Gochujang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Gochujang
Sebekas gochujang
Nama Korea
Hangul
Hanja
Perumian Semakan gochujang
McCune–Reischauer koch'ujang

Gochujang, juga gochoojang, gochuzang, gochoozang, atau "pes kacang pedas" (Bahasa Korea: 고추장, IPA: [kotɕʰudʑaŋ] Koryo-mar:кочхицай) ialah perasa tertapai savori dan pedas Korea yang diperbuat daripada cili merah, nasi pulut, kacang soya tertapai dan garam. Secara tradisinya, ia terawet secara asli bertahun lamanya dalam tempayan tembikar besar di luar rumah, dan selalu diletakkan di atas platform batu yang lebih tinggi dipanggil jangdokdae (장독대) di kawasan belakang rumah.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Gochujang (pes cili pedas) dipercayai mula diguna di Korea pada lewat abad ke-18, selepas perdagangan abad ke-16 dengan Eropah, Jepun, China dan Kepulauan Ryukyu memperkenalkan cili dan pes soya tertapai ke negara itu.[1][2] Menurut Jungbo Sallim gyeongje (증보산림경제, 1765), gochujang diperbuat dengan menambahkan serbuk cili merah dan serbuk beras pulut ke dalam pes kacang soya, dan membiarkan pes ini matang di bawah matahari. Resipi ini sama dengan resepi membuat gochujang.[3][4]

Mukim Sunchang terkenal dengan gochujang.[5]

Ramuan[sunting | sunting sumber]

Tempayan yang digunakan untuk mengawet gochujang dan kimchi

Bahan utama gochujang' ialah serbuk cili merah, serbuk pulut dan dicampur dengan serbuk kacang soya tertapai, dan garam. Pengganti utama bagi bahan utamanya, pulut (chapssal, hangul: 찹쌀), termasuklah beras bijian pendek (mepssal, hangul: 멥쌀), dan barli, dan yang paling jarang, isirong gandum, jujube, labu, dan keledek; bahan ini digunakan untuk membuat kepelbagaian gochujang. Sedikit pemanis, seperti gula, sirap atau madu, juga kadang kala ditambah. Ia berwarna merah gelap dengan rasa yang kaya dan pedas.

Pembuatan gochujang di rumah mula berkurang selepas pengeluaran komersil bermula pada awal 1970-an dan menjadi lambakan di pasaran kini. Kini, gochujang yang dibuat sendiri sangat sukar dijumpai. Ia digunakan dengan banyaknya dalam masakan Korea, untuk memberi rasa stu (jjigae) seperti gochujang jjigae, memerap daging seperti gochujang bulgogi, dan sebagai perasa untuk naengmyeon dan bibimbap.

Gochujang juga digunakan sebagai bahan asas untuk bahan perasa lain seperti chogochujang (초고추장) dan ssamjang (hangul: 쌈장). Chogochujang ialah sejenis gochujang yang diperbuat daripada gochujang yang ditambah cuka dan perisa lain, seperti gula dan bijan. Ia lazimnya digunakan sebagai sos untuk hoe dan hoedeopbap. Serupa juga, ssamjang ialah cmapuran gochujang dan doenjang, dengan potongan bawang dan perisa pedas lain, dan terkenal dengan sangchussam (hangul: 상추쌈), iaitu balutan daun salad dengan daging pangging, hirisan bawang putih, cili hijau dan sayur lain.

Nutrisi dan kesihatan[sunting | sunting sumber]

Gochujang secara tradisionalnya dijadikan antara tiga bahan perasa wajib di setiap rumah, bersama-sama doenjang dan ganjang. Gochujang mengandungi protein, lemak, vitamin B2, vitamin C, dan karotena.[6]

Kegunaan[sunting | sunting sumber]

Gochujang digunakan dalam banyak masakan seperti bibimbap dan tteokbokki, serta salad, stu, sup dan perapan daging.[7] Gochujang makes dishes spicier (contributed by the capsaicins from the chili), but also somewhat sweeter.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ William Shurtleff, Akiko Aoyagi. "History of Fermented Tofu - A Healthy Nondairy / Vegan Cheese (1610-2011)". Soyinfo Center. Dicapai pada 12 February 2014. 
  2. ^ Quantum leap of kimchi
  3. ^ Common Gochujang Recipe
  4. ^ 고추장 (dalam bahasa Korean). EncyKorea. Dicapai pada 2013-04-19. 
  5. ^ "Sunchang Gochujang Village (순창전통고추장마을)". Korea Tourism Organization. Dicapai pada 19 April 2013. 
  6. ^ Korean Food and Health - Korean Hot Pepper Paste
  7. ^ "Gochujang (Hot Pepper Paste)". visitkorea.org. Dicapai pada 2013-04-19.