Pergi ke kandungan

Juche

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Juche ([ju.cé], Korea: 주체; Sebutan bahasa Korea: [tɕutɕʰe]) ialah ideologi rasmi Korea Utara yang digambarkan pemerintah negara tersebut sebagai "sumbangan" Kim Il-sung "yang asal, cemerlang dan baharu terhadap pemikiran negara dan antrabangsa".[1] Pemikiran ini mengandaikan "manusia sebagai tuan nasibnya sendiri",[2] yakni masyarakat Korea Utara dipertanggungjawabkan bertindak "mengepalai revolusi dan pembinaan" lalu sifat berdikari dan kekuatan itu dapatlah sebuah negara mencapai sosialisme yang sebenar.[2]

Ideologi ini dibangunkan sebagai suatu cabang Marxisme–Leninisme sehingga ia lebih bersifat "keKoreaan" dengan tersendirinya[1] sambil memberi penekanan buta kepada aspek-aspek individu, negara bangsa dan kedaulatan.[1] Fahaman ini dijadikan suatu pokok kepada penerapan dasar-dasar yang diamalkan sejak tahun 1950an.

Amalan ideologi ini telah dikritik oleh banyak cendekiawan dan pemerhati sebagai suatu cara rejim Korea Utara untuk mengekalkan pemerintahan kuku besinya[3][petikan lengkap diperlukan] serta membenarkan dasar pemencilan dan penindasan yang berat terhadap rakyatnya. Ia juga digambarkan sebagai asas kepada kultus individu keluarga Kim yang dianggap sebagai penyelamat "bangsa Korea".[1][3][4]

Konsep yang timbul[sunting | sunting sumber]

Pelaksanaan oleh pemerintah Pyongyang[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d Paul French (2014). North Korea: State of Paranoia. Zed Books. ISBN 978-1-78032-947-5.[halaman diperlukan]
  2. ^ a b Juche Idea: Answers to Hundred Questions. Pyongyang: Foreign Languages Publishing House. 2014.
  3. ^ a b Victor Cha (2009). The Impossible State: North Korea Past and Future. Vintage Books.
  4. ^ Kim Jong Il: The Great Man. Pyongyang: Foreign Languages Publishing House. 2012.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

  • Belke, Thomas Julian (1999). Juche: A Christian Study of North Korea's State Religion. Bartlesville: Living Sacrifice Book Company. ISBN 978-0-88264-329-8.
  • Jae-Jung Suh, penyunting (2012). Origins of North Korea's Juche: Colonialism, War, and Development. Lanham: Lexington Books. ISBN 978-0-7391-7659-7.
  • Myers, B. R. (2011). The Cleanest Race: How North Koreans See Themselves and Why It Matters. New York: Melville House. ISBN 978-1-935554-97-4.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]