Fairy Tail

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Fairy Tail
FairyTail.jpg
Halaman hadapan jilid yang diterbitkan oleh Kodansha
フェアリーテイル
(Fearī Teiru)
Genre Aksi, Pengembaraan, Fantasi
Manga
Pengarang Hiro Mashima
Penerbit JepunKodansha
Demografik Shōnen
Majalah Asal Majalah Shonen Mingguan
Majalah Lain Kreko
Tarikh Pengeluaran 2 Ogos 2006 – kini
Jilid 47 (Senarai jilid-jilid)
Siri anime televisyen
Pengarah Shinji Ishihara
Skrip/Penulis Masashi Sogo
Lagu/Muzik Yasuharu Takanashi
Studio A-1 Pictures, Satelight (001-175),
Bridge (176-kini)
Penyiaran Asal TV Tokyo,
Tarikh tayangan
 • Oktober 12, 2009 (2009-10-12) – Mac 30, 2013 (2013-03-30)
Disambung semula:
April 5, 2014 (2014-04-05)kini
Episod 193 (Senarai episod)
Video animasi original
Pengarah Shinji Ishihara
Skrip/Penulis Masashi Sogo
Lagu/Muzik Yasuharu Takanashi
Studio A-1 Pictures, Satelight
Dikeluarkan pada 15 April 2011 - 16 Ogos 2013
Episod 6 (Senarai episod)
Filem anime
Fairy Tail the Movie: Phoenix Priestess
Pengarah Masaya Fujimori
Skrip/Penulis Masashi Sogo
Lagu/Muzik Yasuharu Takanashi
Studio A-1 Pictures
Dikeluarkan pada 18 Ogos 2012
Jangka masa tayangan 86 minit
Manga
Fairy Tail Zero (フェアリーテイル ゼロ Fearī Teiru Zero?, ditulis seperti FAIRY TAIL ZERØ)
Pengarang Hiro Mashima
Penerbit Kodansha
Demografik Shōnen
Majalah Asal Majalah Bulanan Fairy Tail
Tarikh Pengeluaran 17 Julai 2014 – kini
Manga
Tale of Fairy Ice Trail ~Miracle of Ice~ (TALE of FAIRY TAIL ICE TRAIL~氷の軌跡~ Tale of Fairy Ice Trail ~Kōri no Kiseki~?)
Pengarang Yūsuke Shirato
Penerbit Kodansha
Demografik Shōnen
Majalah Asal Majalah Bulanan Fairy Tail
Tarikh Pengeluaran 17 Julai 2014 – kini
Karya berkaitan
Portal Anime dan Manga

Fairy Tail (フェアリーテイル Fearī Teiru?) ialah manga daripada mangaka Hiro Mashima. Sirinya bermula di Majalah Shōnen sejak 23 Ogos 2006. Sejak 15 Disember 2006, setiap episod Fairy Tail telah dibukukan dan jilid ke-40 telah dikeluarkan pada 17 Oktober 2013.[1] Fairy Tail ini mengisahkan pengembaraan Lucy Heartfilia, seorang ahli sihir (魔導士 madōshi?),[2] remaja yang menyertai persatuan ahli sihir dan mewujudkan kumpulan diantara ahli persatuan itu iaitu Natsu Dragneel yang sedang mencari naga bernama Igneel.

Versi anime dihasilkan oleh A-1 Pictures dan Satelight telah menayangkan 175 buah episod siri televisyen di saluran TV Tokyo sejak 2009. Studio A-1 Pictures juga telah menghasilkan empat animasi video original (OVA) dan filem animasi, Fairy Tail the Movie: The Phoenix Priestess, dan OVA yang ke-5 untuk sekuel pendek selepas filem animasi. Siri Fairy Tail sebenarnya telah tamat pada episod 175 di Jepun (30 Mac 2013).[3] Walaubagaimanapun sehari selepas tamat episod, Hiro Mashima pelukis manga ini mengisytiharkan dalam Twitternya bahawa Fairy Tail akan disiarkan semula mulai Episod 1 di TV Tokyo 6 dan bertajuk Fairy Tail Best! pada 4 April 2013 dan ditayangkan pada setiap hari Khamis pukul 5.30 petang.[4][5][1] Pada 11 Julai 2013, Mashima mengumumkan sekuel anime dapat lampu hijau.[6] Pada 28 Disember 2013, beliau mengumumkan sekali lagi tarikh sebenar sambungan anime pada April 2014.[7] Lagi sekali dalam Majalah Shōnen Mingguan pada isu ke-13 bagi tahun 2014 telah menyatakan tarikh sebenar anime akan disambung pada 5 April 2014, setiap hari Sabtu pukul 10.30 pagi (JST) di TV Tokyo 6.[8] Studio Satelight digantikan dengan studio Bridge.

Di Malaysia, anime disiarkan pada hari Khamis pukul 7:30 petang di Ntv7, juga bersiaran di Animax saluran Astro 715 sejak 2010 hingga 2013 sebanyak tiga musim,[pautan putussejarah] dan juga bersiaran di 8tv setiap hari Sabtu pada pukul 3 petang.

Plot cerita[sunting | sunting sumber]

Plot dibawah adalah berdasarkan manga

Lucy Heartfilia adalah seorang mage Celestial Spirit yang berusia 17 tahun telah melarikan diri dari rumah untuk menyertai Fairy Tail. Di sepanjang jalan, dia bertemu Natsu Dragneel, seorang lelaki dari negara Fiore bersama dengan rakan kongsi Happy, seekor kucing yang boleh terbang, sedang mencari bapa angkatnya, seekor naga yang bernama Igneel yang telah menghilangkan diri tujuh tahun yang lalu. Lucy telah diculik oleh seorang alhi sihir bernama Bora of Prominence, yang menyamar sebagai Salamander dari Fairy Tail. Natsu menyelamatkan Lucy, mendedahkan dirinya akan menjadi Salamander sebenar memiliki kemampuan magik Pemburu Naga Api (Fire Dragon Slayer), seorang mage dengan kebolehan naga. Selepas menewaskan penyamar itu, Natsu membenarkan Lucy menyertai Fairy Tail.

Lucy membentuk satu pasukan dengan Natsu dan Happy, bersama-sama dengan Gray Fullbuster, mage ais yang bertabiat buruk iaitu menanggalkan pakaian, dan Erza Scarlet, mage armor. Mereka ditugaskan untuk melengkapkan misi yang diminta oleh orang ramai dan mendapatkan wang sebagai ganjaran, seperti memburu raksasa dan memerangi persatuan haram dipanggil Persatuan Gelap. Tidak lama selepas itu, persatuan saingan Phantom Lord menyerang Fairy Tail, mengakibatkan peperang antara persatuan. Fairy Tail menumpaskan persatuan itu dan ahli Phantom Lord, Gajeel Redfox, Dragon Slayer dibangkitkan oleh Naga Metalicana (besi), dan Juvia Lockser, mage air, menyertai Fairy Tail. Persatuan ini juga berkait dengan Jellal Fernandes, kawan zaman kanak-kanak Erza yang dimanipulasi oleh Ultear Milkovich untuk membangkitkan Zeref mage gelap purba menggunakan Menara Syurga. Natsu mengalahkan Jellal dan Menara Syurga dimusnahkan. Kemudian, Laxus Dreyar, cucu ketua Persatuan Fairy Tail, Makarov Dreyar yang gila kuasa telah mencetuskan petempuran diantara ahli Fairy Tail dan akhirnya dia dibuang dari persatuan.

Membentuk satu pakatan dengan mage persatuan Blue Pegasus, Lamia Scale dan Cait Shelter, Fairy Tail melawan dan mengalahkan persatuan gelap Oración Seis dengan bantuan Jellal Fernandes, yang ditangkap kerana jenayah sebelumnya. Wendy Marvell, Dragon Slayer dibangkitkan oleh Grandine dan ahli tunggal Cait Shelter, menyertai Fairy Tail bersama-sama dengan kucing terbangnya Carla. Lucy, Natsu dan lain-lain memasuki Edolas, alam yang hampir serupa dengan Earth-land, apabila persatuan mereka lesap disebabkan kuasa Edolas. Sebilangan ahli Fairy Tail bertemu Faust, raja alam Edolas yang bercadang untuk mendapatkan kuasa tidak terbatas bagi alam Edolas. Happy dan Carla mendapati bahawa waris mereka iaitu Exceed dihantar ke Earthland untuk suatu misi semasa bayi ketika pemerintahan Ratu Chagot. Fairy Tail telah mengalahkan Faust bersama Exceeds dan putera Faust, Mystogan. Dengan kekalahan Faust telah mengembalikan persatuan Fairy Tail di Earthland. Ahli Fairy Tail kembali ke Earthland bersama-sama dengan Exceed. Salah satu kaum Exceed, Pantherlily, membentuk kumpulan dengan Gajeel.

Beberapa ahli Fairy Tail, termasuk Natsu, Lucy, dan sekutu mereka, mengambil bahagian dalam peperiksaan di atas tanah suci persatuan mereka Pulau Tenrou di mana mage boleh maju ke pangkat yang lebih tinggi. Jadi mereka boleh mengambil bahagian dalam misi yang lebih berbahaya. Semasa peperiksaan, Fairy Tail terbabit dalam pertempuran menentang kesatuan gelap Grimoire Heart; persatuan gelap yang sedang mencari Zeref, yang telah lama menetap di pulau itu. Dibantu oleh Laxus, Fairy Tail mengalahkan Grimoire Heart, dan Zeref membunuh Hades pemimpin persatuan itu. Walau bagaimanapun, kejadian menyeru Acnologia (naga hitam) telah menyerang pulau itu. Roh pengasas Fairy Tail, Mavis Vermilion, melindungi semua orang di pulau itu daripada serangan Acnologia dengan magik pertahanan, iaitu membekukan masa.

Selepas sahaja mentera itu terbatal, kepulangan ahli Fairy Tail yang hilang mendapati persatuan mereka adalah paling terlemah di Fiore. Kumpulan itu mengambil bahagian dalam kejohanan yang dipanggil Grand Magic Games memutuskan persatuan paling kuat kerajaan itu. Juga menyertai dalam permainan ini adalah Persatuan Sabertooth, persatuan yang terkuat pada masa itu, dan Raven Tail, persatuan yang diasakan oleh anak yang dianggap derhaka oleh Makarov, Ivan. Fairy Tail menolong Crime Sorcière, persatuan yang diasakan oleh Jellal yang melarikan diri, Ultear, dan bekas ahli Grimoire Heart member Meredy, sedang dalam siasatan pelepasan kuasa yang sangat besar dalam arena permainan. Selepas mengalahkan Sabertooth dan Raven Tail, Fairy Tail mendapat tempat pertama dalam Grand Magic Games. Tetapi, Natsu, Lucy dan lain-lain terbabit dalam konspirasi Pelan Eclipse, yang melibatkan penggunaan 12 Kunci Zodiak supaya sesorang boleh kembali semula ke masa silam untuk membunuh Zeref sebelum dia menjadi ancaman. Oleh kerana komplot aspek masa depan Rouge Cheney, seorang Pembunuh Naga dan ahli Sabertooth, rupa-rupanya Eclipse digunakan sebagai pintu masuk Naga-Naga pada 400 tahun dahulu. Eclipse telah musnah semasa perlawanan diantara Natsu dan Rogue, menyebabkan Rogue dan Naga-Naga kembali semula kemasa masing-masing.

Kemudian, Fairy Tail memulakan peperangan dengan Tartaros, sebuah persatuan gelap yang dikawal oleh Demon terkuat kepunyaan Zeref, E.N.D. Perlawanan ini dikacau oleh kedatangan Acnologia, yang mahu menghacurkan kedua-dua persatuan. Sebelum Acnologia ingin menghapuskan kesemua ahli sihir, Igneel dan naga-naga lain mula keluar daripada semua badan pembunuh naga. Hal ini kerana untuk mengelakkan badan pembunuh naga berubah seperti Acnologia, seorang manuasi asalnya. Walaupun ahli sihir yang lain mampu menghentikan kebangkitan E.N.D., Igneel dibunuh oleh Acnologia dan perlahan-lahan menghilang bersama naga-naga lain yang sebelum ini telah mati kerana memberikan separuh roh mereka kepada raja naga. Makarov membubarkan Fairy Tail selepas pertempuran itu dan Natsu dan Happy pergi mengembara selama setahun bagi mempersiapkan diri menghadapai Acnologia sekali lagi dan membalas dendam atas kematian Igneel.

Arka Cerita[sunting | sunting sumber]

Arka-arka Senarai Bab, Episod dan Jilid yang terlibat
Jilid manga Bab manga Jilid episod Episod anime
Arka Macao 1 1 - 3 1 1 - 2
Arka Daybreak 1 - 2 4 - 9 1 3 - 4
Arka Lullaby 2 - 4 10 - 23 2 - 3 5 - 10
Arka Pulau Galuna 4 - 6 24 - 46 3 - 5 11 - 20
Arka Phantom Lord 6 - 9 47 - 69 6 - 8 21 - 29
Arka Loke 9 70 - 74 8 30 - 32
Arka Menara Syurga 10 - 13 75 - 102 9 - 10 33 - 41
Arka Festival Perlawanan 13 - 16 103 - 130 11 - 12 41 - 48
Arka Oración Seis 16 - 20 131 - 164 13 - 17 49 - 68
Arka Daphne (anime sahaja) 18 69 - 75
Arka Edolas 20 - 24 165 - 199 19 - 24 76 - 95
Arka Pulau Tenrou 24 - 30 200 - 253 24 - 31 96 - 122
Arka X791 30 254 - 257 31 123 - 124
Arka Kunci Langit Berbintang (anime sahaja) 32-38 125 - 150
Arka Grand Magic Games 31 - 40 258 - 340 38 - 44 (sebelum 2014)
1 - ?? (2014)
151 - 203
Arka Semangat Bintang Eclipse (anime sahaja) 204 - kini
Arka Pekan Matahari 40 - 42 341 - 355
Arka Tartaros 43 - ?? 356 - kini

Latar Belakang[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Dunia Fairy Tail

Dunia Fairy Tail dipenuhi dengan manusia dan bangsa-bangsa yang lain seperti Exceed, naga, Celestial Spirit dan rasaksa besar. Earth-land (アースランド Āsu Rando?) kawasan semenanjung yang luas, terbahagi kepada sepuluh daerah: Kerajaan Fiore (フィオーレ王国 Fiōre Ōkoku?), Seven (セブン Sebun?), Bosco (ボスコ Bosuko?), Iceberg (アイスバーグ Aisubāgu?), Minstrel (ミンストレル Minsutoreru?), Midi (ミディ?), Desierto (デシエルト Deshieruto?), Joya (ホヤ Hoya?), Bellum (ベラム Beramu?), dan Kerajaan Pergrande (ペルグランデ王国 Pergurande Ōkoku?). Sin (シン Shin?) dan Caelum (カエルム Kaerumu?), merupakan dua pulau berbeza di negara Earth-land.

Fairy Tail penuh dengan anakronim[9] seperti Lakrima (魔水晶 (ラクリマ) Rakurima?), sejenis kristal magik dan boleh digunakan sebagai bebola kristal atau alat komunikasi.[10]

Magik (魔法 Mahō?) merupakan suatu kelebihan yang ada pada sesetengah bangsa dalam Fairy Tail, walaupun hanya 10% penduduk Earth-land yan menggunakan magik.[11] Magik ini terbahagi kepada dua, Caster Magic (キャスターマジック Kyasutā Majikku), iaitu membolehkan pengguna menggunakan kuasa daripada badannya sendiri. Holder (所持 (ホルダー) Horudā?) iaitu menggunakan objek sebagai pecentus kuasa magik.[12]

Di Sebalik Tabir[sunting | sunting sumber]

Selepas pembikinan manganya terdahulu, Rave Master, Hiro Mashima menemui jalan ceritanya agak sentimental dan menyedihkan, lalu jalan cerita Fairy Tail diwujudkan untuk memberi "kegembiraan [kepada semua orang]". Mashima merujuk magik dan ahli sihir untuk jalan cerita ini. Dia juga merujuk kawannya yang mabuk kenderaan ketika dia naik teksi bersama dalam perwatakan Natsu.[13] Selepas menyiapkan jalan cerita peribadi Natsu, Mashima memikirkan nama yang agak barat sangat tidak sesuai bagi pembaca Jepun. Apabila melukis jalan cerita utama Fairy Tail, Mashima mengambil masa selama lima hari untuk setiap satu episod:

Hari Aktiviti
Isnin Lakaran susunan panel manga telah disiapkan
Selasa Lakaran kasar dibuat
Rabu
Khamis
Jumaat
Menyiapkan lakaran penuh

Mashima biasanya akan terus menyambung melukis episod seterusnya selepas siap satu episod.[14] Bagi latar belakang setiap watak dalam siri ini, Mashima hanya merujuk kepada orang disekelilingnya sahaja. Bagi menonjolkan perhubungan antara anak dan bapa untuk watak Natsu dan Igneel, dia merujuk hubungannya sendiri dengan bapanya yang sudah meninggal dunia. Idea kelakar diilhamkan oleh pembantu manganya ketika berjenaka. Pendek cerita, semua idea dalam manganya berdasarkan pengalaman kehidupannya.[15]

Media[sunting | sunting sumber]

Manga[sunting | sunting sumber]

Ditulis dan dilukis oelh Hiro Mashima, Fairy Tail telah disirikan dalam Majalah Shōnen bermula 2 Ogos 2006. Setiap episod telah dijilidkan dan diterbitkan dalam Penjilidan Tankōbon oleh Kodansha sejak 15 Disember 2006. Sejak Mac 2013, Fairy Tail telah mempunyai 325 episod dan 36 penjilidan Tankōbon. Majalah Shonen Mingguan telah mengeluarkan edisi khas memaparkan crossover dengan manga Flunk Punk Rumble pada tahun 2008. Buku rasmi peminat, Fairy Tail + telah diterbitkan pada 17 Mei 2010 di Jepun.

Manga spin-off[sunting | sunting sumber]

Pada Julai 17, 2014, sebuah majalah bulanan Monthly Fairy Tail telahmelancarkan dua buah siri berdasarkan siri asal Fairy Tail. Spin-off pertama, Fairy Tail Zero (フェアリーテイル ゼロ Fearī Teiru Zero?), adalah permulaan cerita yang ditulis dan dilukis oleh Hiro Mashima yang hanya memfokuskan kepada Mavis Vermillion. Kedua, Tale of Fairy Tail: Ice Trail (Tale of Fairy Tail アイストレイル ~氷の軌跡~ Tale of Fairy Tail: Aisu Toreiru: Kōri no Kiseki?), yang dilukis oleh Yūsuke Shirato dan difokuskan hanya kepada Gray Fullbuster yang masih budak.[16] Spin-off ketiga bertajuk Blue Mistral (ブルー・ミストラル Burū Misutoraru?), dilukis oleh Rui Watanabe dan memfokuskan kepada Wendy Marvell, telah dilancarkan dalam majalah manga shōjo, Nakayoshi dari Kodansha pada 2 Ogos 2014. Spin-off keempat memfokuskan "perempuan terkuat didunia", bertajuk Fairy Girls (フェアリーガールズ Fearī Gāruzu?), akan dilancarkan dalam Magazine Special dari Kodansha pada November 20, 2014 dan dilukis oleh Boku.[17]

Anime[sunting | sunting sumber]

A-1 Pictures dan Satelight telah mengadaptasikan manga Fairy Tail kepada anime yang juga bejudul Fairy Tail telah disiarkan di TV Tokyo pada 12 Oktober 2009. Siri ini telah tamat pada 30 Mac 2013 akan disambung semula pada 4 April 2013 yang bertajuk Fairy Tail Best.[18] Pada 6 Mac 2013, 38 jilid DVD mengandungi 4 episod setiap satu sudah dikeluarkan.[19] Animax telah menyiarkan siri ini dalam Bahasa Jepun dan Inggeris selama 2010 hingga 2013 sebanyak empat musim. Ntv7 menyiarkan siri ini dalam Bahasa Malaysia dan 8tv dalam Bahasa Mandarin.

Sekuel[sunting | sunting sumber]

Pada 11 Julai 2013, Mashima mengumumkan siri sekuel anime telah mendapat lampu hijau.[6] Siri sekuel telah disahkan secara rasmi dalam Majalah Shonen Mingguan pada 28 Disember 2013 dan akan mula ditayangkan pada bulan April 2014.[20] Sekuel akan dihasilkan oleh A-1 Pictures dan Bridge. Semua pelakon suara siri asal dijangka kembali bersama-sama dengan Pengarah Shinji Ishihira dan penulis Masashi Sogo. Siri ini akan menampilkan reka bentuk watak oleh Shinji Takeuchi.[20] Laman web rasmi bagi sekuel telah dilancarkan pada 7 Januari 2014.[21] Lagi sekali dalam Majalah Shōnen Mingguan pada isu ke-13 bagi tahun 2014 telah menyatakan tarikh sebenar anime akan disambung pada 5 April 2014, setiap hari Sabtu pukul 10.30 pagi (JST) di TV Tokyo 6.[22]

Filem[sunting | sunting sumber]

Kodansha mengumumkan pada 12 Oktober 2011 sebuah filem anime yang diadaptasi daripada Fairy Tail bertajuk Fairy Tail the Movie: The Phoenix Priestess (劇場版 FAIRY TAIL 鳳凰の巫女 Gekijōban Fearī Teiru: Hōō no Miko?) telah dikeluarkan pada 18 Ogos 2012.[23] Diarahkan oleh Masaya Fujimori dan skrip lakon layar pula dilakukan oleh staf penulis anime Masashi Sogo. Pencipta siri asal Hiro Mashima juga terlibat dalam pembikinan filem ini sebagai perancang jalan cerita dan perekabentuk watak undangan dalam filem itu.[24]

Permainan Video[sunting | sunting sumber]

Prmainan video pertama Fairy Tail yang menggunakan pelantar PlayStation Portable, adalah bertajuk Sunday VS Magazine: Shuuketsu! Choujou Daikessen!, iaitu permainan video berdasarkan watak-watak manga dalam Majalah Shounen Mingguan dan Ahad Shounen Mingguan. Natsu dan Lucy adalah watak utama yang boleh dimainkan diantara berpuluh watak-watak dari manga lain yang boleh dimainkan.[25] Erza, Gray dan Makarov menjadi watak pembantu dalam permain video ini.[26] Pelakon suara bagi Lucy dan Natsu ialah Mika Kikuch (Lucy) dan Miyu Irino (Natsu) kerana permainan ini dikeluarkan sebelum penghasilan anime yang disuarakan oleh Tetsuya Kakihara dan Aya Hirano.

Sebuah permainan video aksi untuk PlayStation Portable yang berjudul Fairy Tail: Portable Guild telah diumumkan di Tokyo Game Show 2009.[27][28] Permainan ini dibina oleh Konami dan dikeluarkan pada 3 Jun 2010. Dua sekuel untuk Portable Guild telah dikeluarkan untuk PlayStation Portable:-

Judul Sekuel Tarikh Pengeluaran
Portable Guild 2 10 Mac 2011
Fairy Tail: Zeref Kakusei (FAIRY TAIL ゼレフ覚醒 Fairy Tail: Zerefu Kakusei?, lit. Fairy Tail: Zeref Awakens) 22 Mac 2012

Muzik[sunting | sunting sumber]

Setiap muzik tema latar belakang original (Original Soundtrack Theme ataupun OST) digubah oleh seorang komposer yang terkenal, Yasuharu Takanashi. Sejak Mac 2013, sebanyak empat cakera padat berasingan dijual memuatkan semua muzik latar belakang dalam setiap episod anime.

Jilid Tarikh Pengeluaran
1 6 Januari 2010[29]
2 7 Julai 2010[30]
3 6 Julai 2011[31]
4 20 Mac 2013[32]

Beliau juga menggubah lagu bagi setiap watak

Perkara Artis (Watak yang dipegang) Tarikh Pengeluaran Catatan
Single Pertama Tetsuya Kakihara (Natsu) dan Yuichi Nakamura (Gray) 17 Februari[33]
Single Kedua Aya Hirano (Lucy) dan Rie Kugimiya (Happy) 3 Mac 2010[34]
Album
"Eternal Fellows"
Tetsuya Kakihara (Natsu) dan Aya Hirano (Lucy) 27 April 2011 Pernah digunakan dalam semua OVA sebagai lagu pembukaan dan lagu penutup

Lain-lain lagu dalam album tersebut turut dinyayikan oleh Yuichi Nakamura (Gray), Sayaka Ohara (Erza), Satomi Satō (Wendy), Wataru Hatano (Gajeel), dan duet daripada Rie Kugimiya (Happy) dan Yui Horie (Carla).[35]

Radio[sunting | sunting sumber]

Pada 11 Februari 2012, sebuah program radio internet Stesen Radio HiBiKi menjadikan pelakon suara anime Tetsuya Kakihara (Natsu) dan Mai Nakahara (Juvia) sebagai juruhebah radio.[36]

Pencapaian[sunting | sunting sumber]

Manga[sunting | sunting sumber]

 1. Mendapat tempat ketujuh untuk buku jilid ke-5 dan ke-6.[37]
 2. Pada tahun 2011, manga Fairy Tail mendapat tempat ke-4 dalam kategori jualan manga terbanyak (mengikut jilid).[38]
 3. Deb Aoki di About.com menyenaraikan manga Fairy Tail sebagai manga lelaki (shounen) terbaik tahun 2008.[39]
 4. Manga Fairy Tail juga memenangi manga terbaik di Anugerah Manga Kodansha bagi kategori Manga Lelaki (Shounen).[40]
 5. Manga ini juga memenangi dalam Persatuan Promosi Anugerah Industri Animasi Jepun dalam kategori Manga Humor Terbaik 2009.[41]
 6. Fairy Tail mencipta sejarah yang pertama dalam terbitan manga di Jepun yang mempunyai tiga bab sekaligus dalam satu keluaran pada 6 dan 13 Julai 2013 dan hampir setiap muka surat manga diwarnakan.

Anime[sunting | sunting sumber]

 1. Fairy Tail memenangi "Anime Terbaik Tahunan" di Animax Asia pada tahun 2010.[42]
 2. Memenangi anugerah "Meilleur Anime Japonais" (Animasi Jepun Terbaik) dan Alih Bahasa Perancis Terbaik dalam Anime & Manga Grand Prix kali ke- 19 di Paris,Perancis.[43]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. 1.0 1.1 Muka depan manga Episod 328
 2. Menurut Fairy Tail Jilid ke-2 Edisi Nota Terjemahan, Nota Umum, Ahli sihir: Jadi terjemahan ini telah diambil sebagai inspirasi dan diterjemahkan perkataan madôshi sebagai "ahli sihir". Tetapi madôshi bermakna serupa dengan perkataan tertentu Jepun yang telah dipinjam oleh bahasa Inggeris, seperti judo (cara lembut) dan kendo (cara pedang). Mado adalah cara sihir, dan madôshi adalah orang-orang yang mengikuti cara sihir. Jadi, walaupun perkataan "ahli sihir" digunakan dalam dialog asal, pembaca Jepun tidak mengganggap seperti ahli sihir tradisional Barat seperti Merlin atau Gandalf, tetapi ahli mempertahankan diri.
 3. "Fairy Tail Manga Gets TV Anime Green-Lit for Fall (Updated)". Anime News Network. 26 Jun 2009. Diperoleh pada 30 Jun 2009. 
 4. "Fairy Tail Creator Mashima: Anime Is Not Over Yet". Anime News Network. 6 Mac 2013. Diperoleh pada 17 Mac 2013. 
 5. Joi (1 April 2013). GEMPAK (edisi ke-321). Art Square Creation Sdn. Bhd. ISBN 9771511306004 Check |isbn= value (bantuan). 
 6. 6.0 6.1 "Fairy Tail TV Anime Project Relaunched". Anime News Network. 2013-07-11. Diperoleh pada 2013-07-11. 
 7. "Fairy Tail Anime Returns in April - News". Anime News Network. Diperoleh pada 2013-12-28. 
 8. . Anime News Network http://www.animenewsnetwork.com/news/2014-02-28/new-fairy-tail-tv-anime-slated-for-april-5. Diperoleh pada 7 Mac 2014.  Missing or empty |title= (bantuan)
 9. Definisi Anakronim (English)
 10. Mashima, Hiro (November 2007). "巨影". Fairy Tail (dalam bahasa Japanese) 7. Kodansha. ISBN 978-4-06-363914-8.  Missing or empty |title= (bantuan)
 11. Mashima, Hiro (April 2011). "大魔法世界". Fairy Tail (dalam bahasa Japanese) 26. Kodansha. ISBN 978-4-06-384473-3.  Missing or empty |title= (bantuan)
 12. Mashima, Hiro (Januari 2007). "潜入せよ!! エバルー屋敷!!". Fairy Tail (dalam bahasa Japanese) 2. Kodansha. ISBN 978-4-06-363782-3.  Missing or empty |title= (bantuan)
 13. Aoki, Deb. "Interview: Hiro Mashima". About.com. The New York Times Company. p. 1. Diperoleh pada April 26, 2012. 
 14. Aoki, Deb. "Interview: Hiro Mashima". About.com. The New York Times Company. p. 2. Diperoleh pada April 26, 2012. 
 15. Cha, Kai-ming (August 3, 2008). "Everyday Hiro: Fairy Tail’s Mashima at Comic-Con". Diperoleh pada April 26, 2012. 
 16. "Monthly Fairy Tail Magazine to Launch With Fairy Tail Zero Manga". Anime News Network. 30 Mac 2014. Diperoleh pada 10 Ogos 2014. 
 17. "Fairy Tail Gets 2 New Manga Spinoffs, Including a Shōjo One". Anime News Network. 28 June 2014. Diperoleh pada 10 August 2014. 
 18. "Fairy Tail Creator Mashima: Anime Is Not Over Yet". Anime News Network. 2013-03-06. Diperoleh pada 2013-03-17. 
 19. "あにてれ:FAIRY TAIL" (dalam bahasa Bahasa Jepun). TV Tokyo. Diperoleh pada 30 Julai 2012. 
 20. 20.0 20.1 ""Fairy Tail" Anime Scheduled for Spring Return". Crunchyroll. December 28, 2013. Diperoleh pada December 28, 2013. 
 21. "Site for New "Fairy Tail" Anime Launches". Crunchyroll. January 7, 2014. Diperoleh pada January 7, 2014. 
 22. . Anime News Network http://www.animenewsnetwork.com/news/2014-02-28/new-fairy-tail-tv-anime-slated-for-april-5. Diperoleh pada 7 Mac 2014.  Missing or empty |title= (bantuan)
 23. "Fairy Tail Adventure Manga Gets Film Next August". Anime News Network. 2011-10-12. 
 24. "Fairy Tail Film's Staff Listed". Anime News Network. 2011-11-17. 
 25. http://www.konami.jp/sunmaga/vs/character/index.html Watak yang boleh dimainkan
 26. http://www.konami.jp/sunmaga/vs/character/support.html Watak-watak Pembantu
 27. "Tokyo Game Show 2009 Konami Special Site". Konami. Diarkibkan daripada asal pada November 26, 2009. Diperoleh pada 21 Oktober 2011. 
 28. Yip, Spencer (April 8, 2010). "Only Two Months Until Fairy Tail: Portable Guild". Siliconera. Diperoleh pada 2010-04-09. 
 29. "Fairy Tail Original Soundtrack Vol.1". Diperoleh pada 2010-07-18. 
 30. "Fairy Tail Original Soundtrack Vol.2". Diperoleh pada 2010-07-18. 
 31. "Fairy Tail Original Soundtrack Vol. 3". Diperoleh pada 2011-07-06. 
 32. "Fairy Tail Original Soundtrack Vol.4". Diperoleh pada 23 Mac 2013. 
 33. "Fairy Tail Character Song Collection Vol.1 Natsu & Gray". Diperoleh pada 2010-07-18. 
 34. "Fairy Tail Character Song Collection Vol.2 Lucy & Happy". Diperoleh pada 2010-07-18. 
 35. "Fairy Tail Character Song Album". Diperoleh pada 2011-01-30. 
 36. "番組紹介:FAIRY TAIL Webラジオ『魔導士ギルド放送局 やりすぎソーサラー!』" (dalam bahasa Japanese). hibiki-radio.jp/. Diperoleh pada 24 January 2012. 
 37. "Tohan's top 10 manga rankings". Diperoleh pada 2007-07-25. 
 38. "Top-Selling Manga in Japan by Series: 2011". Diperoleh pada 2011-11-30. 
 39. Aoki, Deb. "2008 Best New Manga". About.com. Diperoleh pada 2009-08-20. 
 40. "33rd Annual Kodansha Manga Awards Announced". Anime News Network. Diperoleh pada 15 May 2009. 
 41. "Anime Expo 2009 Rides on a High for its Second Day in Los Angeles". Society for the Promotion of Japanese Animation. 
 42. "Animax Taiwanese website". Diperoleh pada 10 Februari 2012. [pautan putus]
 43. "ANIME NEWS: 'Fairy Tail' takes top award at Paris grand prix". Asahi Shimbun. 5 Mei 2012. 

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]

Wikiquote-logo.svg
Wikiquote mempunyai koleksi petikan mengenai:
Inggeris
Jepun
Bahasa Melayu