Perbincangan pengguna:Fandi89

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search


Isi kandungan

Face-smile.svgSelamat datang ke Wikipedia, Fandi89!

Terima kasih kerana menyertai Wikipedia bahasa Melayu, kini terdapat seramai 219,310 pengguna berdaftar!
Selamat sejahtera. Selamat datang ke Wikipedia dan terima kasih atas sumbangan anda! Saya Fandi89, salah seorang penyunting di sini dan saya berharap anda sudi untuk membantu laman ini.
Beberapa panduan yang mungkin berguna untuk anda:
Face-smile.svg   Pengenalan kepada Wikipedia
BluePillar.svg   Lima tonggak Wikipedia
Crystal Clear app ktip.svg   Tutorial suntingan
Crystal package utilities.png   Bagaimana menyunting halaman
Crystal Clear app kedit.png   Manual gaya penulisan
LetterW.svg   Asas-asas Kod Wiki
Cscr-featured.svg   Bagaimana mencipta artikel
Crystal khelpcenter.png   Laman bantuan
Octagon-warning.svg   Apa yang Wikipedia bukan
Sesetengah perkara yang digalakkan dan dilarang:
UncialB-01.png   Digalakkan berani dalam mengemaskini laman
Face-angel.svg   Digalakkan beranggapan niat baik
Face-tongue.svg   Digalakkan mengamalkan prinsip kesopanan
Symbol neutral vote.svg   Digalakkan mengamalkan pandangan berkecuali
Ambox warning blue.svg   Jangan melaku musnah
Stop hand.svg   Jangan sampai disekat
Jika anda memerlukan bantuan, anda boleh:
Nuvola apps filetypes.svg   Meja bantuan
atau:
Presa de decissions.png   Bertanya soalan kepada penyelia
Terdapat beberapa cara untuk menyumbang kepada Wikipedia. Antaranya seperti:
Fée.svg WikiWitch Black.png   Menjadi seorang WikiPari dan WikiSihir
Crystal package settings.png   Membantu menyumbang pada artikel
           
Vista-advancedsettings.png   Melaksanakan tugas-tugas penyelenggaraan
Curly Brackets.svg   Membantu mencipta templat baru
WikiProject Council.svg   Membantu dalam projek yang tersedia di WikiProjek

Sentiasa ingat untuk menandatangani pesanan anda pada laman perbincangan dengan meletakkan ~~~~ (empat kali tanda gelombang) atau klik butang Tandatangan dan cap waktu pada laman penyuntingan.

Semoga anda menikmati kunjungan di Wikipedia bahasa Melayu. Selamat menyumbang!

Do not understand Malay? Visit our embassy now.
Ikhlas daripada saya, Fandi89


Status lesen imej[sunting sumber]

Merujuk kepada rencana Tragedi letupan kilang mercun Bright Sparklers saya mendapati anda telah memuat naik imej tanpa status hak hak milik yang jelas. sekiranya imej ini adalah milik pihak ketiga, sila padamkan daripada wikipedia. Zamwan (bincang) 11:21, 7 Mei 2016 (UTC)

Dijemput mengundi penyelia kecemasan[sunting sumber]

Sila ke Wikipedia:Penyelia/Pengundian/Murbaut untuk mengundi. Wikipedia memerlukan sekurang kurangnya satu undian untuk menyokong. Murbaut (bincang) 11:05, 30 Oktober 2016 (UTC)

FlagRev ingin memasangnya[sunting sumber]

Kami minta sokongan Anda tuk dapat memasang FlagRev. Baca FlagRev tuk detailnya. Mari menyokong,sokongan Anda guna sangat tuk seluruhnye. Ke mariMurbaut (bincang)

Re: Melindungi rencana[sunting sumber]

Salam,

Untuk pengetahuan anda, hanya penyelia sahaja yang mempunyai kuasa bagi melindungi sesuatu rencana, laman atau templat daripada laku musnah. Oleh itu, bagi melindungi sesuatu rencana daripada laku musnah, anda boleh memaklumkan kepada mana-mana penyelia termasuklah saya agar kami boleh mengaktifkan perlindungan terhadap rencana tersebut. Harap maklum. Hezery99 (bincang) 16:53, 9 Disember 2016 (UTC)

Terima kasih. Kalau begitu, saya nak saudara Hezery99 melindungi separa untuk rencana Mohd Suhaimi bin Saad sebab saya tengok ia telah dilaku musnah oleh pengguna tak berdaftar pada awal November lalu.
Laman tersebut sudah dilindungi. Juga, pengguna yang melaku musnah rencana tersebut sudah pun saya sekat. Terima kasih atas makluman. Hezery99 (bincang) 12:13, 13 Disember 2016 (UTC)

Re: Muat naik fail[sunting sumber]

Waalaikumsalam,

Mengenai isu muat naik fail, ia telah diusulkan agar semua muat naik hanya boleh melalui Wikimedia Commons berikutan terlalu banyak pelanggaran hak cipta yang dilakukan, anda boleh baca mengenainya di sini. Harap maaf sekiranya perubahan dasar tersebut mengakibatkan kesulitan kepada anda. - Hezery99 (bincang) 12:18, 13 Disember 2016 (UTC)

Tidak mengapa. Baru-baru ini, saya ada memuat naik beberapa fail di Wikimedia Commons, tetapi ia telah dihapuskan kerana peruntukan kegunaan wajar tidak dibenarkan di Commons sebab mereka hanya menerima lesen bebas, sejak daripada itu, saya tidak lagi memuat naik fail di Commons. Saya nak tanya juga, adakah hanya penyelia sahaja boleh memuat naik fail menerusi kaedah muat naik di Wikipedia Bahasa Melayu dan bukannya di Commons. Satu lagi, saya difahamkan yang fail media bukan bebas seperti kulit album, kulit single dan sampel audio bukan bebas tidak boleh dimuat naik atau dihoskan di Commons seperti yang saya baca di Wikipedia:Memindahkan fail ke Commons.
Untuk pengetahuan anda, Wikimedia Commons hanya menerima muat naik hasil kerja sendiri sahaja, jadi tiada apa-apa yang mampu kita lakukan. Berkaitan soalan sama ada penyelia boleh memuat naik melalui muat naik di Wikipedia Bahasa Melayu atau tidak, maaflah kami juga tidak boleh melakukannya. Justeru, tiada lagi cara yang boleh dilakukan untuk memuat naik kulit album, kulit single dan sampel audio bukan bebas, kerana kesemuanya itu tidak dibenarkan di Wikipedia Commons. Apa pun, anda boleh cuba usulkan di Wikipedia:Kedai Kopi (dasar) dan kita perhatikan respon semua pihak mengenainya. - Hezery99 (bincang) 04:52, 14 Disember 2016 (UTC)

Tukar lesen gambar[sunting sumber]

Salam

Macam mana nak tukar lesen gambar ni Kulit buku Sudut Pandang Muhyiddin Yassin jadi macam ni Karpal Singh Tiger of Jelutong ye?

Kulit buku Karpal Singh: Tiger of Jelutong tu, saya muatnaik 2 bulan sebelum kaedah muat naik dimatikan pada akhir Julai 2016. Saya baru dimaklumkan oleh penyelia, yang kaedah muat naik fail itu telah ditutup atas alasan berlakunya perlanggaran hak cipta. Saya juga dimaklumkan oleh penyelia, yang fail berhakcipta dan bukan di bawah lesen bebas tidak boleh dimuat naik di Wikimedia Commons.

Lindungi laman ini[sunting sumber]

Dear Fandi89, mohon lindungi laman Drama lipur lara Kepompong dari semakan anon, kerana ia sering jadi sasaran vandalisme/laku musnah dengan mengganti nama pelakon serta jalan ceritanya. Terimakasih. ArdiPras95 (bincang) 01:14, 23 Disember 2016 (UTC)

PS: A Google search for this TV series reveals that Kepompong is actually an SCTV TV series. ArdiPras95 (bincang) 01:22, 23 Disember 2016 (UTC)
Maaf ye, saudara ArdiPras95. Saya bukan penyelia, saya cuma penyumbang saja di Wikipedia. Jika saudara mahu melindungi rencana Drama lipur lara Kepompong, saudara perlu minta bantuan daripada penyelia untuk melindunginya. Terima kasih.

Re: Laku musnah[sunting sumber]

Terima kasih atas makluman. Saya akan lindunginya sebaik saya berada di hadapan PC saya. Buat masa ini saya di luar & menggunakan telefon pintar, jadi saya tidak dapat melakukannya sekarang. - Hezery99 (bincang) 07:11, 2 Januari 2017 (UTC)

Ok sudah selesai melindungi rencana-rencana tersebut. Saya juga sudah menyekat beberapa nombor IP dan akaun yang terlibat dalam perang suntingan tersebut. - Hezery99 (bincang) 11:55, 2 Januari 2017 (UTC)
Terima kasih, saudara Hezery99. Saya tak tahan lihat suntingan tidak membina dan maklumat palsu yang diberikan oleh pengguna tak berdaftar, sebab mereka memberikan ringkasan dalam bahasa Indonesia: "Berkas lamaran kerja", saya baru memerhatikannya bulan lepas.
Sama-sama. - Hezery99 (bincang) 16:56, 2 Januari 2017 (UTC)

Melibatkan diri untuk mengundi calon birokrat WBM[sunting sumber]

Salam sejahtera saudara/i, terlebih dahulu saya mohon jasa baik anda untuk melibatkan diri dalam memilih birokrat di WBM memandangkan situasi semasa di WBM dimana birokrat sedia ada di WBM agak tidak aktif dan memerlukan sekurang-kurangnya seorang untuk dilantik sebagai birokrat bagi memastikan WBM dapat berurusan dengan lebih cekap. Saya harap anda dapat melibatkan diri dengan mengundi saudara Zamwan sebagai birokrat WBM di sini, undian anda amat bermakna bagi kami semua sebagai warga WBM. Terima kasih. Aplikasi (bincang) 15:00, 24 Januari 2017 (UTC)

Berkenaan pelaku musnah[sunting sumber]

Terima kasih kerana membantu kami penyelia mengawasi si pelaku musnah ini. Setakat ini laku musnah yang dilakukan masih belum berat dan mampu dikawal. Jika mereka sudah melaku musnah sebanyak lebih 3 rencana, amaran kedua yakni sekatan bertarikh luput akan dikenankan. jika masih melakukan selepas itu, sekatan selama-lamanya berserta sekatan alamat IP akan dikenakan. Terima kasih lagi sekali kerana membantu. Sekian. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 04:45, 7 Februari 2017 (UTC)

Sama-sama. Saya baru perhatikan banyak rencana-rencana di Wikipedia Bahasa Melayu, dilaku musnah oleh pengguna awanama (pengguna tidak berdaftar) dengan memasukkan maklumat yang tiada rujukan sahih serta cuba membuang kandungan. Saya ada beberapa lagi rencana yang saudara SNN95 perlu lindungi untuk mengelakkan laku musnah, terima kasih atas pesanan yang diberikan.
Apa-apa hal, beritahu sahaja kepada saya atau penyelia yang lain seperti @Zamwan:. Kami akan nilaikan jika perlu atau tidak rencana-rencana itu dilindungi. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 16:46, 8 Februari 2017 (UTC)

Tahukah anda?[sunting sumber]

Saya lihat info-info yang awak bubuh dalam bahagian Pengguna:Fandi89#Tahukah_anda? menarik minat saya untuk mencadangkan atau meletakkan terus kedalam bahagian Wikipedia:Tahukah anda. Jika anda mahu saya boleh letakkan sendiri atau awak juga boleh melakukannya. Semua cara-cara meletakkan info dalam tahukah anda di bahagian Wikipedia:Tahukah anda#Peraturan supaya dipaparkan secara automatik sudah tertulis di dalam laman tu. Selamat berkongsi! SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 14:06, 10 Februari 2017 (UTC)

Terima kasih kerana mengulas info yang saya berikan. Sebenarnya, saya terjemahkan semua info Tahukah Anda? mengenai Siti Nurhaliza dari Bahasa Inggeris ke Bahasa Melayu, selebihnya saya menulisnya sendiri. Saya serahkan kepada saudara SNN95 untuk melakukannya.
Baiklah! Saya terus kreditkan sumber terjemahan ni kepada awak. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 03:52, 13 Februari 2017 (UTC)

Sumber sahih[sunting sumber]

Saya ingin memberitahu bukan semua laman di Internet anda boleh gunakan sebagai rujukan. Hanya sumber sahih (syarikat establish) boleh digunakan bagi biografi orang hidup, seperti Utusan, BH (tolak ruang pendapat pembaca). Saya tidak anggap Beautiful Nara sebagai sumber sahih. Kandungan tanpa rujukan boleh dihapuskan tanpa amaran. Sila rujuk https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Biographies_of_living_persons Yosri (bincang) 11:52, 18 Februari 2017 (UTC)

Terima kasih atas teguran yang saudara Yosri berikan. Kebanyakan sumber rujukan dari internet untuk biografi orang hidup ini saya memperolehinya dari Berita Harian, Harian Metro, Utusan Malaysia, The Star, mSTAR Online, The New Straits Times, Kosmo! dan beberapa sumber berita lain yang sah. Saya jarang mengambilnya dari BeautifulNara (laman web milik jiran saya) dan beberapa sumber internet lain. Terima kasih sekali lagi.

Perlindungan laman[sunting sumber]

Sifat wiki adalah ia terbuka pada semua untuk disunting. Perlindungan hanya diberikan sekiranya terdapat salah laku beberapa kali, dan biasanya hanya pesalah laku disekat. Melindungi laman merupakan langkah terakhir bagi salah laku tegar, Pengguna 110.159.32.56 telahpun disekat selamanya. Yosri (bincang) 11:10, 19 Februari 2017 (UTC)

Pengundian SNN95 sekali lagi sebagai penyelia di Wikikamus[sunting sumber]

Saya tahu ini agak terkeluar dari konteks Wikipedia tetapi saya perlukan pertolongan anda untuk mengundi saya sebagai penyelia sekali lagi di Wikikamus. Walaupun saya tahu disana sebagai penyelia tidak kekal kerana meta memberikan tempoh yang pendek minimum 3 bulan jika Wikikamus tidak ramai pengguna aktif. Untuk kekalkan status saya sebagi penyelia walaupun sekejap di sana, saya perlukan sokangan anda. Sila mengundi saya di sini. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 23:57, 27 Februari 2017 (UTC)

Nama penyanyi[sunting sumber]

Lihat http://rotimayo.blogspot.my/2015/08/80-nama-sebenar-selebriti-terkenal.html Yosri (bincang) 13:15, 4 Mac 2017 (UTC)

Pencalonan Rencana Pilihan[sunting sumber]

Salam... saya lihat sumbangan awak terhadap rencana sangat terbaik. Kenapa anda tidak mencalonkannya di Wikipedia:Rencana Pilihan? Contohnya, saya gemar melihat Nur Fazura disunting dan diolah sepenuhnya oleh anda. Saya berharap sangat awak mencalonkan salah satu. Mana tau, dapat pula... SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 14:02, 8 Mac 2017 (UTC)

Muatnaik[sunting sumber]

Ada masalah dengan kaedah sekarang ke? Zamwan (bincang) 14:14, 8 Mac 2017 (UTC)

Ya. Saya harap pihak penyelia pertimbangkan cadangan untuk mengaktifkan semula kaedah ini. Dah dekat 8 bulan, ciri muat naik fail dimatikan.
Disebabkan pengundian ramai yang dibuat di Commons, jadi mereka putuskan muat naik secara tempatan dimatikan untuk semua wiki kecuali bahasa Inggeris. Arkib perbincangan ada di c:Commons:Village_pump/Proposals/Archive/2016/08#Rfc:_Should_we_request_a_configuration_change_to_shut_down_cross-wiki_uploads.3F SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 05:40, 9 Mac 2017 (UTC)
Menghidupkan semula muat naik secara tempatan sangat jauh dari kuasa penyelia kami disini. Ini kena buat permintaan di Commons atau MediaWiki. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 05:42, 9 Mac 2017 (UTC)
Macam mana nak buat permintaan.

Jadual[sunting sumber]

Saya harap anda tidak membuang bahagian jadual tanpa isi di masa hadapan. Ia ada disitu untuk pengisian di masa hadapan apabila maklumat itu ada. Membuang tatanama variable menyusahkan orang mengisi kerana sudah lupa maklumat apa yang belum ada. Harap maklum. Yosri (bincang) 12:36, 10 Mac 2017 (UTC)

Terima kasih atas teguran yang saudara Yosri berikan. Mungkin saya perlu berhati-hati di masa depan.

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 12 & 13 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 12 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 13 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mac lepas, rencana Ayam telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan April 2017:
  1. We Can Do It! (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 30 Mac 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Penghapusan laman
Buat masa ini, terdapat 5 halaman yang layak untuk dihapuskan. Jika salah sebuah laman anda yang sedang dihapuskan, anda boleh mengemukakan bantahan yang tersenarai disini. Jika tidak tersenarai di situ, mungkin perbincangan sedang dijalankan di laman perbincangan rencana yang akan dihapuskan tersebut.

SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 16:46, 10 Mac 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 12 & 13 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 12 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 13 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mac lepas, rencana Ayam telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan April 2017:
  1. We Can Do It! (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 30 Mac 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Penghapusan laman
Buat masa ini, terdapat 5 halaman yang layak untuk dihapuskan. Jika salah sebuah laman anda yang sedang dihapuskan, anda boleh mengemukakan bantahan yang tersenarai disini. Jika tidak tersenarai di situ, mungkin perbincangan sedang dijalankan di laman perbincangan rencana yang akan dihapuskan tersebut.

SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 16:57, 10 Mac 2017 (UTC)

Statistik anda[sunting sumber]

Ciptaan anda.[sunting sumber]

Anda boleh melihat rencana ciptaan anda di:-

Rencana ciptaan Fandi89.

Statistik sumbangan anda di:-

Statistik sumbangan Fandi89. Yosri (bincang) 16:45, 14 Mac 2017 (UTC)

Batu kawi[sunting sumber]

Boleh tolong semak semula rencana batu Kawi. Yosri (bincang) 03:31, 17 Mac 2017 (UTC)

Membuang parameter yang tidak diperlukan.[sunting sumber]

Saya harap anda refrain dari membuang parameter yang masih tiada maklumat buat masa ini. Ini bagi memudahkan kemaskini apabila data baru didapati, seperti perkahwinan, kematian dsb. Sila fikirkan untuk masa hadapan, bagi mengelak membuang masa untuk mencari parameter yang betul. Yosri (bincang) 16:10, 23 Mac 2017 (UTC)

Baiklah, terima kasih atas nasihat saudara Yosri.

Anugerah[sunting sumber]

Barnstar of Diligence Hires.png Bintang Penghargaan Ketekunan
Anda telah menunjukkan usaha yang luar biasa dalam mengemaskini rencana, seperti yang salah satunya anda lakukan pada Pelbagai topik terutamanya Siti Nurhaliza, Malaysia dan Indonesia di Wikipedia sehingga ianya boleh dikira sebagai rencana yang begitu berkualiti. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 23:22, 26 Mac 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 14 & 15 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Anda sudah terlepas untuk mengundi? Anda boleh mendapat kemaskini terbaru melalui senarai pantau anda. Anda hanya perlu klik butang "(Masukkan ke senarai pantau saya)".

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan Disember 2017:

Untuk mengundi, anda hanya perlu meletakkan *{{Undi|v}} ~~~~ atau *{{Undi|x}} ~~~~ pada bahagian undian.

Gambar pilihan mingguan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi. Gambar yang sudah ditutup undian, pautan akan memaut ke laman rencana tajuk gambar tersebut.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Rencana Pilihan sebelum ini adalah Lie Kim Hok. Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Disember 2017:
  1. Jam air (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 31 Disember 2017 bagi pencalonan bulan Januari 2018. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik (Masukkan ke senarai pantau saya)
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Hujan (undi disini)
  2. Darah dan Doa (undi disini)
  3. Lisa Surihani (undi disini)
  4. Syamsul Yusof (undi disini)
  5. Unplugged (album Siti Nurhaliza) (undi disini)
  6. Siti Nurhaliza in Symphony (undi disini)
  7. Konsert Lentera Timur (undi disini)
  8. Sjumandjaja (undi disini)
  9. Pekin Ibrahim (undi disini)
  10. Chester Bennington (undi disini)
  11. All Your Love (undi disini)
  12. Jeff "Swampy" Marsh (undi disini)
  13. Mohd Najib bin Abdul Razak (undi disini)
  14. Kami, Perempoean (undi disini)
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 08:16, 1 April 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 16 & 17 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 16 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 17 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan April, rencana We Can Do It! telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan Mei 2017:
  1. Soeara Berbisa (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 23 April 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.

SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 18:12, 7 April 2017 (UTC)

Gambar[sunting sumber]

Wikipedia Common tidak membenarkan gambar fairuse/ gambar berhakcipta. Kemungkinan besar gambar BH Shukri Yahaya akan dihapuskan. Yosri (bincang) 04:41, 13 April 2017 (UTC)

Ya. Saya faham, terima kasih. Nasihat saudara Yosri amat saya hargai. Fandi89 (bincang) 04:44, 13 April 2017 (UTC)
Lebih lanjut mengenai fair use.Yosri (bincang) 04:55, 13 April 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 18 & 19 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 18 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 19 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan April, rencana We Can Do It! telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan Mei 2017:
  1. Soeara Berbisa (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 23 April 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Hujan
  2. Darah dan Doa
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 06:30, 21 April 2017 (UTC)

Tindakan tegas[sunting sumber]

Terima kasih Fandi89, laman-laman yang tidak ensiklopedik yang sengaja dicipta oleh pengguna awanama telah diambil tindakan dengan laman dihapuskan segera dan alamat IPnya disekat. Saya akan sentiasa menyelia senarai laman baharu dengan lebih elok selepas ini. Rachun Dunia (bincang) 08:12, 8 Mei 2017 (UTC)

Sama-sama Rachun Dunia, saya harap mereka (pengguna awanama) harus menjadi pengguna yang bertanggungjawab dan perlu diajar supaya memberikan sumbangan yang berguna di Wikipedia Bahasa Melayu di masa depan.

Berita Bulanan (Minggu 20 hingga 26 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Kini, "Berita Dwi Mingguan" ditukar kepada "Berita Bulanan".

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan ini dan bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mei, rencana Soeara Berbisa telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan Jun 2017:
  1. Pekak (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 23 Mei 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Hujan
  2. Darah dan Doa
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 17:09, 8 Mei 2017 (UTC)

Buku[sunting sumber]

Bagi Wikipedia:Buku/Siti Nurhaliza ia adalah lebih sesuai di [Wikibuku]/[WikiSumber]. Yosri (bincang) 10:55, 16 Mei 2017 (UTC)

Zooey Deschanel[sunting sumber]

Hai Fandi89, sila betulkan ralat pada bahagian rujukan laman tersebut. Terima kasih Rachun Dunia (bincang) 00:27, 17 Mei 2017 (UTC)

Templat:Infobox Diochese[sunting sumber]

Hai, templat ini apa maksudnya? Jika bermanfaat, sila kembangkan. Rachun Dunia (bincang) 01:38, 31 Mei 2017 (UTC)

Translating Ibero-America is back! Come and join us :)[sunting sumber]

Dear Fandi89 .
Hope this message finds you well :) On behalf of Iberocoop we are happy to announce that our culture contest is back! It is aims to improve articles regarding our local culture in many other Wikipedias as possible ;) Please find the contest page here Hope to seeing you participating!
Hugs! --Anna Torres (WMAR) (bincang) 17:12, 4 Jun 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 27 hingga 31 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mei, rencana Pekak (filem) telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan Julai 2017:
  1. Tiada pencalonan
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 29 Jun 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Tiada pencalonan
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 21:40, 21 Jun 2017 (UTC)

Pembetulan berita (Minggu 27 - 30)[sunting sumber]

Maaf semua, rencana pilihan iaitu Pekak (filem) dipilih untuk bulai Jun, bukan bulan Mei. Maaf atas kesilapan suntingan saya. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 21:52, 21 Jun 2017 (UTC)

Adnan bin Saidi[sunting sumber]

Poster mengejek? Yosri (bincang) 04:30, 22 Jun 2017 (UTC)

Minta kerjesama semua untuk Rencana Pilihan[sunting sumber]

Salam dan hai semua.

Saya ingin sangat meminta pertolongan anda untuk bekerjasama dalam menyiapkan sebuah rencana bagi Rencana Pilihan bulan Julai ini. Rencana tersebut adalah "Atom". Saya tidak menggalakkan anda mengemaskini di rencana utama. Saya sudah mencipta sebuah kotak pasir bagi tujuan ini. Ini lamannya Pengguna:SNN95/Kotak_pasir/Atom. Saya sudah menterjemah sedikit dan tidak mempunyai masa yang cukup untuk menterjemah disebabkan kekangan masa bagi pekerjaan yang saya sedang lakukan di dunia realiti. Saya tidak mengganggap anda dapat siapkan dalam masa terdekat sehingga 1 Julai 2017. Lewat pun tidak mengapa sehingga kita dapat menyenaraikannya sebagai Rencana Pilihan. Terjemahlah dengan sepenuh jiwa dan hati-hati. Birukan pautan merah dengan rencana yang pendek dari "Simple English" untuk menjimatkan masa anda. Kerjasama anda amat dihargai. Sekian, terima kasih.

Jika anda ada rencana yang boleh dianggap Rencana Pilihan, jangan segan silu mencalonkannya. Tanya sahaja kepada mana-mana penyelia jika tidak tahu bagaimana mahu mencalonkan walaupun sudah berkali-kali anda cuba memahami prosesnya.SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 15:04, 29 Jun 2017 (UTC)

Jika boleh, saya ingin mencalonkan rencana Datuk Siti Nurhaliza sebagai Rencana Pilihan, sudah lama saya nak mencalonkannya. Rencana utama dan subrencananya atau rencana berkaitan dengannya sudah dikembangkan. – Fandi89 (bincang) 03:43, 30 Jun 2017 (UTC)
Siti Nurhaliza binti Tarudin sudahpun menjadi RP. Apa subrencana yang lain yang mahu menjadi RP itu? SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 14:28, 30 Jun 2017 (UTC)

Berita palsu[sunting sumber]

Anda boleh laporkan pada penyelia untuk tindakan sekatan. Sila lampirkan sejarah suntingan dan penjelasan mengapa ia palsu. Biasanya untuk suntingan paslu, sekatan akan dilakukan serta merta tanpa amaran lanjut. Yosri (bincang) 11:59, 7 Julai 2017 (UTC)

Anne Frank[sunting sumber]

Saya tidak gemar Anne Frank. Yosri (bincang) 09:18, 8 Julai 2017 (UTC)

Anne Frank bukan seorang pelakon dan penyanyi, dia seorang penulis diari Jerman. Fandi89 (bincang) 09:23, 8 Julai 2017 (UTC)

Kamariah Nor.[sunting sumber]

Maksud gabung adalah anda menyalin maklumat dari rencana asal kepada rencana kedua, bukan sekadar melencongkannya sahaja. Yosri (bincang) 15:18, 11 Julai 2017 (UTC)

Terima kasih atas teguran.

Kegunaan adil[sunting sumber]

Kegunaan adil dibenarkan sekiranya ia tidak dapat diganti dengan gambar lain. Gambar kulit album tidak dapat diganti, kerana ia akan jadi lain. Oleh kerana ia telah digunakan direncana album, penggunaan di laman penyanyi hanya sekadar mengguna imej yang sudah ada. Satu lagi, jangan membuat perubahan dasar tanpa perbicangan di kedai kopi. Sila bincangkan dahulu. Saya tidak memerikasa suntingan anda secara kerap, hanya menjumpai perubahan ini semasa semakan rawak. Oleh itu harap anda bincangkan dahulu kerana dasar Wiki Melayu tidak sama dengan Wiki Inggeris sepenuhnya. Oleh itu saya harap anda berhenti membuang gambar fair use kecuali selepas perbincangan. Gambar arti yang disalin dari Internet (gambar di rumah dsb) tidak termasuk dalam kegunaan fair use. Hanya gambar album, logo dan yang seumpama dengannya. Yosri (bincang) 08:12, 30 Julai 2017 (UTC)

Terima kasih.

Fair Use Baru[sunting sumber]

Buat masa ini gambar Fair Use baru tidak lagi dapat dimuatkan di Wiki MS kerana fungsi muat naik telah dilumpuhkan, ketika saya bercuti wiki. Yosri (bincang) 08:40, 30 Julai 2017 (UTC)

Sudah lebih setahun, tapi hairan, di Wiki ID, fungsi muat naik masih beroperasi walaupun terdapat pengguna di sana memuat naik fail yang mempunyai hakcipta. Tetapi ramai pengguna di sini telah meninggalkan Wiki MS selepas mereka dapat tahu fungsi muat naik dimatikan.
Ini kerana penyelia di sana membantah saranan WikiMedia. Pada masa kini, logo sekolah dan kulit album baru tidak lagi dapat saya muat naik. Hummm. Sedihnya. Yosri (bincang) 09:05, 30 Julai 2017 (UTC)
Jadi, bantahan itulah yang selamatkan fungsi muat naik di Wiki ID daripada dilumpuhkan. Tetapi kenapa penyelia di sini tidak membantah saranan Wikimedia. Maaf kerana terlambat membalas mesej. Fandi89 (bincang) 02:22, 2 Ogos 2017 (UTC)
Mungkin kerana kurang faham mengenai fair use dan tidak jelas implikasi hanya mengguna Media Common yang melarang fair use. Yosri (bincang) 03:00, 2 Ogos 2017 (UTC)
Itu yang menyukarkan pengguna (termasuk saya) memuat naik bahan kegunaan wajar di sini. Wikimedia Commons memang melarang kegunaan wajar kerana mereka hanya menerima kandungan bebas (bahan media yang bebas hak cipta). Diharap supaya fungsi muat naik di Wiki MS diaktifkan semula, ini boleh memudahkan pengguna memuat naik fail kegunaan wajar tanpa perlu memuatnaiknya di Commons (kegunaan wajar tidak dibenarkan di Commons).

Star Filem[sunting sumber]

Lihat https://en.wikipedia.org/wiki/Star_Film_Company Yosri (bincang) 03:56, 31 Julai 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 32 hingga 36 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Julai, tiada rencana telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Ogos 2017:
  1. Sistem Pengangkutan Gerak Cepat (Singapura) (undi di sini)
  2. Hale–Bopp (komet) (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 4 Ogos 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Tiada pencalonan
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh melanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 03:58, 31 Julai 2017 (UTC)

Masalah rencana "Tali pinggang keledar" - besar, tapi bahasa cincai[sunting sumber]

Salam. Saya ada terbaca mesej yang saudara bagi mengenai bantuan membaiki ralat satu rencana yang saudara buat tu...ini dah bukan lagi pembaikkan ralat kecil nak kena buat, ini dah kena buat rewriting teruslah rencana tu. Kandungannya berpuluh ribu byte pun tampak susah nak difahami, bahasanya langsung tak sejadi (tak natural) apabila dibaca...dah jadi kerja besar pulak saudara bagi ni.

Satu benda je saya ingin cadangkan: saudara tolong juga periksa sendiri tatabahasa terjemahan yang ada sebelum rencana tu terus terbit / submit-kan tu, adalah memudahkan kerja sedikit. Kiranya teamwork para pengguna juga...itu saja.

Yang ikhlas, --Anumengelamun (bincang) 10:18, 2 Ogos 2017 (UTC)

Saya telah membetulkan sebahagian dan membuang bahagian terjemahan mesin Google. Yosri (bincang) 11:40, 2 Ogos 2017 (UTC)

RTM[sunting sumber]

RTM, Teman Setia Anda, Wear, means underwear.RostamAlias (bincang) 16:08, 7 Ogos 2017 (UTC)

Andawear/Underwear.RostamAlias (bincang) 16:08, 7 Ogos 2017 (UTC)

Suntingan tolol.[sunting sumber]

Untuk suntingan tolol, sila cipta di mana-mana laman berikut:-
Tololpedia
* Bodohpedia.

Nama kelahiran[sunting sumber]

Kenapa membuang nama kelahiran? http://ww1.utusan.com.my/utusan/Hiburan/20131114/hi_01/Keramahan-Ezzaty-Abdullah Yosri (bincang) 11:10, 13 Ogos 2017 (UTC)

Menghapuskan media[sunting sumber]

@Fandi89: Apakah kelayakan untuk memadamkan 4 gambar tersebut. Saya akan perbaiki tag hapus beserta sebab yang munasabah dari anda. Terima kasih. Rachun Dunia (bincang) 02:30, 15 Ogos 2017 (UTC)

Bird[sunting sumber]

http://prpm.dbp.gov.my/Cari1?keyword=Bird+watching&d=175768&#LIHATSINI Yosri (bincang) 04:37, 26 Ogos 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 37 hingga 41 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Maaf kerana lambat mengemaskini tentang berita pada bulan ini. Kerja di dunia nyata banyak menarik masa terluang saya menyunting di sini. Walauapapun, berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Julai, tiada rencana telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan September 2017:
  1. Sarawak (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 4 September 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Tiada pencalonan
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 05:59, 31 Ogos 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 39 hingga 43 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Julai, tiada rencana telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Oktober 2017:
  1. Bachtiar Effendi (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 30 September 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Tiada pencalonan
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 04:13, 24 September 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 44 hingga 48 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Maaf kerana lambat menyiarkan berita ini. Agak sibuk kebelakangan ini dengan kehidupan luar internet. Oleh kerana saya agak lambat mengemaskini, dan anda sudah terlepas untuk mengundi, anda boleh mendapat kemaskini terbaru melalui senarai pantau anda. Anda hanya perlu klik butang "(Masukkan ke senarai pantau saya)".

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan November 2017:

Gambar pilihan mingguan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi. Gambar yang sudah ditutup undian, pautan akan memaut ke laman rencana tajuk gambar tersebut.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Rencana Pilihan sebelum ini adalah Lie Kim Hok. Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Disember 2017:
  1. Jam air (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 22 November 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik (Masukkan ke senarai pantau saya)
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Hujan (undi disini)
  2. Darah dan Doa (undi disini)
  3. Lisa Surihani (undi disini)
  4. Syamsul Yusof (undi disini)
  5. Unplugged (album Siti Nurhaliza) (undi disini)
  6. Siti Nurhaliza in Symphony (undi disini)
  7. Konsert Lentera Timur (undi disini)
  8. Sjumandjaja (undi disini)
  9. Pekin Ibrahim (undi disini)
  10. Chester Bennington (undi disini)
  11. All Your Love (undi disini)
  12. Jeff "Swampy" Marsh (undi disini)
  13. Mohd Najib bin Abdul Razak (undi disini)
  14. Kami, Perempoean (undi disini)
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 08:24, 11 November 2017 (UTC)

Dill[sunting sumber]

Saya mencadangkan pemadaman rencana tersebut kerana dill bukan nama tumbuhan tersebut dalam bahasa Melayu, sebaliknya ialah adas manis/cina. Saya berharap rencana ini boleh dipindahkan ke laman yang mempunyai namanya yang betul. Wa'alaikum.-Jeluang Terluang (bincang) 11:37, 16 November 2017 (UTC)

Saya sudahpun menamakan semula rencana ini. Terima kasih atas makluman anda. –Fandi89 (bincang) 11:49, 16 November 2017 (UTC)
Sama-sama. –Jeluang Terluang (bincang) 12:29, 16 November 2017 (UTC)

Hai[sunting sumber]

Gambar Karpal Singh saya rasa tidak boleh dipindah ke commons kerena gambar tersebut pernah dihapuskan , boleh rujuk ini commons:Commons:Deletion requests/Files uploaded by Kalaisakti

Yang wikiplus merupakan satu alat membantu singkatkan masa edit. Anda boleh bubuh js script ke common.js supaya dapat digunakan. en:User:镜音铃/Wikiplus

Sekian terima kasih.*angys* (bincang) 04:32, 20 November 2017 (UTC)

Boleh anda bantu aku meletak templat ini di artikel kah, Fandi89?

TQ angys Bincang 14:34, 27 November 2017 (UTC)

Maaf bolehkah saya minta anda bantu untuk kemaskini Monorail Melaka yang sudah beroperasi pada 4 Disember, Terima Kasih.orz angys Bincang 16:49, 4 Disember 2017 (UTC)

Gambar MPOB mungkin akan dihapuskan dari Commons, sila berikan opinion anda pada sana TQ. angys Bincang 06:37, 15 Disember 2017 (UTC)

Templat:Infobox settlement myd perlu diterjemah... angys Bincang 19:57, 27 Disember 2017 (UTC)

Saya kembali lagi, ingin minta bantu drpd anda untuk menterjemahkan berita Malaysia 2018 ke en:2018 in Malaysia.Juga harap anda boleh mengemaskini artikel BM dengan format jadual, Terima Kasih. angys Bincang 15:15, 12 Januari 2018 (UTC)

Sama-sama, saudara *angys*, saya akan kemaskini berita Malaysia di rencana 2018 in Malaysia di en.wiki dalam masa terdekat. Saya sedang berusaha mencari lebih banyak sumber berita untuk peristiwa Malaysia 2018 untuk dikemaskini setiap bulan. Fandi89 (bincang) 15:44, 12 Januari 2018 (UTC)

Terima Kasih[sunting sumber]

BoNM - Malaysia Hires.png Bintang Malaysia
Terima Kasih kerena membantu menyempurnakan artikel Kwasa Damansara. angys Bincang 14:07, 20 November 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 49 hingga 52 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Anda sudah terlepas untuk mengundi? Anda boleh mendapat kemaskini terbaru melalui senarai pantau anda. Anda hanya perlu klik butang "(Masukkan ke senarai pantau saya)".

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan Disember 2017:

Untuk mengundi, anda hanya perlu meletakkan *{{Undi|v}} ~~~~ atau *{{Undi|x}} ~~~~ pada bahagian undian.

Gambar pilihan mingguan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi. Gambar yang sudah ditutup undian, pautan akan memaut ke laman rencana tajuk gambar tersebut.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Rencana Pilihan sebelum ini adalah Lie Kim Hok. Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Disember 2017:
  1. Jam air (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 31 Disember 2017 bagi pencalonan bulan Januari 2018. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik (Masukkan ke senarai pantau saya)
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Hujan (undi disini)
  2. Darah dan Doa (undi disini)
  3. Lisa Surihani (undi disini)
  4. Syamsul Yusof (undi disini)
  5. Unplugged (album Siti Nurhaliza) (undi disini)
  6. Siti Nurhaliza in Symphony (undi disini)
  7. Konsert Lentera Timur (undi disini)
  8. Sjumandjaja (undi disini)
  9. Pekin Ibrahim (undi disini)
  10. Chester Bennington (undi disini)
  11. All Your Love (undi disini)
  12. Jeff "Swampy" Marsh (undi disini)
  13. Mohd Najib bin Abdul Razak (undi disini)
  14. Kami, Perempoean (undi disini)
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 16:29, 27 November 2017 (UTC)

Mengenai rencana "letusan sinar gama"[sunting sumber]

Boleh saya cadangkan saudara jangan terjemahkan rencana asal Wikipedia Bahasa Inggeris bulat-bulat, boleh? Cuba suntingkan / editkan terlebih dahulu ikut tatabahasa dan istilah yang betul (berpandukan PRPM) sebelum betul-betul simpan...sekurang-kurangnya ada bertambah senanglah kerja para penyunting lain. Terima kasih!

--Anumengelamun (bincang) 04:17, 28 November 2017 (UTC)

Sama-sama, saya rasa kita pernah berjumpa di en.wiki sebelum ini. Oh ya! Maaflah jika saya ada buat silap pada rencana letusan sinar gama. Terima kasih atas nasihat saudara. Lain kali saya akan cuba meningkatkan laman terjemahan tanpa secara bulat-bulat. – Fandi89 (bincang) 04:36, 28 November 2017 (UTC)

Rencana ciptaan[sunting sumber]

Anda boleh melihat rencana ciptaan anda. CTMakerbot (bincang) 17:06, 9 Disember 2017 (UTC)

Prasangka baik[sunting sumber]

Prasangka baik adalah suntingan yang boleh diterima bermaksud baik sungguhpun ia tidak menurut format wikipedia. Atau salah tatabahasa disebabkan penyumbang bukan penutur asal. Lihat https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Assume_good_faith Yosri (bincang) 12:28, 14 Disember 2017 (UTC)

INI juga alasan mengapa contengan tidak membinasa hanya diberi teguran, bukan terus disekat. Mencarut, membuang kandungan, memasukkan maklumat palsu, membuang tag penyelia dianggap membinasa. Yosri (bincang) 12:32, 14 Disember 2017 (UTC)
Terima kasih atas pesanan yang diberikan. Sekarang saya faham tentang prasangka baik. Maksudnya, kita perlu berprasangka baiklah semasa menyunting di Wikipedia. Fandi89 (bincang) 12:57, 14 Disember 2017 (UTC)

Kim Jong-hyun[sunting sumber]

Hai Fandi89, saya berpendapat laman tersebut boleh dipindahkan kepada Kim Jong-hyun (penyanyi) seperti di dalam wikipedia bahasa Inggeris. Rachun Dunia (bincang) 13:11, 20 Disember 2017 (UTC)

Saya setuju, sebab ada rencana dengan nama serupa, seperti berikut:

Apapun, terima kasih atas nasihat saudara Rachun Dunia. Fandi89 (bincang) 13:15, 20 Disember 2017 (UTC)

Tepat sekali, tetapi ada lagi satu rencana yang mempunyai ejaan yang sama.

Terima kasih. Rachun Dunia (bincang) 13:27, 20 Disember 2017 (UTC)

Dewi Soekarno[sunting sumber]

Saya kira tidak pantas anda guna ejaan istilah asing di sini, kerana Indonesia memiliki wikinya tersendiri. Ejaan itu sekadar dimasukkan dalam rencana sebagai ejaan Indonesia/ asal. Yosri (bincang) 08:35, 10 Januari 2018 (UTC)

Saya rasa betul juga kata saudara Yosri, mungkin saya tidak harus menggunakan ejaan istilah asing kerana saya lihat rencana berkaitan Indonesia di ms.wiki, en.wiki dan id.wiki ada yang menggunakan ejaan republik dan ada juga menggunakan ejaan yang disempurnakan. –Fandi89 (bincang) 09:15, 10 Januari 2018 (UTC)
Ejaan di media Malaysia https://www.google.com/search?client=tablet-android-lenovo&ei=3wlWWrDGF8aj8QWllZDICA&q="Dewi+Sukarno"+utusan&oq="Dewi+Sukarno"+utusan&gs_l=mobile-gws-serp.3..33i160k1.1846.6444.0.7515.16.15.1.0.0.0.261.3124.0j7j8.15.0....0...1c.1j4.64.mobile-gws-serp..5.11.2153...0j41j0i22i10i30k1j0i10k1j33i22i29i30k1j33i21k1.0.ZsADz44laSU Yosri (bincang) 12:42, 10 Januari 2018 (UTC)

Sumner berita[sunting sumber]

https://news.google.com/news/local?hl=en-MY&gl=MY&ned=en_my Yosri (bincang) 22:33, 12 Januari 2018 (UTC)

Bukan fakta ye?[sunting sumber]

Ketika pentadbiran Tan Sri Muhyiddin, Sijil Syahadah Thanawi, Maahad Johor telah mendapat kembali pengiktirafan dari Universiti Al Azhar, Mesir dan Universiti Islam Madinah, Arab Saudi.

--Hasrolhashim (bincang) 04:32, 24 Januari 2018 (UTC)

Lirik berhakcipta[sunting sumber]

Lirik lagu kebangsaan menjadi hak milik kerajaan negara masing-masing, kecuali mereka membebaskannya pada hak awam, atau selepas 70 tahun kematian penulis lagu/lirik (rasanya). Terdapat juga negara yang +120 tahun kematian, bergantung pada negara. https://www.copyright.gov/circs/circ15a.pdf Yosri (bincang) 15:37, 9 Februari 2018 (UTC)

Untuk Australia => https://www.nla.gov.au/how-long-does-copyright-last Yosri (bincang) 15:38, 9 Februari 2018 (UTC)
Oh ya! Baru saya tahu, yang lirik lagu berhakcipta tidak boleh dimasukkan di Wikipedia, kecuali jika ia berlesen bebas. Apapun, terima kasih. Fandi89 (bincang) 16:31, 9 Februari 2018 (UTC)
Bagaimanapun, lagu negara digunakan di Wikipedia di bawah lesen Amerika Syarikat "Fair Use" kerana Yayasan Wikipedia berdaftar di sana. Yosri (bincang) 16:40, 9 Februari 2018 (UTC)

Balas: Wikipedia:Bot[sunting sumber]

Salam sejahtera. Sebenarnya saya sendiri pun tidak beberapa pasti mengenai apa itu bot. Tapi berdasarkan pada laman yang diberi, ia biasanya membantu dalam melakukan kerja atau tugas berulang seperti menghapuskan kotak pasir dan sebagainya. Mungkin anda boleh bertanya kepada saudara Yosri dan Zamwan sebab mereka sendiri mempunyai bot. 26 Ramadan (bincang) 13:57, 11 Februari 2018 (UTC)

Lihat Bot Yosri (bincang) 14:10, 11 Februari 2018 (UTC)
Secara ringkasnya, bot ada sebuah perisian untuk memudahkan proses penyuntingan yang berulang seperti membuat ucapan selamat datang kepada pengguna wiki baharu. Boleh taip pywikipedia untuk keterangan lanjut. 05:41, 17 Februari 2018 (UTC)
Saya minta maaf kerana tidak dapat membalas pesanan kerana saya berada di luar talian. Apapun, terima kasih atas makluman. Barulah saya tahu pasal fungsi bot di Wikipedia. Fandi89 (bincang) 02:10, 18 Februari 2018 (UTC)

Suntingan sumber 2017[sunting sumber]

Klik Keutamaan di bahagian atas laman, kemudian pilih Ciri beta. Tandakan Mod wikiteks baru lalu simpan perubahan anda. –Jeluang Terluang (bincang) 12:48, 10 Mac 2018 (UTC)

Terima kasih. Saya amat hargai bantuan awak. Fandi89 (bincang) 12:53, 10 Mac 2018 (UTC)
Sama-sama. –Jeluang Terluang (bincang) 12:57, 10 Mac 2018 (UTC)

Khairy Jamaluddin[sunting sumber]

Saya gagal mengundurkan Khairy Jamaluddin kerana anda menyuntingnya. Yosri (bincang) 11:50, 12 Mac 2018 (UTC)

Rencana Khairy Jamaluddin memang saya menyuntingnya semalam, tetapi saya tidak melaku musnahnya, hanya memperbaiki bahagiannya sahaja, tidak termasuk sub-bahagian. Fandi89 (bincang) 11:57, 12 Mac 2018 (UTC)
Saya silap sangka jawatan "Brig. Jen." sebagai contengan. Tetapi saya lihat ia ada di Wiki Inggeris. Telah saya kembalikan. Yosri (bincang) 12:05, 12 Mac 2018 (UTC)

Share your experience and feedback as a Wikimedian in this global survey[sunting sumber]

WMF Surveys, 18:19, 29 Mac 2018 (UTC)

ESEAP Conference 2018[sunting sumber]

Hello,

I’m Biyanto from Wikimedia Indonesia who organized ESEAP Conference. ESEAP Conference 2018 is a regional conference for Wikimedia communities throughout the ESEAP region: ESEAP stands for East, Southeast Asia, and Pacific. Taking place in Bali, Indonesia on 5–6 May 2018, this is the first regional conference for these Wikimedia communities.

East and Southeast Asia and the Pacific are the most under-represented regions within the Wikimedia community. There is a significant number of Wikimedia contributors in our regions, yet we continue to struggle in establishing a well-managed community. This conference will bring participants from various ESEAP communities together in order to better understand the issues and to look for solutions. It also aims to connect people of the Wikimedia movement within ESEAP regions, to share ideas, and to build regional collaborations that are impossible to achieve through online communication.

We’ve got a lot of participation from several countries, but we’re lacking from your country. As we need more participants from your country, we believe that your contribution and participation would be a valuable asset to the success of this event. If you would like to participate in the conference, please do fill the form as soon as possible (by April 5, 2018) and we’ll inform you if you get selected for the conference.

Thank you and we hope to see you soon. --MediaWiki message delivery (bincang) 08:03, 30 Mac 2018 (UTC)

Rujukan[sunting sumber]

Saya sedang berusaha meningkatkan kualiti rencana di Wikipedia, terutamanya mengenai orang yang saya tidak kenali tanpa rujukan. Sekiranya terdapat rujukan, ia tidak perlu dihapuskan. Yosri (bincang) 04:00, 7 April 2018 (UTC)

Terima kasih, saya harap juga begitu. – Fandi89 (bincang) 04:05, 7 April 2018 (UTC)

Reminder: Share your feedback in this Wikimedia survey[sunting sumber]

WMF Surveys, 01:17, 13 April 2018 (UTC)

Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey[sunting sumber]

WMF Surveys, 00:27, 20 April 2018 (UTC)

Kenyataan meragukan tanpa rujukan[sunting sumber]

Jika anda lihat kenyataan meragukan tanpa rujukan pada rencana orang, segera undurkannya. Yosri (bincang) 18:47, 21 April 2018 (UTC)

Endorsement ≠ Penajaan[sunting sumber]

Saya perhati bahawa anda memulakan rencana berkaitan PRU yang bertajuk Penajaan dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2018 yang diterjemahkan dari en:Endorsements in the Malaysian general election, 2018. Untuk makluman anda, penggunaan istilah penajaan tidak menepati perkataan endorsement kerana senarai tersebut bukan melibatkan penajaan atau pembiayaan tetapi lebih kepada sokongan. Harap anda perbetulkan untuk mengelakkan salah faham. Polar (bincang) 12:02, 1 Mei 2018 (UTC)

Masalah membatalkan suntingan[sunting sumber]

Selamat sejahtera! Saya ingin membatalkan suntingan salah laku pada artikel Upin & Ipin tetapi mempunyai sedikit kesukaran kerana katanya laman itu dihalang oleh penapis spam. Boleh kamu selesaikan masalah ini kerana vandalisme di situ agak teruk. Terima kasih! PeaceSearcher (bincang) 01:08, 5 Mei 2018 (UTC)

Maaf kerana terlewat membalas pesanan anda, sebenarnya laman web yang ada "blogspot.com" sudah disenarai hitam di Wikipedia. – Fandi89 (bincang) 11:04, 9 Mei 2018 (UTC)

Rujukan[sunting sumber]

Saya telah meletakkan tag hapus bagi beberapa rencana yang tiada rujukan. Boleh anda bantu memasukkan rujukan pada rencana tersebut. Saya sedang cuba mencipta rencana baru dan kekurangan masa. Yosri (bincang) 10:57, 9 Mei 2018 (UTC)

Saya akan buat kemudian, kerana sekarang ini saya sedang mengemaskini maklumat untuk pilihan raya umum ke-14. Bila semuanya sudah selesai, saya akan menambah rujukan pada rencana yang tiada sumber rujukan. – Fandi89 (bincang) 11:04, 9 Mei 2018 (UTC)

Jemputan mengundi penyelia baru, Zulfadli51[sunting sumber]

Anda dijemput untuk mengundi Zulfadli51 sebagai penyelia di Wikipedia Bahasa Melayu. Sila tinggalkan undian anda di sini! MediaWiki message delivery (bincang) 09:10, 14 Mei 2018 (UTC)

Suntingan[sunting sumber]

Anda membuang nama lainnya. Telah saya masukkan rujukannya. Yosri (bincang) 15:17, 19 Mei 2018 (UTC)

Oh ya! Saya silap, tak sengaja. Tadi saya menambah kategori sahaja, tiba-tiba saya terbuang nama lainnya.–Fandi89 (bincang) 15:23, 19 Mei 2018 (UTC)
Saya sangka anda membuangnya kerana tiada rujukan. Yosri (bincang) 15:25, 19 Mei 2018 (UTC)

Najwan Halimi[sunting sumber]

Kenapa suntingan anda menghuru-hara kotak jadual? Yosri (bincang) 02:09, 26 Mei 2018 (UTC)

Saya hanya mengemaskinikan kotak info berdasarkan kemaskini dari rencana Najwan Halimi di Wikipedia bahasa Inggeris, saya juga menambah keputusan pilihan raya untuk rencananya.–Fandi89 (bincang) 02:27, 26 Mei 2018 (UTC)
Maksud saya, kotaknya menjadi satu baris (jika diedit) Yosri (bincang) 02:59, 26 Mei 2018 (UTC)

Syarat kelayakan[sunting sumber]

Jangan cipta rencana mengenai organisasi yang tidak memenuhi syarat kelayakan. Harap maklum. Yosri (bincang) 12:03, 29 Mei 2018 (UTC)

Saya tak kisah kalau saudara nak menghapuskan rencana ini, lagipun saya tengok tak banyak sumber rujukan berita dan akhbar mengenai organisasi ini didapati di carian Google. Tapi rencana ini memenuhi syarat kelayakan di en.wiki, malah ia dikekalkan. Apapun, saya patuh dengan syarat kelayakan yang mana harus dan tidak harus dimuatkan di Wikipedia ini. Terima kasih atas makluman.—Fandi89 (bincang) 12:30, 29 Mei 2018 (UTC)

Bincang[sunting sumber]

Salam, saudara Fandi. Saya Ieja, sebelum ini yang menggunakan nama id Avriliza. Saya berminat untuk berbincang dengan lebih lanjut mengenai cara untuk mengembangkan artikel, sekiranya saudara ada masa lapang. Bagaimana nak dapatkan alamat email? —IejaMohamedSaleh (bincang) 00:35, 1 Jun 2018 (UTC)

Salam, Ieja. Saya jarang menggunakan emel atau sebarang platform media sosial. Mengenai cara untuk mengembangkan artikel, senang sahaja, ikut kebolehan sendiri atau ikut kandungan dari rencana asal dari en.wiki. Anda juga boleh mencari sumber rujukan di carian Google bagi mengembangkan artikel tersebut. Terima kasih.–Fandi89 (bincang) 03:18, 1 Jun 2018 (UTC)

Kategori:Pusat beli-belah di Terengganu[sunting sumber]

Kategori:Pusat beli-belah di Terengganu Yosri (bincang) 01:58, 10 Jun 2018 (UTC)

Mealak ditawan[sunting sumber]

" Viceroy, Dom Francisco de Almeida, menggabungkan satu lagi kereta di dalam armada untuk menguatkannya." Saya tidak tahu bahawa pada 1511 ada kereta yang boleh belayar di laut. Yosri (bincang) 12:04, 1 Julai 2018 (UTC)

Umum[sunting sumber]

Itu merupakan kotak pandu arah filem Malaysia yang memberi capaian pada semua filem Malaysia dalam 2 klik. Sasaran akhiran untuk semua rencana filem, sekarang masih dalam tahap cubaan/pilot. Yosri (bincang) 15:41, 23 Julai 2018 (UTC)

Oh! baru saya faham yang saudara meletakkan kotak pandu arah tersebut. Lagipun, saya bukan sengaja membuangnya (kerana saya rasakan ia tidak perlu kerana kotak pandu arah filem Malaysia sudahpun diletakkan pada semua rencana senarai filem Malaysia tahun 2010 hingga 2018). Seperti yang saudara sebutkan pada ringkasan suntingan, ia bukan rencana saya atau penyunting WBM yang lain kerana semua rencana di WBM boleh disunting oleh semua pengguna di sini termasuk saya dan saudara sendiri. – Fandi89 (bincang) 15:55, 23 Julai 2018 (UTC)

Filem[sunting sumber]

Saya lihat banyak kekurangan/lopong seolah-olah ditinggalkan, jadi saya masukkan maklumat asas secara janaan automatik. Mungkin ada sedikit kesilapan kerana saya terlepas pandang beberapa parameter/tidak ditukar. Harap anda dapat pantau dan bantu membaikinya. Sekiranya anda telah membaikinya, anda boleh buat apa yang difikirkan baik, kerana saya sekarang kurang minat menulis panjang filem tempatan disebabkan alasan-alasan tertentu. Yosri (bincang) 07:25, 28 Julai 2018 (UTC)

Ruffedge[sunting sumber]

terima kasih sebab tolong attachkan gambar Ruffedge yg saya upload. TQ! – Komen tanpa tandatangan ditambah oleh Julia azrina (bincang) 03:16, 12 Ogos 2018 (UTC)

Saya nak kemaskini wikipedia setiap anggota Ruffedge tapi gambar2 yg saya upload sebelum ni semuanya dipadamkan atas alasan hakcipta...gambar2 yg ada skrf tu (tak tahu siapa yg letak) dah lama sgt...sekitar 10-15 tahun dulu...tak ada ke cara nak update gambar terbaru (gambar solo) mereka? banyak saya jumpa dlm google tapi atas sebab licensing, upload pun kena padam...huhuhhh

btw boleh kita berhubung melalui email tak? saya rasa banyak yg saya nak tanyakan saudara pasal nak update wiki Ruffedge ni

Pengarkiban URL[sunting sumber]

Salam. Bagi mengarkib URL, saya menggunakan Wayback Machine (http://web.archive.org/) ataupun archive.is (https://archive.is/). Saya sering menggunakan Wayback Machine namun terdapat beberapa laman yang menghalang pengarkiban menggunakan Wayback Machine. Bagi laman tersebut, saya menggunakan archive.is.

Laman yang hendak diarkib boleh disalin URL-nya kemudian ditampal di ruangan "Save Page Now" di Wayback machine atau "My url is alive and I want to archive its content" (ruangan merah) di archive.is. Klik "Save Page" atau "save the page" bagi mengarkib laman tersebut. Masa pengarkiban mungkin mengambil beberapa saat.

Ketika mengarkib laman web, bagi archive.is, laman yang telah diarkib akan ditanya sama ada hendak membuat arkib baharu manakala Wayback Machine akan terus mengarkib walaupun telah mempunyai arkib lampau. Bagi memudahkan urusan pengarkiban, bookmarklet boleh digunakan. Di laman archive.is, kotak kelabu "archive.is" di bahagian atas laman boleh diseret ke bar penanda halaman. "Bookmarklet" tersebut boleh diklik untuk terus mengarkib suatu laman tanpa perlu melawati archive.is.

Jeluang Terluang (bincang) 14:45, 13 Ogos 2018 (UTC)

Terima kasih atas panduan yang saudara berikan. Mungkin saya boleh menggunakan kaedah ini seperti yang saudara gunakan sekarang. – Fandi89 (bincang) 14:50, 13 Ogos 2018 (UTC)