Portal:Bioteknologi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Portal Bioteknologi

Selamat datang ke portal Bioteknologi. Bioteknologi adalah sebuah teknologi berdasarkan biologi, terutama apabila digunakan dalam pertanian, sains makanan, dan perubatan.

Dari definisi yang berbeza yang tersedia, satu dinyatakan oleh PBB Konvensyen tentang Keperlbagaian Biologi adalah salah satu terluas:

"Bioteknologi ialah penggunaan teknologi yang menggunakan sistem biologi, organisma hidup, atau turunannya, untuk membuat atau mengubah produk atau proses untuk kegunaan khusus." (Perkara 2. Terma Penggunaan)
Beaker

Segarkan - Sunting

Panduan
Konsep asas
AlelPilihan tiruanBioreaktorSelDNAPenapaianGenPlasmidProteinRNA
Cabang: BiruHijauMerahPutih
Bidang bioteknologi
BLASTClustalDockingFASTAGenBankNCBIPubMedUniProt
Pembaikian genetik dan pilihan
Teknik dan alat dasar
Bidang biologi Bidang kejuruteraan kimia
Bidang perantaraan disiplin

sunting panduan

Tahukah anda jawapannya? Kategori

Templat:Jun Soalan bioteknologi

Bioteknologi subkategori:

Bioinformatik - Syarikat bioteknologi - Undang-undang bioteknologi - Produk bioteknologi - Penggambaran sel - Klon - Kejuruteraan genetik - Organisma diubahsuai secara genetik - Genetik molekular - Sel induk

terbit

Rencana pilihan Bagaimana anda dapat bekerjasama

Sel induk embrio tikus.

Sel induk pada haiwan yang utama dibezakan sel yang mempertahankan kemampuan untuk membahagi dan membezakan ke dalam jenis sel lain. Dalam tanaman lebih tinggi fungsi ini adalah milik mendefinisikan dari ciri-ciri sel meristem. Sel induk mempunyai kemampuan untuk bertindak sebagai suatu sistem pembaikan bagi tubuh, kerana mereka boleh membahagi dan membezakan, mengisi kembali sel-sel lain selama host organisma hidup.

Penyelidik perubatan percaya bahawa kajian sel induk mempunyai potensi untuk menukar wajah manusia penyakit dengan menjadi digunakan untuk memperbaiki tertentu rangkaian atau tumbuh organ. Namun ada kesepakatan umum bahawa, "kendala teknikal yang signifikan tetap yang hanya akan diatasi melalui tahun kajian intensif."[1]

Penyelidikan sel batang ini disebabkan sebagai awal pada tahun 1960 setelah kajian oleh saintis Kanada Ernest A. McCulloch dan James E. Till.

  • Sertai dan menyumbang.
  • Meningkatkan dan mengembangkan sebuah tunas Bioteknologi.
  • Membuat rencana tentang Bioteknologi:
* Anda boleh membuat sebuah rencana dari senarai rencana yang diminta.

terbit

Tahukah anda... Bantuan

Templat:Jun Biotechnology anecdote

terbit

Rencana diminta untuk penciptaan dan pembaikian Pautan

Biofarmakologi - Bioprocessing - Biotelemetry - Pertubuhan Industri Biotechnology - Bioteknologi biru - Paten Cabilly - Reaktor tangki dikacau tidak berlanjutan - Fed batch - Perpustakaan Gene - Bioteknologi hijau - Knock-in - Metanomik - Diagnostik molekular - Nanobioteknologi - Reaktor aliran Piston - Bioteknologi merah - Secretomics - sgRNA - shRNA - Bioteknologi putih - Kejuruteraan Biotechnic - Chemostat - Turbidostat - pH-stat - terbit

terbit

Wikiportal
Wiki lain berkaitan dengan Bioteknologi

terbit