Baju lamina

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Lakaran dari sebuah Baju Lamina

Baju lamina (juga dikenali sebagai Lamena oleh orang Bugis, Sa 'Dan oleh orang Toraja, lamina atau laminah oleh orang Melayu)[1][2] adalah sejenis zirah rantai dan lempeng dari kepulauan Nusantara (Indonesia, Malaysia, Brunei, dan Filipina).

Keterangan[sunting | sunting sumber]

Baju lamina adalah baju besi rantai yang dibentuk menjadi bentuk rompi. Bahagian belakangnya terdiri dari plat kuningan segi empat panjang kecil, bahagian depan cincin kuningan. Beberapa plat kuningan segi empat melekat pada cincin kuningan, yang meluas dari ketinggian tulang selangka ke sekitar tepi bawah lengkungan kosta terakhir. Plat kuningan berfungsi untuk menguatkan rantai baju besi di bahagian dada dan panggul yang lebih rentan. Baju Lamina tidak memiliki lengan atau kolar.[1] Salah satu rujukan awal untuk zirah ini adalah selepas penaklukan Melaka oleh Portugis (1511). Putra Afonso de Albuquerque menyebutkan persenjataan Melaka: Ada senapang matchlock besar (arquebus Jawa), sumpitan beracun, busur, panah, baju berlapis besi (laudeis de laminas), tombak Jawa, dan jenis senjata lainnya.[3][4]:127

Galeri[sunting | sunting sumber]

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Albert G. van Zonneveld: Traditional weapons of the Indonesian archipelago. C. Zwartenkot Art Books, Leiden 2001, ISBN 90-5450-004-2, S. 28.
  2. ^ Klinkert, Hillebrandus Cornelius (1926). Nieuw Nederlandsch-maleisch Woordenboek. N. v. boekhandel en drukkerij voorheen E. J. Brill. m/s. 546.
  3. ^ The son of Afonso de Albuquerque (1557). Comentários de Afonso de Albuquerque. Lisboa.
  4. ^ Albuquerque, Afonso de (1875). The Commentaries of the Great Afonso Dalboquerque, Second Viceroy of India, translated from the Portuguese edition of 1774. London: The Hakluyt society.

Bacaan lebih lanjut[sunting | sunting sumber]

  • Russell Jones (Hrsg.): Loan-words in Indonesian and Malay. KITLV-Jakarta – Yayasan Obor Indonesia, Jakarta 2008, ISBN 978-979-461-701-4.


Hubungan luar[sunting | sunting sumber]