Kau Ilhamku

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
"Kau Ilhamku"
Various Artists - Kau Ilhamku (Official Single Cover).png
Single promosi oleh Yonder Music All-Stars
Dikeluarkan18 November 2015
FormatPenstriman muzik
Dirakamkan
GenrePop, R&B
Durasi4:52
LabelYonder Music, Celcom Axiata
PenerbitJ-Key, Russel Curtis, Yonder Music (Eksekutif)

Kau Ilhamku[nota 1] ialah single promosi yang dipersembahkan oleh artis Malaysia dan Indonesia, yang menjadi jingle iklan untuk kerjasama antara perkhidmatan penstriman Yonder Music dan syarikat telekomunikasi Celcom Axiata, dengan tujuan untuk menggalakkan bekas perkhidmatan penstriman muzik ini boleh didapati secara eksklusif ke atas perkhidmatan telekomunikasi mudah alih yang kedua di Malaysia dan Indonesia.

Walaupun lagu ini pada asalnya ditulis oleh Asmin Mudin untuk Man Bai pada tahun 1993, ia telah diolah oleh J-Key dan Russel Curtis ke dalam R&B dan rendisi pop selepas ia menerima kelulusan daripada Man Bai sendiri. Ketua Pegawai Eksekutif Yonder Music Adam Kidron memilih lagu itu sendiri, memetik irama menarik dan statusnya dengan rakyat Malaysia sebagai lagu inspirasi sebagai sebab-sebab beliau berbuat demikian.

"Kau Ilhamku" telah didapati secara eksklusif untuk penstriman pada aplikasi mudah alih Yonder Music pada 18 November 2015 bersama video muzik pada Celcom dan akaun YouTube Yonder Music. Pada 19 November 2015, komposisi muzik pertama kali dipersembahkan live di The Garage KL di Ulu Klang.

Latar belakang dan rakaman[sunting | sunting sumber]

"Pertama kali saya mendengar pemain gitar Malaysia, Russell Curtis memainkan lagu itu, saya terus jatuh cinta pada alunan muziknya. Untuk menjadikan ia lebih menarik, pihak Yonder Music berjaya mengumpul penyanyi-penyanyi hebat dari Malaysia dan Indonesia bagi bergabung suara menyanyikan Kau Ilhamku versi baru."

— Adam Kidron semasa pelancaran Yonder Music di Malaysia.[1]

"Kau Ilhamku" ialah sebuah lagu yang diolah dengan tajuk yang sama yang telah digubah oleh Asmin Mudin dan dinyanyikan oleh Man Bai.[2] Man Bai diberi demo lagu tersebut oleh Asmin pada tahun 1993, [3] sebelum ia telah dimuatkan dalam album studio eponim yang menggunakan namanya sebagai judul album pada tahun 1995. [3] 20 tahun kemudian, pada September 2015, Man Bai telah dihubungi oleh Yonder Music, yang menunjukkan minat untuk merakamkan semula lagu, walaupun dalam cara yang disusun semula.[2] Dalam berita rakaman semula lagu, Man Bai mengulas: "Saya dihubungi pihak mereka yang berminat untuk memberi nafas baharu kepada lagu Kau Ilhamku sekitar dua bulan lalu. Pihak mereka sukakan melodi ini. Seterusnya saya bersetuju selagi mereka tidak menukar melodi asal lagu ini. Lebih istimewa ia turut membabitkan artis popular tanah air dan luar negara." [2] Man Bai kemudian merakamkan semula vokal beliau untuk versi baru "Kau Ilhamku" pada bulan Oktober 2015. [2] Siti Nurhaliza, seorang lagi artis yang terlibat dalam penciptaan lagu baru, juga mendedahkan bahawa dia telah selesai rakaman peranannya dalam bulan yang sama. [2] Beliau mengulas:"Apabila semua dipersetujui, rakaman bahagian Siti dilakukan pada bulan Oktober. Asalnya Siti menyanyikan keseluruhan lagu Kau Ilhamku dengan susunan muzik baharu. Tetapi ia akhirnya bahagian mana yang membabitkan Siti melagukan lagu berkenaan ditentukan pihak penerbit." [2] Sepanjang bulan, versi baru "Kau Ilhamku" dirakamkan dan dihasilkan dalam pelbagai bandar-bandar dan negara termasuk Kuala Lumpur, Jakarta, dan New York City. [4]

Ia juga telah dipersetujui yang keluar dari single muzik akan dipindahkan ke Yonder Music Trust, [5] sebuah amanah bukan keuntungan yang kepentingan utama adalah untuk membantu organisasi pendidikan muzik serta menyediakan bantuan untuk golongan yang memerlukan. [6][7] Artis yang terlibat dalam projek ini juga telah menderma RM 300 000 kepada dana. [8]

Komposisi dan lirik[sunting | sunting sumber]

Pada asalnya ditulis dalam Bahasa Malaysia, lagu yang diolah akhirnya menjadi empat minit dan lima puluh dua saat, dengan genre memegang tengah-tengah antara pop dan R&B. Ayat-ayat rap dalam bahasa Inggeris juga dimasukkan.[9] Dihasilkan oleh J-Key dan Russel Curtis, [10] "Kau Ilhamku" telah dipilih oleh Adam Kidron, Ketua Pegawai Eksekutif Yonder Music kerana beliau merasakan irama lagu ini sangat menarik, serta popularitinya di kalangan rakyat Malaysia sebagai lagu inspirasi. [10][11]

Pelancaran dan promosi[sunting | sunting sumber]

Pada 18 November 2015, "Kau Ilhamku" telah disediakan untuk aliran secara eksklusif pada aplikasi mudah alih Yonder Music untuk pelanggan Celcom.[11] Akaun YouTube rasmi Celcom dan Yonder Music mengeluarkan video muzik yang disertakan hari yang sama.

Maklum balas positif[sunting | sunting sumber]

Seorang pengulas dari Malaysian Digest memberikan lagu satu adunan ulasan. [9] Pengulas berkata, "Mempunyai penyanyi utama menyanyikan lagu hit dalam usaha bersama adalah satu kelebihan, tetapi di sisi lain, memecahkannya dengan jambatan dalam bahasa Inggeris dan rap, mungkin telah diambil bunyi yang manis dan mudah untuk tune yang sudah cantik. " [9]

Muzik video[sunting | sunting sumber]

Latar belakang dan pelancaran[sunting | sunting sumber]

Bingkai pertama menunjukkan Man Bai, penyanyi asal "Kau Ilhamku". Bingkai kedua menunjukkan Afgan Syah Reza dan Siti Nurhaliza, yang kedua-duanya terlibat dengan rakaman semula lagu.

Dirakamkan oleh Sean Jesudasan, Anusha Peterson, dan Shaun Ng di pelbagai lokasi dan studio rakaman, [12] video muzik telah dikeluarkan di Yonder Music dan akaun YouTube rasmi Celcom akaun pada 18 November 2015, [13][14] bertepatan dengan pengumuman lagu untuk tujuan live pada aplikasi mudah alih Yonder, boleh didapati secara eksklusif kepada pelanggan Celcom. [11]

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Video muzik bermula dengan pengenalan animasi objek abstrak yang berubah ke dalam beberapa bentuk termasuk mulut dengan nota muzik dan rekod berputar vinil. Penyanyi pertama yang dipaparkan adalah Man Bai. Ia diikuti oleh Yuna, Cita Citata, Afgansyah Reza, Elizabeth Tan, Siti Nurhaliza, Ariel Noah, Natasha Ines, Jaclyn Victor, Joe Flizzow, SonaOne dan Russel Curtis.

Sepanjang video, pelbagai animasi berwarna terang dan gambaran ditunjukkan, lapisan atas video daripada artis yang menyanyi lagu dalam studio rakaman masing-masing. Terdapat juga bahagian-bahagian tertentu video di mana vokal dan video digabungkan menjadi kerangka yang sama. Sepanjang tempoh video itu, beberapa artis muncul dengan kerap, sedangkan yang lain tidak, bergantung kepada berapa banyak baris untuk menyanyi mereka dalam lagu.

Sambutan[sunting | sunting sumber]

Pada Januari 2016, video muzik yang dimuat naik ke akaun YouTube rasmi Yonder Music telah menerima lebih daripada 200,000 tontonan dan menjana lebih daripada seribu orang pengikut. [15][9]

Persembahan secara langsung[sunting | sunting sumber]

Versi baru "Kau Ilhamku" pertama kali dipersembahkan secara langsung pada sidang akhbar dan pelancaran aplikasi mudah alih Yonder Music di Malaysia pada 19 November 2015 di The Garage KL di Ulu Klang. [15] Semua artis yang turut terlibat di landasan yang berada di sana untuk persembahan secara langsung lagu kecuali Cita Citata dan Yuna. [10]

Artis yang terlibat[sunting | sunting sumber]

Man Bai merupakan penyanyi asal lagu ini.

Sumber:[13]

Nota kaki[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Nota 1: Juga dieja sebagai Kau Ilham Ku yang juga mempunyai maksud sama.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Kosmo! Staff (19 November 2015). "Nafas baharu Kau Ilhamku". Kosmo!. Dicapai pada 2016-01-31.
 2. ^ a b c d e f Zaidi Mohamad (19 November 2015). "Artis popular rakam balik lagu Kau Ilhamku". Berita Harian. Dicapai pada 2016-02-09.
 3. ^ a b Shazryn Mohd. Faizal (12 Ogos 2010). "Man Bai kini artis Sony Music". Utusan Malaysia. Dicapai pada 2016-02-09.
 4. ^ Sinar Harian Staff (20 November 2015). "Celcom, Yonder Music jalin perkongsian eksklusif". Sinar Harian. Dicapai pada 2016-02-09.
 5. ^ Michael Cheang (29 November 2015). "Yonder and Celcom bring free music for the masses". The Star. Dicapai pada 2016-02-13.
 6. ^ Budiey Isma (19 November 2015). "Sekitar Pelancaran Aplikasi YONDER MUSIC di Malaysia". Budiey.com. Dicapai pada 2016-02-09.
 7. ^ Digital News Asia Staff (24 November 2015). "Celcom Axiata to bring Yonder Music service to Malaysia". DigitalNewsAsia.com. Dicapai pada 2016-02-09.
 8. ^ Eris Choo (28 November 2015). "Simply Yonder-ful music!". Efy.com.my. Dicapai pada 2016-02-09.
 9. ^ a b c d Malaysian Digest Staff (2 Disember 2015). "[Video] Siti Nurhaliza, Yuna, And Top Artists Give Their Spin To "Kau Ilham Ku", What Do You Think?". Malaysian Digest. Dicapai pada 2016-02-09.
 10. ^ a b c Malay Mail Staff (20 November 2015). "Yonder Music now available in Malaysia for Celcom users". Malay Mail. Dicapai pada 2016-02-09.
 11. ^ a b c Arina Azlan (23 November 2015). "Demokrasi muzik Yonder Music". Kosmo!. Dicapai pada 2016-02-09.
 12. ^ "Kau Ilham Ku (2015) Preview: Dato'Siti Nurhaliza, Manbai, Afgan, Yuna, Ariel Noah & more". YouTube. Dicapai pada 2016-02-09.
 13. ^ a b "Kau Ilham Ku (2015) – Dato'Siti Nurhaliza, Manbai, Afgan, Yuna, Ariel Noah, Joe Flizzow, and more". YouTube. Dicapai pada 2016-02-09.
 14. ^ "Top regional artists getting excited with Yonder Music!". YouTube. Dicapai pada 2016-02-11.
 15. ^ a b Marketing Interactive Staff (21 Januari 2016). "Celcom launches Yonder Music". Marketing-Interactive.com. Dicapai pada 2016-02-09.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]