Portal:Bioteknologi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Portal Bioteknologi

Selamat datang ke portal Bioteknologi. Bioteknologi adalah sebuah teknologi berdasarkan biologi, terutama apabila digunakan dalam pertanian, sains makanan, dan perubatan.

Dari definisi yang berbeza yang tersedia, satu dinyatakan oleh PBB Konvensyen tentang Keperlbagaian Biologi adalah salah satu terluas:

"Bioteknologi ialah penggunaan teknologi yang menggunakan sistem biologi, organisma hidup, atau turunannya, untuk membuat atau mengubah produk atau proses untuk kegunaan khusus." (Perkara 2. Terma Penggunaan)
Bunsen burner

Segarkan - Sunting

Panduan
Konsep asas
AllelePilihan tiruanBioreaktorSelDNAPenapaianGenePlasmidProteinRNA
Cabang: BiruHijauMerahPutih
Bidang bioteknologi
BLASTClustalDockingFASTAGenBankNCBIPubMedUniProt
Pembaikian genetik dan pilihan
Teknik dan alat dasar
Bidang biologi Bidang kejuruteraan kimia
Bidang perantaraan disiplin

sunting panduan

Tahukah anda jawapannya? Kategori

Templat:Julai Soalan bioteknologi

Bioteknologi subkategori:

Bioinformatik - Syarikat bioteknologi - Undang-undang bioteknologi - Produk bioteknologi - Penggambaran sel - Klon - Kejuruteraan genetik - Organisma diubahsuai secara genetik - Genetik molekular - Sel induk

terbit

Rencana pilihan Bagaimana anda dapat bekerjasama

Sebuah mug bir lager emas

Bir adalah sebuah minuman alkohol dihasilkan melalui penapaian dari bijirin gula, dan yang tidak disuling setelah fermentasi. Penyelesaian gula tidak diperam, yang disebut Wort, diperolehi daripada seduhan, atau "menumbuk," malt butir bijirin, biasanya gandum. Minuman beralkohol yang dibuat dari fermentasi gula yang berasal dari sumber-sumber bukan-butiran - jus buah atau madu, misalnya - umumnya tidak disebut "bir," meskipun yang dihasilkan oleh ragi sama reaksi biokimia yang berpusat.

Proses pengeluaran bir disebut bir. Menjerang tarikh kembali ke sekurang-kurangnya milenium 5 SM (sebelum sampai ke menulis), dan dicatat dalam sejarah bertulis Mesir Purba dan Mesopotamia.

Kerana bahan dan prosedur yang digunakan untuk membuat bir boleh berbeza, ciri-ciri bir seperti rasa dan warna juga boleh berubah-ubah. Sedangkan nama tempatan untuk bir dibuat dengan kaedah yang sama dan bahan boleh berubah-ubah, kesamaan kaedah dan bahan dapat dikesan untuk membentuk suatu kajian tentang sifat bir gaya

  • Sertai dan menyumbang.
  • Meningkatkan dan mengembangkan sebuah tunas Bioteknologi.
  • Membuat rencana tentang Bioteknologi:
* Anda boleh membuat sebuah rencana dari senarai rencana yang diminta.

terbit

Tahukah anda... Bantuan

Templat:Julai Biotechnology anecdote

terbit

Rencana diminta untuk penciptaan dan pembaikian Pautan

Biofarmakologi - Bioprocessing - Biotelemetry - Pertubuhan Industri Biotechnology - Bioteknologi biru - Paten Cabilly - Reaktor tangki dikacau tidak berlanjutan - Fed batch - Perpustakaan Gene - Bioteknologi hijau - Knock-in - Metanomik - Diagnostik molekular - Nanobioteknologi - Reaktor aliran Piston - Bioteknologi merah - Secretomics - sgRNA - shRNA - Bioteknologi putih - Kejuruteraan Biotechnic - Chemostat - Turbidostat - pH-stat - terbit

terbit

Wikiportal
Wiki lain berkaitan dengan Bioteknologi

terbit