Mix (stesen radio)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
MIX
BandarKuala Lumpur
Kawasan penyiaranMalaysia dan Singapura
SloganToday's Best Music
Tarikh siaran pertamaJanuari 1997; 24 tahun yang lalu (1997-01)
BahasaInggeris
PemilikAstro, di bawah Astro Radio
Saluran kembarHitz, Era, Lite, Sinar, My, Melody, Zayan, goXuan, Gegar dan Raaga
Tapak webmix.my

MIX (dahulu dikenali sebagai Mix FM)[1] merupakan stesen radio berbahasa Inggeris di bawah pengurusan Astro Radio, anak syarikat bahagian radio Astro.

Hasil kajian pendengar radio oleh Nielsen Media Research yang dikeluarkan pada 2008, MIX menjadi radio Inggeris No. 2 di Malaysia, dan mempunyai pendengar radio berpendapatan tinggi dengan 70 peratus pendengarnya daripada keluarga berpendapatan melebihi RM2,000 sebulan, dan 80 peratus adalah pendengar 'urban'.

Sejarah

MIX, bersama-sama stesen kembar HITZ dan LITE, merupakan antara stesen radio bahasa Inggeris yang pertama kali dimiliki swasta untuk disiarkan di Malaysia, setelah melancarkan gelombang udara pada Januari 1997 dan menjadi salah satu saluran audio Astro sejak pelancaran rangkaian satelit pada Oktober 1996. Negara ini hanya mempunyai satu stesen radio bahasa Inggeris sebelum ini, iaitu Radio Malaysia Saluran 4 milik kerajaan.

Pada asalnya, stesen radio ini menumpukan pada muzik tahun 1980-an dan 1990-an dalam tambangnya. Selepas latihan penjenamaan semula pada tahun 2006 bagaimanapun, stesen itu cenderung untuk menarik lebih banyak ke arah muzik kontemporari dewasa manakala fokus utama tahun 1980-an dan 1990-an muzik telah dipindahkan ke stesen kembarnya, Lite.

Pada 1 Januari 2018, stesen itu (bersama-sama dengan 10 stesen radio lain) menggugurkan akhiran "FM" dari jenamanya sebagai sebahagian daripada projek penjenamaan utama Astro Radio untuk memberi tumpuan kepada platform digital. Logo baru juga telah diperkenalkan.

Frekuensi

Frekuensi Kawasan siaran Tapak pemancar
94.5 MHz Lembah Klang Gunung Ulu Kali
91.0 MHz Kedah, Perlis dan Pulau Pinang Gunung Jerai
94.3 MHz Ipoh, Perak Gunung Kledang
94.2 MHz Seremban, Negeri Sembilan Gunung Telapak Buruk
91.1 MHz Melaka dan Johor Utara Gunung Ledang
99.1 MHz Johor Bahru, Johor dan Singapura Gunung Pulai
Kota Batam, Kepulauan Riau, Indonesia
91.3 MHz Taiping, Perak Bukit Larut
94.1 MHz Kuantan, Pahang Bukit Pelindung
98.3 MHz Kuala Terengganu, Terengganu Bukit Besar
94.6 MHz Kota Bharu, Kelantan Bukit Panau
97.7 MHz Kuching, Sarawak Bukit Djin
101.6 MHz Kota Kinabalu, Sabah Bukit Karatong
Saluran Platform TV
855 Astro

^Catatan: Mix tidak dapat didengari di Balik Pulau dan Teluk Kumbar, Pulau Pinang pada MHz 91.0MHz akibat gangguan oleh RTM Mutiara MHz 90.9MHz dari Bukit Genting yang meliputi kawasan-kawasan tersebut, namun Mix boleh didengari di Balik Pulau dan Teluk Kumbar melalui frekuensi MHz 91.3MHz dari Bukit Larut secara alternatif.

Rujukan

  1. ^ Astro.com.my. "Astro Radio refreshes 11 brands to deliver better value to fans | Press Release | Mediaroom | Astro". www.astro.com.my (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2018-01-12.

Pautan luar