Portal:Bioteknologi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Portal Bioteknologi

Selamat datang ke portal Bioteknologi. Bioteknologi adalah sebuah teknologi berdasarkan biologi, terutama apabila digunakan dalam pertanian, sains makanan, dan perubatan.

Dari definisi yang berbeza yang tersedia, satu dinyatakan oleh PBB Konvensyen tentang Keperlbagaian Biologi adalah salah satu terluas:

"Bioteknologi ialah penggunaan teknologi yang menggunakan sistem biologi, organisma hidup, atau turunannya, untuk membuat atau mengubah produk atau proses untuk kegunaan khusus." (Perkara 2. Terma Penggunaan)
Bunsen burner

Segarkan - Sunting

Panduan
Konsep asas
AlelPilihan tiruanBioreaktorSelDNAPenapaianGenPlasmidProteinRNA
Cabang: BiruHijauMerahPutih
Bidang bioteknologi
BLASTClustalDockingFASTAGenBankNCBIPubMedUniProt
Pembaikian genetik dan pilihan
Teknik dan alat dasar
Bidang biologi Bidang kejuruteraan kimia
Bidang perantaraan disiplin

sunting panduan

Tahukah anda jawapannya? Kategori

Templat:September Soalan bioteknologi

Bioteknologi subkategori:

Bioinformatik - Syarikat bioteknologi - Undang-undang bioteknologi - Produk bioteknologi - Penggambaran sel - Klon - Kejuruteraan genetik - Organisma diubahsuai secara genetik - Genetik molekular - Sel induk

terbit

Rencana pilihan Bagaimana anda dapat bekerjasama

DICER protein

Small interfering RNA (siRNA), adalah kelas 20-25 nukleotida-panjang RNA molekul s yang memainkan pelbagai peranan dalam biologi. Terutama, ini adalah pusat gangguan RNA (RNAi) di mana siRNA yang mengganggu ekspresi gen tertentu. Sementara artikel ini sebahagian besar berkaitan dengan Sirnas di pusat RNAi, perlu dicatat bahawa Sirnas memainkan peranan tambahan di pusat RNAi-berkaitan, misalnya sebagai mekanisme antivirus atau dalam membentuk struktur kromatin dari genom, kompleksitas pusat tersebut hanya sekarang sedang dijelaskan. Sirnas pertama kali ditemui oleh kumpulan David Baulcombe di Norwich, United Kingdom, sebagai sebahagian daripada membungkam gen pasca-transkripsi (PTGS) pada tanaman http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db [= PubMed & DoPT Abstrak = & list_uids = 10542148 & query_hl = 1 & itool] = pubmed_DocSum. Tak lama kemudian, pada tahun 2001, Sirnas sintetik kemudian terbukti mampu menginduksi RNAi pada sel mamalia oleh Thomas Tuschl dan rakan http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt [= Abstrak & list_uids = 11373684 & query_hl = 3 & itool] = pubmed_docsum. Penemuan ini menyebabkan lonjakan minat dalam memanfaatkan RNAi untuk kajian bioperubatan dan pembangunan ubat.

  • Sertai dan menyumbang.
  • Meningkatkan dan mengembangkan sebuah tunas Bioteknologi.
  • Membuat rencana tentang Bioteknologi:
* Anda boleh membuat sebuah rencana dari senarai rencana yang diminta.

terbit

Tahukah anda... Bantuan

Templat:September Biotechnology anecdote

terbit

Rencana diminta untuk penciptaan dan pembaikian Pautan

Biofarmakologi - Bioprocessing - Biotelemetry - Pertubuhan Industri Biotechnology - Bioteknologi biru - Paten Cabilly - Reaktor tangki dikacau tidak berlanjutan - Fed batch - Perpustakaan Gene - Bioteknologi hijau - Knock-in - Metanomik - Diagnostik molekular - Nanobioteknologi - Reaktor aliran Piston - Bioteknologi merah - Secretomics - sgRNA - shRNA - Bioteknologi putih - Kejuruteraan Biotechnic - Chemostat - Turbidostat - pH-stat - terbit

terbit

Wikiportal
Wiki lain berkaitan dengan Bioteknologi

terbit