Anjing serigala El Hierro

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Anjing serigala El Hierro
Kinha.jpg
Anjing serigala El Hierro
Nama lainAnjing gembala El Hierro
Negara asalSepanyol
Pengelasan dan piawaian
Tidak oleh mana-mana kelab kenel utama
Anjing (Canis lupus familiaris)

Anjing serigala El Hierro ([perro lobo herreño] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: es (bantuan)) atau anjing gembala El Hierro ([perro (de) pastor herreño] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: es (bantuan)) ialah satu baka anjing yang tipikal di pulau El Hierro di Kepulauan Canaria, Sepanyol. Oleh sebab penampilan keserigalaannya, ia dikenali sebagai lobito atau anjing serigala.[1] Ia secara tradisional telah dikhaskan untuk penggembalaan kambing dan biri-biri.

Sungguhpun asal usulnya tidak diketahui, pada abad ke-15 wujud di Canaria beberapa ekor anjing seperti serigala, dipanggil cancha oleh orang peribumi. Penampilan baka ini, wujud di El Hierro selama sekurang-kurangnya dua abad, menyerupai serigala Arab.

Pada masa kini jumlah bilangan contoh adalah kecil. Menurut piawaian, pada 2009 ada kira-kira 40 ekor anjing di seluruh pulau. Bilangannya adalah lebih besar sekiranya semua anjing keserigalaan, yang berasal dari pulau El Hierro, dikira sama ada kecil atau berbulu panjang.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Revista Digital de Folclore Herreño. Manuel Pérez Ramírez, "El perro lobo herreño", 17 Februari 2009.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]