Pergi ke kandungan

Portal:Korea

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Selamat Datang ke Portal Korea
سلامت داتڠ ك ڤورتال كوريا
한국 들머리에 오신 것을 진심으로 환영합니다

Korea (한국, 韓國) atau Chosŏn (조선, 朝鮮) merupakan sebuah kawasan geografi dan peradaban (tamadun) yang terdapat di Semenanjung Korea di Asia Timur. Semenanjung ini terletak di antara Tanah Besar China dan gugusan Kepulauan Jepun serta dikelilingi oleh tiga laut iaitu Laut Kuning di barat, Selat Korea di selatan dan Laut Jepun di timur. Korea merupakan salah satu tamadun yang tertua di dunia dimana ia telah tercatat di dalam sejarah sekitar tahun 2,333 SM. Pada tahun 1910, Korea telah dijajah oleh kuasa Jepun dan menjadi tanah jajahannya sehingga tahun 1945. Selepas berlakunya Perang Dunia Kedua, Amerika Syarikat dan Kesatuan Republik Soviet Sosialis (KSSR) telah berperang di kawasan itu. Peperangan tersebut telah menyebabkan Korea dibahagi kepada dua entiti politik yang berbeza iaitu Republik Demokratik Rakyat Korea (조선 민주주의 인민 공화국, 朝鮮民主主義人民共和國) yang diperintah oleh pihak berfahaman komunis serta Republik Korea (대한민국, 大韓民國) yang merupakan sebuah negara demokrasi yang kapitalis dan bebas.Rencana pilihan
رنچان ڤيلهن

frames
frames

Korea Selatan atau nama rasminya Republik Korea (RK, Hangul: 대한민국, Hanja: 大韓民國) ialah sebuah negara berdaulat di Asia Timur yang terletak di bahagian selatan Semenanjung Korea. Ia berjiran dengan Republik Rakyat China (Tanah Besar China) di barat, Jepun di timur, Korea Utara di utara, dan Laut China Barat dan Republik China (Taiwan) di selatan. Ibu negara dan bandaraya terbesarnya ialah Seoul. Korea Selatan terletak dalam kawasan beriklim kebenuaan lembap dan subtropika lembap dengan rupa bumi yang bergunung-ganang. Wilayahnya meliputi kawasan seluas 99,392 kilometer persegi dan diduduki seramai 50 juta orang termasuk di Seoul sahaja yang diduduki 10.4 juta orang.

Hasil pencarian arkeologi mendapati bahawa Semenanjung Korea pernah diduduki manusia seawal zaman Paleolitik Awal. Sejarah Korea bermula dengan penubuhan kerajaan Gojoseon pada tahun 2333 SM oleh Raja Dan-gun yang legenda. Ekoran penyatuan Tiga Kerajaan Korea di bawah pemerintahan Silla pada 668 M, Korea melalui Dinasti Goryeo dan Dinasti Joseon sebagai satu negara sehingga berakhirnya Empayar Korea pada tahun 1910, apabila Korea diilhakkan oleh Jepun. Selepas dibebaskan lalu diduduki oleh tentera Soviet dan Amerika Syarikat. Pada akhir Perang Dunia Kedua, negara Korea terbahagi kepada Utara dan Selatan. Korea Selatan ditubuhkan sebagai negara demokrasi pada tahun 1948, namun ia terpaksa mengharungi kekacauan politik dan pemerintahan tentera yang berlarutan selama puluhan tahun lagi hingga tertubuhnya Republik Keenam pada tahun 1987.

Gambar pilihan
ڬمبر ڤيلهن

Lukisan bertajuk "Gukjeong chumyo" (kucing musim luruh di taman dengan bunga kekwa) yang telah dilukis oleh Byeon Sang-byeok.
Lukisan bertajuk "Gukjeong chumyo" (kucing musim luruh di taman dengan bunga kekwa) yang telah dilukis oleh Byeon Sang-byeok.
(ukuran asli 654 × 846 piksel, 471 KB)

Oleh: Caspian blue, dimuat naik oleh Caspian blue
Perlesenan: GNU

Sejarah
سجاره

Kebudayaan
كبودايان

Kenegaraan
كنڬاران

frames
frames

Portal saudara
ڤورتال ساودارا
Kemboja Kemboja
Hong Kong Hong Kong (China)
Indonesia Indonesia
Kazakhstan Kazakhstan
Makau Macau (China)
Malaysia Malaysia
Negara Palestin Palestin
Taiwan Republik China (Taiwan)
Republik Rakyat China Republik Rakyat China
Vietnam Vietnam
Ferbnessa LGBT

Projek Wikimedia
ڤروجيق ويكيميديا

Carian Korea dalam projek Wikimedia yang lain
Korea di Wikiberita     Korea di Wikibuku     Korea di Wikiquote     Korea di Wikimedia Commons     Korea di Wikikamus     Korea di Wikiversity    
Berita Buku Kutipan Gambar Kamus Pembelajaran
Wikibooks
CommonsTemplat:Link FA