Perbincangan pengguna:Fandi89

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search


Face-smile.svgSelamat datang ke Wikipedia, Fandi89!

Terima kasih kerana menyertai Wikipedia bahasa Melayu, kini terdapat seramai 244,603 pengguna berdaftar!
Selamat sejahtera. Selamat datang ke Wikipedia dan terima kasih atas sumbangan anda! Saya LoveFromBJM, salah seorang penyunting di sini dan saya berharap anda sudi untuk membantu laman ini.
Beberapa panduan yang mungkin berguna untuk anda:
Face-smile.svg   Pengenalan kepada Wikipedia
BluePillar.svg   Lima tonggak Wikipedia
Crystal Clear app ktip.svg   Tutorial suntingan
Crystal package utilities.png   Bagaimana menyunting halaman
Crystal Clear app kedit.png   Manual gaya penulisan
LetterW.svg   Asas-asas Kod Wiki
Cscr-featured.svg   Bagaimana mencipta artikel
Crystal khelpcenter.png   Laman bantuan
Octagon-warning.svg   Apa yang Wikipedia bukan
Sesetengah perkara yang digalakkan dan dilarang:
UncialB-01.png   Digalakkan berani dalam mengemaskini laman
Face-angel.svg   Digalakkan beranggapan niat baik
Face-tongue.svg   Digalakkan mengamalkan prinsip kesopanan
Symbol neutral vote.svg   Digalakkan mengamalkan pandangan berkecuali
Ambox warning blue.svg   Jangan melaku musnah
Stop hand.svg   Jangan sampai disekat
Jika anda memerlukan bantuan, anda boleh:
Nuvola apps filetypes.svg   Meja bantuan
atau:
Presa de decissions.png   Bertanya soalan kepada penyelia
Terdapat beberapa cara untuk menyumbang kepada Wikipedia. Antaranya seperti:
Fée.svg WikiWitch Black.png   Menjadi seorang WikiPari dan WikiSihir
Crystal package settings.png   Membantu menyumbang pada artikel
           
Vista-advancedsettings.png   Melaksanakan tugas-tugas penyelenggaraan
Curly Brackets.svg   Membantu mencipta templat baru
WikiProject Council.svg   Membantu dalam projek yang tersedia di WikiProjek

Sentiasa ingat untuk menandatangani pesanan anda pada laman perbincangan dengan meletakkan ~~~~ (empat kali tanda gelombang) atau klik butang Tandatangan dan cap waktu pada laman penyuntingan.

Semoga anda menikmati kunjungan di Wikipedia bahasa Melayu. Selamat menyumbang!

Do not understand Malay? Visit our embassy now.
Ikhlas daripada saya, LoveFromBJM


Festival Filem Malaysia ke-30[sunting sumber]

Salam Fandi89. Maafkan saya kerana tidak sempat membantu anda menambah kandungan dalam rencana Festival Filem Malaysia ke-30 memandangkan saya agak sibuk akhir-akhir ini. Pelbagai program terpaksa saya sertai. Harap anda tidak berkecil hati.- CyberTroopers bincang/sumbangan 15:27, 8 April 2019 (UTC)

Tidak mengapa saudara CyberTroopers, saya tidak berkecil hati. Saya faham anda sibuk, berkenaan dengan kandungan maklumat dalam rencana Festival Filem Malaysia ke-30, saya merujuk kepada video penuhnya di YouTube dan telahpun mengemaskini maklumat mengenainya.–Fandi89 (bincang) 03:16, 9 April 2019 (UTC)

Mohon padam rencana[sunting sumber]

Saya tak faham kenapa awak tak benar saya calon rencana yang saya buat untuk dihapuskan. Saya ada sebab-sebab peribadi kenapa saya nak padam rencana tersebut. Rencana berikut boleh dicipta semula oleh pengguna lain. Jadi apa keputusan awak? – Komen tanpa tandatangan ini diberikan oleh LucernePrototype

Saya rasa lebih baik ia dikekalkan daripada dihapuskan dengan tujuan bagi memudahkan pengguna lain, termasuk saya mengemaskini dan mengembangkan rencana tersebut. - Fandi89 (bincang) 06:14, 10 April 2019 (UTC)

Mohon bantuan[sunting sumber]

Assalamualaikum, Fandi! Saya ada beberapa soalan untuk kamu, sekadar untuk mendapat pandangan kamu.

  • Untuk nama parti-parti politik luar negara, patutkah saya menterjemahkan perkataan "New" menjadi "Baru" atau "Baharu"? Ini hanya untuk kepastian saya supaya lebih yakin dalam menterjemahkan nama-nama tersebut.
  • Untuk nama bahan, sebatian dan unsur kimia, patutkah saya gunakan nama umum (seperti "raksa" atau "timah") ataupun nama saintifik (seperti "merkuri" atau "stanum") unsur tersebut kerana kadangkala saya terkeliru sama ada saya perlu menggunakan nama umum atau saintifik. Selain itu, untuk kategori dan templat sebatian unsur, patutkan saya menggunakan nama umum atau saintifik unsur tersebut, seperti sama ada "sebatian raksa" atau "sebatian merkuri"?
  • Satu lagi perkara, boleh kamu ambil tindakan terhadap Pengguna:Ubatgugurkandunganonline‎ serta pengguna-pengguna yang berkaitan? Agak menakutkan apabila saya melihat pengguna-pengguna ini wujud dalam WBM.

Saya rasa setakat ini sahaja perkara yang ingin disampaikan. Oleh itu, terima kasih! PEACE SEARCHΞR [Bincang] 08:06, 19 April 2019 (UTC)

Saya rasa, istilah "baharu" lebih digunakan secara meluas dalam media cetak dan elektronik. Manakala "raksa" atau "merkuri" mempunyai maksud sama, juga digunakan dalam media cetak dan elektronik. Berkenaan dengan Pengguna:Ubatgugurkandunganonline‎, saya rasa anda harus meminta bantuan daripada penyelia untuk menyekatnya. Terima kasih kerana bertanyakan soalan di laman perbincangan saya.–Fandi89 (bincang) 08:37, 19 April 2019 (UTC)
Terima kasih untuk jawapan pertama itu, tetapi maksud saya dalam soalan kedua ialah sama ada saya patut menamakan kategori ciptaan saya dengan contohnya, "Kategori:Sebatian raksa" atau "Kategori:Sebatian merkuri", dan minta maaf juga kerana saya sangka kamu juga seorang penyelia. Apapun, terima kasih! PEACE SEARCHΞR [Bincang] 09:29, 19 April 2019 (UTC)

Padamkan artikel[sunting sumber]

assalam

terima kasih atas pemantauan dan nasihat bolehkan artikel Brain and behaviour cluster dipadam terus. ini kerasa kesilapan saya dalam memcipta artikel sebentar tadi.

terima kasih.– Komen tanpa tandatangan ini diberikan oleh Aidashaza

Sama-sama.-Fandi89 (bincang) 05:48, 8 Mei 2019 (UTC)

Steady bro[sunting sumber]

Syabas. Saya lihat anda sungguh2 tekun menyunting. Saya harap anda akan teruskan usaha ini. Ikhlas daripada penyunting separa pencen --Algazel (hubung) 02:58, 20 Mei 2019 (UTC)

Muat naik fail tempatan[sunting sumber]

Salam saudara. Saya cuma ingin memberitahu saudara bahawa saya sudah berbincang sedikit berkenaan perkara ini dengan steward di Meta. Apa-apa makluman lanjut saya akan maklumkan kepada anda.- CyberTroopers bincang/sumbangan 16:53, 31 Mei 2019 (UTC)

Terima kasih atas makluman saudara.–Fandi89 (bincang) 03:00, 1 Jun 2019 (UTC)

Pengguna boneka[sunting sumber]

Salam saudara Fandi89, berkenaan dengan laporan anda tentang Rocketaidi99 yang merupakan akaun pengguna boneka Aidiadha040 dan Aidilozer99, bolehkah anda sertakan nama rencana yang dikatakan oleh anda digunakan pengguna terbabit untuk menyebarkan maklumat palsu.- CyberTroopers bincang/sumbangan 15:10, 18 Jun 2019 (UTC)

Saya rasa rencana ini, Sharifah Khasif Fadzilah yang didapati mengandungi maklumat palsu dan kandungan merepek.-Fandi89 (bincang) 15:35, 18 Jun 2019 (UTC)

Perihal: penterjemahan terus[sunting sumber]

Satu sahaja perkara untuk saudara - saya perhatikan masih ada (sedikit, tapi tetap ada) rencana yang tampak diterjemah bulat-bulat terus. Nak karang buatlah macam tulis untuk majalah ada orang nak baca...kalau tak, nanti dirasakan malas. Harap maklum! --Anumengelamun (bincang) 08:57, 27 Jun 2019 (UTC)

Usul penutupan hak penciptaan rencana bagi pengguna awamnama[sunting sumber]

Salam saudara Fandi89. Saya telah wujudkan draf bagi usul berkenaan. Silalah bantu saya menambah/menyunting kandungan di dalamnya untuk mengukuhkan lagi usul kita.- CyberTroopers bincang/sumbangan 15:32, 14 Ogos 2019 (UTC)

Bagaimana ingin melakukannya!-Fandi89 (bincang) 04:43, 15 Ogos 2019 (UTC)
Saudara, janganlah mengundi lagi itu hanya draf 😹. Selepas selesai draf, saya akan "copy & paste" di bahagian dasar Kedai Kopi. Masukkan ulasan anda di bahagian Rasional dan saudara dipersilakan tambah inti atau mencipta bahagian baru dalam usul tersebut. Terserah kepada saudara untuk menambah apa-apa sahaja yang berkaitan. - CyberTroopers bincang/sumbangan 05:31, 15 Ogos 2019 (UTC)

Cat Farish[sunting sumber]

Saya dapat maklumat dari pihak Ruffedge sendiri minta perbetulkan tajuk wiki Cat Farish iaitu Farrish Zaquan bin Ramli kepada Farish bin Ramli. Tapi saya tak tahu macam mana nak buat. Mohon bantuan, terima kasih.– Komen tanpa tandatangan ini diberikan oleh Julia azrina

Awak pergi ke pautan "Lain" di atas rencana, tekan "Pindah", selepas itu, buatlah pemindahan.-Fandi89 (bincang) 05:49, 20 Ogos 2019 (UTC)

Yang mana satu???[sunting sumber]

Tolong bagi contoh kesilapan spesifik saya? Camne nak birukan???????? --Pengguna:Syed Ahmad Fathi

Terima kasih atas nasihat yang diberikan saudara[sunting sumber]

Terima kasih atas teguran yang saudara Fandi89 berikan kepada saya. Saya akan cuba memberikan ringkasan suntingan dalam Bahasa Melayu. Ada sesetengah ringkasan tersebut dalam BI kerana dalam versi applikasi telefon, setelah membuat perubahan kecil seperti membaiki ejaan, tanda baca dan tatabahasa, ia memberi pilihan untuk memilih jawapan ringkasan suntingan dalam BI contohnya Added Links,Fixed Link,Fixed typo dan sebagainya. Oleh itu, saya hanya memilih pilihan yang diberikan atas faktor tidak mahu membuang masa. Jadi, saya sedar kesalahan saya dan saya kena berhati hati selepas ini untuk memberikan ringkasan suntingan yang tidak mengelirukan serta jelas kepada rakan penyunting Bahasa Melayu lain. Untuk pengetahuan saudara, Alhamdulillah, sudah hampir setahun saya terlibat dalam aktiviti menyunting Wikipedia dan boleh mengikut syarat-syarat penerbitan penyuntingan yang ditetapkan. Saya tidak nafikan saya masih lagi dalam proses belajar dalam meningkatkan kemahiran menyunting laman-laman Wikipedia. Saya berharap rakan-rakan penyunting boleh membantu saya dalam meningkatkan kelengkapan Wikipedia Bahasa Melayu ini. – Komen tanpa tandatangan ini diberikan oleh Shahsukanulis

Terima kasih juga kepada anda kerana memberi maklum balas baik. Jika anda ingin mendapatkan sebarang bantuan, anda boleh meminta bantuan daripada rakan-rakan penyunting termasuk saya sendiri.-Fandi89 (bincang) 15:35, 2 September 2019 (UTC)

Perihal: penerjemahan terus[sunting sumber]

Ke hadapan saudara: saya perasan kerja terjemahan saudara masih ada bahagian yang tampak dilakukan malas dan bulat-bulat tanpa mempedulikan sama ada ia tampak sedap dibaca menerus (baru-baru ni perihal terjemahan rencana Sinking of the Titanic)...jangan susahkan diri saudara terjemahkan banyak teks - terjemahkan ringkasan teks asal laman dahulu, kita akan kembangkan yang selanjutnya. Kita boleh bantu saudara kalau ada benda yang tak faham. Sekian sahaja.

Yang ikhlas: --Anumengelamun (bincang) 14:11, 14 September 2019 (UTC)

Raajakumara[sunting sumber]

Salaam Waleikum dear Fandi89! Can you make an article about movie Raajakumara 2017 in Malay and Indonesian languages, which one scene was filmed in Kuala Lumpur? Thank you! --178.66.99.51 10:27, 6 Oktober 2019 (UTC)