Pergi ke kandungan

RMS Queen Mary 2

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

RMS Queen Mary 2
Kerjaya British
Diarahkan:6 November 2000
Pembina:Chantiers de l'Atlantique
Dibaringkan: 4 Julai 2002
Dilancarkan:
Dalam khidmat:dalam perkhidmatan
Status:
Pelabuhan tanahair:Southampton
Ciri-ciri umum
Pengambilalihan: 76,000 tan (anggaran)
Panjang: 345 m (1,132 ft)
Bim: 41 m (135 ft) garis air,
 45 m (147.5 ft) ekstrem (kepak jambatan)
Tujahan:empat 21.5 MW pod penujah elektrik: 2 ditetapkan dan 2 azimuthing
Kelajuan: kira-kira 30 knot (56 km/h)
Pelengkap: 2,620 penumpang, 1,253 pegawai dan anak buah

RMS Queen Mary 2 (QM2) merupakan kapal laut Cunard Line yang dinamakan selepas kapal laut Cunard yang lebih awal Queen Mary, iaitu pada giliran dinamakan selepas Mary dari Teck, Pengiring Ratu dari George V. Pada masa pembinaanya pada 2003, QM2 merupakan kapal penumpang yang terpanjang, terlebar, dan tertinggi yang pernah dibina, dan pada 148,528 tambun tan, ialah juga yang terbesar. Beliau hilang perbezaan akhir itu kepada 154,407 tambun tan Royal Caribbean International Freedom of the Seas pada April 2006, tetapi QM2 tinggal menjadi kapal laut terbesar (bertentangan kepada kapal pelayar) yang pernah dibina, dan ketinggian, panjang, dan keluasan garis air adalah tiada tandingan dari mana-mana kapal penumpang. Perbezaan benar menjadi sedikit sebanyak berkabur, kerana "tambun tan" sebenarnya ukuran dari isipadu kapal tertutup, bukan berat. "Tan pengambilalihan" merupakan ukuran berat air untuk kapal mengambil alih --dan maka itu berat sebenarnya. Kapal Royal Caribbean "Freedom" megambil alih sekitar 64,000 tan; QM2, sekitar 76,000.

Fasiliti QM2 termasuklah 15 restoran dan bar, lima kolam renang, kasino, dewan menari, teater, dan planetarium.

Ciri-ciri

[sunting | sunting sumber]

Queen Mary 2 merupakan kapal laksamana Cunard semasa dan membuat pelayaran transatlantik yang malar. Kapal ini telah dibina untuk melengkapkan RMS Queen Elizabeth 2 (QE2) - kapal laksamana Cunard dari 1969 ke 2004 - menggantikannya pada laluan transatlantik. RMS Queen Mary yang pertama belayar ke Atlantik dari 1936 ke 1967.

Prefix "RMS" pada QM2 asalnya berdiri untuk "Royal Mail Steamer", tetapi kini berdiri untuk "Royal Mail Ship". QM2 mempunyai gelaran RMS yang dianugerahkan pada beliau oleh Royal Mail semasa beliau memasuki khidmat pada 2004 pada laluan Southampton ke New York sebagai isyarat kepada sejarah Cunard[1]. QM2 bukan kapal stim seperti moyang beliau, tetapi dijana oleh turbin gas dan enjin diesel yang menghasilkan kuasa untuk memandu empat pod penujah elektrik. Juga seperti moyang beliau, beliau juga merupakan kapal laut transatlantik, bertentangan kepada kapal pelayar, meskipun beliau digunakan untuk belayar dari semasa ke semasa.

Konsep dan pembinaan

[sunting | sunting sumber]
Queen Mary 2 dalam pembinaan, radar tiang layar beliau pada kanan latar depan

Wawasan dari kapal laut abad ke-21 — lebih besar dari sebarang yang telah lalui sebelum ini — bermula sebagai ciptaan dari CEO Carnival Micky Arison, yang telah menyatakan bahawa syarikatnya membeli Cunard untuk mencipta Queen Mary 2, bukan sebaliknya.

Cunard menyiapkan rekaan untuk kelas baru dari 84,000-tan, 2,000-penumpang kapal laut pada 8 Jun 1998, tetapi segera mengulangkaji mereka atas membandingkan dengan yang berspesifikasi dengan Carnival Cruise Lines' 100,000-tan kapal pelayar kelas-Destiny dan 137,200-tan Royal Caribbean Voyager of the Seas.

Enam bulan kemudian, pada 10 Disember Cunard membebaskan perincian dari "Project Queen Mary", sebuah projek untuk membangunkan kapal laut yang akan melengkapkan Queen Elizabeth 2. Harland dan Wolff dari Ireland Utara, Aker Kværner dari Norway, Fincantieri dari Itali, Meyer Werft dari jerman, dan Chantiers de l'Atlantique dari Perancis telah dijemput untuk bidakan projek ini. Jika pembinaan bermula segera, kapal laut ini, kapal ini tentu sudah dalam perkhidmatan pada 2002. Tetapi ia tidak hingga 6 November 2000 bahawa kontrak telah ditandatangani dengan Chantiers de l'Atlantique, sebuah subsidiari dari Alstom, Ini adalah laman yang membina pesaing satu-kali Cunard, SS Normandie dan SS France dari Compagnie Générale Transatlantique.

Lunas telah dibaringkan pada 4 Julai 2002, di Saint-Nazaire, Perancis. Kira-kira 3,000 pengukir meluangkan sesetengah 8 juta berjam kerja pada kapal, dan sejumlah 20,000 orang telah secara terus atau tak terus terlibat dalam rekaan, pembinaan, dan kelengkapan beliau. Pada jumlah, 300,000 keping besi telah dipasangkan kepada 94 "blok" dari dok kering, yang kemudian disusun dan dikimpal bersama untuk menyiapkan rangka dan struktursuper.[2] Beliau amat lebih besar dari kapal yang Chantiers yang lazimnya membina yakni limbungn kapal melayan beliau sebagai "1.6 kapal."[3]

QM2 telah diapungkan pada 21 Mac 2003. Ujian laut beliau telah dijalankan antara 25 September-29 September dan 7 November-1 November 2003,[4] antara Saint-Nazaire dan luar-pantai kepulauan dari Ile d'Yeu dan Belle-Ile. Peringkat akhir dari pembinaan telah ditimpa oleh kemalangan fatal pada 15 November 2003, apabila laluan gang runtuh di bawah sekumpulan pekerja limbungan kapal dan saudara-mara mereka yang telah dijemput untuk melawati pengangkutan air tersebut. 48 orang pada laluan gang jatuh atas 15 (50 ft); 32 telah cedera dan 16, termasuk seorang kanak-kanak, telah terbunuh.[5]

Pembinaan telah disiapkan mengikut jadual. Berpunca pada saiz kapal, kemewahan dari bahan, dan bukti bahawa, berpunca dari sifat beliau sebagai kapal laut, beliau memerlukan 40% lebih besi dari kapal pelayar biasa, kos terakhir diakhiri dengan kira-kira $300,000 US per berth - hampir dua ganda dari kapal seperti Voyager of the Seas, Grand Princess, atau Carnival Conquest.[6]

Cunard mengambil penghantaran di Southampton, England pada 26 Disember 2003. Pada 8 Januari 2004, kapal laut ini telah dinamakan Queen Mary 2 dari nama cucu perempuan beliau, Queen Elizabeth II.

Queen Mary 2 tiba di Sydney, 20 Februari 2007

Sejarah perkhidmatan

[sunting | sunting sumber]

Pada 12 Januari 2004, Queen Mary 2 belayar pada perjalanan pertama beliau dari Southampton, England ke Fort Lauderdale, Florida di Amerika Syarikat, membawa 2,620 penumpang dibawah kawalan ketat berpunca kepada ancaman pengganas.

Semasa Olimpik XXVIII QM2 belayar ke Athens dan dilimbungkan pada Piraeus untuk kegunaan sebagai kapal-hotel, berkhidmatkan bekas Perdana Menteri British Tony Blair dan isterinya Cherie, bekas Presiden Perancis Jacques Chirac, bekas presiden AS George H. W. Bush, dan Pasukan bola keranjang AS Olimpik lelaki.[7][8]

Satu penyeberangan transatlantik 2005 melihat QM2 membawa, dalam batang kapal api terkunci, buku AS pertama dari J.K. Rowling, Harry Potter dengan Putera Berdarah Kacukan, ditandatangan oleh pengarang. Dalam promosi sidang bebas untuk peristiwa ini, Cunard mengatakan (meskipun tanpa pengesahan dipetik) bahawa ini menandakan buat kali pertama sebuah buku telah diangkutkan kepada pelancaran antarabangsanya dengan menaiki kapal laut.[9]

QM2 pada Januari 2006, memulakan pada pelayaran dari Amerika Selatan. Atas keberangkatannya dari Pelabuhan Lauderdale salah satu dari pod penujah telah rosak apabila beliau melanggar dinding terusan, memaksa kapal ini untuk belayar pada kelajuan lebih perlahan, di mana mengakibatkan dalam keputusan Komodor Warwick untuk membatalkan beberapa persinggahan dalam perjalanannya ke Rio de Janeiro. Ramai dari penumpang beliau mengugut untuk melakukan protes berduduk kerana dari persinggahan tertinggal, sebelum Cunard menawarkan untuk membayar balik kos perjalanan. QM2 terus bergerak pada kelajuan yang dikurangkan, dan beberapa perubahan jadual legaran diperlukan hingga perbaikian telah disiapkan selepas kapal ini kembali ke Eropah pada Jun, di mana QM2 memberikan lawatan ke limbungan kapal, dan pod penujah yang rosak telah dinyahduduk.[10] Pada November QM2 telah dilimbungkan sekali lagi pada tapak Blohm + Voss di Hamburg (limbungan Elbe 17) untuk pemasangan semula dari pod penujah yang telah dibaiki. Pada masa yang sama, sistem pancutan air telah dipasangkan dalam semua langkan kapal untuk melengkapkan dengan peraturan keselamatan baru telah berkesan sejak MV Star Princess dilancarkan. Tambahan lagi, kedua-dua kepak jambatan telah dikembangkan sebanyak 2 meter untuk pembaikan jarak penglihatan.

Selepas melengkapkan perjalanan sekitar Amerika Selatan, pada 23 Februari 2006, QM2 menemui namanya, yang asal RMS Queen Mary, yang kekal dilimbungkan pada Long Beach, California. Diringkan oleh flotila dari kapal lebih kecil, kedua-dua Queens menukar "wisel hormat" yang telah didengari sepanjang bandar Long Beach.

Penumpang dan/atau tetamu terkenal dari QM2, termasuk Ratu Elizabeth II, Putera Philip, Duke dari Edinburgh, bekas Perdana Menteri British Tony Blair, pemuzik jazz Dave Brubeck, bekas presiden AS George H. W. Bush, bekas Presiden Perancis Jacques Chirac, pelawak dan pelakon John Cleese, pelakon Richard Dreyfuss, pengarang dan penyunting Harold Evans, pengarah George Lucas, penyanyi Carly Simon, penyanyi Rod Stewart, pesauh CBS Evening News Katie Couric, dan ahli kewangan Donald Trump.[11]

Pada 10 Januari 2007, QM2 memulakan pelayaran dunia pertama beliau, memusing sekitar dunia dalam 81 hari. Pada 20 Februari, beliau menemui teman-armadanya, Queen Elizabeth 2, juga pada pelayaran dunia 2007 beliau, di pelabuhan Sydney.[12][13] Ini merupakan kali pertama dua Queens Cunard telah bersama di Sydney sejak Queen Mary dan Queen Elizabeth berkhidmat sebagai kapal pasukan tentera pada 1941.[14] Meskipun masa ketibaan 5:42 am, kehadiran QM2 menarik perhatian ramai penonton hinggakan Pelabuhan Jambatan Sydney dan Jambatan Anzac telah disekat.[15] Dengan 1,600 penumpang meninggalkan kapal ini di Sydney, Cunard menganggarkan perhentian ini menyuntik lebih dari $1 juta ke dalam ekonomi tempatan.

Pada 3 Ogos 2007 tiga lelaki telah ditahan sementara menegerumudi dan mengiringi sebuah replika dari Turtle (kapal selam) di dalam 200 kaki dari QM2 tanpa kebenaran pada terminal kapal pelayar Bandaraya New York.[16][17]

Rakan teman sedang dirancangkan, akan dikenali sebagai MS Queen Victoria dan akan memasuki khidmat pada 2007

Diagram menunjukkan saiz QM2 berbanding kepada RMS Titanic, Airbus A380, bas, kereta, dan orang.
Klik imej untuk senarai dari butir yang dimasukkan

Jurutera prinsipal Queen Mary 2' adalah pereka rumah Carnival, Stephen Payne, seorang pengaku aficionado kapal laut sendiri. Manakala poin rujukan utama untuk rekaan pengangkutan laut ini telah secara tidak ragu yakni dari rakan teman beliau Queen Elizabeth 2, garis luaran beliau juga menunjukkan tanda dari pengangkutan laut lain. Beliau menyerupai moyangnya Queen Mary pada skrin jambatan depan lengkung, menara-seakan pada akhir yang menaiki ke kepak jambatan. Walebak depan adalah kenangan dari banyak kapal laut CGT, terutamanya Normandie dan France. Dua timbunan-lepas langsing adalah rujukan terus selanjutnya kepada France.

QM2 mempunyai 14,164 m² (3.5 ekar) dari ruang dek luaran, dengan skrin angin ke perisai penumpang dari derutan laksana kapal ini mengembara pada kelajuan tinggi. Empat dari lima kolam renang kapal adalah luaran; salah satu darinya ini hanya satu inci dalam untuk kegunaan kanak-kanak kecil. Kolam kelima adalah di dalam pada Dek 12, meskipun diliputi dengan magrodom boleh gerak.

Dalam kelaziman dengan kapal laut seperti SS Roterdam terdapat balutan sekitar dek promenad pada Dek 7. Promenad ini berlalu di belakang skrin jambatan dan membenarkan penumpang untuk selengkapnya melayari dek sementara dilindungi dari angin kuat yang dijanakan oleh kapal pada kelajuan tinggi. Segera litar dari promenad adalah jarak dari 620 meter (2034 ft., atau 1/3 batu). Sisian promenad dicipta oleh keperluan untuk melangkah masuk superstruktur, untuk membenarkan ruang untuk bot keselamatan. Menurut piawai SOLAS bot keselamatan patut berada lebih bawah pada rangka kapal (15 m atas garis air), tetapi untuk kepentingan penampilan QM2 baik juga untuk mengelakkan bahaya dari ombak Atlantik Utara besar yang merosakkan bot pada ribut, Payne meyakinkan perasmi SOLAS untuk mengecualikan QM2 dari keperluan ini, dan bot ini adalah 25 m atas garis air.

Buritan Constanzi kacukan dari Queen Mary 2

Satu aspek dari QM2 yang telah dikritik ialah kaunter dari buritan beliau. Tujuan Payne adalah untuk membuatkan profail buritan kapal seakan sama kepada QE2, dengan bentuk sudu, tetapi penambah dari pod penujah memerlukan galang leper. Yang dikompromikan merupakan buritan Costanzi - satu gabungan dari pelayar lebih tradisional dengan seakan-kotak kontemporari buritan galang. Rekaan dari buritan telah ironiknya telah dikritik dari dua yang diametriknya perspektif bertentangan oleh buf kapal laut. Sesetengah merasakan bahawa hanyalah buritan pelayar tradisional akan sesuai untuk kapal laut sebenar, manakala yang lain merasakan bahawa pilihannya dari buritan persembahkan visual tulennya angkuh yang bergerak dari saripatinya sifat fungsian dari kapal laut. Hakikatnya, Payne telah spesifiknya mengatakan bahawa dia tidak akan menggunakan cara dengan menambah sebarang elemen bukan-fungsian kepada rekaan QM2 tulennya untuk membuatkan beliau kelihatan lebih "seakan kapal laut". Ia boleh dinyatakan bahawa buritan ini memuaskan campuran dari keperluan fungsian dan estetik: Sebuah buritan Constanzi memberikan galang yang diperlukan untuk pod penujah azimuthal, masih memberikan ciri-ciri pegangan laut lebih baik dalam kegelembungan berikut berbanding dari buritan galang biasa. Rekaan buritan, juga, telah dilihat oleh sesetengah sebagai penghormatan kepada kapal laut (terutamanya dibina-Itali) yang lebih awal seperti SS Eugenioa C. dan SS Oceanic.

Pengangkutan laut setelah siap akan mempamerkan satu elemen lembut lain dari pemalsuan visual: tiga garis tebal hitam yang berbalut sekitar salah satu sisi dari skrin jambatan beliau. Tujuan dari ini kelihatan untuk memanggil semula penampilan dari kacukan dari dari dek depan pada Queen Mary asal atau pada Titanic.

Dalam kelaziman dengan banyak kapal moden, kedua-dua penumpang dan kargo, QM2 mempunyai busur mentol untuk mengurangkan seretan dan oleh yang demikian meningkatkan kelajuan, jarak, dan kelancaran minyak.

Penampilan yang sedikit sebanyak bertinggung dari timbunan asap memantulkan dengan patutnya perubahan lewat kepada rekaan pengangkutan laut ini. Asalnya bahagian cerobong akan menganggarkan telah sepadan dengan timbunan yang dipasangkan pada Queen Elizabeth 2 selepas pengangkutan laut itu dienjin semula. Bagaimanapun, rekaan asal tidak akan membenarkan QM2 untuk menyesuaikan di bawah Jambatan Verrazano-Narrows di Bandaraya New York. (Malah akhirnya dibina, timbunan asap QM2 yang dipendekkan hampir 3 m (9.75 ft) kelegaan di bawah jambatan tersebut.) Ini membuatkan QM2 kapal laut kedua British yang utama mempunyai rekaan beliau diambil demi untuk sesuai di bawah jambatan pada pelabuhan panggilan utama beliau: pada seksyen atas dari tiang radar pada SS Canberra akan menyanggakan undur untuk muatkan di bawah Jambatan Pelabuhan Sydney.

Memandangkan QM2 terlalu besar untuk dilimbungkan pada kebanyakan pelabuhan, penumpang diferikan ke dan dari kapal dalam tongkang yang dibina-khas. Semasa di laut, ini disimpan dalam kren bersama dengan bot keselamatan. Untuk mengangkut penumpanag ke pantai, tongkang ini akan menarik salah satu dari empat stesen muatan. dinamakan Kensington, Chelsea, Knightsbridge dan Belgravia, iaitu setiap mempunyai rangka pintu besar secara hidrauliknya terbuka ke luar untuk membentuk platform menaiki, lengkap dengan selusur dan geladak.

Salah satu dari rangka platform pintu/menaiki

Berlawanan kepada amalan tradisional pada kapal laut, bilik awam utama dari Queen Mary 2 adalah pada dek awam terbawah dari kapal ini, dengan kabin penumpang disusun di atas. Ini membenarkan untuk bilik yang lebih besar untuk dikandungkan di dalam rangka lebih kuat, baik juga untuk lebih kabin penumpang mempunyai langkan sulit - sesuatu yang dituntut kuat oleh penumpang kapal laut pada lewat abad ke-20 dan awal abad ke-21. Payne mencuba untuk mencipta paksi tengah kepada dua dek bilik awam utama (sama dalam fesyen kepada Normandie), tetapi vista penuh dipecahkan oleh berbagai bilik awam yang mengembangkan panjang kapal ini. Ruang tamu diletakkan berjauhan aft lagi, meskipun tidak terus pada buritan, seperti diselesaikan pada sesetengah kapal pelayar seperti Royal Caribbean Voyager of the Seas, iaitu gegaran dari penujah pada kelajuan penuh akan menyebabkan ketidakselesaan kepada penumpang tamu, begitu juga pitching fore-aft dari kapal ini paling kelihatan.

Dek 2, dek penumpang terbawah, mengandungi teater Illuminations, pawagam dan planetarium; Royal Court Theatre; Grand Lobby; Empire Casino; Golden Lion Pub; dan aras bawah dari Britannia Restaurant. Deck 3 memaut aras atas dari Illuminations, teater Royal Court dan Britannia Restaurant, baik juga pusat beli-belah arked kecil, bar champagne Veuve Cliquot, Chart Room, bar wain Sir Samuel, Queen's Room, dan G32 Nightclub. Dek awam utama yang lain ialah Dek 7, merupakan Canyon Ranch Spa, Winter Garden, King's Court, Queen's Grill Lounge, Queen's Grill dan restoran Princess Grill untuk tambang penumpang lebih tinggi. Bilik awam pada Dek 8 termasuk à la carte Todd English Restaurant, perpustakaan terbesar di laut (rekod ini dahulunya dipegang oleh QE2), kedai buku dan bahagian atas dari Canyon Ranch Spa. Juga pada Dek 8 merupakan kolam luar besar dan teres pada buritan.

Britannia Restaurant di dalam Queen Mary 2

Kawasan King's Court pada kapal ini dibuka 24 jam sehari, menyediakan sebagai restoran bufet untuk sarapan pagi dan makan tengahari. Keseluruhan ruang dibahagikan kepada kuarter, dengan setiap seksyen dihiaskan menutur tema dari empat tempat tamu berasingan altenate yang "dicipta" setiap petang melalui lampuan, pakaian meja, dan menu; Lotus, iaitu keistimewaannya dalam masakan Asia; Carvery, gril gaya-British; La Piazza, dengan makanan Itali; dan Chef's Galley, yang menawarkan pengalaman interaktif kepada penyediaan makanan. [18][19] Dari tengahmalam seterusnya seksyen La Piazza masih dibuka sebagai bufet hingga 6:00 AM, apabila ruang penuh dibuka semua untuk menyediakan sarapan pagi.

Ia telah dinyatakan bahawa pengasingan penumpang kepada restoran berlainan yang berdasarkan pada harga kabin yang mereka tempah (Britannia sebagai "piawai" untuk kabin malar, Princess Grill sebagai "tengah" bagi sesiapa dalam suite junior, dan Queen's Grill sebagai "superior" untuk penghuni suite deluxe) membuatkan QM2 sebuah kapal yang dibahagi kepada tiga kelas, meskipun hakikat bahawa semua bilik awam lain digunakan oleh semua penumpang sama rata.[20] Meskipun situasi ini seakan sama pada QE2, ia telah selanjutnya dicanggihkan QM2 dengan hakikat bahawa "Grill Passengers" (sesiapa yang bertamu di Princess Grill atau Queen's Grill) juga mempunyai dek luar sulit dengan pusaran airnya sendiri pada Dek 11.

Laksana QM2 merupakan kapal laut kelas-seorangan pertama yang dibina sejak kapal imigran dari bahagian awal abad ke-20 (tidak seperti teman-armadanya Queen Elizabeth 2, pada asalnya dibina untuk tiga kelas, dan dalam tahun awal beliau dioperasikan sebahagiannya sebagai kapal pelayar kelas-seorangan dan sebahagiannya sebagai "kelas" kapal laut), QM2 mampu mempunyai susunan lebih jelas dari tangga dan laluan yang tidak perlu membenarkan untuk pintu dan bahagian ditutup apabila kapal ini dalam mod "kelas" transatlantik.

Bagaimanapun, berpunca dari susunan bilik awam, terdapat sesetengah "simpulan" dalam rekaan beliau. Misalnya, laksana Britannia Restaurant mengambil panjang penuh dari kapal ini pada dua dek, 'dek tween, dipanggil Dek 3L, telah difikirkan bagi membenarkan penumpang untuk berjalan dari Grand Lobby ke Queen's Room tanpa menyeberangi tengah hidangan ruang tamu. Dek ini terdiri dari dua koridor yang meliputi di bawah langkan atas dari Britania pada Dek 3, dan atas kawasan tamu utama pada Dek 2. Inilah mengapa langkan dari Britania in i mempunyai tier yang melangkah tuju ke rangka. Susunan ini diilustrasikan pada rangka yang terdapat timbunan dari tiga baris dari jendela di kawasan yang terletak di restoran utama - dua atas-dan baris paling-bawah menerangkan ruang tamu, manakala baris tengah menyediakan Dek 3L. Terdapat susunan sama melalui Royal Court Theatre. Baik juga, laluan yang meliputi pada salah satu bahagian dari Illuminations pada Dek 3 membampar ke atas bagi mempampaskan untuk perubahan dalam aras dek antara pintu masuk ke Illuminations dan lif membankan ke depan dari bilik ini.[21]

Lebih dari 5000 kerja yang ditauliah-khas dari seni boleh dilihat dalam bilik awam QM2, koridor, bilik khusus dan lobi, yang telah diciptakan oleh 128 artis dari 16 negara yang berlainan.[22] Dua kepingan paling dikenalpasti ialah tenunan dua tingkat tinggi oleh Barbara broekman dalam Britannia Restaurant - suatu anstrak yang menggambarkan kapal laut (kemungkinan besar Queen Mary asal), jambatan, dan ruang langit New York - dan mural ukiran helaian gangsa dari John McKenna di Grand Lobby, diispirasikan oleh mural seni deko di ruang tamu utama dari Queen Mary yang asal.[23]

Statistik umum hotel

[sunting | sunting sumber]
 • QM2 mengandungi 3,000 telefon
 • Penumpang tahunan menelan:

Janakuasa dan sistem penujahan

[sunting | sunting sumber]
Queen Mary 2 di Pelabuhan Hamburg

Janakuasa Queen Mary 2' terdiri dari kedua-duanya empat 16-silinder Wärtsilä 16V46CR EnviroEngine marin enjin diesel yang menjanakan satu gabungan 67200 kW pada 514 rpm, baik juga dua General Electric LM2500+ turbin gas bersama-sama memberikan selanjutnya 50000 kW. Susunan gabungan seumpama, dikenali sebagai CODAG (Gabungan Turbin Diesel Dan Gas), memberikan pelayaran ekonomikal pada kelajuan rendah bergabung dengan kemampuan untuk mengalami kelajuan lebih tinggi apabila diperlukan, dan telah lazim dalam pangangkutan laut naval untuk sesetengah masa. manakala QM2 merupakan kapal penumpang pertama untuk memperkenalkan penujah CODAG, beliau bukan penumpang pengangkutan laut pertama yang dijanakan oleh turbin gas seperti yang tersilap dilaporkan. Penghormatan itu jatuh kepada feri Finland Finnjet dari 1977.

Penolakan diberikan oleh empat unit pod penujah Mermaid Rolls-Royce, setiapnya memperkenalkan satu penujah Kamewa bermuka-hadapan gegaran-rendah dengan bilah berasingan yang diboltkan. (QM2 membawa 8 bilah tambahan pada fordek, segera ke hadapan dari skrin jambatan.) Pasangan hadapan ditetapkan, tetapi pasangan aft boleh berpusing kepada 360°, menghindarkan dari perlunya kemudi. QM2 merupakan kapal penumpang skru kuadrupel pertama disiapkan sejak SS France pada 1961.

Seperti pada kebanyakan kapal pelayar moden, tujahan alatan mesin QM2 elektriknya nyahpasangkan dari beliau corong penujah dan susunan penujahan beliau dengan itu akan lebih tepatnya dihuraikan sebagai "elektrik-CODAG" (oleh analogi dengan elektrik-turbo dan elektrik-diesel). Enjin diesel dan turbin gas memandukan penjana elektrikal, yang membekalkan tenaga untuk memandukan empat 21500 kW motor elektrikal Alstom yang terletak di dalam penujahan berpod (dan demikian keseluruhannya di laur rangka pengangkutan laut ini).

Dalam perpecahan selanjutnya dengan tradisi, turbin gas QM2 tidak ditempatkan bersama dengan diesel beliau dalam bilik enjin ke dalam rangka beliau, tetapi sebaliknya menetap melalui penutupan kalis bunyi secara terus di bawah cerobong. Penyusunan ini membenarkan pereka pengangkutan laut ini untuk membekalkan turbin yang dahagakan oksigen dengan intake udara tanpa perlu untuk mengsalurkan udara ke seluruh ketinggian dari kapal ini yang akan membazirkan ruang dalaman yang berharga.

Kemunculan dalam media

[sunting | sunting sumber]
 • Berpunca dari kempen iklan besar-besaran oleh Cunard Line membawa kepada perjalanan pertama Queen Mary 2, kapal ini sudahpun muncul selalu dalam liputan media antarabangsa.
 • Filem Wolfgang Petersen 2006 Poseidon telah sebahagiannya difilemkan pada QM2; filem yang asal, The Poseidon Adventure, telah difilemkan pada Queen Mary. Meskipun bukan ruang dalaman sebenar, sesetengah dari bilik QM2 berkhidmat sebagai inspirasi untuk set pada Poseidon.
 • Kapal ini juga muncul dalam musim kedua dari The Apprentice; ganjaran untuk pasukan lelaki dari Mosaic merupakan makan malam di dalam kapal ini.
 • Pada Google Earth dan Google Maps QM2 boleh dilihat pada terminal kapal penumpang Pier 92 di Manhattan [1].
 • Pada anime 2005 Blood+, kapal laksamana dari pertubuhan Red Shield dimodel berdasarkan QM2. Kemudian dalam siri ini, kapal tersebut karam semasa serangan oleh Diva dan Karl.
 • Dalam buku Frederick Forsyth 2006 The Afghan, kapal ini berlakon sebagai hos kepada (fiksyen) sidang G8.
 • Pada Oktober, 2006, Syarikat Penyiaran Kebangsaan menghasilkan dan menyiarkan sebuah program berjudul Onboard Queen Mary 2 — A Transatlantic Adventure, mendokumentasikan tentang penyeberangan trans-Atlantik lazim dari QM2.
 • QM2 muncul sebagai kapal fiksyen Princess Isabella dalam filem 10.5 Apocalypse, kemudian dalam filem ini kapal tersebut menemui pengakhiran malangnya apabila gempa bumi di laut meletuskan ombak besar dan menenggelamkan kapal tersebut.[25]
 • Dalam Hunter Killer oleh Patrick Robinson Queen Mary 2 dilanggar oleh Shades of Arabia, 107-kaki (33 m) perahu mewah milik kepada playboy Saudi Crown Prince.
 • Pada Julai 2007, UK Five menyiarkan dokemuntari pada QM2.

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]

Nota kaki

[sunting | sunting sumber]
 1. ^ Pekerja Royal Mails mukasurat suratkhabar Courier 20 Ogos 2007
 2. ^ "Masyarakat Kapal Dunia: Pembinaan dari Kapal Laut Terbesar di Dunia". Diarkibkan daripada yang asal pada 2008-04-19. Dicapai pada 2007-09-28.
 3. ^ Queen Mary 2; Maxtone-Graham, John
 4. ^ Plisson, Philip; Queen Mary 2: Kelahiran Lagenda; Harry N. Abrams, Inc, Penerbit; 2004
 5. ^ Berita CTV: Jumlah meningkat di kemalangan limbungan kapal Queen Mary 2; 16 November 2003
 6. ^ Sejarah, Pembinaan dan Rekaan dari Queen Mary 2
 7. ^ QM2 akan menjadi kubu terapung
 8. ^ Dream Team mengalahkan Sepanyol tetapi ketegangan meningkat (pautan tak aktif sejak 8 Jun, 06)
 9. ^ "Kapal laut terkenal dunia membawa cetakan AS ditandatangani J.K. Rowling yang pertama dari Harry Potter dengan Putera Berdarah Kacukan". Diarkibkan daripada yang asal pada 2011-07-18. Dicapai pada 2007-09-28.
 10. ^ "Berita.Telegraf: Cunard bongkarkan pemberontakan QM2 dengan tawaran bayar balik penuh". Diarkibkan daripada yang asal pada 2008-01-22. Dicapai pada 2021-08-10.
 11. ^ Arkib berita Cunard
 12. ^ Queen Mary 2 jadual legaran pelayaran dunia
 13. ^ Queen Elizabeth 2 jadual legaran
 14. ^ Queen Elizabeth 1940-1973
 15. ^ Sydney dalam cair laksana ribuan berkerumun untuk melihat kapal gergasi
 16. ^ "'Kapal selam' pelik dijumpai dekat QM2". AP. 3 Ogos, 2007. Check date values in: |date= (bantuan)
 17. ^ "Objek kapal selam dijumpai di East River". 3 Ogos, 2007. Check date values in: |date= (bantuan)
 18. ^ Cunard Line: Queen Mary 2: King's Court
 19. ^ Mazorra, Arturo Paniagua; Majalah Sealetter Cruise: Sejarah, Pembinaan dan Rekaan dari Queen Mary 2
 20. ^ Gaynor, Louisa Frey; USA Today: Queen (Mary 2) memerintah Atlantik; 16 Ogos, 2005
 21. ^ Queen Mary 2; Maxtone-Graham, John
 22. ^ Seni pelayaran dalam kemewahan
 23. ^ "Queen Mary 2 Cunard". Diarkibkan daripada yang asal pada 2016-03-03. Dicapai pada 2007-09-28.
 24. ^ Cunard Line: Queen Mary 2: Kapal superlatif
 25. ^ Bintang Dikalangan Kapal Laut, Cunard Line Queen Mary 2 Bersinar dalam NBC Spotlight; 5 Oktober, 2006.


Rekod
Didahului oleh
Explorer of the Seas
Kapal penumpang terbesar di dunia
2004 – 2006
Diikuti oleh:
Freedom of the Seas