Senarai anugerah dan pencalonan yang diterima oleh Yuna

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Anugerah dan pencalonan Yuna
Yuna (singer).jpg
Yuna pada 2008.
Anugerah Menang Nominasi
Anugerah Industri Muzik
11 25
Anugerah Planet Muzik
1 18
Anugerah Juara Lagu
2 6
Anugerah Bintang Popular Berita Harian
3 7
Jumlah
Anugerah dimenangi 32
Pencalonan 113

Ini merupakan senarai anugerah dan pencalonan yang diterima oleh penyanyi Malaysia Yuna.

Anugerah Industri Muzik[sunting | sunting sumber]

Anugerah Industri Muzik (AIM) merupakan acara tahunan yang bersamaan dengan Anugerah Grammy yang mengiktiraf artis Malaysia. [1][2] Yuna telah menerima 11 anugerah (termasuk Anugerah Kembara pada tahun 2010/2011 dan 2014/2016).

Tahun ini menandakan tahun majlis itu, pemberian kerja-kerja yang tahun kebelakangan.

Anugerah Industri Muzik Malaysia (AIM)
Tahun Kategori Karya Tercalon Album / Material Keputusan
2009 (AIM17) Artis Baru Terbaik Yuna Yuna EP Menang
Lagu Terbaik Dan Sebenarnya (Yuna / Yuna) Menang
Lagu Pop Terbaik Menang
Lagu Inggeris Tempatan Terbaik Deeper Conversation (Yuna / Yuna) Menang
Persembahan Vokal Terbaik di dalam Lagu(Wanita) Dan Sebenarnya (Yuna / Yuna) Dicalonkan
2010/2011 (AIM18) Anugerah Kembara Decorate Menang
Kulit Album Tebaik Dicalonkan
Lagu Pop Terbaik Penakut (Yuna / Yuna) Dicalonkan
Persembahan Vokal Terbaik di dalam Lagu (Wanita) Menang
Gelora Jiwa Satu Indiepretasi Dicalonkan
2011/2012 (AIM19) Lagu Pop Terbaik Terukir di Bintang (Yuna / Yuna) Terukir di Bintang Dicalonkan
Lagu Inggeris Tempatan Terbaik Memo (Yuna / Yuna) Dicalonkan
Photo of You (Yuna / Yuna) Dicalonkan
Kulit Album Terbaik Dicalonkan
Susunan Muzik Terbaik di Dalam Lagu Terukir di Bintang (Penyusun: AG Coco) Dicalonkan
Video Muzik Terbaik Sparkle (Pengarah: Quek Shio Chuan) Menang
2012/2013 (AIM20) Persembahan Vokal Duo / Kolaborasi Terbaik di Dalam Lagu You're So Fine
(duet bersama Guba)
Hilang Dicalonkan
Lagu Inggeris Tempatan Terbaik Dicalonkan
Video Muzik Terbaik Dwihati (duet bersama Aizat Amdan) Dicalonkan
Lagu Pop Terbaik Lelaki (Yuna / Yuna) Menang
Lagu Terbaik Menang
2013/2014 (AIM21) Video Muzik Terbaik Falling (Pengarah: Yuna & Zul Luey) Nocturnal Menang
2014/2016 (AIM22) Kulit Album Terbaik Material Dicalonkan
Rakaman Album Terbaik Dicalonkan
Anugerah Kembara Menang

Anugerah Planet Muzik[sunting | sunting sumber]

Anugerah Planet Muzik (APM) merupakan acara tahunan yang disertai oleh tiga negara - Indonesia, Malaysia dan Singapura. Setiap tahun, salah satu daripada tiga buah negara akan menjadi tuan rumah di mana semua artis dari tiga negara yang mengambil bahagian akan berkumpul untuk bersaing dalam dua kategori utama - Pencapaian Terbaik (diadili oleh juri profesional dari ketiga-tiga negara) dan Paling Popular (diundi oleh pengundi dari semua negara-negara yang mengambil bahagian melalui Perkhidmatan Pesanan Ringkas (SMS) dan bentuk dalam majalah). Yuna telah menerima 18 pencalonan dan menjadi penyanyi Malaysia pertama diberikan pengiktirafan Anugerah Rentas Planet atas pencapaiannya melebarkan sayap seni ke Amerika Syarikat.

Anugerah Planet Muzik
Tahun Kategori Karya Tercalon Album Keputusan
2008 Persembahan Vokal Terbaik Artis Baru Wanita Dan Sebenarnya Yuna EP Dicalonkan
2009 Artis Malaysia Paling Popular Dicalonkan
2011 Artis Serantau Paling Popular Dicalonkan
2012 Artis Wanita Terbaik Terukir Di Bintang Terukir Di Bintang Dicalonkan
Lagu Terbaik Dicalonkan
Artis Serantau Paling Popular Dicalonkan
Ikon Media Baru Dicalonkan
2013 Lagu Serantau Paling Popular Terukir Di Bintang Terukir Di Bintang Dicalonkan
Artis Serantau Paling Popular Dicalonkan
2014 Duo / Kumpulan Terbaik Dwihati (duet bersama Aizat Amdan) Dicalonkan
Artis Paling Popular APM Dicalonkan
2015 Lagu Paling Popular APM Lautan Material Dicalonkan
Artis Paling Popular APM Dicalonkan
2016 Artis Wanita Terbaik Material Material Dicalonkan
Ikon Media Sosial Dicalonkan
Artis Paling Popular APM Dicalonkan
Anuegerah Rentas Planet Menang
2017 Duo / Kumpulan Terbaik Pulang (menampilkan SonaOne) Dicalonkan
Ikon Media Sosial Dicalonkan

Anugerah Juara Lagu[sunting | sunting sumber]

Anugerah Juara Lagu (atau AJL) merupakan acara tahunan yang mengiktiraf komposisi muzik lagu yang berdasarkan kerjasama tiga pihak - penulis lirik, komposer dan artis. Program mingguan akan mengumpulkan perseorangan dan pencalonan lagu daripada pelbagai artis di mana mereka akan bertanding sehingga lagu-lagu mereka disenarai pendek sebagai finalis sebelum akhirnya dicalonkan untuk dihakimi oleh juri profesional. Dari tahun 1986 sehingga 1991, peserta akhir dipilih berdasarkan pemenang bulanan, dan dari 1992 hingga 2008, lagu-lagu telah dipisahkan kepada tiga kategori utama - Balada, Irama Malaysia dan Etnik Kreatif dan Pop Rock. Walau bagaimanapun, dari 2009 dan seterusnya, persembahan anugerah yang telah diberi nafas baru dan semua 12 peserta akhir telah dibuat untuk bersaing antara satu sama lain tanpa mengira kategori. Sepanjang empat tahun Yuna mengambil bahagian, lima daripada lagu-lagu beliau telah layak untuk dicalonkan di dalam persembahan. Pada tahun 2012, beliau memenangi gelaran tertinggi rancangan anugerah, Juara untuk Juara dengan Terukir di Bintang, lagu bahasa Melayu ketujuh beliau.

Anugerah Juara Lagu (AJL)
Tahun Lagu Album Pencipta Lagu Penulis Lirik Kategori Keputusan
2009 (AJL 24) Dan Sebenarnya Yuna EP Yuna Yuna Terbuka Menang
Naib Juara Keseluruhan
2010 (AJL 25) Cinta Sempurna Decorate Yuna Yuna Terbuka Dicalonkan
2011 (AJL26) Gadis Semasa Yuna Yuna Terbuka Dicalonkan
Penakut Yuna Yuna Terbuka Dicalonkan
2012 (AJL27) Terukir Di Bintang Terukir Di Bintang Yuna Yuna Terbuka Menang
Juara Keseluruhan
2014 (AJL29) Lelaki Yuna & AG Coco Yuna Terbuka Dicalonkan

Anugerah Bintang Popular Berita Harian[sunting | sunting sumber]

Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) adalah sebuah majlis anugerah yang mengiktiraf artis paling popular di tahun. Anugerah ini adalah satu majlis tahunan yang dianjurkan oleh salah satu surat khabar Malaysia, Berita Harian dengan keputusan yang berasaskan kepada undi yang dibuat oleh pembaca. Yuna telah menerima lima pencalonan dan memenangi tiga anugerah.[3][4][5]

Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH)
Tahun Kategori Keputusan
2009 Artis Baru Wanita Popular Menang
Penyanyi Wanita Popular Dicalonkan
2010 Penyanyi Wanita Popular Menang
2011 Penyanyi Wanita Popular Menang
2012 Penyanyi Wanita Popular Dicalonkan
2013 Penyanyi Wanita Popular Dicalonkan

Anugerah Shout![sunting | sunting sumber]

Anugerah Shout! merupakan rancangan anugerah hiburan diwujudkan untuk meraikan dunia hiburan Malaysia yang dikatakan telah membangun dengan pesat. Anugerah itu mengiktiraf orang industri muzik, televisyen, filem dan radio dan juga industri hiburan secara keseluruhannya. Yuna telah menerima tiga belas pencalonan dan memenangi lima anugerah termasuk anugerah persembahan penghormatan tertinggi, The Ultimate Shout! Awards.

Tahun Kategori Keputusan
2010 Popstar Award Menang
Break Out Award Menang
Mobile Artiste of the Year Dicalonkan
Ultimate Shout! Award Menang
2012 Popstar Award Menang
Power Vocal Award Dicalonkan
Music Video Award Dicalonkan
Fresh TV Series Award Dicalonkan
Wired Celebrity Award Menang
2013 Popstar Award Dicalonkan
Popstar Award (bersama Aizat Amdan) Dicalonkan
Music Video Award (bersama Aizat Amdan) Dicalonkan
Wired Celebrity Award Dicalonkan

Anugerah MACP[sunting | sunting sumber]

Kali ke Tahun Karya tercalon Anugerah Keputusan Rujukan
ke-22 2011 Dan Sebenarnya Lagu Melayu Paling Dipersembahkan Menang
ke-25 2014 I Wanna Go Lagu Inggeris Paling Dipersembahkan Menang
ke-26 2015 Rescue Menang

Anugerah Melodi[sunting | sunting sumber]

Kali ke Tahun Karya tercalon Anugerah Keputuan Rujukan
Pertama 2013 Yuna Selebriti Dinamik Dicalonkan
Selebriti Wanita Pilihan Dicalonkan
ke-2 2015 Artis Dinamik Dicalonkan
ke-3 2016 Personaliti Muzik Melodi Dicalonkan

Anugerah Muzik MTV Eropah[sunting | sunting sumber]

Kali ke Tahun Karya tercalon Anugerah Keputusan Rujukan
19th 2012 Yuna Best Asian Act Dicalonkan
21st 2014 Best Southeast Asian Act Dicalonkan
23rd 2016 Dicalonkan [6]

Anugerah Muzik Dunia[sunting | sunting sumber]

Kali ke Tahun Karya tercalon Anugerah Keputusan Rujukan
22nd 2014 Lelaki Worlds Best Song Dicalonkan
Rescue Dicalonkan
"Nocturnal" Worlds Best Album Dicalonkan
Lelaki Worlds Best Video Dicalonkan
Home Dicalonkan
Yuna Worlds Best Female Artist Dicalonkan
Worlds Best Live Act Dicalonkan
Worlds Best Entertainer of the Year Dicalonkan

Lain-lain[sunting | sunting sumber]

Tahun Anugerah Kategori Karya tercalon Album Keputusan
2008 VIMA Music Awards Best Pop Vocalist Menang
2009 AVIMA Awards Best Song To Play At Camp Fire and To Do Away With Monday Morning Blues Deeper Conversation Decorate (EP) Dicalonkan
Best Overall Female Vocalist Dicalonkan
Junksounds Awards Best Acoustic Act Dicalonkan
Song of the Year Backpacking Around Europe Yuna (EP) Dicalonkan
2011 MACP Awards Most Performed Malay Song Dan Sebenarnya Yuna (EP) Menang
MTV Iggy Best New Band in the World Dicalonkan
2012 Nickelodeon Kids Choice Awards Favourite Asian Act}[7] Dicalonkan
MTV Europe Music Awards Best Asian Act[8][9] Dicalonkan
Newbie Awards Best New Female Artist Dicalonkan
PPMH Awards Stylo Artist Award Dicalonkan
Promising Artist Award Menang
2013 Bella Awards Bella Creative Award Dicalonkan
2014 World Music Awards Worlds Best Song Lelaki, Rescue Material, Nocturnal Dicalonkan
Dicalonkan
Worlds Best Album Nocturnal Dicalonkan
Worlds Best Video Lelaki Dicalonkan
Home Dicalonkan
Worlds Best Female Artist Dicalonkan
Worlds Best Live Act Dicalonkan
Worlds Best Entertainer of the Year Dicalonkan
MTV Europe Music Awards Best Southeast Asia Act Come Back Nocturnal Dicalonkan
2014 Brandlaureate Awards Grand Master Brand Icon Award Special Award
2014 MACP Awards Most Performed English Song I Wanna Go Nocturnal Menang
2015 The Boombox Awards R&B Video of The Year Come Back Nocturnal Dicalonkan
2015 Festival Filem Malaysia ke-27 (FFM27) Best Original Film Song Lautan Material Menang
2015 MACP Awards Most Performed English Song Rescue Nocturnal Menang

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "About RIM". Rim.org.my. 24 October 2012. Dicapai 18 August 2013. 
  2. ^ Suraya al-Attas (13 December 1993). "Countdown to local Grammys". New Straits Times. m/s. 27. Dicapai 1 January 2012. 
  3. ^ "Siti Nurhaliza makes it No. 7". New Straits Times. 5 April 2010. Dicapai 21 August 2013. 
  4. ^ Chua, Dennis (4 August 2011). "Newcomers win big at ABPBH". New Straits Times Press. Dicapai 19 August 2013. 
  5. ^ "Đông Nhi named 2016 #MTVEMA Best Southeast Asia Act!". Pop Inquirer. 7 November 2016. Dicapai 7 November 2016. 
  6. ^ "Asian Acts Wonder Girls, Agnes Monica, Charice, & Yuna Rock The U.S. [VIDEOS]". RyanSeacrest.com. 3 April 2012. Dicapai 19 August 2013. 
  7. ^ "Yuna nominated for MTV Europe Music Awards". New Straits Times. 19 November 2012. Dicapai 19 August 2013. 
  8. ^ "YUNA (Nominated in Best Asian Act - MTV EMA 2012)". Dicapai 4 Oktober 2012.