Perempuan, Isteri & .....?

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Perempuan, Isteri dan...)
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Perempuan, Isteri Dan .....?
PengarahU-Wei Hj Saari
PenerbitPansha
PenulisU-Wei Hj Saari
Dibintangi oleh
Muzik olehAzmeer
Syarikat
penerbitan
Berjaya Film Production Sdn Bhd
Mula ditayangkan
26 Ogos 1993
Tempoh tayangan
109 minit
NegaraMalaysia
BahasaMalaysia

Perempuan, Isteri & .....? ialah sebuah filem Malaysia tahun 1993 hasil karya U-Wei Hj Saari.[1] Filem ini berjaya meraih lima anugerah dalam Festival Filem Malaysia ke-11 pada 1994 termasuk Filem Terbaik.

Plot[sunting | sunting sumber]

Di sebuah kampung, satu kenduri nikah sedang dijalankan. Zaleha dijodohkan dengan Amir, yang tiba lewat bersama rombongannya. Suasana kekecohan berlaku apabila didapati bahawa Zaleha telah melarikan diri. Amir menjejakinya ke Thailand di mana ia mendapati bahawa Zaleha telah kahwin lari bersama seorang lelaki buaya darat. Amir menuntut penjelasan Zaleha dan menembak mati lelaki tersebut. Lantas, dia memperkosa Zaleha dan menjualnya kepada seorang bapa ayam Thailand.

Selepas 6 bulan, Amir kembali untuk mengambil semula Zaleha, yang telah menjadi seorang pelacur. Amir membawanya ke sebuah hotel di mana mereka ditangkap oleh majlis Agama tempatan. Ini memaksakan Amir untuk mengahwini Zaleha dan membawanya pulang ke kampung Amir. Amir merupakan seorang penjual sayur dan meninggalkan rumah mereka untuk mengutip stok barang untuk dijual. Ini menyebabkan Zaleha berseorangan di rumah. Ia pergi ke rumah jirannya, Kamariah dan mengajaknya ke bandar.

Di bandar, Kamariah dan Zaleha makan di restoran. Zaleha bermain mata dengan seorang pemandu lori yang mengajak mereka menonton filem. Di sini Zaleha dan lelaki itu saling meraba. Aktiviti ini menyebabkan mereka pulang lewat. Pemandu lori itu dibelasah oleh orang kampung dan Kamariah ditampar oleh suaminya serta dilarang untuk bergaul dengan Zaleha.

Amir pulang setelah beberapa hari dan memarahi Zaleha atas perkara yang diceritakan kepadanya oleh orang kampung. Mereka dijenguk oleh abang Amir, Halim serta isterinya Zaberiah. Ketika Zaleha memperagakan baju baharunya kepada Zaberiah, Amir naik angin dan mengoyakkan baju tersebut. Dia juga memaksa Zaleha untuk membeli garam meskipun sudah lewat malam. Zaleha berjalan berseorangan tanpa arah tuju ketika didekati oleh seorang lelaki. Lelaki itu memberikannya satu beg yang berisikan garam. Pada hari yang tidak ditentukan, Zaleha bertemu sekali lagi dengan lelaki tersebut dalam keadaan hujan lebat. Mereka berfoya-foya dan melakukan perkara intim.

Ketika hadirnya seorang VIP ke kampung mereka, semua lelaki bermuafakat di balai raya. Lelaki misteri itu rupanya bernama Tapa dan merupakan penyembelih lembu di samping penoreh getah. Amir juga telah lebih mesra dengan Zaleha. Ketika penyembelihan dilakukan, satu kampung kecoh dengan penemuan budak-budak bahawa Bakri dan Minah bermesra di belukar . Ini memaksakan Anjang, ayah Minah yang juga penyembelih lembu untuk diiring ke masjid. Tapa mengambil peluang ini untuk bertemu dengan Zaleha. Zaleha menyuruhnya mengusir Majid, seorang penjual kain yang Zaleha berhutang dan membayar dalam matawang badan. Tapa dengan tidak sengaja membunuh Majid.

Kelakuan ini menyebabkan Tapa melarikan Zaleha ke rumahnya. Amir tiba bersama orang kampung untuk mendesak Tapa agar melepaskan Zaleha. Amir dan abangnya berjaya menembusi pintu rumah itu dan cuba untuk mencari penjelasan. Dalam keberangan atas pendedahan bahawa Tapa dan Zaleha mempunyai hubungan, Amir membunuh Tapa. Dia sekali lagi menuntut penjelasan Zaleha atas kejadian awal yang menyebabkan perisitiwa di Thailand. Zaleha menjawab bahawa dia meninggalkan Amir tanpa sebab, "begitu sahaja". Halim cuba untuk menghalang Amir tetapi tidak berjaya kerana Amir mengelar Zaleha. Ini membunuh Zaleha dan menyebabkan Amir diberkas oleh polis.

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Pencapaian[sunting | sunting sumber]

Anugerah Kategori Penerima Keputusan
Festival Filem Malaysia ke-11 Filem Terbaik Perempuan, Isteri Dan .....? Menang
Pengarah Terbaik U-Wei Hj Saari Menang
Pelakon Lelaki Terbaik Nasir Bilal Khan Menang
Pelakon Wanita Terbaik Sofea Jane Tercalon
Cerita Asal Terbaik U-Wei Hj Saari Menang
Lakon Layar Terbaik U-Wei Hj Saari Menang
Penyunting Terbaik Rassul Salim Tercalon
Penata Seni Terbaik Johari Hamid Tercalon

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Perempuan, Isteri dan... Diarkibkan 2012-03-05 di Wayback Machine di Sinema Malaysia