Anjing Karakachan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Anjing Karakachan
Anjing Karakachan
Nama lainAnjing gembala Karakachan
Anjing gembala Bulgaria
Negara asal Bulgaria
Anjing (Canis lupus familiaris)

Anjing Karakachan (Bahasa Bulgaria: каракачанско куче; bahasa Inggeris: Karakachan dog), anjing gembala Karakachan (Bahasa Bulgaria: каракачанска овчарка; bahasa Inggeris: Karakachan shepherd dog), atau anjing gembala Bulgaria (bahasa Inggeris: Bulgarian shepherd dog) ialah satu baka anjing yang berasal dari Bulgaria sebagai anjing penjaga haiwan ternakan gunung. Anjing ini dinamai sempena Karakachan, gembala nomad Yunani Balkan. Kerana tradisi gembala ternakan konservatif mereka, mereka telah memulihara sesetengah baka terlama haiwan bela jinak di Eropah: biri-biri Karakachan, kuda Karakachan dan anjing Karakachan.

Dahulu, anjing gunung ini digunakan secara meluas di Bulgaria sebagai anjing pengawal tentera sempadan. Kini, ia digunakan terutamanya sebagai anjing penjaga haiwan ternakan dan anjing pengawal harta milik. Populasi paling besar anjing Karakachan penjaga haiwan ternakan baka tulen dijumpai di Bulgaria dan Amerika Syarikat. Anjing Karakachan diterima secara rasmi sebagai baka asli lama Bulgaria pada 2005. Anjing Karakachan mungkin merupakan keturunan anjing bela jinak Balkan purba, mungkin sejak masa orang Thrace. Di dalam harta karun Thrace purba, figura anjing penjaga besar berbulu panjang dengan ekor tergulung dijumpai. Anjing Karakachan merupakan sebahagian daripada asal usul anjing gembala Bulgaria, yang dengannya ia tidak patut dikelirukan.

Nota[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • "Putin leaves Bulgaria with a gas deal and a new puppy". Diarkibkan daripada yang asal pada 2010-11-16. Dicapai pada 20 November 2010.
  • "Karakachan-karakachansko kuche". John Zeiner & Sider and Atila Sedefchev. Dicapai pada 20 April 2008.
  • "BBPS Semperviva". save-foundation. Dicapai pada 20 April 2008.
  • "National pride on four legs". The sofiaecho. Dicapai pada 28 April 2008.
  • "VHB-Dutch Kennel Club" (dalam bahasa Belanda). Dicapai pada 25 April 2008.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]