Laut Hitam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Peta Laut Hitam.
Imej satelit Laut Hitam.
Morzeczarne1.jpg

Laut Hitam ialah lautan yang terletak di antara Eropah dan Asia Kecil dan merupakan sebahagian daripada Lautan Atlantik. Ia dihubungkan dengan Laut Mediterranean melalui Selat Bosphorus dan Laut Marmara, dan dengan Laut Azov melalui Selat Kerch.

Negara-negara yang bersempadanan dengan Laut Hitam adalah Turki, Bulgaria, Romania, Ukraine, Rusia, dan Georgia (termasuk wilayah Abkhazia). Semenanjung Crimea ialah wilayah autonomi Ukraine.

Bandar-bandar penting sepanjang pesisir pantai termasuk: Istanbul, Burgas, Varna, Constanţa, Yalta, Odessa, Sevastopol, Kerch, Novorossiysk, Sochi, Sukhumi, Poti, Batumi, Trabzon, Samsun.

Nama[sunting | sunting sumber]

Nama-nama moden Laut ini adalah dengan secara universal terjemahan-terjemahan bagi Μαύρη Θάλασσα "Laut Hitam", Bahasa Turki Kara Deniz, Bahasa Rusia Чёрное море, Bahasa Bulgaria Черно море, Cherno lebih, orang georgia შავი ზღვა, shavi zghva, Chorne Yang Ukraine Lebih, Marea Neagr Yang Romaniaă, Laz Ucha Zuğsatu (atau Zu yang mudahğsatu "laut"), Ubykh ʃʷsatuʤsatu. Jenis ini tidak boleh menjadi dikesani untuk satu tarikh yang terdahulu daripada abad Ke-13, tetapi ada tanda tanda yang ia mungkin lebih tua, cf. di bawah.

Strabo (1.2.10) laporan bahawa dalam keantikan, Laut Hitam adalah kerap hanya dipanggil "Laut" (pontos), betul-betul seperti Homer adalah sering dipanggil hanya "Poet". dalam banyak hal, tradisi Graeco-Roman merujuk kepada Laut Hitam sebagai Εὔξεινος Πόντος (Euxeinos Pontos) "laut Mesra". Ini adalah suatu eufemisme menggantikan satu Pontos Axeinos yang terdahulu "Laut Tidak Ramah", pertama diakui dalam Pindar (abad yang terdahulu Kelima BC). Strabo (7.3.6) berfikir bahawa Laut Hitam telah dipanggil "tidak berbudi bahasa" sebelum penjajahan Yunani, kerana ia adalah sukar untuk mengemudikan, dan oleh kerana pantainya adalah didiami oleh liar suku-suku, dan bahawa nama adalah bertukar kepada "mesra" selepas Milesians telah dijajah, sebagai ia adalah buatan ia berbelah bagi tamadun Yunani. Ia adalah, bagaimanapun, berkemungkinan bahawa nama Axeinos timbul oleh etimologi popular daripada seorang warga Iran axšaina- makna "gelap";

Geologi Laut Hitam[sunting | sunting sumber]

Laut Hitam dibentuk dalam sebuah besen yang tertutup, terletak antara SE Eropah dan Asia Kecil. Lembangan telah dibentuk sepanjang Miocene orogenies yang mengangkat meletakkan gunung dan berbelah Tethys Ocean yang purba kepada beberapa lembangan payau, termasuk Sarmatic Sea. Caspian, Azov, Obstacle dan Laut Hitam adalah sisa-sisa ini tersejat lembangan.

Lembangan adalah terbahagi kepada dua bawah lembangan oleh satu kecembungan memanjang selatan daripada Crimean semenanjung. NW lembangan adalah berunsur sebuah rak yang relatifnya besar sehingga 190 km luas, yang mempunyai sehelai apron yang agak cetek dengan cerun antara 1:40 dan 1:1000. Tepi selatan sekitar Turki dan pinggir barat sekitar Georgia bagaimanapun, adalah melambangkan oleh sebuah rak yang jarang sekali melebihi 20km inci lebar dan sehelai apron iaitu lazimnya 1:40 kecerunan dengan kapal selam banyak ngarai dan saluran peluasan. Euxine abis sederhana dalam di pusat Laut Hitam sampai satu maksimum dalamnya 2,206m selatan adil Yalta di Crimean semenanjung. Lembangan adalah bertalian melalui Mediterranean Turkish Selat Sistem (TSS) dalam SW, yang termasuk Bosphorus dan selat Dardanelles dan Laut Marmara. Laut Hitam adalah bertalian Laut Azov dalam NE melalui Selat Kerch.

Hidrokimia & hidrologi Laut Hitam[sunting | sunting sumber]

Laut Hitam adalah world's terbesar meromictic lembangan, dengan 90% isipadunya diduduki oleh anoxic perairan. Arus elektrik hydrochemical konfigurasi adalah terutamanya diawasi oleh lembangan topografi dan input-input fluvial, hasil dalam yang satu struktur yang dengan kuat menegak dan terstrata dan satu imbangan air yang positif. Lapisan-lapisan atas umumnya lebih sejuk, kurang tumpat dan kurang masin yang perairan lebih dalam, sebagai mereka disuap oleh besar sistem-sistem fluvial, di mana kerana perairan dalam berasal dari panas, perairan masin Mediterranean. Air tebal kemasukan dengan banyak ini daripada Mediterranean adalah seimbang oleh satu aliran keluar lebih segar Laut Hitam air permukaan ke dalam Marmara Sea, memelihara stratifikasi dan tahap-tahap kemasinan.

Air permukaan telah kemasinan yang biasa 18-18.5 ppt dan mengandungi oksigen dan nutrien-nutrien lain diperlukan untuk bertahan biotik aktiviti. Perairan ini diedarkan dalam satu lembangan luas anti siklon shelfbreak gire dikenali sebagai Arus Elektrik Rim yang mengangkut pusingan air sempadan Laut Hitam. Dalam tempoh ciri ini, dua lebih kecil siklon gyres beroperasi, menduduki sektor-sektor yang timur dan barat lembangan. Di luar Arus Elektrik Rim, banyak kuasi tetap eddies pantai adalah dibentuk disebabkan oleh pengalir atasan sekitar apron pantai dan 'berputar rambut ikal' mekanisme-mekanisme. Intra tahunan kekuatan sifat-sifat ini adalah diawasi oleh bermusim variasi-variasi atmosfera dan fluvial. Permukaan laut Suhu perairan permukaan berbeza-beza dengan bermusim daripada 8 °C untuk 30 °C.

Secara langsung bawah permukaan perairan Lapisan Perantaraan Sejuk (CIL) adalah didapati. Lapisan ini adalah terdiri daripada sejuk, permukaan masin perairan, yang wujud keputusan setempat atmosfera penyejukan dan haus input fluvial semasa musim sejuk bulan-bulan. Pengeluaran air ini adalah tertumpu dalam di pusat mejar gyres dan di NW rak dan kerana air bukan tebal cukup untuk menembusi perairan dalam, isopyncnal alir lintang berlaku, menyebar air seberang lembangan seluruh. Berdasarkan CIL adalah ditandai oleh satu mejar termoklin, haloklin dan pycnocline di ~100-200m dan ketumpatan ini ketidakseimbangan yang wujud sebab utama air dalam pengasingan.

Di bawah pycnocline, kemasinan bertambah untuk 22-22.5 ppt dan suhu-suhu meningkat untuk ~8.5 °C. Hydrochemical mengubah persekitaran daripada memberi oksigen untuk anoxic, sebagai penguraian bakteria biomas tenggelam menggunakan semua oksigen bebas. Spesi tertentu extremeophile bakteria ialah berupaya menggunakan sulfat (SO42−) di pengoksidaan bahan organik, yang membawa ke penciptaan hidrogen sulfida (H2S). Ini bertindak balas dengan air laut untuk menghasilkan asid sulfurik (H2SO4). Ini membolehkan pemendakan sulphides seperti besi sulphides seperti pirit, greigit dan besi monosulphide serta pembubaran karbonat bahan seperti Kalsium Karbonat (CaCO3) dijumpai dalam kulit-kulit kerang. Jirim organik, termasuk antropogen artifak-artifak seperti sekam bot, sihat menjaga. Sepanjang tempoh-tempoh atas menimbulkan produktiviti, pendek umur bunga-bunga alga menyebabkan organik lapisan kaya dikenali sebagai sapropels untuk berlaku.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Steppes untuk utara Laut Hitam telah dicadangkan sebagai tanah air asal (Urheimat) bagi penceramah-penceramah Proto-Indo-European bahasa, (PIE) nenek moyang keluarga bahasa Indo Eropah, oleh beberapa sarjana (melihat Kurgan; orang lain bergerak timur lanjut kawasan tengah ke arah Caspian Sea, tetapi orang lain untuk Anatolia).

nama 'Laut Hitam' (pada mulanya Pontos Axeinos, "laut tidak ramah", kemudian dinamakan semula Pontos Euxeinos, "laut mesra" untuk mendapatkan kebaikan laut memihak) adalah dicipta oleh Yunani Kuno pelayar, disebabkan oleh warna gelap luar biasa, berbanding dengan Laut Mediterranean. Jarak penglihatan di Laut Hitam adalah pada purata kira-kira 5 meter (15 kaki), sebagai berbanding dengan sehingga 35 meter (100 kaki) di Mediterranean. Air walau bagaimanapun adalah sebagai warna biru sebagai mana-mana laut yang lain atas cerah, hari gena. Mendarat di akhirnya timur Laut Hitam, Colchis (sekarang Georgia), memberikan markah bagi Greeks satu di pinggir dunia terdetik.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Charles King, The Black Sea: A History, 2004, ISBN 0-19-924161-9
  • William Ryan and Walter Pitman, Noah's Flood, 1999, ISBN 0-684-85920-3
  • Neal Ascherson, Black Sea (Vintage 1996), ISBN 0-09-959371-8
  • Özhan Öztürk. Karadeniz: Ansiklopedik Sözlük (Black Sea: Encyclopedic Dictionary). 2 Cilt (2 Volumes). Heyamola Publishing. Istanbul.2005 ISBN 975-6121-00-9.
  • Rüdiger Schmitt, "Considerations on the Name of the Black Sea", in: Hellas und der griechische Osten (Saarbrücken 1996), pp. 219-224

Pautan luar[sunting | sunting sumber]