Senarai baka anjing

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Anjing Chihuahua baka kacuk dan anjing Denmark besar ini menunjukkan sebilangan kebolehubahan sangat besar baka anjing.

Anjing telah dibiakbakakan secara terpilih selama beribu-ribu tahun, kadang-kadang dengan pembiakbakaan dalam anjing daripada jurai keturunan sama, kadang-kadang dengan mengacukkan anjing daripada jurai keturunan sangat berlainan.[1] Proses ini berterusan kini, menghasilkan keragaman luas baka, kacukan, dan jenis anjing. Abad-abad pembiakbakaan terpilih oleh manusia telah menyebabkan anjing sangat lebih berbagai-bagai secara genetik daripada kebanyakan mamalia lain, dan sebagai itu anjing ialah satu-satu haiwan dengan penampilan sangat pelbagai tanpa penspesiesan, "daripada anjing Chihuahua kepada anjing Denmark besar."[2]

Senarai berikut menggunakan tafsiran luas untuk "baka". Baka biasanya dikategorikan sebagai jenis fungsi yang daripadanya baka dikembangkan. Jenis yang asasi ialah anjing teman, anjing pengawal, anjing pemburu, anjing gembala, dan anjing pekerja, sungguhpun ada banyak jenis dan subjenis lain. Baka disenaraikan di sini mungkin merupakan baka tradisional dengan sejarah panjang sebagai baka terdaftar, baka jarang dengan pejabat pendaftarannya sendiri, atau baka baharu yang mungkin masih dikembangkan.

Dalam sesetengah kes, asal usul baka bertindih dengan sempadan dua buah atau lebih negara; anjing itu biasanya disenaraikan hanya di negara yang dengannya baka itu paling berhubung kait (contohnya, mengikut negara tetapannya menurut Persekutuan Kinologi Antarabangsa (FCI)). Sesetengah anjing, seperti anjing singa kecil, mempunyai asal usul tidak tentu dan disenaraikan di bawah beberapa buah negara.

Isi kandungan
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z   Lihat juga  Rujukan 


Senarai dengan pengelasan dan piawaian[sunting | sunting sumber]

Baka Asal usul Persekutuan Kinologi Antarabangsa[3] American Kennel Club[4] Australian National Kennel Council[5] Canadian Kennel Club[6] The Kennel Club[7] New Zealand Kennel Club[8] United Kennel Club[9] Imej
Affenpinscher
(Anjing pincer monyet)
Jerman, Perancis Kumpulan 02 Bahagian 01 #186 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 05 - (Mainan) Mainan Mainan Anjing Teman Affenpinscher.jpg
Afghan Hound
(Anjing pemburu Afghan)
Afghanistan Kumpulan 10 Bahagian 01 #228 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 02 - (Hound) Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria Afghan Hound.jpg
Aidi Maghribi Kumpulan 02 Bahagian 02 #247 Anjing Pengawal Aidi.jpg
Airedale Terrier
(Anjing terier Airedale)
England Kumpulan 03 Bahagian 01 #007 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 04 - (Terier) Terier Terier Terier Airedale Terrier.jpg
Akbash
(Anjing Akbash)
Turki Anjing Pengawal Turkish akbash.jpg
Akita Inu
(Anjing Akita)
Jepun Kumpulan 05 Bahagian 05 #255 Lihat Anjing Akita Amerika Lihat Anjing Akita Amerika Lihat Anjing Akita Amerika Kebergunaan Kebergunaan Baka Utara Japaneseakita.jpg
Alano Español
(Anjing buldog Sepanyol)
Sepanyol Alano-espanol-0003.jpg
Alaskan Klee Kai
(Klee kai Alaska)
Amerika Syarikat Baka Utara 100px
Alaskan Malamute
(Anjing Malamute Alaska)
Amerika Syarikat Kumpulan 05 Bahagian 01 #243 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Kumpulan 03 – (Anjing Pekerja) Pekerja Kebergunaan Baka Utara Alaskanmalamute0b.jpg
Alpine Dachsbracke
(Anjing pemburu bejar Alp)
Austria Kumpulan 06 Bahagian 02 #254 Anjing Pemburu Bau Alpejski gończy krótkonożny g99.jpg
Alpine Spaniel
(Anjing spaniel Alp)
Switzerland, Savoy Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Alpine spaniel.jpg
American Akita
(Anjing Akita Amerika)
Jepun/Amerika Syarikat Kumpulan 05 Bahagian 05 #344 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Kumpulan 03 - (Anjing Pekerja) Kebergunaan Kebergunaan Baka Utara American akita.jpg
American Bulldog
(Anjing buldog Amerika)
Amerika Syarikat Anjing Pengawal Saylor's Doc Holliday.jpg
American Cocker Spaniel
(Anjing cocker spaniel Amerika)
Amerika Syarikat Kumpulan 08 Bahagian 02 #167 Kumpulan Bersukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 01 Anjing Bersukan Gundog Gundog Gundog American Cocker in Tallinn 2.JPG
American Eskimo Dog
(Anjing Eskimo Amerika)
Jerman Kumpulan Tidak Bersukan Kumpulan 06 (Tidak Bersukan) Baka Utara American Eskimo Dog.jpg
American Foxhound
(Anjing pemburu rubah Amerika)
Amerika Syarikat Kumpulan 06 Bahagian 01 #303 Kumpulan Hound Kumpulan 02 (Hound) Anjing Pemburu Bau AmericanFoxhound2.jpg
American Hairless Terrier
(Anjing terier tidak berbulu Amerika)
Amerika Syarikat Terier TagnonPond9-6-03.jpg
American Pit Bull Terrier
(Anjing terier pit bull Amerika)
Amerika Syarikat Terier American Pit Bull Terrier - Seated.jpg
American Staffordshire Terrier
(Anjing terier Staffordshire Amerika)
Amerika Syarikat Kumpulan 03 Bahagian 03 #286 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 04 - Terier Terier Amerykański staford 222.jpg
American Water Spaniel
(Anjing spaniel air Amerika)
Amerika Syarikat Kumpulan 08 Bahagian 03 #301 Kumpulan Bersukan Bersukan Gundog Chien d'eau americain champion 1.JPG
Anatolian Shepherd Dog
(Anjing gembala Anatolia)
Turki Kumpulan 02 Bahagian 02 #331 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Desa Kebergunaan Anjing Pengawal Anatolian 589.jpg
Anglo-Français de Petite Vénerie
(Anjing pemburu buruan kecil Inggeris-Perancis)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 01 #325 Anjing Pemburu Bau Anglo-Français de petite vénerie.jpg
Appenzeller Sennenhund
(Anjing gunung Appenzell)
Switzerland Kumpulan 02 Bahagian 03 #046 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pengawal Appenzeller czerń 045.jpg
Ariege Pointer
(Anjing penuding Ariège)
Perancis Kumpulan 07 Bahagian 01 #177 Gundog Pointer of Ariege from 1915.JPG
Ariegeois
(Anjing Ariège)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 01 #020 Anjing Pemburu Bau Gończy 059.jpg
Armant
(Anjing Armant)
Mesir
Armenian Gampr dog
(Anjing gampr Armenia)
Armenia Gampr Hamlik Parsanyan 2.jpg
Artois Hound
(Anjing pemburu Artois)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 01 #028
Australian Cattle Dog
(Anjing lembu Australia)
Australia Kumpulan 01 Bahagian 02 #287 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 07 - (Anjing Gembala) Desa Pekerja Anjing Gembala ACD-blue-spud.jpg
Australian Kelpie
(Anjing kelpie Australia)
Australia Kumpulan 01 Bahagian 01 #293 Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 07 - (Anjing Gembala) Pekerja Anjing Gembala Hilu.jpg
Australian Shepherd
(Anjing gembala Australia)
Amerika Syarikat Kumpulan 01 Bahagian 01 #342 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 07 - (Anjing Gembala) Desa Pekerja Anjing Gembala Redtriaussie01.jpg
Australian Silky Terrier
(Anjing terier sutera Australia)
Australia Kumpulan 03 Bahagian 04 #236 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 05 (Mainan) Mainan Mainan Terier Silkyterrier125.jpg
Australian Stumpy Tail Cattle Dog[10]
(Anjing lembu ekor kontot Australia)
Australia Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 07 - (Anjing Gembala) Pekerja Anjing Gembala Australian Stumpy Tail Cattle Dog.jpg
Australian Terrier
(Anjing terier Australia)
Australia Kumpulan 03 Bahagian 02 #008 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 04 (Terier) Terier Terier Terier Australian Terrier 002 U.jpg
Austrian Black and Tan Hound
(Anjing pemburu hitam dan sawo matang Austria)
Austria Kumpulan 06 Bahagian 01 #063 Anjing Pemburu Bau Brandlbracke.JPG
Austrian Pinscher
(Anjing pincer Austria)
Austria Kumpulan 02 Bahagian 01 #064 Terier Pinczer austiacki 678.jpg
Azawakh Mali Kumpulan 10 Bahagian 03 #307 Lain-Lain (Hound) Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria Azawakh-Red male black mantle.jpg
Bakharwal Dog
(Anjing Bakharwal)
India
Barbet
(Barbet)
Perancis Kumpulan 08 Bahagian 03 #105 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 01 (Bersukan) Gundog Barbet.jpg
Basenji Republik Demokratik Congo Kumpulan 05 Bahagian 06 #043 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 02 - Hound Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria Basenji 600.jpg
Basque Shepherd Dog
(Anjing gembala Basque)
Sepanyol Pastor vasco m 14months loby 3018.jpg
Basset Artésien Normand
(Anjing basset Artois Normandie)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 01 #034 Anjing Pemburu Bau Basset artezyjsko-normandzki. Umbra z Romiszówki.jpg
Basset Bleu de Gascogne
(Anjing basset Gascogne biru)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 01 #035 Hound Anjing Pemburu Bau Basset bleu de Gascogne.jpg
Basset Fauve de Bretagne
(Anjing basset Bretagne perang kekuning-kuningan)
Perancis Hound Basset Fauve de Bretagne 600.jpg
Basset Griffon Vendéen, Grand
(Anjing basset grifon Vendée besar)
Perancis Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pemburu Bau G Basset Griffon Vendeen 600.jpg
Basset Griffon Vendéen, Petit
(Anjing basset grifon Vendée kecil)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 01 #067 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 02 - Hound Hound Hound Anjing Pemburu Bau P Basset Griffon Vendeen 600.jpg
Basset Hound
(Anjing pemburu basset)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 01 #163 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 02 - Hound Hound Hound Anjing Pemburu Bau Bluebasset.jpeg
Bavarian Mountain Hound
(Anjing pemburu gunung Bavaria)
Jerman Kumpulan 06 Bahagian 02 #217 2005-12 Zoran2.jpg
Beagle
(Anjing beagle)
England Kumpulan 06 Bahagian 01 #161 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 02 – Hound Hound Hound Anjing Pemburu Bau Beagle 600.jpg
Beagle-Harrier
(Anjing beagle-harrier)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 01 #290 Anjing Pemburu Bau Beagle-Harrier-fr.jpg
Bearded Collie
(Anjing collie berjanggut)
Scotland Kumpulan 01 Bahagian 01 #271 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 07 - Gembala Desa Pekerja Anjing Gembala Bearded Collie 600.jpg
Beauceron
(Anjing gembala Beauce)
Perancis Kumpulan 01 Bahagian 01 #044 Kumpulan Gembala Pekerja Anjing Gembala Owczarek francuski beauceron 009pl.jpg
Bedlington Terrier
(Anjing terier Bedlington)
United Kingdom Kumpulan 03 Bahagian 01 #009 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 04 - Terier Terier Terier Terier Bedlington Terriers.jpg
Belgian Shepherd Dog (Groenendael)
(Anjing gembala Belgium Groenendael)
Belgium Kumpulan 01 Bahagian 01 #015 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 07 - Anjing Gembala Desa Pekerja Anjing Gembala European Groenendael male.jpg
Belgian Shepherd Dog (Laekenois)
(Anjing gembala Belgium Laeken)
Belgium Kumpulan 01 Bahagian 01 #015 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 07 - Anjing Gembala Desa Pekerja Anjing Gembala Fang-sitt-040728.jpg
Belgian Shepherd Dog (Malinois)
(Anjing gembala Belgium Malines)
Belgium Kumpulan 01 Bahagian 01 #015 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 07 - Anjing Gembala Desa Pekerja Anjing Gembala Malinois rybnik-kamien pl.jpg
Belgian Shepherd (Tervuren)
(Anjing gembala Belgium Tervuren)
Belgium Kumpulan 01 Bahagian 01 #015 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 07 - Anjing Gembala Desa Pekerja Anjing Gembala Tervueren.jpg
Bergamasco Shepherd
(Anjing gembala Bergamo)
Itali Kumpulan 01 Bahagian 01 #194 Khidmat Ternakan Asasi (Lain-Lain) Desa Pekerja Anjing Gembala Ortensia di Valle Scrivia.jpg
Berger Blanc Suisse
(Anjing gembala Switzerland putih)
Switzerland Kumpulan 01 Bahagian 01 #347 Sementara A-Wurf von den Spessartraeubern.jpg
Berger Picard
(Anjing gembala Picardie)
Perancis Kumpulan 01 Bahagian 07 #176 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 07 (Gembala) Anjing Gembala BergerPicard.jpg
Berner Laufhund
(Anjing pemburu Bern)
Switzerland Gonczy bernenski pl1.jpg
Bernese Mountain Dog
(Anjing gunung Bern)
Switzerland Kumpulan 02 Bahagian 03 #045 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Kumpulan 03 - Anjing Pekerja Pekerja Kebergunaan Anjing Pengawal Berner sennhund.jpg
Bichon Frisé (Bichon frisé) Sepanyol, Belgium Kumpulan 09 Bahagian 01 #215 Kumpulan Tidak Bersukan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 06 - Tidak Bersukan Mainan Mainan Anjing Teman Bichon Frisé - studdogbichon.jpg
Billy
(Anjing Billy)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 01 #025 Anjing Pemburu Bau
Black and Tan Coonhound
(Anjing pemburu rakun hitam dan sawo matang)
Amerika Syarikat Kumpulan 06 Bahagian 01 #300 Kumpulan Hound Kumpulan 02 - Hound Hound Anjing Pemburu Bau Black and Tan Coonhound.jpg
Black and Tan Virginia Foxhound
(Anjing pemburu rubah Virginia hitam dan sawo matang)
Amerika Syarikat
Black Norwegian Elkhound
(Anjing pemburu elk Norway hitam)
Norway Kumpulan 05 Bahagian 02 #242,268 Kumpulan 4 (Hound) Hound Paying attention, sort of.jpg
Black Russian Terrier
(Anjing terier Rusia hitam)
Rusia Kumpulan 02 Bahagian 01 #327 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Kumpulan 03 - Pekerja Pekerja Kebergunaan Anjing Pengawal Czarny terier rosyjski 64.jpg
Blackmouth Cur Amerika Syarikat Anjing Pemburu Bau MurphysKassieBlackmouthAlabama2.jpg
Bleu de Gascogne, Grand
(Anjing Gascogne biru besar)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 01 #022 Anjing Pemburu Bau Oldblue.jpg
Bleu de Gascogne, Petit
(Anjing Gascogne biru kecil)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 01 #031 Anjing Pemburu Bau Mały gończy gaskoński Cita z Beckova Cb5.jpg
Bloodhound
(Anjing pemburu darah)
Belgium, Perancis Kumpulan 06 Bahagian 01 #084 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 02 - Hound Hound Hound Anjing Pemburu Bau Bloodhound 800.jpg
Blue Lacy Amerika Syarikat BlueLacyPhoto1.jpg
Blue Paul Terrier
(Anjing terier Paul biru)
Scotland Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus
Bluetick Coonhound Amerika Syarikat Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Hound Anjing Pemburu Bau BluetickCoonhound.jpg
Boerboel
(Boerboel)
Afrika Selatan Khidmat Ternakan Asasi (Lain-Lain) Boerboel.jpg
Bohemian Shepherd
(Anjing gembala Bohemia)
Republik Czech IRLUKA KROSANDRA (1).jpg
Bolognese
(Anjing Bologna)
Itali Kumpulan 09 Bahagian 01 #196 Khidmat Ternakan Asasi Mainan Mainan Anjing Teman Bolończyk 5e3.jpg
Border Collie
(Anjing collie sempadan)
Scotland, England, Wales Kumpulan 01 Bahagian 01 #297 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 07 - Gembala Desa Pekerja Anjing Gembala Border Collie 600.jpg
Border Terrier
(Anjing terier sempadan)
Scotland, England Kumpulan 03 Bahagian 01 #010 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 04 - Terier Terier Terier Terier Border Terrier.jpg
Borzoi Rusia Kumpulan 10 Bahagian 01 #193 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 02 - Hound Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria Borzoi female.jpg
Bosnian Coarse-haired Hound
(Anjing pemburu berbulu kasar Bosnia)
Bosnia dan Herzegovina Kumpulan 06 Bahagian 01 #155 Anjing Pemburu Bau Gonic.jpg
Boston Terrier
(Anjing terier Boston)
Amerika Syarikat Kumpulan 09 Bahagian 11 #140 Kumpulan Tidak Bersukan Kumpulan 7 (Tidak Bersukan) Kumpulan 06 - Tidak Bersukan Kebergunaan Tidak Bersukan Anjing Teman BostonTerrierBrindleStand w.jpg
Bouvier des Ardennes
(Anjing lembu Ardenne)
Belgium Anjing Gembala
Bouvier des Flandres
(Anjing lembu Flandre)
Belgium Kumpulan 01 Bahagian 02 #191 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 07 - Anjing Gembala Pekerja Pekerja Anjing Gembala Bouvier.JPG
Boxer
(Anjing boxer)
Jerman Kumpulan 02 Bahagian 02 #144 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Kumpulan 03 - Pekerja Pekerja Kebergunaan Anjing Pengawal Boxer (dog).jpg
Boykin Spaniel
(Anjing spaniel Boykin)
Amerika Syarikat Kumpulan Bersukan Gundog Boykin spaniel.jpg
Bracco Italiano
(Anjing penuding Itali)
Itali Kumpulan 07 Bahagian 01 #202 Khidmat Ternakan Asasi Gundog Gundog Gundog Umago.dei.Ronchi.JPG
Braque d'Auvergne
(Anjing penuding Auvergne)
Perancis Kumpulan 07 Bahagian 01 #180 Gundog Braque d Auvergne.jpg
Braque du Bourbonnais
(Anjing penuding Bourbonnais)
Perancis Kumpulan 07 Bahagian 01 #179 Gundog Braque du Bourbonnais.jpg
Braque du Puy
(Anjing penuding du Puy)
Perancis Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Dupuy Pointer from 1915.JPG
Braque Francais
(Anjing penuding Perancis)
Perancis #133, 134 Wyżeł pirenejski 308.jpg
Braque Saint-Germain
(Anjing penuding Saint-Germain)
Perancis Kumpulan 07 Bahagian 01 #115 Gundog Braque saint-germain 666.jpg
Brazilian Terrier
(Anjing terier Brazil)
Brazil Kumpulan 03 Bahagian 01 #341 Brazilian terrier.JPG
Briard
(Anjing Brie)
Perancis Kumpulan 01 Bahagian 01 #113 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 07 - Anjing Gembala Desa Pekerja Anjing Gembala Briard fauve.JPG
Briquet Griffon Vendéen
(Anjing grifon Vendée sederhana)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 01 #019 Briquet Griffon Vendeen.jpg
Bretagne
(Anjing Bretagne)
Perancis Kumpulan 07 Bahagian 01 #095 Kumpulan Bersukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 01 - Anjing Bersukan Gundog Gundog Gundog Epagneul Breton.jpg
Broholmer
(Anjing Broholm)
Denmark Kumpulan 02 Bahagian 02 #315 Anjing Pengawal Ivarr03.JPG
Bruno Jura Hound
(Anjing pemburu Jura Bruno)
Switzerland, Perancis 09057110 Jura Laufhund.jpg
Bucovina Shepherd Dog
(Anjing gembala Bukovina)
Romania Kumpulan 02 Bahagian 02 Bucovina Sheepdog.jpg
Bull and Terrier
(Anjing bull dan terrier)
United Kingdom Benjamin Marshall - Dustman - Bulldog and Terrier Mix.jpg
Bull Terrier
(Anjing bulterier)
England Kumpulan 03 Bahagian 03 #011 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 04 - Terier Terier Terier Terier Bull Terrier Chico 10.jpg
Bull Terrier (Miniature)
(Anjing bulterier kecil)
England Kumpulan 03 Bahagian 03 #011b Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 04 - Terier Terier Terier Terier Bull terier i bull terier miniatura d46.jpg
Bulldog
(Anjing buldog)
England Kumpulan 02 Bahagian 02 #149 Kumpulan Tidak Bersukan Kumpulan 7 (Tidak Bersukan) Kumpulan 06 - (Tidak Bersukan) Kebergunaan Tidak Bersukan Anjing Teman Racibórz 2007 082.jpg
Bullenbeisser
(Bullenbeisser)
Jerman Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Bullenbeiser.jpg
Bullmastiff
(Anjing bulmastif)
England Kumpulan 02 Bahagian 02 #157 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Kumpulan 03 - Anjing Pekerja Pekerja Kebergunaan Anjing Pengawal Brutus bullmastiff.jpg
Bully Kutta
(Anjing Bully)
India, Pakistan Modern WhiteBullyKutta.jpg
Burgos Pointer
(Anjing penuding Burgos)
Sepanyol Gundog
Cairn Terrier
(Anjing terier batu tanda)
Scotland Kumpulan 03 Bahagian 02 #004 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 04 - Terier Terier Terier Terier Cairn-Terrier-Garten1.jpg
Canaan Dog
(Anjing Kanaan)
Israel Kumpulan 05 Bahagian 06 #273 Kumpulan Gembala Kumpulan 7 (Tidak Bersukan) Kumpulan 03 - Anjing Pekerja Kebergunaan Tidak Bersukan Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria CanaanDog3.jpg
Canadian Eskimo Dog
(Anjing Eskimo Kanada)
Kanada Kumpulan 6 (Kebergunaan) Anjing Pekerja Pekerja Kebergunaan Baka Utara Spoonsced.jpg
Cane Corso
(Cane corso)
Itali Kumpulan 02 Bahagian 02 #343 Kumpulan Pekerja Kebergunaan Anjing Pengawal Cane corso temi 2 1024x768x24.png
Cão da Serra de Aires
(Anjing Serra de Aires)
Portugal Kumpulan 01 Bahagian 01 #093 Anjing Gembala Cao de Serra de Aires600.jpg
Cão de Castro Laboreiro
(Anjing Castro Laboreiro)
Portugal Kumpulan 02 Bahagian 02 #170 Anjing Pengawal Cao de castro laboreiro.jpg
Cão Fila de São Miguel
(Anjing fila São Miguel)
Portugal Kumpulan 02 Bahagian 02 #340 Caofila.jpg
Carolina Dog
(Anjing Carolina)
Amerika Syarikat Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria American Dingo aka Carolina Dog1.jpg
Carpathian Shepherd Dog
(Anjing gembala Carpathia)
Romania Kumpulan 01 Bahagian 01 #305 Desa Anjing Gembala Carpatin.jpg
Catahoula Cur Amerika Syarikat Khidmat Ternakan Asasi Anjing Gembala Ch-Catahoula 002.jpg
Catalan Sheepdog
(Anjing gembala Catalonia)
Sepanyol Kumpulan 01 Bahagian 01 #087 Gos d'Atura Català.JPG
Caucasian Shepherd Dog
(Anjing gembala Kaukasus)
Georgia, Armenia, Azerbaijan Kumpulan 02 Bahagian 02 #328 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pengawal CaucasianOvcharka-Julius.jpg
Cavalier King Charles Spaniel England Kumpulan 09 Bahagian 07 #136 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 05 - Mainan Mainan Mainan Anjing Teman Miss Betty.jpg
Central Asian Shepherd Dog
(Anjing gembala Asia Tengah)
Rusia Kumpulan 02 Bahagian 02 #335 Khidmat Ternakan Asasi Kebergunaan Anjing Pengawal Centralasianovcharka.jpg
Cesky Fousek
(Anjing fousek Czech)
Republik Czech Kumpulan 07 Bahagian 01 #245 Gundog Gundog Czeski fousek 777.jpg
Cesky Terrier
(Anjing terier Czech)
Republik Czech Kumpulan 03 Bahagian 02 #246 Khidmat Ternakan Asasi (Lain-Lain) Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 04 - Terier Terier Terier Terier Cesky-Terier.jpg
Chesapeake Bay Retriever
(Anjing pengutip Teluk Chesapeake)
Amerika Syarikat Kumpulan 08 Bahagian 01 #263 Kumpulan Bersukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 01 - Anjing Bersukan Gundog Gundog Gundog CH Chesapeake.jpg
Chien Français Blanc et Noir
(Anjing putih dan hitam Perancis)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 01 #220 Anjing Pemburu Bau
Chien Français Blanc et Orange
(Anjing putih dan jingga Perancis)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 01 #316 Anjing Pemburu Bau
Chien Français Tricolore
(Anjing triwarna Perancis)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 01 #219 Anjing Pemburu Bau
Chien-gris
(Chien-gris)
Perancis
Chihuahua
(Anjing Chihuahua)
Mexico Kumpulan 09 Bahagian 06 #218 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 05—Mainan Mainan Mainan Anjing Teman Chihuahua1 bvdb.jpg
Chilean Fox Terrier
(Anjing terier rubah Chile)
Chile Fox terrier chileno.JPG
Chinese Chongqing Dog
(Anjing Chongqing China)
China
Chinese Crested Dog
(Anjing berjambul China)
China Kumpulan 09 Bahagian 04 #288 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 05—Mainan Mainan Mainan Anjing Teman IndyStands.jpg
Chinese Imperial Dog
(Anjing maharaja China)
China Chinese Imperial Dog.jpg
Chinook Amerika Syarikat Khidmat Ternakan Asasi (Lain-Lain) Baka Utara Wikichinook.JPG
Chippiparai India Female Chippiparai sitting.jpg
Chow Chow
(Anjing chow chow)
China Kumpulan 05 Bahagian 05 #205 Kumpulan Tidak Bersukan Kumpulan 7 (Tidak Bersukan) Kumpulan 06 Tidak Bersukan Kebergunaan Tidak Bersukan Baka Utara ChowChow2Szczecin.jpg
Cierny Sery
(Čierny šery)
Slovakia Kumpulan Gembala 8s45heryprobaobraz 018.jpg
Cimarrón Uruguayo
(Anjing jalang Uruguay)
Uruguay Kumpulan 02 Bahagian 02 #353 Sementara Anjing Pengawal Boqueron de Quilligan.JPG
Cirneco dell'Etna
(Anjing pemburu Etna)
Itali Kumpulan 05 Bahagian 07 #199 Khidmat Ternakan Asasi Hound Cirneco dell Etna 611.jpg
Clumber Spaniel
(Anjing spaniel Clumber)
England Kumpulan 08 Bahagian 02 #109 Kumpulan Bersukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 01 - Anjing Bersukan Gundog Gundog Gundog Clumber spaniel 767.jpg
Collie, Rough
(Anjing collie kasar)
Scotland Kumpulan 01 Bahagian 01 #156 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 07 - Anjing Gembala Desa Pekerja Anjing Gembala Rough Collie 600.jpg
Collie, Smooth
(Anjing collie lembut)
Scotland Kumpulan 01 Bahagian 01 #296 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 07 - Anjing Gembala Desa Pekerja Anjing Gembala SmoothCollieTri2 wb.jpg
Combai India 100px
Cordoba Fighting Dog
(Anjing laga Cordoba)
Argentina Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Cordoba profile.jpg
Coton de Tulear
(Anjing kapas Tuléar)
Madagaskar Kumpulan 09 Bahagian 01 #283 Khidmat Ternakan Asasi Khidmat Ternakan Asasi Mainan Mainan Anjing Teman Coton de Tular 1.jpg
Cretan Hound
(Anjing pemburu Crete)
Greece Kritikosichnilatis 1.jpg
Croatian Sheepdog
(Anjing gembala Croatia)
Croatia Kumpulan 01 Bahagian 01 #277 Anjing Gembala Gera062005sed.jpg
Cumberland Sheepdog
(Anjing gembala Cumberland)
England Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus
Curly Coated Retriever
(Anjing pengutip berbulu keriting)
England Kumpulan 08 Bahagian 01 #110 Kumpulan Bersukan Kumpulan 01 - Bersukan Gundog Gundog Gundog Curly Coated Retriever.jpg
Cursinu
(Anjing Corse)
Corse (Perancis) Cursinu 1.jpg
Czechoslovak Wolfdog
(Anjing serigala Czechoslovak)
Czechoslovakia Kumpulan 01 Bahagian 01 #332 Kumpulan Pemburu Khidmat Ternakan Asasi TWH-jolly.JPG
Dachshund
(Dachshund)
Jerman Kumpulan 04 Bahagian 01 #148 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Hound Anjing Pemburu Bau Short-haired-Dachshund.jpg
Dalmatian
(Anjing Dalmatia)
Croatia Kumpulan 06 Bahagian 03 #153 Kumpulan Tidak Bersukan Kumpulan 7 (Tidak Bersukan) Kumpulan 06 (Tidak Bersukan) Kebergunaan Tidak Bersukan Anjing Teman Dalmatian liver stacked.jpg
Dandie Dinmont Terrier
(Anjing terier Dandie Dinmont)
Scotland Kumpulan 03 Bahagian 02 #168 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 04 - Terier Terier Terier Terier Dandie Dinmont Terrier 600.jpg
Danish Swedish Farmdog
(Anjing ladang Denmark-Sweden)
Denmark, Sweden Khidmat Ternakan Asasi Danish Swedish Farmdog.jpg
Deutsche Bracke
(Anjing pemburu Jerman)
Jerman Kumpulan 06 Bahagian 01 #299 DeutscheBracke.jpg
Doberman Pinscher
(Anjing pincer Doberman)
Jerman Kumpulan 02 Bahagian 01 #143 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Kumpulan 03 - Anjing Pekerja Pekerja Kebergunaan Anjing Pengawal European Dobermann.jpg
Dogo Argentino
(Anjing mastif Argentina)
Argentina Kumpulan 02 Bahagian 02 #292 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pengawal Dogo.jpg
Dogo Cubano
(Anjing mastif Cuba)
Cuba Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus DogoCubano2.jpg
Dogue de Bordeaux
(Anjing mastif Bordeaux)
Perancis Kumpulan 02 Bahagian 02 #116 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Pekerja Kebergunaan Anjing Pengawal Dogo de Burdeos.jpg
Drentse Patrijshond
(Drentsche patrijshond)
Belanda Kumpulan 07 Bahagian 01 #224 Khidmat Ternakan Asasi Gundog Drentse Patrijshond.jpg
Drever
(Anjing drever)
Sweden Kumpulan 06 Bahagian 01 #130 Kumpulan 02 Anjing Pemburu Bau Drever NUCh Tanjo.jpg
Dunker
(Anjing Dunker)
Norway Kumpulan 06 Bahagian 01 #203 Anjing Pemburu Bau Dunker.jpg
Dutch Shepherd Dog
(Anjing gembala Belanda)
Belanda Kumpulan 01 Bahagian 01 #223 Anjing Gembala DutchShepherdRoughCoat.jpg
Dutch Smoushond
(Smoushond Belanda)
Belanda Kumpulan 02 Bahagian 01 #308 Terier Hollandsche smoushonden 2.JPG
East Siberian Laika
(Anjing laika Siberia Timur)
Rusia Kumpulan 05 Bahagian 02 #305 East Siberian Laika.jpg
East-European Shepherd
(Anjing gembala Eropah Timur)
Rusia Owczarek wschodnioeuropejski MB 01.jpg
Elo Jerman Elo.jpg
English Cocker Spaniel
(Anjing cocker spaniel Inggeris)
England Kumpulan 08 Bahagian 02 #005 Kumpulan Bersukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 01 - Anjing Bersukan Gundog Gundog Gundog EnglishCockerSpaniel wb.jpg
English Coonhound
(Anjing pemburu rakun Inggeris)
Amerika Syarikat Khidmat Ternakan Asasi (Lain-Lain) Anjing Pemburu Bau English Coonhound.jpg
English Foxhound
(Anjing pemburu rubah Inggeris)
England Kumpulan 06 Bahagian 01 #159 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 02 - Hound Hound Hound Anjing Pemburu Bau English Foxhound portrait.jpg
English Mastiff
(Anjing mastif Inggeris)
England Kumpulan 02 Bahagian 02 #264 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Kumpulan 03 - Pekerja Pekerja Kebergunaan Anjing Pengawal EnglishMastiffChurchill.JPG
English Setter
(Anjing seter Inggeris)
England Kumpulan 07 Bahagian 02 #002 Kumpulan Pekerja Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 01 - Anjing Bersukan Gundog Gundog Gundog EnglishSetter9 fx wb.jpg
English Shepherd
(Anjing gembala Inggeris)
Amerika Syarikat Anjing Gembala TricolorEnglishShepherdDog.jpg
English Springer Spaniel
(Anjing springer spaniel Inggeris)
England Kumpulan 08 Bahagian 02 #125 Kumpulan Bersukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 01 - Anjing Bersukan Gundog Gundog Gundog English-Springer-Spaniel show.jpg
English Toy Terrier (Black & Tan)
(Anjing terier mainan Inggeris hitam dan sawo matang)
England Kumpulan 03 Bahagian 04 #013 Kumpulan 1 (Mainan) Mainan Mainan English Toy Terrier 600 01.jpg
English Water Spaniel
(Anjing spaniel air Inggeris)
United Kingdom Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus English Water Spaniel.jpg
English White Terrier
(Anjing terier putih Inggeris)
United Kingdom Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Old English White Terrier.jpg
Entlebucher Mountain Dog
(Anjing gunung Entlebuch)
Switzerland Kumpulan 02 Bahagian 03 #047 Kumpulan Gembala Kumpulan 03 - Anjing Pekerja Pekerja Anjing Pengawal Elio v Schaerlig im Juni 2007 klein.jpg
Épagneul Bleu de Picardie
(Anjing spaniel Picardie biru)
Perancis Kumpulan 07 Bahagian 01 #106 Kumpulan 01 - Bersukan Gundog Epagneul bleu de picardie 868.jpg
Estonian Hound
(Anjing pemburu Estonia)
Estonia Gończy estoński MB 01.jpg
Estrela Mountain Dog
(Anjing gunung Estrela)
Portugal Kumpulan 02 Bahagian 02 #173 Khidmat Ternakan Asasi Desa Kebergunaan Anjing Pengawal Estrela Mountain Dog 6 month old male.jpg
Eurasier
(Anjing Eurasia)
Jerman Kumpulan 05 Bahagian 05 #291 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 7 (Tidak Bersukan) Kumpulan 03 - Anjing Pekerja Kebergunaan Tidak Bersukan Baka Utara Eurasier Image 001.jpg
Field Spaniel
(Anjing spaniel padang)
England Kumpulan 08 Bahagian 02 #123 Kumpulan Bersukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 01 - Anjing Bersukan Gundog Gundog Gundog Field spaniel 581.jpg
Fila Brasileiro
(Anjing fila Brazil)
Brazil Kumpulan 02 Bahagian 02 #225 Kebergunaan Fila brasileiro ppk9.jpg
Finnish Hound
(Anjing pemburu Finland)
Finland Kumpulan 06 Bahagian 01 #051 Anjing Pemburu Bau Nuori-suomenajokoira.jpg
Finnish Lapphund
(Anjing Lap Finland)
Finland Kumpulan 05 Bahagian 03 #189 Khidmat Ternakan Asasi (Lain-Lain) Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 07 Desa Pekerja Baka Utara Finnish Lapphund Glenchess Revontuli.jpg
Finnish Spitz
(Anjing spits Finland)
Finland Kumpulan 05 Bahagian 02 #049 Kumpulan Tidak Bersukan Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 02 - Hound Hound Hound Baka Utara Finnish Spitz 600.jpg
Flat-Coated Retriever
(Anjing pengutip berbulu rata)
United Kingdom Kumpulan 08 Bahagian 01 #121 Kumpulan Bersukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 01 - Anjing Bersukan Gundog Gundog Gundog Flat Coated Retriever - black.jpg
Formosan Mountain Dog
(Anjing gunung Formosa)
Taiwan Kumpulan 05 Bahagian 07 #348 Formosan nina.jpg
Fox Terrier (Smooth)
(Anjing terier rubah lembut)
England Kumpulan 03 Bahagian 01 #012 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 04 - Terier Terier Terier Terier Patrickinfield.jpg
Fox Terrier, Wire
(Anjing terier rubah dawai)
England Kumpulan 03 Bahagian 01 #169 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 04 - Terier Terier Terier Terier Elias1červen2006.jpg
French Brittany
(Anjing Bretagne Perancis)
Perancis Kumpulan 07 Bahagian 01 Timba arret.jpg
French Bulldog
(Anjing buldog Perancis)
England, Perancis Kumpulan 09 Bahagian 11 #101 Kumpulan Tidak Bersukan Kumpulan 7 (Tidak Bersukan) Kumpulan 06 - Tidak Bersukan Kebergunaan Tidak Bersukan Anjing Teman Tiger the French Bulldog.jpg
French Spaniel
(Anjing spaniel Perancis)
Perancis Kumpulan 07 Bahagian 01 #175 Kumpulan 01 (Bersukan) Gundog 04031137 Epagneul Francais.jpg
Galgo Español
(Anjing greyhound Sepanyol)
Sepanyol Kumpulan 10 Bahagian 03 #285 Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria Galgo espagnol Hembra.jpg
Gascon Saintongeois
(Anjing Gascogne Saintonge)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 01 #21 Anjing Pemburu Bau Virelade from 1915.JPG
Georgian Shepherd
(Anjing gembala Georgia)
Georgia Anjing Pengawal
German Longhaired Pointer
(Anjing penuding berbulu panjang Jerman)
Jerman Khidmat Ternakan Asasi Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 01 (Bersukan) Gundog Gundog DeutschLanghaarneu.jpg
German Pinscher
(Anjing pincer Jerman)
Jerman Kumpulan 02 Bahagian 01 #184 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Kumpulan 06 - Tidak Bersukan Pekerja Kebergunaan Terier German Pinscher.JPG
German Rough-haired Pointer
(Anjing penuding berbulu kasar Jerman)
Jerman Gundog
German Shepherd Dog
(Anjing gembala Jerman)
Jerman Kumpulan 01 Bahagian 01 #166 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 07 - Anjing Gembala Desa Pekerja Anjing Gembala Berger allemand en montagne.jpg
German Shorthaired Pointer
(Anjing penuding berbulu pendek Jerman)
Jerman Kumpulan 07 Bahagian 01 #119 Kumpulan Bersukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 01 - Anjing Bersukan Gundog Gundog Gundog Duitse staande korthaar 10-10-2.jpg
German Spaniel
(Anjing spaniel Jerman)
Jerman Kumpulan 08 Bahagian 02 #104 Gundog Deutscher Wachtel 2.jpg
German Spitz
(Anjing spits Jerman)
Jerman Kumpulan 05 Bahagian 04 #097 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 7 (Tidak Bersukan) Kebergunaan Tidak Bersukan Baka Utara Spitz.jpg
German Wirehaired Pointer
(Anjing penuding berbulu dawai Jerman)
Jerman Kumpulan 07 Bahagian 01 #098 Kumpulan Bersukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 01 - Anjing Bersukan Gundog Gundog Gundog GermanWirehrPtr1 wb.jpg
Giant Schnauzer
(Anjing schnauzer besar)
Jerman Kumpulan 02 Bahagian 01 #181 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Kumpulan 03 - Anjing Pekerja Pekerja Kebergunaan Anjing Gembala GiantSchnauzer.jpg
Glen of Imaal Terrier
(Anjing terier Glen of Imaal)
Ireland Kumpulan 03 Bahagian 01 #302 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Terier Terier Terier Glen of Imaal Terrier.jpg
Golden Retriever
(Anjing pengutip keemasan)
Scotland Kumpulan 08 Bahagian 01 #111 Kumpulan Bersukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 01 - Anjing Bersukan Anjing Bersukan Gundog Gundog Golden Retriever standing Tucker.jpg
Gordon Setter
(Anjing seter Gordon)
Scotland Kumpulan 07 Bahagian 02 #006 Kumpulan Bersukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 01 - Anjing Bersukan Gundog Gundog Gundog Orrvilas enska w800px.jpg
Gran Mastín de Borinquen
(Anjing mastif Borinquen besar)
Puerto Rico
Grand Anglo-Français Blanc et Noir
(Anjing pemburu Inggeris-Perancis putih dan hitam besar)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 02 #323 Anjing Pemburu Bau Grand anglo francais noir.jpg
Grand Anglo-Français Blanc et Orange
(Anjing pemburu Inggeris-Perancis putih dan jingga besar)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 02 #324 Anjing Pemburu Bau 06101298 Grand anglo francais orange.jpg
Grand Anglo-Français Tricolore
(Anjing pemburu Inggeris-Perancis triwarna besar)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 02 #322 Anjing Pemburu Bau Grand anglo francais tricol.jpg
Grand Griffon Vendéen
(Anjing grifon Vendée besar)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 01 #282 Rosa Bonheur Grand Griffon Vendeen.jpg
Great Dane
(Anjing Denmark besar)
Jerman Kumpulan 02 Bahagian 02 #235 Kumpulan Pekerja Pekerja Tidak Bersukan Anjing Pengawal Kehleyr1.jpg
Great Pyrenees
(Anjing Pyrénées besar)
Perancis, Sepanyol Kumpulan 02 Bahagian 02 #137 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Kumpulan 03 - Anjing Pekerja Desa Kebergunaan Anjing Pengawal Pyreneittenkoira.jpg
Greater Swiss Mountain Dog
(Anjing gunung Switzerland besar)
Switzerland Kumpulan 02 Bahagian 03 #058 Kumpulan Pekerja Pekerja Anjing Pengawal Duży szwajcarski pies pasterski 72.jpg
Greek Harehound
(Anjing pemburu kelinci Yunani)
Greece Kumpulan 06 Bahagian 1.2 #214 Kumpulan Anjing Pemburu Bau
Greenland Dog
(Anjing Greenland)
Greenland Kumpulan 05 Bahagian 01 #274 Kumpulan 03 - Anjing Pekerja Pekerja Baka Utara Greenland Dog.jpg
Greyhound
(Anjing greyhound)
Kumpulan 10 Bahagian 03 #158 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 02 - Hound Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria GraceTheGreyhound.jpg
Griffon Bleu de Gascogne
(Anjing grifon Gascogne biru)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 01 #032 Anjing Pemburu Bau 04031124 Griffon Bleu de Gascogne.jpg
Griffon Bruxellois
(Anjing grifon Brussel)
Belgium Kumpulan 09 Bahagian 03 #080,081,082 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 05 (Mainan) Mainan Mainan Anjing Teman Brussels Griffon Rembrant.png
Griffon Fauve de Bretagne
(Anjing grifon Bretagne perang kekuning-kuningan)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 01 #066 Anjing Pemburu Bau 08115500 Griffon Fauve Bretagne.jpg
Griffon Nivernais
(Anjing grifon Nivernais)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 01 #017 Anjing Pemburu Bau Griffon nivernais.jpg
Hamiltonstövare
(Anjing pemburu Hamilton)
Sweden Kumpulan 06 Bahagian 01 #132 Kumpulan 4 (Hound) Hound Hound Anjing Pemburu Bau Hamiltonstovare 600.jpg
Hanover Hound
(Anjing pemburu Hanover)
Jerman Kumpulan 06 Bahagian 02 #213 Anjing Pemburu Bau Hannoverscher Schweisshund.jpg
Hare Indian Dog
(Anjing Orang Asli Hare)
Kanada, Amerika Syarikat Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Hareindiandog.jpg
Harrier
(Anjing harrier)
United Kingdom Kumpulan 06 Bahagian 01 #295 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 02 (Hound) Hound Anjing Pemburu Bau Harrier tricolour.jpg
Havanese
(Anjing Havana)
Wilayah Mediterranean Barat Kumpulan 09 Bahagian 01 #250 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 05 — Mainan Mainan Mainan Anjing Teman Havanese cd1.jpg
Hawaiian Poi Dog
(Anjing Poi Hawaii)
Amerika Syarikat Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Hawaiian dog, 19th century.png
Himalayan Sheepdog
(Anjing gembala Himalaya)
Nepal Jackie Himalayan Shephard.jpg
Hokkaido
(Anjing Hokkaido)
Jepun Kumpulan 05 Bahagian 05 #261 Hokkaidou inu.jpg
Hortaya Borzaya
(Hortaya borzaya)
Ukraine, Rusia Selatan, Belarus Hortaya Borzaya.jpg
Hovawart
(Hovawart)
Jerman Kumpulan 02 Bahagian 02 #190 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 02 - Pekerja Pekerja Anjing Pengawal Hovawart black and tan.jpg
Huntaway
(Huntaway)
New Zealand Huntaway.JPG
Hygenhund
(Anjing pemburu Hygen)
Norway Norwegian Hygenhound.jpg
Ibizan Hound
(Anjing pemburu Ibiza)
Sepanyol Kumpulan 05 Bahagian 07 #089 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 02 - Hound Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria Podenco z ibizy 645.jpg
Icelandic Sheepdog
(Anjing gembala Iceland)
Iceland Kumpulan 05 Bahagian 03 #289 Kumpulan Gembala Kumpulan 07 - Gembala Pekerja Baka Utara Ulfur.jpg
Indian Pariah Dog
(Anjing paria India)
India The Indian Pariah Dog.jpg
Indian Spitz
(Anjing spits India)
India Indian spitz.jpg
Irish Red and White Setter
(Anjing seter merah dan putih Ireland)
Ireland Kumpulan 07 Bahagian 02 #330 Kumpulan Bersukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 01 - Anjing Bersukan Gundog Gundog Gundog Irish Red And White Setter 2005.jpg
Irish Setter
(Anjing seter Ireland)
Ireland Kumpulan 07 Bahagian 02 #120 Kumpulan Bersukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 01 - Anjing Bersukan Gundog Gundog Gundog Can Setter dog GFDL.jpg
Irish Terrier
(Anjing terier Ireland)
Ireland Kumpulan 03 Bahagian 01 #139 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 04 - Terier Terier Terier Terier Irish-terrier.jpg
Irish Water Spaniel
(Anjing spaniel air Ireland)
Ireland Kumpulan 08 Bahagian 03 #124 Kumpulan Bersukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 01 - Anjing Bersukan Gundog Gundog Gundog Irlandzki spaniel wodny 676.jpg
Irish Wolfhound
(Anjing pemburu serigala Ireland)
Ireland Kumpulan 10 Bahagian 02 #160 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 02 (Hound) Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria Irish Wolfhound Sam.jpg
Istrian Coarse-haired Hound
(Anjing pemburu berbulu kasar Istria)
Croatia Kumpulan 06 Bahagian 01 #152 Anjing Pemburu Bau Istrian hound2.jpg
Istrian Shorthaired Hound
(Anjing pemburu berbulu pendek Istria)
Croatia Kumpulan 06 Bahagian 01 #151 Anjing Pemburu Bau Istrische Bracke.jpg
Italian Greyhound
(Anjing greyhound Itali)
Itali Kumpulan 10 Bahagian 03 #200 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 05 - Mainan Mainan Mainan Anjing Teman Italian Greyhound standing gray.jpg
Jack Russell Terrier
(Anjing terier Jack Russell)
England Kumpulan 03 Bahagian 02 #345 Kumpulan 2 (Terier) Terier Terier Jrt02.jpg
Jagdterrier
(Anjing terier pemburu)
Jerman Kumpulan 03 Bahagian 01 #103 Terier Jagdterrier.jpg
Jämthund
(Anjing Jämtland)
Sweden Kumpulan 05 Bahagian 02 #042 Baka Utara Jämthund.jpg
Japanese Chin
(Anjing chin Jepun)
Jepun Kumpulan 09 Bahagian 08 #206 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 05 (Mainan) Mainan Mainan Anjing Teman Czin japoński 554.jpg
Japanese Spitz
(Anjing spits Jepun)
Jepun Kumpulan 05 Bahagian 05 #262 Kumpulan 7 (Tidak Bersukan) VI, Tidak Bersukan Kebergunaan Tidak Bersukan Baka Utara Japspitzpup.jpg
Japanese Terrier
(Anjing terier Jepun)
Jepun Kumpulan 03 Bahagian 02 #259
Kaikadi
(Anjing Kaikadi)
India
Kai Ken
(Anjing Kai)
Jepun Kumpulan 05 Bahagian 05 #317 Khidmat Ternakan Asasi Kai.jpg
Kangal Dog
(Anjing Kangal)
Turki Kumpulan 6 (Kebergunaan) Desa Kebergunaan Anjing Pengawal Varish.jpg
Kanni India Kanni.png
Karakachan Dog
(Anjing Karakachan)
Bulgaria Karakatschan.jpg
Karelian Bear Dog
(Anjing beruang Karelia)
Finland Kumpulan 05 Bahagian 02 #048 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 03 - Anjing Pengawal Baka Utara Karelski pies na niedźwiedzie 123.jpg
Karst Shepherd
(Anjing gembala Karst)
Slovenia Kumpulan 02 Bahagian 02 #278 Anjing Pengawal Owczarek kraski 654.jpg
Keeshond
(Anjing Kees)
Belanda, Jerman Kumpulan 05 Bahagian 04 #097 Kumpulan Tidak Bersukan Kumpulan 7 (Tidak Bersukan) Kumpulan 06 (Tidak Bersukan) Kebergunaan Tidak Bersukan Baka Utara Keeshond Majic standing cropped.jpg
Kerry Beagle
(Anjing beagle Kerry)
Ireland Kerry Beagle from 1915.JPG
Kerry Blue Terrier
(Anjing terier biru Kerry)
Ireland Kumpulan 03 Bahagian 01 #003 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 04 - Terier Terier Terier Terier Kerry blue terier 545.jpg
King Charles Spaniel England Kumpulan 09 Bahagian 07 #128 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 05 - Mainan Mainan Mainan Anjing Teman King Charles Spaniel 200.jpg
King Shepherd Amerika Syarikat SabreKingShepherd.JPG
Kintamani
(Anjing Kintamani)
Indonesia Kintamani dog black.jpg
Kishu
(Anjing Kishu)
Jepun Kumpulan 05 Bahagian 05 #318 Khidmat Ternakan Asasi Kishu.jpg
Komondor
(Anjing komondor)
Hungary Kumpulan 01 Bahagian 01 #053 Kumpulan Pekerja Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 03 - Anjing Pekerja Desa Pekerja Anjing Pengawal Komondor delvin.jpg
Kooikerhondje
(Anjing Kooiker)
Belanda Kumpulan 08 Bahagian 02 #314 Khidmat Ternakan Asasi Gundog Gundog Kooiker03.jpg
Koolie
(Koolie)
Australia Pete may01 web.JPG
Korean Jindo Dog
(Anjing Jindo Korea)
Korea Selatan Kumpulan 05 Bahagian 05 #334 Khidmat Ternakan Asasi Baka Utara Korean Jindo Dog.jpg
Kromfohrländer
(Kromfohrländer)
Jerman Kumpulan 09 Bahagian 10 #192 Terier Kromfohrlaender glatt.jpg
Kumaon Mastiff
(Anjing mastif Kumaon)
India
Kunming Wolfdog
(Anjing serigala Kunming)
China Kunming Dog.jpg
Kurī
(Kurī)
New Zealand Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus
Kuvasz
(Anjing kuvasz)
Hungary Kumpulan 01 Bahagian 01 #054 Kumpulan Pekerja Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 03 - Anjing Pekerja Desa Pekerja Anjing Pengawal Kuvasz Prince Juninho Poster.jpg
Kyi-Leo Amerika Syarikat KyiLeoGus.jpg
Labrador Husky
(Anjing husky Labrador)
Kanada Labrador huskies.JPG
Labrador Retriever
(Anjing pengutip Labrador)
Kanada, England Kumpulan 08 Bahagian 01 #122 Kumpulan Bersukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 01 — Anjing Bersukan Gundog Gundog Gundog YellowLabradorLooking new.jpg
Lagotto Romagnolo
(Anjing tasik Romagna)
Itali Kumpulan 08 Bahagian 03 #298 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 03 Gundog Gundog Gundog Gundog Lagotto Romagnolo.jpg
Lakeland Terrier
(Anjing terier Lakeland)
England Kumpulan 03 Bahagian 01 #070 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 04 - Terier Terier Terier Terier Lakeland Terrier.jpg
Lancashire Heeler
(Anjing penggigit tumit Lancashire)
England Khidmat Ternakan Asasi Desa Lancashire Heeler 600.jpg
Landseer
(Anjing Landseer)
Kanada Kumpulan 02 Bahagian 02 #226 Landseer.jpg
Lapponian Herder
(Anjing gembala Lapland)
Finland Kumpulan 05 Bahagian 03 #284 Anjing Gembala Lapskvallhund.jpg
Leonberger
(Anjing Leonberg)
Jerman Kumpulan 02 Bahagian 02 #145 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Anjing Pekerja Pekerja Kebergunaan Anjing Pengawal Leonberg-Male-Adulte-Ursus.jpg
Lhasa Apso Tibet Kumpulan 09 Bahagian 05 #227 Kumpulan Tidak Bersukan Kumpulan 7 (Tidak Bersukan) Kumpulan 06 - Anjing Tidak Bersukan Kebergunaan Tidak Bersukan Anjing Teman Aishia.jpg
Lithuanian Hound
(Anjing pemburu Lithuania)
Lithuania
Longhaired Whippet
(Anjing whippet berbulu panjang)
Amerika Syarikat Whippet długowłosy pies MB 01.jpg
Löwchen
(Anjing singa kecil)
Jerman, Perancis, Belanda, Sepanyol Kumpulan 09 Bahagian 01 #233 Kumpulan Tidak Bersukan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 06 (Tidak Bersukan) Mainan Mainan Anjing Teman Lowchen.jpg
Magyar Agár
(Anjing greyhound Hungary)
Hungary, Transilvania Magyar agár male.jpg
Mahratta Greyhound
(Anjing greyhound Mahratta)
India
Maltese
(Anjing Malta)
Itali Kumpulan 09 Bahagian 01 #065 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 05 - Mainan Mainan Mainan Anjing Teman Maltese 600.jpg
Manchester Terrier
(Anjing terier Manchester)
England Kumpulan 03 Bahagian 01 #071 Kumpulan Terier, Kumpulan Mainan Terier Terier Terier Mancherster Terrier.jpg
Maremma Sheepdog
(Anjing gembala Maremma)
Itali Kumpulan 01 Bahagian 01 #201 Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Desa Pekerja Anjing Pengawal Cane Pastore Abruzzese Abruzzo.jpg
McNab
(Anjing McNab)
Amerika Syarikat McNab (dog).jpg
Mexican Hairless Dog
(Anjing tidak berbulu Mexico)
Mexico Kumpulan 05 Bahagian 06 #234 Kumpulan Tidak Bersukan Mainan/Tidak Bersukan Kebergunaan Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria Mexico.Xoloitzcuintle.01.jpg
Miniature Australian Shepherd
(Anjing gembala Australia kecil)
Amerika Syarikat Miniature Australian Shepherd red tricolour.jpg
Miniature American Shepherd
(Anjing gembala Amerika kecil)
Amerika Syarikat Khidmat Ternakan Asasi (Lain-Lain) Anjing Gembala
Miniature Fox Terrier
(Anjing terier rubah kecil)
Australia Miniature Fox Terrier.jpg
Miniature Pinscher
(Anjing pincer kecil)
Jerman Kumpulan 02 Bahagian 01 #185 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 05 - Mainan Mainan Mainan Anjing Teman Gotti.JPG
Miniature Schnauzer
(Anjing schnauzer kecil)
Jerman Kumpulan 02 Bahagian 01 #183 Kumpulan Terier Kumpulan 6 (Kebergunaan) Kumpulan 04 - Terier Kebergunaan Kebergunaan Terier Miniature Schnauzer 02.jpg
Miniature Shar Pei
(Shar pei kecil)
China XBlack.JPG
Mioritic
(Anjing mioriță)
Romania Kumpulan 01 Bahagian 01 #349 Mioritic.jpg
Molossus
(Anjing Molossus)
Greece Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Molossian Hound, British Museum.jpg
Montenegrin Mountain Hound
(Anjing pemburu gunung Montenegro)
Montenegro Kumpulan 06 Bahagian 01 #279
Moscow Watchdog
(Anjing pengawal Moscow)
Rusia Moscowwatchdog.jpg
Moscow Water Dog
(Anjing air Moscow)
Rusia Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus
Mountain Cur Amerika Syarikat Anjing Pemburu Bau MountainCur.jpg
Mucuchies
(Anjing Mucuchíes)
Venezuela Mucuchies natural habitat.jpg
Mudhol Hound
(Anjing pemburu Mudhol)
India Caravan hound Closeupfire.jpg
Mudi
(Anjing mudi)
Hungary Kumpulan 01 Bahagian 01 #238 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Gembala Hondenras Mudi.jpg
Münsterländer, Large
(Anjing Münster besar)
Jerman Kumpulan 07 Bahagian 01 #118 Kumpulan 3 (Gundog) Gundog Gundog Gundog GrosserMuensterlaender.jpg
Münsterländer, Small
(Anjing Münster kecil)
Jerman Kumpulan 07 Bahagian 01 #102 Khidmat Ternakan Asasi Lain-Lain Gundog Gundog Kleiner Munsterlander edit.jpg
Neapolitan Mastiff
(Anjing mastif Napoli)
Itali Kumpulan 02 Bahagian 02 #197 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Lain-Lain Pekerja Kebergunaan Anjing Pengawal Cannon - Male Neapolitan Mastiff 1998.jpeg
Newfoundland
(Anjing Newfoundland)
Kanada Kumpulan 02 Bahagian 02 #050 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Kumpulan 03 - Anjing Pekerja Pekerja Kebergunaan Anjing Pengawal Bear-Sparkle fx.jpg
New Zealand Heading Dog
(Anjing ketua New Zealand)
New Zealand
Norfolk Spaniel
(Anjing spaniel Norfolk)
United Kingdom Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Dash-II-Norfolk-Spaniel.jpg
Norfolk Terrier
(Anjing terier Norfolk)
Great Britain Kumpulan 03 Bahagian 02 #272 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Terier Terier Terier Terier Norfolk show.jpg
Norrbottenspets
(Anjing spits Norrbotten)
Sweden Kumpulan 05 Bahagian 02 #276 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan 02 - Hound Baka Utara Nordic Spitz.jpg
North Country Beagle
(Anjing beagle desa utara)
Great Britain Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus
Northern Inuit Dog
(Anjing Inuit Utara)
England
Norwegian Buhund
(Buhund Norway)
Norway Kumpulan 05 Bahagian 03 #237 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 07 - Gembala Desa Pekerja Baka Utara Norwegian Buhund 600.jpg
Norwegian Elkhound
(Anjing pemburu elk Norway)
Norway Kumpulan 05 Bahagian 02 #242 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 02 - Hound Hound Hound Baka Utara Norwegian Elkhound.jpg
Norwegian Lundehund
(Anjing pufin Norway)
Norway Kumpulan 05 Bahagian 02 #265 Kumpulan Tidak Bersukan Kumpulan 02 - Hound Baka Utara Lundehund-2003.jpg
Norwich Terrier
(Anjing terier Norwich)
United Kingdom Kumpulan 03 Bahagian 02 #072 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 04 - Terier Terier Terier Terier Norwichterrier.jpg
Nova Scotia Duck-Tolling Retriever
(Anjing pengutip berbunyi itik Nova Scotia)
Kanada Kumpulan 08 Bahagian 01 #312 Kumpulan Bersukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 01 - Anjing Bersukan Gundog Gundog Gundog Tollers.jpg
Old Croatian Sighthound
(Anjing pemburu penglihatan Croatia lama)
Croatia
Old Danish Pointer
(Anjing penuding Denmark lama)
Denmark Kumpulan 07 Bahagian 01 #281 Wyżeł duński 123.jpg
Old English Sheepdog
(Anjing gembala Inggeris lama)
England Kumpulan 01 Bahagian 01 #016 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 07 - Anjing Gembala Desa Pekerja Anjing Gembala Old english sheepdog Ch Bobbyclown's Dare for More.jpg
Old English Terrier
(Anjing terier Inggeris lama)
England Old english terrier 041.jpg
Old German Shepherd Dog
(Anjing gembala biri-biri Jerman lama)
Jerman Altdeutscher Schaeferhund cropped.jpg
Old Time Farm Shepherd Amerika Syarikat Sable and White Female OTFS Dog.JPG
Olde English Bulldogge
(Anjing buldog Inggeris lama)
Amerika Syarikat Pengawal UKC Olde English Bulldogge Male.jpg
Otterhound
(Anjing pemburu berang-berang)
England Kumpulan 06 Bahagian 02 #294 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 02 - Hound Hound Hound Anjing Pemburu Bau Two otterhounds.jpg
Pachon Navarro
(Anjing penuding Navarra)
Sepanyol
Paisley Terrier
(Anjing terier Paisley)
Scotland Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Paisley1903.jpg
Pandikona India
Papillon
(Papillon)
Sepanyol, Belgium, Perancis Kumpulan 09 Bahagian 09 #077 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 02 - Mainan Mainan Mainan Anjing Teman RileyPapillon.JPG
Parson Russell Terrier
(Anjing terier Parson Russell)
England Kumpulan 03 Bahagian 01 #339 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Terier Terier Terier Terier 05052881 PRT braun rau.jpg
Patterdale Terrier
(Anjing terier Patterdale)
England Terier Truf2.JPG
Pekingese
(Anjing Peking)
China Kumpulan 09 Bahagian 08 #207 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 05 - Mainan Mainan Mainan Anjing Teman Pekingese1904.jpg
Perro de Presa Canario
(Anjing tangkap Canaria)
Sepanyol Kumpulan 02 Bahagian 02 #346 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pengawal Dogo Canario.jpg
Perro de Presa Mallorquin
(Anjing tangkap Mallorca)
Sepanyol Kumpulan 02 Bahagian 02 #249 Anjing Pengawal Ca de bou dog.jpg
Peruvian Hairless Dog
(Anjing tidak berbulu Peru)
Peru Kumpulan 05 Bahagian 06 #310 Khidmat Ternakan Asasi (Lain-Lain) Tidak Bersukan Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria PHDStandardStanding - Perro Sin Pelo del Perú.jpg
Phalène
(Phalène)
Belgium, Sepanyol Spaniel miniaturowy kontynentalny phalene 00.jpg
Pharaoh Hound
(Anjing pemburu firaun)
Malta Kumpulan 05 Bahagian 06 #248 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 02 - Hound Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria Pies faraona e34.jpg
Phu Quoc ridgeback dog
(Anjing belakang permatang Phú Quốc)
Vietnam Phu Quoc dog.jpg
Picardy Spaniel
(Anjing spaniel Picardie)
Perancis Kumpulan 07 Bahagian 01 #108 Lain-Lain Gundog Epagneul picard 685.jpg
Plott Hound
(Anjing pemburu Plott)
Amerika Syarikat Kumpulan Hound Anjing Pemburu Bau Plotthound.jpg
Podenco Canario
(Anjing pemburu Canaria)
Sepanyol Kumpulan 05 Bahagian 07 #329 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria Podenco canario hembra.jpg
Pointer
(Anjing penuding)
England Kumpulan 07 Bahagian 02 #001 Kumpulan Bersukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 01 - Anjing Bersukan Gundog Gundog Gundog English pointer.jpg
Polish Greyhound
(Anjing greyhound Poland)
Poland Kumpulan 10 Bahagian 03 #333 Lain-Lain Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria Chart polski 67u7.jpg
Polish Hound
(Hound Poland)
Poland Kumpulan 06 Bahagian 01 #052 PolishHound-MlChPl-OKSANA-ZOstregoBoru-wl.JoannaZembrzuska 3.JPG
Polish Hunting Dog
(Anjing pemburu Poland)
Poland Kumpulan 06 Bahagian 01 #354 PolishScenthound-"NUTKA Klusujaca Sfora wl A.Balcerzak.jpg
Polish Lowland Sheepdog
(Anjing gembala tanah pamah Poland)
Poland Kumpulan 01 Bahagian 01 #251 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 07 - Gembala Desa Pekerja Anjing Gembala Polski owczarek nizinny rybnik-kamien pl.jpg
Polish Tatra Sheepdog
(Anjing gembala Tatra Poland)
Poland Kumpulan 01 Bahagian 01 #252 Anjing Pengawal Polski Owczarek Podhalanski.jpg
Pomeranian
(Anjing Pomerania)
Jerman, Poland Kumpulan 05 Bahagian 04 #097 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 05 - Mainan Mainan Mainan Anjing Teman Pomeranian 600.jpg
Pont-Audemer Spaniel
(Anjing spaniel Pont-Audemer)
Perancis Kumpulan 07 Bahagian 01 #114 04031158 Epagneul Pont Audemer.jpg
Poodle
(Anjing pudel)
Jerman, Perancis Kumpulan 09 Bahagian 02 #172 Kumpulan Tidak Bersukan, Kumpulan Mainan Kumpulan 7 (Tidak Bersukan) Kumpulan 06 - Tidak Bersukan, Kumpulan 05 - Mainan Kebergunaan Kebergunaan Anjing Teman, Gundog Silver Miniature Poodle stacked.jpg
Porcelaine
(Porcelaine)
Perancis Kumpulan 06 Bahagian 01 #030 Porcelaine.jpg
Portuguese Podengo
(Anjing pemburu Portugis)
Portugal Kumpulan 05 Bahagian 07 #094 Khidmat Ternakan Asasi Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria Evitarocks.jpg
Portuguese Pointer
(Anjing penuding Portugis)
Portugal Kumpulan 07 Bahagian 01 #187 Khidmat Ternakan Asasi Gundog Portuguese pointer 11yo.jpg
Portuguese Water Dog
(Anjing air Portugis)
Portugal Kumpulan 08 Bahagian 03 #037 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Kumpulan 03 - Anjing Pekerja Pekerja Kebergunaan Gundog Cão de agua Português 2.jpg
Posavac Hound
(Anjing pemburu Posavac)
Croatia Kumpulan 06 Bahagian 01 #154 Anjing Pemburu Bau Posavac.jpg
Pražský Krysařík
(Anjing ratter Praha)
Republik Czech Prazsky krysarik 1.jpg
Pudelpointer
(Anjing penuding pudel)
Jerman Kumpulan 07 Bahagian 01 #216 Kumpulan 01 - Anjing Bersukan Gundog Pudelpointer on point.jpg
Pug
(Anjing pug)
China Kumpulan 09 Bahagian 11 #253 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 05 - Mainan Mainan Mainan Anjing Teman Fawn pug 2.5year-old.JPG
Puli
(Anjing puli)
Hungary Kumpulan 01 Bahagian 01 #055 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 07 - Anjing Gembala Desa Pekerja Anjing Gembala PuliBlack wb.jpg
Pumi
(Anjing pumi)
Hungary Kumpulan 01 Bahagian 01 #056 Khidmat Ternakan Asasi (Lain-Lain) Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Pekerja Anjing Gembala Pumi 2.jpg
Pungsan Dog
(Anjing Pungsan)
Korea Utara Poongsandogs.JPG
Pyrenean Mastiff
(Anjing mastif Pyrénées)
Sepanyol Kumpulan 02 Bahagian 02 #092 Kebergunaan MasPiri-Puma-FIN.jpg
Pyrenean Shepherd
(Anjing gembala Pyrénées)
Perancis Kumpulan 01 Bahagian 01 #141 Kumpulan Gembala Kumpulan 07 (Gembala) Desa Kebergunaan Anjing Gembala PyreneanShepSmooth wb.jpg
Rafeiro do Alentejo
(Anjing kacuk Alentejo)
Portugal Kumpulan 02 Bahagian 02 #096 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pengawal Rafeiro male.jpg
Rajapalayam
(Anjing Rajapalayam)
India Rajapalayam Hound.PNG
Rampur Greyhound
(Anjing greyhound Rampur)
India Rampurgreyhound.jpg
Rastreador Brasileiro
(Anjing penjejak Brazil)
Brazil Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus
Ratonero Bodeguero Andaluz
(Anjing ratter bilik bawah tanah wain Andalusia)
Sepanyol Ratonero Bodeguero Andaluz.jpg
Ratonero Valenciano
(Anjing ratter Valencia)
Sepanyol Ratonero valenciano hell.jpg
Rat Terrier
(Anjing terrier tikus)
Amerika Syarikat Khidmat Ternakan Asasi (Lain-Lain) Terier AmRatTerr2 wb.jpg
Redbone Coonhound Amerika Syarikat Lain-Lain Anjing Pemburu Bau Memphis the Redbone Coonhound (7 Nov 2004).jpg
Rhodesian Ridgeback
(Anjing belakang permatang Rhodesia)
Zimbabwe Kumpulan 06 Bahagian 03 #146 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 02 - Hound Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria Rhodesian Ridgeback 600.jpg
Rottweiler
(Anjing Rottweil)
Jerman Kumpulan 02 Bahagian 02 #147 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Kumpulan 03 - Pekerja Pekerja Kebergunaan Anjing Pengawal Rottweiler.jpg
Russell Terrier
(Anjing terier Russell)
England Kumpulan 03 Bahagian 02 #345 Khidmat Ternakan Asasi (Lain-Lain) Kumpulan 2 (Terier) Terier FCI JRT.jpg
Russian Spaniel
(Anjing spaniel Rusia)
Rusia Russpaniel.jpg
Russian Toy
(Anjing mainan Rusia)
Rusia Kumpulan 09 Bahagian 09 #352 Sementara Khidmat Ternakan Asasi Anjing Teman RusskiyToyWelpe.jpg
Russian Tracker
(Anjing penjejak Rusia)
Rusia Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Russian Yellow Retriever from 1915.jpg
Russo-European Laika
(Anjing laika Rusia-Eropah)
Rusia Kumpulan 05 Bahagian 02 #304 Russo European Laika 2.jpg
Saarlooswolfhond
(Anjing serigala Saarloos)
Belanda, Jerman Kumpulan 01 Bahagian 01 #311 Anjing Gembala Bow bow.jpg
Sabueso Español
(Anjing pemburu bau Sepanyol)
Sepanyol Kumpulan 06 Bahagian 01 #204 Anjing Pemburu Bau Angoi de A Fonsagrada.JPG
Saint-Usuge Spaniel
(Anjing spaniel Saint-Usuge)
Perancis EpagneuldeSaintUsuge.jpg
Sakhalin Husky
(Anjing husky Sakhalin)
Jepun
Saluki Timur Tengah Kumpulan 10 Bahagian 01 #269 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 02 - Hound Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria Saluki dog breed.jpg
Samoyed
(Anjing Samoyed)
Rusia Kumpulan 05 Bahagian 01 #212 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Kumpulan 03 - Anjing Pekerja Desa Kebergunaan Baka Utara Samoyed 600.jpg
Sapsali
(Sapsali)
Korea Sapsali.jpg
Šarplaninac
(Anjing gunung Šar)
Serbia, Republik Macedonia Kumpulan 02 Bahagian 02 #041 Senarai Lain-Lain Anjing Pengawal Шарпланинецот од Св.Јован Бигорски.jpg
Schapendoes
(Schapendoes)
Belanda Kumpulan 03 Bahagian 01 #313 Khidmat Ternakan Asasi Kumpulan Gembala Anjing Gembala Nederlandse-schapendoes-02.jpg
Schillerstövare
(Anjing pemburu Schiller)
Sweden Kumpulan 06 Bahagian 01 #131 Anjing Pemburu Bau Schillerstövare bearbeitet.jpg
Schipperke
(Schipperke)
Belgium Kumpulan 01 Bahagian 01 #083 Kumpulan Tidak Bersukan Kumpulan 7 (Tidak Bersukan) Kumpulan 06 (Tidak Bersukan) Kebergunaan Tidak Bersukan Anjing Teman Schipperke gismo 12.jpg
Standard Schnauzer
(Anjing schnauzer piawai)
Jerman Kumpulan 02 Bahagian 01 #182 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Kumpulan 3 - Anjing Pekerja Pekerja Kebergunaan Anjing Gembala Emppumenossa.jpg
Schweizer Laufhund
(Anjing pemburu Switzerland)
Switzerland Kumpulan 06 Bahagian 01 #059 Swiss Hound.jpg
Schweizerischer Niederlaufhund
(Anjing pemburu Switzerland kecil)
Switzerland Kumpulan 06 Bahagian 01 #060 Anjing Pemburu Bau 08115491 Schwyzer Niederlaufhund.jpg
Scotch Collie
(Anjing collie Scotland)
Scotland Smooth Collie 600.jpg
Scottish Deerhound
(Anjing pemburu rusa Scotland)
Scotland Kumpulan 10 Bahagian 02 #164 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 - Hound Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria Deerhound. F's K.jpg
Scottish Terrier
(Anjing terier Scotland)
Scotland Kumpulan 03 Bahagian 02 #073 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 - Terier Terier Terier Terier ScottishTerrier.jpg
Sealyham Terrier
(Anjing terier Sealyham)
Wales Kumpulan 03 Bahagian 02 #074 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 - Terier Terier Terier Terier SealyhamTerrier2.jpg
Segugio Italiano
(Anjing pemburu Itali)
Itali Kumpulan 06 Bahagian 01 #337 #198 Hound Segugioitalianopelorasofulvo.JPG
Seppala Siberian Sleddog
(Anjing tarikan Siberia Seppala)
Kanada Seppala Siberian Sleddog.jpg
Serbian Hound
(Anjing pemburu Serbia)
Serbia Kumpulan 06 Bahagian 01 #150 Serbian Hound Face.JPG
Serbian Tricolour Hound
(Anjing pemburu triwarna Serbia)
Serbia Kumpulan 06 Bahagian 01 #229 Srpski Trobojni Gonic .gif
Shar Pei
(Shar pei)
China Kumpulan 02 Bahagian 02 #309 Kumpulan Tidak Bersukan Kumpulan 7 (Tidak Bersukan) Kumpulan 6 - Tidak Bersukan Kebergunaan Tidak Bersukan Baka Utara BandWSharPei.JPG
Shetland Sheepdog
(Anjing gembala Shetland)
Scotland Kumpulan 01 Bahagian 01 #088 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 - Anjing Gembala Desa Pekerja Anjing Gembala Shetland Sheepdog 600.jpg
Shiba Inu
(Anjing Shiba)
Jepun Kumpulan 05 Bahagian 05 #257 Kumpulan Tidak Bersukan Kumpulan 6 (Kebergunaan) Kumpulan 6 - Tidak Bersukan Kebergunaan Kebergunaan Baka Utara Taka Shiba.jpg
Shih Tzu
(Shih tzu)
China Kumpulan 09 Bahagian 05 #208 Kumpulan Mainan Kumpulan 7 (Tidak Bersukan) Kumpulan 6 - Tidak Bersukan Kebergunaan Tidak Bersukan Anjing Teman Shih-Tzu.JPG
Shikoku
(Anjing Shikoku)
Jepun Kumpulan 05 Bahagian 05 #319 Baka Utara Shikokuken.jpg
Shiloh Shepherd Dog
(Anjing gembala Shiloh)
Amerika Syarikat Plushcoatshilohshepherd.jpg
Siberian Husky
(Anjing husky Siberia)
Rusia Kumpulan 05 Bahagian 01 #270 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Kumpulan 3 (Pekerja) Pekerja Kebergunaan Baka Utara Siberian-husky.jpg
Silken Windhound
(Anjing windhound sutera)
Amerika Syarikat Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria Fallon1.jpg
Sinhala Hound
(Anjing pemburu Sinhala)
Sri Lanka
Skye Terrier
(Anjing terier Skye)
Scotland Kumpulan 03 Bahagian 02 #075 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 (Terier) Terier Terier Terier Skye terrier 800.jpg
Sloughi
(Sloughi)
Maghribi Kumpulan 10 Bahagian 03 #188 Khidmat Ternakan Asasi (Lain-Lain) Kumpulan 4 (Hounds) Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria Sloughi sandcolor.jpg
Slovak Cuvac
(Čuvač Slovak)
Slovakia Kumpulan 01 Bahagian 01 #142 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pengawal Cuvac 1.jpg
Slovakian Rough-haired Pointer
(Anjing penuding berbulu kasar Slovakia)
Slovakia Kumpulan 07 Bahagian 01 #320 ICh Brita z Ruzenice.jpg
Slovenský Kopov
(Anjing pemburu Slovakia)
Slovakia Kumpulan 06 Bahagian 01 #244 Anjing Pemburu Bau MVP Nitra 2004 (8).jpg
Smålandsstövare
(Anjing pemburu Småland)
Sweden Smaland-Stövare.jpg
Small Greek Domestic Dog (Anjing bela jinak Yunani kecil) Greece SmallGreekDomesticDog.jpg
Soft-Coated Wheaten Terrier
(Anjing terier gandum berbulu lembut)
Ireland Kumpulan 03 Bahagian 01 #040 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 - Terier Terier Terier Terier Dog2wheaten.jpg
South Russian Ovcharka
(Anjing gembala Rusia Selatan)
Rusia Kumpulan 01 Bahagian 01 #326 Anjing Pengawal South Russian Ovcharka.jpg
Southern Hound
(Anjing pemburu selatan)
Britain Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Southern Hound.jpg
Spanish Mastiff
(Anjing mastif Sepanyol)
Sepanyol Kumpulan 02 Bahagian 02 #091 Khidmat Ternakan Asasi Mastif hiszpanski pl.jpg
Spanish Water Dog
(Anjing air Sepanyol)
Sepanyol Kumpulan 08 Bahagian 03 #336 Khidmat Ternakan Asasi Gundog Gundog Gundog Perro agua.jpg
Spinone Italiano
(Anjing spinone Itali)
Itali Kumpulan 07 Bahagian 01 #165 Kumpulan Bersukan Kumpulan 3 (Gundog) Bersukan Gundog Gundog Gundog Spinone italiano Oliver.jpg
Sporting Lucas Terrier England Terier LucasTerrier.jpg
St. Bernard
(Anjing Santo Bernard)
Itali, Switzerland Kumpulan 02 Bahagian 02 #061 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Kumpulan Pekerja Kumpulan Pekerja Kebergunaan Anjing Pengawal Stbernardinsnow.jpg
St. John's water dog
(Anjing air Santo John)
Newfoundland, Kanada Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus St Johns dog.jpg
Stabyhoun
(Stabijhûn)
Belanda Kumpulan 07 Bahagian 01 #222 Khidmat Ternakan Asasi Gundog Frisianstaby.jpg
Staffordshire Bull Terrier
(Anjing bulterier Staffordshire)
England Kumpulan 03 Bahagian 03 #076 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 - Terier Terier Terier Terier Staffordshire Bull Terrier 600.jpg
Stephens Cur Amerika Syarikat Anjing Pemburu Bau Stephens Cur.jpg
Styrian Coarse-haired Hound
(Anjing pemburu berbulu kasar Stiria)
Austria Kumpulan 06 Bahagian 01 #062 Anjing Pemburu Bau Steirische Rauhhaarbracke.jpg
Sussex Spaniel
(Anjing spaniel Sussex)
England Kumpulan 08 Bahagian 02 #127 Kumpulan Bersukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 - Anjing Bersukan Gundog Gundog Gundog Sussex spaniel t43.jpg
Swedish Lapphund
(Anjing Lap Sweden)
Sweden Kumpulan 05 Bahagian 03 #135 Khidmat Ternakan Asasi Pekerja Svensk lapphund.JPG
Swedish Vallhund
(Anjing gembala Sweden)
Sweden Kumpulan 05 Bahagian 03 #014 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 (Anjing Gembala) Desa Pekerja Anjing Gembala SwedishVallhundAgility wb.jpg
Tahltan Bear Dog
(Anjing beruang Tahltan)
Kanada Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Tahltan Bear Dog sketch2.jpg
Taigan
(Taigan)
Kyrgyzstan Taigan.jpg
Talbot
(Talbot)
Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus 100px
Tamaskan Dog
(Anjing Tamaskan)
Finland Tamaskan.jpg
Teddy Roosevelt Terrier
(Anjing terier Teddy Roosevelt)
Amerika Syarikat Terier Teddyterrier.jpg
Telomian
(Anjing Telom)
Malaysia Telomian.jpg
Tennessee Treeing Brindle Amerika Syarikat Sienna TTBD.jpg
Tenterfield Terrier
(Anjing terier Tenterfield)
Australia Kumpulan 2 (Terier) Terier TenterfieldTerrier.jpg
Thai Bangkaew Dog
(Anjing Bangkaew Thai)
Thailand Kumpulan 05 Bahagian 05 #358 Bangkaew.jpg
Thai Ridgeback
(Anjing belakang permatang Thai)
Thailand Kumpulan 05 Bahagian 08 #338 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria Thai-Ridgeback.jpg
Tibetan Mastiff
(Anjing mastif Tibet)
Tibet Kumpulan 02 Bahagian 02 #230 Kumpulan Pekerja Kumpulan 6 (Kebergunaan) Pekerja Kebergunaan Anjing Pengawal Bea Miu Nan Šan, CAC.jpg
Tibetan Spaniel
(Anjing spaniel Tibet)
Tibet Kumpulan 09 Bahagian 05 #231 Kumpulan Tidak Bersukan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 6 - Anjing Tidak Bersukan Kebergunaan Tidak Bersukan Anjing Teman Tibetansk spaniel.jpg
Tibetan Terrier
(Anjing terier Tibet)
Tibet Kumpulan 09 Bahagian 05 #209 Kumpulan Tidak Bersukan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan 6 - Anjing Tidak Bersukan Kebergunaan Tidak Bersukan Anjing Teman Tibetan-terrier-Blue-Blossom-Guldborg-Denmarkjpg.jpg
Tornjak
(Tornjak)
Bosnia dan Herzegovina, Croatia Kumpulan 02 Bahagian 02 #355 Sementara BosnianTornjak2.jpg
Tosa
(Anjing Tosa)
Jepun Kumpulan 02 Bahagian 02 #260 Khidmat Ternakan Asasi Anjing Pengawal Tosa inu - głowa.jpg
Toy Bulldog
(Anjing buldog mainan)
Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Toy Bulldog Little Knot 1903.jpg
Toy Fox Terrier
(Anjing terier rubah mainan)
Amerika Syarikat Kumpulan Mainan Terier Toy Fox Terrier 2.jpg
Toy Manchester Terrier
(Anjing terier Manchester mainan)
England, Amerika Syarikat Kumpulan Mainan Kumpulan Mainan Terier Toy-manchester-terrier-weave.png
Toy Trawler Spaniel
(Anjing spaniel pemukat mainan)
United Kingdom Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Trawler spaniel goblin.jpg
Transylvanian Hound
(Anjing pemburu Transilvania)
Hungary Kumpulan 06 Bahagian 01 #241 Anjing Pemburu Bau Erdelyi kopo VadaszNimrodSzeder01.jpg
Treeing Cur Amerika Syarikat
Treeing Walker Coonhound Amerika Syarikat Khidmat Ternakan Asasi (Lain-Lain) Anjing Pemburu Bau Treeing-walker-coonhound-standing.jpg
Trigg Hound
(Anjing pemburu Trigg)
Kentucky, Amerika Syarikat 100px
Tweed Water Spaniel
(Anjing spaniel air Tweed)
United Kingdom Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Pupus Tweed Water Spaniel.jpg
Tyrolean Hound
(Anjing pemburu Tirol)
Austria Kumpulan 06 Bahagian 01 #068 Tiroler Bracke.jpg
Vizsla
(Anjing penuding Hungary)
Hungary Kumpulan 07 Bahagian 01 #057 Kumpulan Pekerja Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 - Anjing Bersukan Gundog Gundog Gundog Vizsla.jpg
Volpino Italiano
(Anjing rubah kecil Itali)
Itali Kumpulan 05 Bahagian 04 #195 Volpino04.jpg
Weimaraner
(Anjing Weimar)
Jerman Kumpulan 07 Bahagian 01 #099 Kumpulan Bersukan Kumpulan 3 (Gundog) Kumpulan 1 - Bersukan Gundog Gundog Gundog Weimaraner wb.jpg
Welsh Corgi, Cardigan
(Anjing corgi Wales Cardigan)
Wales Kumpulan 01 Bahagian 01 #038 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 - Anjing Gembala Desa Pekerja Anjing Gembala Cardigan Welsh Corgi 600.jpg
Welsh Corgi, Pembroke
(Anjing corgi Wales Pembroke)
Wales Kumpulan 01 Bahagian 08 #039 Kumpulan Gembala Kumpulan 5 (Anjing Pekerja) Kumpulan 7 - Anjing Gembala Desa Pekerja Anjing Gembala Pembroke Welsh Corgi 600.jpg
Welsh Sheepdog
(Anjing gembala Wales)
Wales Welsh Sheepdog.jpg
Welsh Springer Spaniel
(Anjing springer spaniel Wales)
Wales Kumpulan 08 Bahagian 02 #126 Kumpulan Bersukan Kumpulan 3 (Gundog) Anjing Bersukan Gundog Gundog Gundog Welsh Springer Spaniel 1.jpg
Welsh Terrier
(Anjing terier Wales)
Wales Kumpulan 03 Bahagian 01 #078 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 - Terier Terier Terier Terier Welch Terrier on sand - 2007.png
West Highland White Terrier
(Anjing terier putih Tanah Tinggi Barat)
Scotland Kumpulan 03 Bahagian 02 #085 Kumpulan Terier Kumpulan 2 (Terier) Kumpulan 4 - Terier Terier Terier Terier West Highland White Terrier Krakow.jpg
West Siberian Laika
(Anjing laika Siberia Barat)
Rusia Kumpulan 05 Bahagian 02 #306 West Siberian Laika.jpg
Westphalian Dachsbracke
(Anjing pemburu bejar Westfalia)
Jerman Kumpulan 06 Bahagian 01 #100 Anjing Pemburu Bau Westfälische Dachsbracke.jpg
Wetterhoun
(Anjing air Friesland)
Belanda Kumpulan 08 Bahagian 03 #221 Gundog Fryzyjski pies wodny u68.jpg
Whippet
(Anjing whippet)
England Kumpulan 10 Bahagian 03 #162 Kumpulan Hound Kumpulan 4 (Hound) Kumpulan 2 (Hound) Hound Hound Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria WhippetWhiteSaddled wb.jpg
White Shepherd
(Anjing gembala putih)
Amerika Syarikat Pekerja Anjing Gembala Schweizer Schäferhund, 9 Monate.JPG
Wirehaired Pointing Griffon
(Anjing grifon penuding berbulu dawai)
Belanda, Perancis Kumpulan 07 Bahagian 01 #107 Kumpulan Bersukan Kumpulan 1 - Anjing Bersukan Gundog Gundog Korthalsgriffon.jpg
Wirehaired Vizsla
(Anjing penuding Hungary berbulu dawai)
Hungary Kumpulan 07 Bahagian 01 #239 Khidmat Ternakan Asasi (Lain-Lain) Kumpulan 1 - Anjing Bersukan Gundog Gundog Drahthaarvizsla.jpg
Yorkshire Terrier
(Anjing terier Yorkshire)
England Kumpulan 03 Bahagian 04 #086 Kumpulan Mainan Kumpulan 1 (Mainan) Kumpulan V, Mainan Kumpulan Mainan Mainan Anjing Teman Yorkshire Terrier WA Mozart Dolce Sinfonia.jpg
Baka Asal usul Persekutuan Kinologi Antarabangsa American Kennel Club Australian National Kennel Council Canadian Kennel Club The Kennel Club New Zealand Kennel Club United Kennel Club Imej

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. Rice, Dan (1996). The Complete Book of Dog Breeding. Barron's Educational Series. ISBN 978-0-8120-9604-0. 
  2. Swaminathan, Nikhil (5 Mac 2008). "Why are different breeds of dogs all considered the same species?". Scientific American. http://www.sciam.com/article.cfm?id=different-dog-breeds-same-species. Capaian 14 Julai 2008. "Dogs are highly unusual in their variation..." 
  3. "Standards and Nomenclature". Persekutuan Kinologi Antarabangsa. http://www.fci.be/nomenclature.aspx. Capaian 4 Februari 2013. 
  4. "Breed Matters". American Kennel Club. http://www.akc.org/breeds/index.cfm. Capaian 4 Februari 2013. 
  5. "Breeds". Australian National Kennel Council. http://www.ankc.org.au/breeds.aspx. Capaian 4 Februari 2013. 
  6. "CKC Breed Standards". Canadian Kennel Club. http://www.ckc.ca/en/Default.aspx?tabid=99. Capaian 4 Februari 2013. 
  7. "Breed Standards". The Kennel Club. http://www.thekennelclub.org.uk/breedstandards. Capaian 4 Februari 2013. 
  8. "Breed Search". New Zealand Kennel Club. http://www.nzkc.org.nz/dogselect.html. Capaian 4 Februari 2013. 
  9. "Breed Standards". United Kennel Club. http://www.ukcdogs.com/Web.nsf/WebPages/Library/BreedStandards. Capaian 4 Februari 2013. 
  10. The New Zealand Kennel Club and the United Kennel Club recognize this breed as the Stumpy Tail Cattle Dog instead of the Australian Stumpy Tail Cattle Dog