Abalone

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Untuk kegunaan lain, sila lihat Abalone (nyahkekaburan).
Abalone
Kulit Abalone Merah
Pengelasan saintifik
Alam: Haiwan
Filum: Moluska
Kelas: Gastropoda
Subkelas: Orthogastropoda
Superorder: Vetigastropoda
Order: Archeogastropoda
Superfamili: Haliotoidea
Famili: Haliotidae
Rafinesque, 1815
Genus: Haliotis
Linnaeus, 1758
Spesies

Banyak, sila lihat bahagian spesies.

Abalone, (dari Sepanyol Abulón), adalah siput laut bersaiz sederhana sehingga ke sangat besar yang boleh dimakan, moluska laut gastropod dalam famili Haliotidae dan genus Haliotis. Nama umum untuk abalone juga termasuk ear-shells, sea-ears dan Venus's-ears, serta muttonfish atau muttonshells di Australia, ormer di Jersey dan Guernsey, perlemoen di Afrika Selatan dan pāua di New Zealand.

Terdapat hanya satu genus dalam keluarga Haliotidae itu, dan kira-kira empat ke tujuh subgenus. Jumlah spesies diiktiraf di seluruh dunia adalah kira-kira 100.

Cangkerang bagi abalon mempunyai satu struktur pilin rendah dan terbuka, dan disifatkan oleh beberapa lubang pernafasan dalam satu baris berhampiran pinggir luar kulit kerang. Lapisan dalam yang tebal bagi cangkerang terdiri daripada nakre atau gewang, yang mana dalam kebanyakan spesies adalah amat berwarna-warni, memberi kenaikan untuk satu julat warna-warna yang kukuh dan boleh bertukar, yang menjadikan kulit kerang menarik untuk manusia seperti benda-benda hiasan, dan seperti satu sumber gewang yang berwarna-warni.

Daging (otot aduktor) abalone adalah dianggap secara meluas sebagai makanan elok.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Daging mentah abalone

Keluarga Haliotid mempunyai taburan di seluruh dunia, sepanjang perairan pantai setiap benua, kecuali pantai Atlantik Amerika Selatan, Caribbean, dan Pantai Timur Amerika Syarikat.

Majoriti spesies abalone dijumpai dalam air yang sejuk, di luar menyusur Hemisfera Selatan New Zealand, Afrika Selatan dan Australia, dan Amerika Utara Timur serta Jepun dalam Hemisfera Utara.

Spesis siput laut yang dikenali dalam perdagangan makanan laut sebagai "Abalon Chile", Concholepas concholepas, adalah daripada keluarga berbeza kesemua. Ia bukan abalone sebenar, tetapi muricid, atau siput batu.

Penyakit[sunting | sunting sumber]

Abalon boleh terdedah kepada pelbagai penyakit. Jabatan Industri Utama New South Wales menyatakan pada 2007 bahawa virus ganglioneuritis abalone, atau AVG, membunuh sehingga 90% bekalan dalam rantau yang terbabit. Abalone juga adalah hemophiliacs teruk oleh sebab cecair badan mereka tidak akan bergumpal sekiranya ada kecederaan. Menggunakan abalone sebagai umpan atau burley adalah haram di New South Wales.

Perternakan[sunting | sunting sumber]

Ladang abalone

Perternakan bagi abalone bermula dalam akhir 1950-an dan awal 1960-an di Jepun dan China.[1] Sejak pertengahan 1990-an, sudah terdapat telah banyak usaha semakin berjaya untuk ladang abalone secara komersial bagi tujuan penggunaan.[2] Penangkapan ikan berlebihan dan pemburuan telah mengurangkan populasi liar sehingga ke satu tahap di mana ladang abalone kini membekalkan kebanyakan daging abalone yang digunakan. Kawasan-kawasan Perternakan abalone utama adalah Tanah besar China, Taiwan, Jepun dan Korea. Abalone adalah juga diternak di Australia, Kanada, Chile, Iceland, Ireland, Mexico, Namibia, New Zealand, Afrika Selatan, Thailand, dan Amerika Syarikat.[3]

Penggunaan[sunting | sunting sumber]

Abalon direneh, dengan cendawan hitam Cina

Daging moluska ini adalah dianggap satu makanan istimewa dalam bahagian-bahagian tertentu di Amerika Latin (terutama Chile), New Zealand, Asia Tenggara, dan Asia Timur (terutama di China, Jepun, dan Korea). Dalam kawasan-kawasan percakapan Cina, abalone adalah biasanya dikenali sebagai bao yu, dan kadangkala membentuk sebahagian dalam jamuan Cina.

Menyerupai sup sirip yu atau sup sarang burung, ia adalah dianggap satu simbol kekayaan dan martabat, dan adalah secara tradisi ditempah untuk peristiwa khas seperti upacara perkahwinan dan perayaan lain. Bagaimanapun, kebolehdapatan abalone di ladang secara komersial telah membenarkan lebih penggunaan umum untuk makanan istimewa ini yang luar biasa.

Di Jepun, abalone hidup dan mentah adalah digunakan dalam sushi awabi, atau disajikan mengukus, bergaram, merebus, dipotong, atau direneh dalam kicap. Usus abalone bergaram, terperam adalah komponen utama tottsuru, satu hidangan tempatan daripada Honshū. Tottsuru adalah dinikmati dengan sake.[4]

Di California abalone menerima rawatan lebih dilonggarkan dan boleh dijumpai di piza, sautéed dengan caramelized mangga atau dalam bentuk stik ditaburi dengan keropok hidangan dan tepung.[5]

Moluska Concholepas concholepas sering dijual di Amerika Syarikat di bawah nama abalone Chile, walaupun ia bukan abalone tetapi muricid.

Spesis[sunting | sunting sumber]

White abalone, Haliotis sorenseni

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Abalone Farming Information". Dicapai pada 2007-11-08. 
  2. ^ "Abalone Farming on a Boat". Dicapai pada 2007-01-27. 
  3. ^ "Abalone Farming Around the World". Dicapai pada 2007-11-08. 
  4. ^ Akimichi, Tomoya. "The Enduring Appeal of Abalone". article. The Japanese Table. Dicapai pada 2008-10-14. 
  5. ^ Gayot, Alain (2008-09-22). "Maritime Morsels". article. The Food Paper. Dicapai pada 2008-10-14. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Wikisource-logo.svg
Wikisource mempunyai sumber asli 1911 Encyclopædia Britannica teks berkaitan kepada: Abalone.

Templat:Commercial molluscs