Basenji

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Basenji
Basenji Profile (loosercrop).jpg
Seekor basenji merah dengan tanda merah
Nama lainAnjing semak Afrika
Anjing tidak menyalak Afrika
Anjing Congo
Anjing Zande
Ango Angari
Negara asalRepublik Demokratik Congo
NaunganGreat Britain
Trait
Berat Jantan 11 kg (24 lb)
Betina 9.5 kg (21 lb)
Tinggi Jantan 43 cm (17 in)
Betina 40 cm (16 in)
Bulu Pendek dan halus
Jangka hayat 12–14 tahun
Anjing (Canis lupus familiaris)

Basenji (Sebutan bahasa Melayu: [basɛnˈd͡ʒi]; Jawi: باسينجي), anjing semak Afrika (Inggeris: African bush dog), anjing tidak menyalak Afrika (Inggeris: African barkless dog), anjing Congo (Inggeris: Congo dog) atau anjing Zande (Inggeris: Zande dog) ialah satu baka anjing pemburu yang dibiakbakakan daripada anjing ternakan berasal dari Afrika tengah. Kebanyakan kelab kenel utama di dunia berbahasa Inggeris menempatkan baka ini dalam Kumpulan Hound; lebih spesifik, mungkin dikelaskan dalam jenis anjing pemburu penglihatan. Persekutuan Kinologi Antarabangsa menempatkan baka ini dalam Kumpulan 5, jenis spits dan primitif, dan United Kennel Club (AS) menempatkan baka ini dalam Kumpulan Anjing Pemburu Penglihatan dan Paria.

Basenji menghasilkan satu bunyi keyodelan tidak biasa biasanya paling "barroo", kerana larinks terbentuk secara tidak biasa.[1] Ciri ini juga memberi basenji nama gelaran "anjing tidak menyalak".[2]

Basenji banyak mengongsi ciri unik dengan jenis anjing paria. Basenji, seperti dingo dan sesetengah baka anjing lain, mendatangi estrus hanya sekali setahun, berbanding dengan baka anjing lain yang mungkin mempunyai dua atau lebih musim pembiakbakaan tahunan. Kedua-dua dingo dan basenji kekurangan bau tersendiri,[3][4] dan cenderung terhadap raungan, yodel, dan penyuaraan lain lebih daripada ciri salakan baka anjing moden. Satu teori menyatakan bahawa ciri kemudian ialah hasil pemilihan melawan anjing yang "lebih menyalak" secara terpilih dalam konteks Afrika Tengah tradisional kerana salakan membawa musuh kepada perkhemahan hutan manusia. Sementara anjing yang menyerupai basenji dalam sesetengah hal adalah biasa di kebanyakan Afrika, ternakan asasi asli baka ini datang dari kawasan hutan dara Lembangan Congo, tempat struktur dan jenisnya dibetulkan oleh adaptasi terhadap habitatnya, serta penggunaan (terutamanya pemburuan berjaring di tumbuh-tumbuhan hutan dara amat tebal).

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Diadaptasi daripada buku Why Pandas Do Handstands, 2006, oleh Augustus Brown.
  2. ^ BCOA African Stock Project – 1945 Letter from Africa
  3. ^ http://akc.org/breeds/basenji/ AKC Meet the Breeds: Basenji. AKC. Dicapai pada 14 September 2009
  4. ^ "Right Pet: Dingo". Diarkibkan daripada yang asal pada 2013-07-17. Dicapai pada 2013-07-16.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]