Senarai akhbar di Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Berikut ialah senarai akhbar yang diterbitkan di Malaysia.

Berbahasa Melayu[sunting | sunting sumber]

Berikut merupakan senarai akhbar berbahasa Melayu di Malaysia

Akhbar Bahasa Melayu
Nama Tempoh Penerbitan Jenis Ketua Pengarang Pemilik Catatan
Berita Harian 1 Julai 1957[1] - Kini Kompak[2] Datuk Ahmad Zaini Kamaruzaman (2018) The New Straits Times Press (Malaysia) Berhad

(Anak Syarikat Media Prima Berhad)

BH Ahad 10 Julai 1960[1] - kini Kompak Mingguan Mula dinamakan sebagai Berita Minggu sehingga 12 Januari 2014.
Harian Metro 25 Mac 1991[1] - Kini Tabloid Tuan Mohd Asri Tuan Hussein (2018)
Metro Ahad 19 Ogos 1995[1] - Kini Tabloid Mingguan
Utusan Malaysia (Versi Jawi) 1939 - 31 Ogos 1967

(Versi Rumi) 1 September 1967 - 9 Oktober 2019

Kompak[3] Utusan Melayu (Malaysia) Berhad Mula dicetak dalam rumi dengan nama Utusan Malaysia pada 1 September 1967
Mingguan Malaysia Kompak[3]
Utusan Melayu Mingguan (Terbitan perdana) 1939 - 31 Ogos 1967

(Sisipan mingguan Utusan Malaysia) 1 September 1967 - 9 Oktober 2019

Tabloid Akhbar jawi paling lama bertahan di Malaysia
Kosmo! 30 Ogos 2004 - 9 Oktober 2019 Tabloid
Kosmo! Ahad 3 Januari 2005 - 9 Oktober 2019 Tabloid
Sinar Harian 31 Mac 2006 - kini Kompak Sinar Karangkraf Sdn. Bhd.

(Anak Syarikat Kumpulan Media Karangkraf)

Utusan Borneo 1978 - Kini Lembaran The Borneo Post Sdn Bhd Akhbar harian dalam bahasa Melayu, Iban dan Kadazandusun di Sarawak dan Sabah
Selangor Kini 2008 - Kini Buletin Kerajaan Negeri Media Selangor (Kerajaan Negeri Selangor) Mempunyai akhbar versi digital, dan turut aktif di portal atas talian.
Buletin Mutiara 2010 - Kini Buletin Kerajaan Negeri Kerajaan Negeri Pulau Pinang Pada mulanya dinamakan sebagai Suara CAT, kemudian kepada Buletin Mutiara diubah pada 2011. Mempunyai akhbar versi digital.
Melaka Kini 1982 - Kini Buletin Kerajaan Negeri Ketua Pegawai Eksekutif: Burhanuddin Othman

Pengarang : Ishak Salleh

Kerajaan Negeri Melaka Sebelum Pakatan Harapan memimpin kerajaan negeri pada Mei 2018, ia dinamakan sebagai Melaka Hari Ini.
Harakah 1987 - Kini Akhbar Parti Politik Ketua Pegawai Eksekutif: Kamaruzaman Mohamad

Ketua Pengarang: Wan Nordin Wan Yaacob

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) Mula diterbitkan sempena Muktamar Tahunan PAS 1987

Mempunyai akhbar versi digital dan turut aktif dengan portal atas talian, Harakahdaily.

Suara Keadilan 2010 - 2019 Akhbar Parti Politik Parti Keadilan Rakyat (PKR) PKR menggunakan pelbagai nama pada permulaan penerbitan buletin parti mereka, iaitu:
  • Keadilan (12 Julai 2010)
  • Obor Keadilan (19 Julai 2010)
  • Sinar Keadilan (26 Julai 2010)
  • Utusan Keadilan (2 Ogos 2010),
  • Berita Keadilan (9 Ogos 2010) dan
  • Metro Keadilan (16 Ogos 2010)[4].
  • Warta Keadilan (11 November 2010).

PKR menamatkan cetakan Suara Keadilan berakhir mana Disember 2019, dan memberi tumpuan pada portal atas talian menggunakan nama yang sama.

The Rocket 1996 - Kini Akhbar Parti Politik Parti Tindakan Demokratik (DAP) Mempunyai portal atas talian dan mempunyai pelbagai bahasa selain Bahasa Melayu iaitu Bahasa Mandarin dan Bahasa Inggeris.
Mingguan Amanah 3 April 2016 - Kini Akhbar Parti Politik Parti Amanah Negara (PAN) Mempunyai akhbar versi digital.
Daily Ekspress

(Harian Ekspres)

Sabah Publishing House Sdn. Bhd. Diterbitkan tiga bahasa iaitu Bahasa Inggeris, Bahasa Melayu dan Bahasa Kadazan dalam satu edisi.

Akhbar kembar kepada akhbar berbahasa Mandarin, Overseas Chinese Daily News (OCDN).

Turut mempunyai portal atas talian.

Akhbar Harian[sunting | sunting sumber]

Akhbar Mingguan[sunting | sunting sumber]

Akhbar Politik[sunting | sunting sumber]

Berbahasa Inggeris[sunting | sunting sumber]

Semenanjung Malaysia[sunting | sunting sumber]

Malaysia Timur[sunting | sunting sumber]

Berbahasa Cina[sunting | sunting sumber]

Semenanjung Malaysia[sunting | sunting sumber]

Malaysia Timur[sunting | sunting sumber]

Berbahasa Tamil[sunting | sunting sumber]

Akhbar dalam talian[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d https://www.nstp.com.my/corporate-history/
  2. ^ Berubah kepada bentuk kompak pada 6 Julai 2008
  3. ^ a b Berubah ke bentuk kompak pada 16 September 2018
  4. ^ http://malayur-news.blogspot.com/2010/09/anasir-lunturkan-semangat-perjuangan.html