Asyik FM

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Asyik FM/Salam FM
Asyik FM.png
BandarKuala Lumpur
Kawasan penyiaranMalaysia Barat
SloganMoi Num Moi/Lain Dari Yang Lain (Asyik FM)
Menjana Minda (Salam FM)
FrekuensiBerbeza-beza, bergantung kepada kawasan
Tarikh siaran pertama3 Februari 1959; 62 tahun yang lalu (1959-02-03) sebagai Radio 7 Siaran Orang Asli
FormatRadio hit kontemporari
BahasaBahasa Asli, Bahasa Melayu
PemilikRadio Televisyen Malaysia
Saluran kembarBintulu FM, Johor FM, Kedah FM, Kelantan FM, Keningau FM, KL FM, Labuan FM, Langkawi FM, Limbang FM, Melaka FM, Miri FM, Mutiara FM, Negeri FM, Pahang FM, Perak FM, Perlis FM, Sri Aman FM, Red FM, Sabah FM, Sabah Vfm, Sandakan FM, Sarawak FM, Selangor FM, Sibu FM, Tawau FM, Terengganu FM dan Wai FM.
Siaran webrtmklik.rtm.gov.my/channel/radio/Asyik
Tapak webasyikfm.rtm.gov.my
Pengaturcaraan
Pemilikan
Sejarah
Pautan
Ketersediaan
Terestrial
Malaysia myFreeviewSaluran 706
Kabel
Satelit
Malaysia AstroSaluran 875
Brunei Kristal-AstroSaluran 875
Malaysia NJOISaluran 875
IPTV
Media penstriman
Malaysia RTMrtmklik
Radio satelit

Asyik FM, sebelum ini dikenali sebagai Radio 7 Orang Asli, ialah sebuah stesen radio kebangsaan yang dijalankan oleh Radio Televisyen Malaysia (RTM) dan bersiaran dari Wisma Radio, Angkasapuri, Kuala Lumpur. Ia disiarkan dalam Bahasa Malaysia dengan loghat Jakun, Semai, Temiar dan Temuan dari pukul 08:00 hingga 23:00 (sejak 31 Ogos 2011) dan menyiarkan muzik orang asli dan berita. Ia digantikan oleh stesen radio Islam kelolaan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dengan kerjasama RTM, Salam FM untuk baki slot masa siarannya.

Asyik FM menggunakan cogan kata Moi num moi/Lain dari yang lain, manakala Salam FM menggunakan cogan kata Menjana Minda.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Radio 7 Siaran Orang Asli pertama kali disiarkan pada 3 Februari 1959 di Radio Malaya Kuala Lumpur menerusi gelombang pendek 49 meter - 6100 Khz, disiarkan selama setengah jam mulai pukul 15:00 hingga 15:30 setiap hari.

Pada 22 September 1997, unit ini telah ditambah waktu siarannya selama 6 jam mulai 15:00 hingga 21:00. Menggunakan Gelombang Pendek 49 meter (6025 Khz) dan kali pertajama menggunakan gelombang FM 91.1 Mhz. Loghat yang digunakan ialah dalam dialek Semai dan Temiar di samping menggunakan Bahasa Melayu baku.

Memandangkan betapa pentingnya sumber maklumat kepada masyarakat, maka sekali lagi Radio 7 melangkah ke era baru dengan menambah waktu siaran dari 13:00 hingga 22:00 selama 9 jam setiap hari. Ia bermula pada 1 April 2001. Malah penambahan dalam dua bahasa iaitu bahasa Temuan dan Jakun selain bahasa Semai dan Temiar menjadikannya unik dengan 4 bahasa.

Pada 31 Disember 2006, Info FM bersiaran buat kali terakhir dari jam 10:00 hingga 13:00, atas sebab Asyik FM menambahkan waktu siaran sebanyak 14 jam dari pukul 08:00 hingga 22:00 pada 1 Januari 2007.

Pada peringkat awal penubuhannya, objektif siaran ini adalah untuk memainkan peranan dari segi program gerak saraf. Tujuannya untuk memberi kesedaran kepada masyarakat orang asli tentang kepentingan keselamatan negara dari ancaman Komunis Malaya. Jelasnya, masyarakat Orang Asli didedahkan dengan program-program kerajaan yang boleh membawa mereka ke arah kemajuan supaya mereka terhindar dari fahaman Komunis Malaya.

Kini setelah negara kembali aman dan Komunis Malaya telah meletakan senjata, bermakna pengaruh komunis telah tiada. Isi siaran juga turut berubah mengikut arus perkembangan semasa iaitu lebih menumpukan perhatian kepada program Pembangunan Insan, sejajar dengan kehendak dan dasar kerajaan yang telah digariskan oleh RTM. Berbagai bentuk rancangan telah diadakan melibatkan golongan tua, muda dan kanak-kanak seperti pembangunan masyarakat, berita, drama, peristiwa semasa, permintaan lagu, lagu-lagu hiburan termasuk lagu-lagu tradisional masyarakat Orang Asli.

Malah akhir-akhir ini Asyik FM telah berjaya mencungkil bakat-bakat seni kalangan masyarakat Orang Asli sehingga ada yang berjaya menjadi artis rakaman seperti Kumpulan Jelmol. Selain itu juga berjaya menarik minat kebanyakan suku kaum orang asli menyertai program Pilihanku. Sekurang-kurangnya secara tidak langsung berjaya mewujudkan intergrasi antara suku kaum. Selaras dengan dasar dan matlamat yang mahukan liputan seluas-luasnya, siaran ini telah melakukan tanggungjawabnya dengan membuat liputan seluas-luasnya dalam berbagai aspek pembangunan orang asli terutamanya aspek kesihatan. Di mana telah diwujudkan program Ceramah Kesihatan bersama Jabatan Hal Ehwal Orang Asli. Jelasnya Asyik FM terus melakukan perubahan yang diperlukan oleh masyarakat. Sesuai dengan keperluan maklumat yang diperlukan, Asyik FM terus memperbanyakan maklumat menerusi rancangan-rancangan, supaya ia menjadi sumber rujukan maklumat utama seperti mana diperlukan oleh masyarakat di pedalaman yang kehausan maklumat.

Dengan perkembangan ini, Asyik FM mengharapkan masyarakat orang asli akan mendapat maklumat kerajaan dan seterusnya dapat mengubah sikap, semangat berdidekasi serta mempunyai wawasan selari dengan perubahan semasa. Antara pelopor siaran ini ialah Encik Bah Daniel, Encik Long Rais, Encik Adeng Kerah dan Encik Ajom Alang.

Radio Klasik kini bersiaran di Lembah Klang (sekitar Kuala Lumpur) pada dua frekuensi sahaja (91.3 MHz dan 102.5 MHz).

Frekuensi[sunting | sunting sumber]

 • 89.3 MHz Gunung Tahan meliputi Ulu Tembeling dan Taman Negara
 • 91.1 MHz dari Menara Kuala Lumpur meliputi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
 • 93.1 MHz dari Bukit Ladang Teh meliputi Lenggong, Sauk dan sebahagian Gerik
 • 95.6 MHz Gunung Ledang meliputi Johor (Segamat, Kluang, Ledang, Muar, Batu Pahat), sebahagian Melaka (Jasin, Nyalas, Asahan, Merlimau, Bemban, Selandar), bahagian selatan Negeri Sembilan (Gemencheh, Gemas, Ayer Kurning dan Rompin)
 • 96.7 MHz dari RTM Gerik meliputi Gerik dan Hulu Perak
 • 99.9 MHz dari Bukit Botak Damak meliputi Damak.
 • 102.5 MHz dari Gunung Ulu Kali meliputi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Selangor, Perak Selatan (Sungkai, Trolak, Slim River, dan Tanjung Malim), Pahang Barat (Bentong, Temerloh, Bera, Jerantut, Raub, Jengka, Maran, Kuala Lipis, Jerantut dan Merapoh), dan sebahagian kecil Negeri Sembilan (Nilai, Mantin, Port Dickson dan sebahagian Seremban)
 • 105.1 MHz dari Gunung Berinchang meliputi Cameron Highlands, Gopeng dan Ulu Kinta
 • 6050 KHz dari Kajang, Selangor (menggunakan pengenalan Gelombang Pendek Kebangsaan semasa siaran Asyik FM sahaja) memancar ke seluruh negara.

Sejarah waktu siaran Asyik FM[sunting | sunting sumber]

 • 1959: 15:00 hingga 15:30
 • 1961: 11:00 hingga 12:00
 • 1973: 14:00 hingga 16:00
 • 28 Disember 1994: 12:00 hingga 16:00
 • 1 Ogos 1998: Memulakan siaran Agama Islam melalui loghat Semai & Temiar
 • 1 April 2001: 13:00 hingga 22:00
 • 1 Januari 2007: 08:00 hingga 22:00
 • 31 Ogos 2011: Siaran berakhir pada 23:00 tetapi masih mengekalkan waktu pembukaan pada 08:00. Ini berlaku kerana penutupan siaran gelombang pendek Suara Islam dan juga Suara Malaysia yang diganti oleh Salam FM.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]