Portal:Bioteknologi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Portal Bioteknologi

Selamat datang ke portal Bioteknologi. Bioteknologi adalah sebuah teknologi berdasarkan biologi, terutama apabila digunakan dalam pertanian, sains makanan, dan perubatan.

Dari definisi yang berbeza yang tersedia, satu dinyatakan oleh PBB Konvensyen tentang Keperlbagaian Biologi adalah salah satu terluas:

"Bioteknologi ialah penggunaan teknologi yang menggunakan sistem biologi, organisma hidup, atau turunannya, untuk membuat atau mengubah produk atau proses untuk kegunaan khusus." (Perkara 2. Terma Penggunaan)

Segarkan - Sunting

Panduan
Konsep asas
AllelePilihan tiruanBioreaktorSelDNAPenapaianGenePlasmidProteinRNA
Cabang: BiruHijauMerahPutih
Bidang bioteknologi
BLASTClustalDockingFASTAGenBankNCBIPubMedUniProt
Pembaikian genetik dan pilihan
Teknik dan alat dasar
Bidang biologi Bidang kejuruteraan kimia
Bidang perantaraan disiplin

sunting panduan

Tahukah anda jawapannya? Kategori

Templat:November Soalan bioteknologi

Bioteknologi subkategori:

Bioinformatik - Syarikat bioteknologi - Undang-undang bioteknologi - Produk bioteknologi - Penggambaran sel - Klon - Kejuruteraan genetik - Organisma diubahsuai secara genetik - Genetik molekular - Sel induk

terbit

Rencana pilihan Bagaimana anda dapat bekerjasama

Tarajah pengklonan

Pengklonan adalah proses mencipta salinan identik asal. Sebuah'clone di [biologi [| biologi]] akal, kerana itu, adalah satu sel (seperti bakteria, limfosit s dll) atau multi-khidmat organisma iaitu genetik identik dengan organisma hidup lain. Kadang-kadang hal ini boleh merujuk pada "alam" klon dilakukan baik ketika organisma [pembiakan [aseksual | menyalinkan aseksual]] atau ketika dua individu genetik identik yang dihasilkan oleh kemalangan (seperti dengan kembar identik), tetapi dalam bahasa umum clone adalah salinan identik oleh beberapa desain sedar. Juga lihat klon (genetik). Istilah Klon'berasal dari'κλων, para [[bahasa Yunani |] Yunani] kata untuk "ranting". Dalam [] [hortikultura], ejaan'klon digunakan hingga abad kedua puluh; efinalmulai digunakan untuk menunjukkan vokal adalah "o panjang" bukan "o pendek". Kerana istilah tersebut memasuki leksikon popular dalam konteks yang lebih umum, ejaan'klon telah digunakan secara eksklusif.

  • Sertai dan menyumbang.
  • Meningkatkan dan mengembangkan sebuah tunas Bioteknologi.
  • Membuat rencana tentang Bioteknologi:
* Anda boleh membuat sebuah rencana dari senarai rencana yang diminta.

terbit

Tahukah anda... Bantuan

Templat:November Biotechnology anecdote

terbit

Rencana diminta untuk penciptaan dan pembaikian Pautan

Biofarmakologi - Bioprocessing - Biotelemetry - Pertubuhan Industri Biotechnology - Bioteknologi biru - Paten Cabilly - Reaktor tangki dikacau tidak berlanjutan - Fed batch - Perpustakaan Gene - Bioteknologi hijau - Knock-in - Metanomik - Diagnostik molekular - Nanobioteknologi - Reaktor aliran Piston - Bioteknologi merah - Secretomics - sgRNA - shRNA - Bioteknologi putih - Kejuruteraan Biotechnic - Chemostat - Turbidostat - pH-stat - terbit

terbit

Wikiportal
Wiki lain berkaitan dengan Bioteknologi

terbit