Portal:Bioteknologi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Portal Bioteknologi

Selamat datang ke portal Bioteknologi. Bioteknologi adalah sebuah teknologi berdasarkan biologi, terutama apabila digunakan dalam pertanian, sains makanan, dan perubatan.

Dari definisi yang berbeza yang tersedia, satu dinyatakan oleh PBB Konvensyen tentang Keperlbagaian Biologi adalah salah satu terluas:

"Bioteknologi ialah penggunaan teknologi yang menggunakan sistem biologi, organisma hidup, atau turunannya, untuk membuat atau mengubah produk atau proses untuk kegunaan khusus." (Perkara 2. Terma Penggunaan)
Red blood cells

Segarkan - Sunting

Panduan
Konsep asas
AllelePilihan tiruanBioreaktorSelDNAPenapaianGenePlasmidProteinRNA
Cabang: BiruHijauMerahPutih
Bidang bioteknologi
BLASTClustalDockingFASTAGenBankNCBIPubMedUniProt
Pembaikian genetik dan pilihan
Teknik dan alat dasar
Bidang biologi Bidang kejuruteraan kimia
Bidang perantaraan disiplin

sunting panduan

Tahukah anda jawapannya? Kategori

Templat:Januari Soalan bioteknologi

Bioteknologi subkategori:

Bioinformatik - Syarikat bioteknologi - Undang-undang bioteknologi - Produk bioteknologi - Penggambaran sel - Klon - Kejuruteraan genetik - Organisma diubahsuai secara genetik - Genetik molekular - Sel induk

terbit

Rencana pilihan Bagaimana anda dapat bekerjasama

Gel de SDS-PAGE

Gel elektroforesis adalah sekumpulan teknik yang digunakan oleh para ahli sains untuk molekul berasingan berdasarkan pada ciri-ciri fizikal seperti saiz, bentuk, atau isoelektrik titik. Elektroforesis gel biasanya dilakukan untuk tujuan analisis, namun boleh digunakan sebagai teknik preparatif untuk memurnikan molekul sebahagian sebelum penggunaan kaedah lain seperti spektrometer massa, PCR, pengklonan, DNA berurutan, atau immuno-blotting untuk ciri-ciri yang lebih lanjut.

Bahagian pertama, "gel", merujuk pada matriks yang digunakan untuk memisahkan molekul. Dalam kebanyakan kes gel adalah silang polimer yang komposisi dan porositas dipilih berdasarkan berat dan komposisi dari target analisis. Ketika memisahkan protein atau asidnukleik kecil (DNA, RNA, atau oligonukleotida) gel biasanya dibuat dengan kepekatan yang berbeza akrilamida dan pemaut lintas, menghasilkan rangkaian mesh pelbagai saiz poliakrilamida. Ketika memisahkan asid nukleik yang lebih besar (lebih besar daripada beberapa ratus [pangkalan [(kimia)|pangkalan]]), yang disukai matriks dimurnikan agarosa (yang merupakan ekstrak rumput laut). Dalam kedua-dua kes, gel membentuk matriks berpori solid yang terlihat dan terasa seperti yang jelas Jell-O. Akrilamida, berbeza dengan poliakrilamida, merupakan sebuah neurotoxin dan perlu ditangani dengan menggunakan Amalan Makmal yang Baik (GLP) untuk mengelakkan keracunan.

  • Sertai dan menyumbang.
  • Meningkatkan dan mengembangkan sebuah tunas Bioteknologi.
  • Membuat rencana tentang Bioteknologi:
* Anda boleh membuat sebuah rencana dari senarai rencana yang diminta.

terbit

Tahukah anda... Bantuan

Templat:Januari Biotechnology anecdote

terbit

Rencana diminta untuk penciptaan dan pembaikian Pautan

Biofarmakologi - Bioprocessing - Biotelemetry - Pertubuhan Industri Biotechnology - Bioteknologi biru - Paten Cabilly - Reaktor tangki dikacau tidak berlanjutan - Fed batch - Perpustakaan Gene - Bioteknologi hijau - Knock-in - Metanomik - Diagnostik molekular - Nanobioteknologi - Reaktor aliran Piston - Bioteknologi merah - Secretomics - sgRNA - shRNA - Bioteknologi putih - Kejuruteraan Biotechnic - Chemostat - Turbidostat - pH-stat - terbit

terbit

Wikiportal
Wiki lain berkaitan dengan Bioteknologi

terbit