Anjing lembu berekor kontot Australia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Anjing lembu berekor kontot Australia
Nama lainAnjing lembu berekor kontot
Nama ringkasStumpy
Negara asalAustralia
Trait
Tinggi 46–51 cm (18–20 in)
Bulu pendek
Warna berbintik merah atau berbintik biru
Jangka hayat 13–15 tahun
Anjing (Canis lupus familiaris)

Anjing lembu berekor kontot Australia[a] atau hanya anjing lembu berekor kontot[b] ialah anjing lembu bersaiz sederhana yang secara semula jadi berekor kontot atau tidak berekor yang berkait rapat dengan anjing lembu Australia. Anjing lembu berekor kontot Australia dan anjing lembu Australia bersama-sama berasal daripada Halls Heeler.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Anjing bela jinak pertama yang tiba di Australia datang dengan Armada Pertama pada tahun 1788 dan kemudian armada banduan[1] (Dingo Australia tidak dikelaskan sebagai anjing bela jinak). Populasi anjing liar yang berkembang pesat tidak lama lagi membesar.[2] Sesetengah anjing sesat, yang mempunyai potensi kerja ternakan, kelihatannya berumah dengan peneroka bebas, George Hall. Thomas Hall, anak lelaki kepada George, mengembangkan anjing-anjing ini menjadi anjing pekerja. Robert Kaleski, yang menulis piawaian pertama untuk baka anjing lembu Australia, memanggil anjing Hall Halls heeler.[3]

Halls heeler kemudiannya dikembangkan menjadi dua baka moden, anjing lembu Australia dan anjing lembu berekor kontot Australia. Kaleski juga mencadangkan agar Thomas Hall mengimport anjing dari England.[4]

Kaleski yang berpangkalan di Sydney memerihalkan hanya anjing lembu berekor panjang dalam piawaian baka beliau, yang diterbitkan pada tahun 1902.[5] Ekor pendek, atau ketiadaan eekor, ialah kecacatan terwaris.[6][7] Di Queensland, walau bagaimanapun, kedua-dua jenis (berekor panjang dan berekor pendek) pada asalnya dipamerkan sebagai dua keragaman bagi satu baka anjing lembu,[8] namun menjelang tahun 1950-an, kelas berasingan – anjing lembu (ekor panjang) dan anjing lembu (ekor pendek) – adalah lebih biasa.

Semasa tahun 1950-an, keputusan pentadbiranTemplat:What yang diambil oleh Majlis Kawalan Anjing (Queensland) dan prosiding perundangan ikutan mengancam masa hadapan anjing lembu berekor kontot sebagai baka terpamer. Iris Heale (1919–2006), kenel Glen Iris, menjadi satu-satunya pembiak baka anjing lembu berekor kontot berdaftar. Beliau menjalankan monopolinya dengan enggan menjual haiwan berdaftar. Pada tahun 1980, sesetengah anggota kumpulan penggemar anjing pekerja Australia sedar bahawa kematian Heale juga bakal menjadi kematian anjing lembu berekor kontot sebagai baka terpamer. Pada tahun 1988, Australian National Kennel Council memperkenalkan "Program Pembiakbakaan Perkembangan" untuk mengekalkan baka ini.[1] Kejayaan skim itu, yang disokong secara aktif oleh Iris Heale, terbukti dalam peningkatan kepopularan baka ini.

Pengiktirafan baka[sunting | sunting sumber]

Anjing berekor kontot pertama kali diiktiraf sebagai baka, dengan haknya sendiri, pada tahun 1963 apabila Australian National Kennel Council mengeluarkan piawaian baka untuk Stumpy Tail Cattle Dog ("anjing lembu berekor kontot"). Nama itu diubah kepada Australian Stumpy Tail Cattle Dog ("anjing lembu berekor kontot Australia") pada tahun 2001[9] dan, pada tahun 2003, baka ini diterima oleh Persekutuan Kinologi Antarabangsa.

Penampilan[sunting | sunting sumber]

Piawaian ANKC (2009) mensyaratkan "anjing pekerja berperkadaran baik, berprofil hampir berbentuk segi empat sama dengan penampilan tahan lasak". ia mempunyai telinga mencucuk kecil dan ekor yang pendek secara semula jadi kurang daripada 10 sentimeter (3.9 in). Lapis bulunya pendek dan padat dengan lingkaran kecil di sekeliling leher. Ia terdapat dengan pelbagai corak biru atau merah. Tidak seperti anjing lembu Australia, piawaian melarang tanda-tanda sawo matang, yang dianggap sebagai petanda anjing baka kacuk.[10]

Perangai[sunting | sunting sumber]

Perangai unggul bagi anjing berekor kontot diperihalkan dalam piawaian baka sebagai perangai berjaga-jaga dan berwaspada, serta responsif terhadap pemiliknya dan menyendiri di sekeliling orang asing.[10] Ia merupakan anjing bertenaga tinggi dengan keperluan rangsangan tinggi.[11]

Kegiatan[sunting | sunting sumber]

Anjing berekor kontot dapat bersaing dalam ujian ketangkasan anjing, kepatuhan, kemahiran persembahan, flyball, penjejakan, frisbee, dan acara penggembalaan. Naluri dan kebolehlatihan penggembalaan dapat diukur dalam ujian penggembalaan tanpa persaingan. Anjing berekor kontot yang menunjukkan naluri penggembalaan asasi dapat dilatih untuk bertanding dalam ujian penggembalaan.[12]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Catatan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Jawi: انجيڠ لمبو برايکور کونتوت اءوستراليا; bahasa Inggeris: Australian stumpy tail cattle dog
 2. ^ Jawi: انجيڠ لمبو برايکور کونتوت; bahasa Inggeris: stumpy tail cattle dog

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b Clark, Noreen R. (2022). A Dog for the Job (Inggeris). Canberrra, Wilayah Ibu Negara Australia, Australia. Inspiring Publications, ISBN 978-1-922792-43-3, hlm. 160.
 2. ^ Sydney Gazette 15 Februari 1807 hlm.1. NLA: Trove, dicapai pada 1 Februari 2024.
 3. ^ Kaleski, Robert (1938). Foundation Dogs of Australia (Inggeris). Sydney Mail 13 April 1938 hlm. 26, 30.
 4. ^ Kaleski, Robert (1907). The Australian Cattle Dog (Inggeris). The Bookfellow jil 1. bil. 1, 3 Januari 1907, hlm. 10–11.
 5. ^ Kaleski, Robert (1903). Cattle Dogs (Inggeris). Agricultural Gazette of New South Wales. Ogos 1903.
 6. ^ Hytonen, M. et al. 2009. Ancestral T-Box mutation is present in many, but not all, short-tailed dog breeds (Inggeris). Journal of Heredity 100(2)236–240.
 7. ^ Indrebø, A, et al. 2007. A study of inherited short tail and taillessness in Pembroke Welsh Corgi (Inggeris). Journal of Small Animal Practice. doi: 0.1111/j.1748-5827.2007.00435.
 8. ^ Cattle Dog and Kelpie Club of Queensland (1923). Cattle Dog [breed standard] (Inggeris). The Kennel. Brisbane Courier 1 Disember 1923, hlm. 12.
 9. ^ "FCI-Standard N° 351 AUSTRALIAN STUMPY TAIL CATTLE DOG" [Piawaian FCI No. 351 Anjing Lembu Berekor Kontot Australia] (pdf). Persekutuan Kinologi Antarabangsa (dalam bahasa Inggeris). 13 Julai 2005. Dicapai pada 17 Mac 2024.
 10. ^ a b "ASTCDS of America - Breed Standard". stumpytailcattledogs.org (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 17 Mac 2024.
 11. ^ "Australian Stumpy Tail Cattle Dog - Dog Breed Information". American Kennel Club (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 17 Mac 2024.
 12. ^ Hartnagle-Taylor, Jeanne Joy; Taylor, Ty (2010). Stockdog Savvy (dalam bahasa Inggeris). Alpine Publications. ISBN 978-1-57779-106-5.