Collie sempadan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Collie sempadan
Border Collie 600.jpg
Collie sempadan
Nama lain Anjing gembala Scotland
Anjing gembala Wales
Negara asal United Kingdom
Trait
Berat Jantan 30–45 lb (14–20 kg)
Betina 27–42 lb (12–19 kg)
Tinggi Jantan 19–22 in (48–56 cm)
Betina 18–21 in (46–53 cm)
Bulu Bulu dua lapis licin atau kasar
Warna Berwarna padu, dwiwarna atau triwarna di atas merle biru, merle merah, merle coklat, hati, herlekuin merle ungu lembut, coklat, ungu lembut, biru, merle sabel, sabel, sabel gelap, sabel coklat, hitam, putih, ee Merah atau brindle.
Saiz perinduk Maksimum 10 ekor
Jangka hayat 13–16 tahun tetapi anjing lebih tua tidak jarang
Anjing (Canis lupus familiaris)

Collie sempadan atau border collie (Bahasa Inggeris: border collie) ialah satu baka anjing pekerja dan gembala yang dikembangkan di rantau sempadan Scotland untuk penggembalaan ternakan, terutamanya biri-biri. Ia dibiakbakakan secara tertentu untuk kecerdasan dan kepatuhan.

Ditempatkan pertama dalam Kecerdasan Anjing oleh Stanley Coren dan biasanya sangat bertenaga, akrobatik, pintar, kuat dan cergas, ia kerap menandingi kejayaan besar dalam sukan anjing, tambahan kepada kejayaannya dalam ujian anjing gembala, dan kerap dikatakan sebagai yang paling cerdas daripada semua anjing.[1] Collie sempadan juga kekal digunakan di seluruh dunia dalam kerja tradisionalnya, iaitu menggembala haiwan ternakan.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. Coren, Stanley (1995). The Intelligence of Dogs: A Guide To The Thoughts, Emotions, And Inner Lives Of Our Canine Companions. Bantam Books. ISBN 0-553-37452-4. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]