Gersang (kumpulan muzik)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Kumpulan Gersang)
Jump to navigation Jump to search
GERSANG
Kumpulan Gersang.jpg
Anggota kumpulan Gersang. Dari kiri : Man Greng, Man Bai, Kid, Jojet & Acis
Latar belakang
Berasal dari Johor Johor Darul Takzim, Malaysia Malaysia
Genre Rock Progresif
Pekerjaan Pemuzik
Tahun aktif 1981
Syarikat rakaman
PMC / BMG
Kegiatan berkaitan
Berkumpulan
Ahli Man Bai - Vokal
Kid - Gitar Utama
Ajib - Gitar
Acis - Keyboard
Man Greng - Bass
Jojet - Dram
Bekas ahli Samad Lefthanded (meninggal dunia) - Gitar Utama
Yem Popeye - Bass
Man Sagap - Vokalis
Razak Kerajaan - Dram

Kumpulan Gersang merupakan sebuah kumpulan rock yang berasal dari negeri Johor Darul Takzim. Kumpulan ini telah ditubuhkan pada tahun 1981 di mana anggota kumpulan ini telah bertukar ganti sehinggalah ia mula dikenali pada tahun 1988. Tidak seperti kumpulan rock lain seperti Search & Wings yang menyanyikan lagu berentak heavy metal, Gersang pula menyanyikan lagu berirama rock progresif di mana mereka membawa satu irama rock baharu dalam industri muzik tanah air.

Sejarah Awal[sunting | sunting sumber]

Gersang telah ditubuhkan pada tahun 1981 oleh Abdul Samad bin Mian (kemudian dikenali dengan nama Samad Lefthanded) sebagai pemain gitar utama, Ajib sebagai gitar kedua, Man Sagap sebagai vokalis, Yem Popeye sebagai pemain bass dan Razak Kerajaan sebagai pemain dram. Mereka telah menyertai pertandingan Juara Juara Rock 2 di Dewan Jubli Intan, Johor Bahru & mendapat tempat ketiga sementara tempat pertama & kedua dimenangi oleh kumpulan Burnmarks & kumpulan Hurricane, juga dari Johor Bahru.[1]

Kemudian, Gersang menyertai pertandingan Rock Festival Malaysia di mana salah seorang jurinya ketika itu ialah Rahim Othman. Pada masa yang sama, Gersang juga mengalami perubahan anggota di mana Hamzah bin Mohd Taib (Kid) menggantikan Samad sebagai pemain gitar utama & Abdul Rahman bin Osman (Man Bai) menggantikan vokalis asalnya, Man Sagap yang melompat band ke kumpulan Fire Starter untuk menyertai pertandingan yang sama. Pada kali ini, persembahan mereka menarik perhatian para juri dan diangkat sebagai juara pertandingan Rock Festival Malaysia. Habis sahaja pertandingan tersebut, Rahim Othman telah datang dan melamar kumpulan Gersang untuk menjadi artis rakaman setelah melihat potensi dan bakat yang ada pada mereka, seterusnya mengajak mereka untuk berhijrah ke Kuala Lumpur.

Namun atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan, maka tidak semua anggota mampu menerima tawaran Rahim Othman untuk berhijrah ke Kuala Lumpur. Atas inisiatif anggota Gersang sendiri, Kid telah mengajak teman lamanya, Man Greng yang mahir bermain bass dan beliau bersetuju. Mereka berdua kemudiannya berjaya memujuk Man Bai untuk turut serta berhijrah ke Kuala Lumpur dalam misi untuk menjadi artis rakaman.

Memandangkan Gersang ketika itu tiada pemain dram, mereka bertiga akhirnya memutuskan untuk mencari pemain dram sesampainya mereka di Kuala Lumpur. Pada masa yang sama, Rodzane bin Mohamed (Jojet) telah dipelawa oleh Yem Bai & Ito Blues Gang untuk menyertai Gersang setelah menyedari kumpulan itu memerlukan pemain dram. Setelah berjumpa dengan Man Bai, Kid & Man Greng, akhirnya Jojet bersetuju untuk menjadi pemain dram Gersang dan bermulalah perjalanan karier mereka berempat sebagai artis rakaman.

Puncak Populariti & Penambahan Anggota[sunting | sunting sumber]

Setelah Gersang menjadi sebuah kumpulan rock yang lengkap, mereka telah merakamkan album pertama mereka berjudul Gersang pada tahun 1988 di bawah pengurusan Rahim Othman Production (ROP) dan diedarkan oleh syarikat rakaman PMC, yang kemudiannya ditukar nama kepada BMG. Album pertama mereka telah mendapat sambutan yang hangat dalam kalangan peminat muzik tempatan apabila telah terjual hampir 90,000 unit.

Setelah album Gersang dipasarkan, mereka bersetuju untuk menambah seorang anggota yang akan membawa elemen keyboard (papan nada). Hal ini disebabkan lagu-lagu yang terdapat dalam album pertama mereka banyak menggunakan keyboard dan peranan tersebut dimainkan oleh Islah selaku sessionist dalam album tersebut. Kebetulan, Man Bai telah berkenalan dengan seorang remaja bernama Hashridz Murshim bin Hassim yang lebih dikenali sebagai Acis ketika bermain bola sepak di kawasan perumahan tempat mereka tinggal. Pada waktu itu, Acis sedang menunggu keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Man Bai telah mengajaknya untuk menyertai Gersang sebagai pemain keyboard. Dengan penyertaan Acis sebagai anggota baharu Gersang, mereka telah menghasilkan album kedua yang diberi judul Takdir, juga pada tahun yang sama.

Seperti album pertama, album kedua mereka juga agak meletup apabila mencatatkan jualan melebihi 80,000 unit. Dua lagu hits dari album Gersang dan Takdir iaitu Masih Aku Terasa & Suratan Takdir juga berjaya mara ke pertandingan akhir Juara Lagu '88.

Kejatuhan & Pembubaran Gersang[sunting | sunting sumber]

Setelah Gersang mendaki puncak populariti menerusi album Gersang dan Takdir, mereka kemudiannya menghasilkan album ketiga yang berjudul B29. Namun dalam album ini, Gersang mengalami perubahan anggota di mana Ajib telah menggantikan Kid sebagai pemain gitar setelah Kid berhijrah ke kumpulan Search yang turut dianggotai oleh abangnya, Din.

Kehilangan Kid ternyata memberi kesan kepada populariti kumpulan ini apabila album ketiga mereka tidak mendapat sambutan yang mereka harapkan dan hanya terjual sebanyak 29,000 unit. Hal ini menyebabkan mereka tergamam seketika walaupun pada hakikatnya, pembawaan muzik dalam album ketiga mereka adalah lebih baik daripada dua album yang terdahulu. Namun begitu, lagu hits daripada album ini iaitu Bersama Suara Hati sering diputarkan di corong radio dan turut layak ke peringkat akhir Juara Lagu '89, di mana kumpulan baru Kid iaitu Search menjadi Juara Keseluruhan menerusi lagu Isabella.

Walaupun album ketiga mereka gagal dari segi penjualan, mereka tidak cepat melatah malah mereka mengorak langkah dengan merakamkan album keempat. Malangnya, Man Bai telah menghidap penyakit tonsil yang agak serius sehingga menjejaskan peti suaranya, seterusnya menyebabkan sesi rakaman album keempat tergendala. Dalam masa yang sama, Jojet telah diajak oleh Awie untuk menganggotai semula Wings setelah pemain dramnya, Black keluar dari kumpulan tersebut.

Apabila usaha Man Bai dalam mencari penyanyi baharu untuk menggantikannya menemui kegagalan, akhirnya mereka mengambil keputusan untuk membawa haluan masing-masing pada penghujung tahun 1990 setelah selesainya kontrak persembahan Konsert Jelajah Lucky Strike.[2]

Selepas Pembubaran[sunting | sunting sumber]

Setelah Gersang dibubarkan, boleh dikatakan hampir kesemua anggotanya mempunyai kerjaya masing-masing. Tidak kurang juga ada yang menimba ilmu untuk mengukuhkan diri dalam bidang muzik yang diceburi.

Setelah pulih dari pembedahan tonsil dan berehat dari industri selama hampir 6 tahun, Man Bai telah menimba ilmu di syarikat Roslan Aziz Production (RAP) dalam bidang nyanyian dan urusan belakang tabir. Kemudian, beliau membuat kemunculan semula sebagai artis solo dan mengeluarkan 3 album iaitu Man Bai (1995), Positif (1999) dan Inspirasi (2011). Beliau juga telah memenangi anugerah Artis Baru Solo Lelaki Terbaik untuk album solo yang pertama itu yang berjudul Man Bai. Pada bulan Julai 2011, beliau telah mengeluarkan album baru iaitu album solo yang ketiga dalam bentuk mini album yang memuatkan 8 lagu; 5 lagu baru dan 2 lagu lama iaitu 1 lagu 2 versi dari album solo iaitu 2 versi lagu Kau Ilhamku dan 1 lagu lagi dari album Gersang yang pertama iaitu album berjudul 'Gersang'. Album solo ketiga Man Bai itu diberi judul 'Inspirasi'. Di dalam masa yang sama 1 lagu baru dinyanyikan di dalam album kumpulan Pop Shuvit nyanyian mereka bersama Man Bai. Man Bai juga ada pernah berlakon dalam beberapa filem seperti Layar Lara, Syukur 21, Puteri Gunung Ledang dan sebagainya serta iklan tv seperti iklan Coca Cola.[3] Lakonan Man Bai mendapat pujian dan telah memenangi anugerah Pelakon Lelaki Harapan Terbaik.

Man Greng pula menubuhkan dan menyertai kumpulan Keno. Sesudah itu beliau menyertai kumpulan Fly 'N' Colors dan kini menjadi taukeh sendiri iaitu syarikat studio HAVOQ MUSIC STUDIO dan mempunyai kumpulan sendiri iaitu HAVOQ BAND. Man Greng juga pernah berlakon dalam filem Kanta Serigala.

Jojet kemudiannya kembali menyertai kumpulan Wings sehingga tahun 1994, seterusnya menyertai kumpulan Dragon Malaya. Beliau juga ada berlakon dalam filem Pemburu Bayang, Bara, Nafas Cinta, Merah dan filem Putera.

Kid pula telah menyertai kumpulan Search pada tahun 1989, ketika Gersang masih belum dibubarkan lagi. Beliau juga pernah berlakon dalam filem Isabella dan Fenomena. Beliau kemudiannya menubuhkan kedai kopi beliau sendiri yang diberi nama Bangi Kopitiam.

Acis pula menyambung pelajaran dalam bidang muzik di ITM Shah Alam (kini UiTM Shah Alam), seterusnya ke Berklee College of Music, Amerika Syarikat. Beliau kini menjadi pengarah muzik dan punyai syarikat studio sendiri iaitu Akarkarya Sdn. Bhd. bersama isterinya iaitu ratu jazz negara, Datuk Shiela Majid.

Ajib yang mengambil alih tempat Kid pada tahun 1989 juga masih aktif dalam muzik dan banyak menerima jemputan sebagai pemain gitar utama.

Penyatuan Semula (Reunion)[sunting | sunting sumber]

Setelah hampir 20 tahun tidak bersama sebagai sebuah kumpulan, akhirnya Kumpulan Gersang telah membuat kemunculan semula di Konsert Inspirasi Muzik-Muzik pada 19.06.2010 di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur dan disiarkan secara langsung di TV3. Kemunculan Gersang pada kali ini telah menampilkan beberapa anggota sahaja iaitu Man Bai, Acis, Man Greng dan Jojet. Persembahan mereka ternyata mengubat kerinduan para peminat yang selama ini sering bertanya tentang kewujudan kumpulan ini.

Pada bulan April 2018, Gersang sekali lagi membuat persembahan di Anugerah Meletop Era. Kali ini, Gersang tampil dengan kesemua anggotanya iaitu Man Bai, Kid, Ajib, Acis, Man Greng & Jojet. Pada malam itu, Acis juga berperanan sebagai pengarah muzik dalam anugerah tersebut. Menurut Man Bai, mereka sebenarnya ingin berkarya dan mahu menghiburkan para peminat namun disebabkan komitmen masing-masing, hasrat mereka terpaksa ditangguhkan.

Ahli-Ahli[sunting | sunting sumber]

Pada awal kemunculannya, Gersang terdiri daripada 4 orang anak muda di mana 3 daripadanya berasal dari Johor manakala seorang lagi anggotanya iaitu Jojet, berasal dari Ampang, Kuala Lumpur. Mereka kemudiannya merakamkan album pertama mereka yang diberi nama Gersang pada tahun 1988 di bawah pengurusan Rahim Othman Production (ROP).

Line-Up dalam Album Gersang (1988) :

 1. Man Bai - Vokal
 2. Kid - Gitar
 3. Man Greng - Bass
 4. Jojet - Dram

Dalam album pertama Gersang, peranan keyboard pada ketika itu dimainkan oleh Islah selaku pemuzik undangan.

Setelah album Gersang dipasarkan, mereka bersetuju untuk menambah seorang lagi anggota dan mereka telah mengambil Acis sebagai pemain keyboard tetap Gersang. Setelah anggota Gersang bertambah menjadi lima orang, mereka telah merakamkan album kedua yang berjudul Takdir juga pada tahun yang sama.

Line-Up dalam Album Takdir (1988) :

 1. Man Bai - Vokal
 2. Kid - Gitar
 3. Acis - Keyboard
 4. Man Greng - Bass
 5. Jojet - Dram

Pada tahun 1989, mereka telah menghasilkan album ketiga yang diberi judul B29. Dalam album tersebut, Ajib menggantikan Kid sebagai pemain gitar selepas Kid berhijrah ke kumpulan Search.

Line-Up dalam Album B29 (1989) :

 1. Man Bai - Vokal
 2. Ajib - Gitar
 3. Acis - Keyboard
 4. Man Greng - Bass
 5. Jojet - Dram


Kumpulan Gersang setelah penyatuan semula (reunion) :

 1. Man Bai - Vokal
 2. Kid - Gitar Utama
 3. Ajib - Gitar
 4. Acis - Keyboard
 5. Man Greng - Bass
 6. Jojet - Dram

Diskografi[sunting | sunting sumber]

Gersang telah menghasilkan 3 buah album iaitu Gersang, Takdir & B29. Mereka pernah menghasilkan album keempat tetapi tidak dapat disiapkan akibat penyakit tonsil yang dihidapi Man Bai. Namun begitu, kesemua muzik untuk lagu-lagu dalam album tersebut telah berjaya dirakamkan.

Lagu-lagu dalam album Kumpulan Gersang turut disertakan sekali dengan pencipta lagu & penulis lirik. Pencipta lagu ditulis terlebih dahulu kemudian diikuti oleh penulis lirik. Jika pencipta lagu & penulis lirik merupakan orang yang sama, namanya ditulis sekali sahaja.

GERSANG (1988)[sunting | sunting sumber]

Lagu Hits : Masih Aku Terasa
Lagu-Lagu Merdu Lain : Sunyi & Kehancuran

Muka Satu :

 1. Perbezaan (Nordin Taib/Noordin Aman)
 2. Masih Aku Terasa (Rahim Othman/Juwie)
 3. Kaca Dari Permata (Islah)
 4. Sunyi (Mohd Nor/Azan)
 5. Bisikan (Islah)

Muka Dua :

 1. Gelora (Gersang/Islah)
 2. Kehancuran (Gersang)
 3. Perwira Bakti (Gersang)
 4. Kaca-Kaca Kota (Gersang/Siti/Norbaya Mustafa)
 5. Jiwa Rock & Roll (Rahim Othman/Aman)

Penerbit : Rahim Othman (ROP)
Edaran : Pacific Music Corporation (PMC)

TAKDIR (1988)[sunting | sunting sumber]

Lagu Hits : Suratan Takdir
Lagu-Lagu Merdu Lain : Luka Lagi, Si Rama-Rama & Nuklear

Muka Satu :

 1. Usaha (Rahim Othman/Man Bai)
 2. Suratan Takdir (Rahim Othman/Fauzan Uda Ahmad)
 3. Pasti (Man Greng/Amy/Jojet)
 4. Dunia (Acis/Man Bai/Usop)
 5. Luka Lagi (Md Noor Othman/Man Bai)

Muka Dua :

 1. Masalah (Rahim Othman/Man Bai)
 2. Si Rama-Rama (Kid/Man Bai/Usop)
 3. Mengerti Dalam Diri (Acis/Usop)
 4. Nuklear (Susan Goh/Usop)
 5. Percintaanku (Kid/Juwie)

Penerbit : Rahim Othman (ROP)
Edaran : Pacific Music Corporation (PMC)

B29 (1989)[sunting | sunting sumber]

Lagu Hits : Bersama Suara Hati
Lagu-Lagu Merdu Lain : Semut-Semut, Bayangan Mimpi & Bunga Cinta

Muka Satu :

 1. B29 (Gersang/Usop)
 2. Bersama Suara Hati (Rahim Othman/Wan RS)
 3. Bayangan Mimpi (Nordin Taib)
 4. Semut-Semut (Gersang/Sani)
 5. Azam Remaja (Gersang/Nasir Jani)

Muka Dua :

 1. Jeritan Sang Jipsi (Nasir Daud/Nasir Jani)
 2. Bunga Cinta (Gersang/Juwie)
 3. Api (Gersang/Sani)
 4. Aku Bertemu Aku (Gersang/Bob)
 5. Pancaroba (Gersang/Nasir Jani)

Penerbit : Rahim Othman (ROP)
Edaran : Pacific Music Corporation (PMC)

Pencapaian[sunting | sunting sumber]

 • Artis Berkumpulan Popular di Anugerah Bintang Popular Berita Harian pada tahun 1988 (ABPBH 1988).

Trivia[sunting | sunting sumber]

 • Setelah hampir 30 tahun penubuhan Gersang, mereka sepatutnya boleh berbangga kerana setiap daripada anggotanya berjaya dalam bidang masing-masing biarpun mereka tidak dapat mengecapi banyak kejayaan ketika bersama sebagai sebuah kumpulan rock tanah air.
 • Pemain gitar utama Gersang, Kid atau nama sebenarnya Hamzah bin Mohd Taib merupakan anak kepada seniman Allahyarham Taib Othman & anak saudara kepada pemilik syarikat rakaman ROP iaitu Allahyarham Rahim Othman.
 • Kid juga mempunyai dua orang abang yang bergiat aktif dalam industri muzik, antaranya Nordin yang bermain bersama beliau dalam kumpulan Search sebagai pemain gitar kedua (gitar irama). Seorang lagi abangnya, Musa yang dikenali sebagai Lomaq merupakan pemain bass Kumpulan Kris dan bekas anggota Kumpulan Mega.
 • Setelah Man Bai memulakan karier solo beliau pada tahun 1995, Man Bai merupakan antara penyanyi rock yang pernah berkolaborasi dengan kumpulan nasyid Malaysia menerusi lagu Harapan Ramadhan bersama Raihan yang dikeluarkan sekitar tahun 1999.
 • Album keempat Gersang yang tidak dapat disiapkan setelah Man Bai dijangkiti penyakit tonsil akhirnya diberikan kepada Kumpulan Teja sebagai album pertama mereka yang dikeluarkan pada tahun 1991. Ahli Kumpulan Teja yang terkenal ialah pemain bassnya, Empy yang kemudiannya menyertai Kumpulan Spring pada tahun 1992.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]