Melayu Proto

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Melayu Proto
Kumpulan orang asli Melayu Proto di Behrang, Perak, Malaysia, 1906.
Jumlah penduduk
60,000[1]
Kawasan ramai penduduk
Kepulauan Melayu:
 Malaysia65,189 (2010)[2]
 Indonesiatiada angka rasmi
 Filipinatiada angka rasmi
Bahasa
Bahasa-bahasa Malaya, bahasa-bahasa Semelai, bahasa-bahasa Batak, bahasa-bahasa Dayak, bahasa Malaysia, bahasa Indonesia
Agama
Animisme, Islam, Kristian
Kumpulan etnik berkaitan
Senoi (Semaq Beri, Mah Meri), [[Orang Laut, Semelai ]]

Istilah Proto-Melayu, Proto-Hesperonesia atau Proto-Austronesia Nusantara yang diterjemahkan kepada Melayu Asli (Melayu Orang Asli) atau Melayu Purba (Melayu Kuno) atau Melayu Tua (Melayu Lama), merujuk kepada penutur Austronesia, mungkin dari tanah besar Asia, yang berpindah ke semenanjung Melayu dan kepulauan Melayu di satu siri migrasi yang panjang antara 2500 dan 1500 SM, dan dalam satu model yang pertama daripada dua migrasi penutur Melayu awal, sebelum migrasi Deutero-Melayu. Orang Melayu Proto ialah nenek moyang orang Melayu di Malaysia dan Indonesia moden. pembicara Austronesia.

Kawasan geografi[sunting | sunting sumber]

Indonesia[sunting | sunting sumber]

Di Indonesia, suku Melayu Proto tersebar di beberapa wilayah di Nusantara. Banyak teori ilmiah mengenai klasifikasi Proto Melayu di Indonesia.[perlu rujukan]. Tetapi boleh dikatakan bahawa Proto Melayu di Indonesia ia tidak dikelaskan sebagai suku Melayu yang berbeza dari Malaysia di mana di Indonesia suku Melayu adalah sebahagian dari suku di Indonesia.

Ernest-Théodore Hamy (1896) pertama kali mengenal pasti 3 kumpulan Proto-Melayu yang terdapat di Sumatra dan Borneo, Indonesia.[3][4] Mereka boleh dikenal sebagai Suku Batak, Suku Dayak, dan Suku Nias. Para saintis Eropah mendedahkan bahawa masih terdapat banyak lagi klasifikasi Melayu Proto di Indonesia.

Malaysia[sunting | sunting sumber]

Di Malaysia, Melayu Proto diklasifikasikan di bawah kumpulan Orang Asli di Semenanjung Malaysia. Mereka secara rasmi dikenali sebagai.[5] Kebanyakan dari mereka dikelaskan sebagai (Southern Mongoloid) lebih tinggi berbanding orang asli di utara. Mempunyai rambut yang lebih lurus, dan bentuk kepala yang lebih bulat.

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "POPULATION STATISTICS",
  2. ^ Kirk Endicott (2015). Malaysia's Original People: Past, Present and Future of the Orang Asli. NUS Press. m/s. 3. ISBN 978-99-716-9861-4.
  3. ^ Ernest Théodore Hamy (1896). Les races Malaiques et Americaines. L'Anthropologie.
  4. ^ Fenneke Sysling (2016). Racial Science and Human Diversity in Colonial Indonesia. NUS Press. m/s. 143. ISBN 98-147-2207-3.
  5. ^ Jean Michaud, Margaret Byrne Swain & Meenaxi Barkataki-Ruscheweyh (2016). Historical Dictionary of the Peoples of the Southeast Asian Massif. Rowman & Littlefield. m/s. 304. ISBN 14-422-7279-1.


Pautan luar[sunting | sunting sumber]