Malaysia yang akan membuat pemerhatian dari sudut agama ketika berada di orbit [10].

Kehidupan peribadi[sunting | sunting sumber]

Sheikh Muszaphar telah berkahwin dengan Dr. Halina Mohd Yunos (lahir 1981 di Kluang), seorang pakar anestesia di Hospital Selayang pada 10 Oktober 2010 (iaitu 10/10/10) di Seremban.[11] Sheikh Muszaphar bertemu dengan Dr. Halina sejak 2001 sewaktu beliau merupakan pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia, manakala Dr. Halina ialah pelajarnya sewaktu itu. Mereka dikurniakan 2 cahaya mata perempuan yang bernama Sophea Isabella dan Sophea Natasha.

Ikon Inspirasi[sunting | sunting sumber]

Sheikh Muszaphar Shukor dilantik sebagai ikon inspirasi angkasawan sempena Minggu Saham Amanah Malaysia (MSAM) 2010 di Kuching, Sarawak pada 20 April 2010. [12]

Kontroversi[sunting | sunting sumber]

Penamaan[sunting | sunting sumber]

Perlepasan ke angkasa sebagai tetamu kerajaan Rusia,[13] Sheikh Muszaphar dirujuk sebagai "peserta penerbangan angkasa lepas" (Inggeris: spaceflight participant) selepas laporan akhbar Agensi Angkasa Lepas Persekutuan Rusia (Russian Federal Space Agency) dan NASA.[14][15] [16] menjadi perdebatan.

Alexander Karchava, pegawai diplomatik Rusia ke Malaysia, telah menyatakan bahawa Sheikh Muszaphar ialah Angkasawan Matang.[17]

Robert Gibson, seorang angkasawan yang telah bersara, yang ditemu ramah oleh akhbar tempatan Malaysia, The Star, menyatakan bahawa Sheikh Muszaphar layak menjadi seorang angkasawan dan layak menerima panggilan tersebut dan pangkat tersebut.[18]

Kritikan[sunting | sunting sumber]

Seorang komentator dari Australia, Michael Backman, telah menyuarakan komennya dengan mengatakan Malaysia telah membuang duit untuk seorang rakyat Malaysia ke angkasa lepas dengan membazirkan wang sebanyak RM 105 juta (bersamaan dengan AS$ 26 juta). Pembaziran ini dikatakan oleh Micheal Backman lagi, sebagai satu nafsu kehendak yang tidak berasas dan hanya untuk memenuhi nafsu tersebut.[19][20] Bagaimanapun, jumlah tersebut dibiayai sepenuhnya oleh Malaysia tanpa meminta bantuan asing dan ramai pihak yang mencemburui fakta ini. Selain itu, ia merupakan pakej pembelian sebanyak 18 jet Sukhoi dari Rusia yang bernilai RM3.42 bilion dengan sebagai balasan Rusia akan membeli minyak sawit Malaysia, memindahkan teknologi angkasa dan melatih seorang rakyat Malaysia menjadi angkasawan pertama.[21] [22]

Saman oleh Norlina Nordin[sunting | sunting sumber]

Norlina Nordin telah memfailkan saman pada 25 Julai 2008 kerana mendakwa Sheikh Muszaphar telah melanggar kontrak pelantikannya sebagai pembantu peribadi dan menuntut ganti rugi melebihi RM90,000.

Pada 14 Oktober 2009, Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur menetapkan 27 Oktober 2009 untuk keputusannya berhubung permohonan angkasawan negara Datuk Dr. Sheikh Muszaphar bagi membatalkan saman yang difailkan seorang ahli perniagaan oleh Norlina Nordin.[23][24]

Pihak mahkamah kemudiannya membatalkan permohonan kes tuntutan saman itu setelah pihak plaintif gagal memfailkan beberapa dokumen yang telah diarahkan sebelum ini pada 18 Mei 2010. Sheikh Muszaphar Shukor kemudiannya berjaya membuat tuntutan balas ganti rugi khas RM25,000.[25]

Pendaratan[sunting | sunting sumber]

Sheikh Muszaphar tiba di Kustanai, Kazakhstan dengan helikopter selepas dari tempat kapsul mendarat
Sheikh Muszaphar di dalam kapal angkasa Soyuz TMA-10

Misi selama 10 hari, 21 jam dan 14 minit [26] telah membenarkan Sheikh Muszaphar Shukor selamat tiba di bumi dengan kapsul kapal angkasa Soyuz TMA-10 atau lebih dikenali sebagai Space Drop Zone, mendarat berdekatan bandar Arkylk, Kazakhstan (yang terletak 500 kilometer dari bandar Baikonur), petang 21 Oktober, 2007. Pendaratan berlaku tepat jam 2.37 petang waktu Kazakhstan atau 6.37 petang di Malaysia selepas meninggalkan Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) pada jam 11.15 pagi (3.15 petang, Malaysia) untuk perjalanan selama tiga jam 23 minit ke bumi.

Pendaratan kapsul tersasar kira-kira 420 kilometer dari lokasi sasaran awal. [27] Perjalanan kembali ke bumi telah mengambil masa 3 jam 23 minit.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ NASA Holds Briefing With First Female Station Commander and Crew
 2. ^ NASA (2004). "Day in the Life" (dalam bahasa English). NASA.  Parameter |accessyear= tidak diketahui diabaikan (|access-date= dicadangkan) (bantuan); Parameter |accessmonthday= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
 3. ^ Reuters (2007). "Guidebook issued for Muslims in space" (dalam bahasa English). Reuters.  Parameter |accessyear= tidak diketahui diabaikan (|access-date= dicadangkan) (bantuan); Parameter |accessmonthday= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
 4. ^ Mazwin Nik Anis (2007). "Guidebook for Muslims in space" (dalam bahasa English). Star Publications (Malaysia).  Parameter |accessyear= tidak diketahui diabaikan (|access-date= dicadangkan) (bantuan); Parameter |accessmonthday= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
 5. ^ The Independent Online (2007). "Muslim astronaut to blast off during Ramadan" (dalam bahasa English). The Independent Online.  Parameter |accessyear= tidak diketahui diabaikan (|access-date= dicadangkan) (bantuan); Parameter |accessmonthday= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
 6. ^ BBC (2007). "Landmark lift-off for space crew" (dalam bahasa English). BBC News.  Parameter |accessyear= tidak diketahui diabaikan (|access-date= dicadangkan) (bantuan); Parameter |accessmonthday= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
 7. ^ Reuters (2007). "Astronaut plans first Eid party in space" (dalam bahasa English). Reuters.  Parameter |accessyear= tidak diketahui diabaikan (|access-date= dicadangkan) (bantuan); Parameter |accessmonthday= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
 8. ^ Metra Syahril Mohamed (20007-10-21). "Misi kita berjaya -- Sheikh Muszaphar dan dua lagi krew mendarat di Kazakhstan pukul 6.37 petang". Utusan.com.  Parameter |dateaccess= tidak diketahui diabaikan (bantuan); Parameter |qoute= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
 9. ^ http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Wednesday/Rencana/20071003000156/Article/
 10. ^ http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Tuesday/BeritaUtama/20071001232509/Article/
 11. ^ New Straits Times, m.s. 18. 27 Disember 2009
 12. ^ Tan Sri Muhyiddin Lancar Minggu Saham Amanah Malaysia Di Sarawak 20 April
 13. ^ Channel News Asia (2007). "Space fever grips Malaysia as launch nears" (dalam bahasa English). Channel News Asia.  Parameter |accessyear= tidak diketahui diabaikan (|access-date= dicadangkan) (bantuan); Parameter |accessmonthday= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
 14. ^ NASA (2007). "NASA TV Coverage Set for Space Station Crew Exchange" (dalam bahasa English). NASA.  Parameter |accessyear= tidak diketahui diabaikan (|access-date= dicadangkan) (bantuan); Parameter |accessmonthday= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
 15. ^ MSNBC (2007). "Russian tycoon-explorer may go into space" (dalam bahasa English). MSNBC.  Parameter |accessyear= tidak diketahui diabaikan (|access-date= dicadangkan) (bantuan); Parameter |accessmonthday= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
 16. ^ Russian Federal Space Agency (2007). "Biography of Dr Sheikh Muszaphar Shukor in Russian Federal Space Agency Website" (dalam bahasa English). Russian Federal Space Agency.  Parameter |accessyear= tidak diketahui diabaikan (|access-date= dicadangkan) (bantuan); Parameter |accessmonthday= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
 17. ^ theStar (2007). "Russian envoy confirms that Malaysian is not a 'mere passenger'" (dalam bahasa English). TheStar.  Parameter |accessyear= tidak diketahui diabaikan (|access-date= dicadangkan) (bantuan); Parameter |accessmonthday= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
 18. ^ theStar (2007). "Malaysian a full-fledged cosmonaut, says ex-astronaut" (dalam bahasa English). TheStar.  Parameter |accessyear= tidak diketahui diabaikan (|access-date= dicadangkan) (bantuan); Parameter |accessmonthday= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
 19. ^ "While Malaysia fiddles, its opportunities are running dry". TheAge.com.au. Dicapai pada 2006-12-16. 
 20. ^ "Malaysia's first astronaut heads to space". Straits Times. Dicapai pada 2007-10-18. 
 21. ^ Sukhoi Curi Tumpuan Di Pertunjukan Udara LIMA 2007
 22. ^ Kronologi Angkasawan Malaysia.
 23. ^ [Keputusan batal saman Sheikh Muszaphar pada 27 Okt.", Utusan Online, 14 Oktober 2009.]
 24. ^ "Angkasawan applies to strike out civil suit", The Star, 14 Oktober 2009.
 25. ^ Ahli perniagaan diarah bayar RM25,000 kepada Sheikh Muszaphar. © Utusan Melayu (M) Bhd
 26. ^ "International Flight-No. 252 Soyuz TMA-11 Russia". 
 27. ^ "Muszaphar selamat mendarat". Berita Harian Online. 2007-10-22. Dicapai pada 2007-10-23.  Parameter |qoute= tidak diketahui diabaikan (bantuan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]