Perbincangan pengguna:Tofeiku

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

/Terjemah

Isi kandungan

Face-smile.svgSelamat datang ke Wikipedia, Malaysiaboy!

Terima kasih kerana menyertai Wikipedia Bahasa Melayu, kini terdapat seramai 244,379 pengguna!
Selamat datang ke Wikipedia dan terima kasih atas sumbangan anda! Saya Aplikasi-Bot, salah seorang penyunting di sini dan saya berharap anda sudi untuk membantu laman ini.
Beberapa panduan yang mungkin berguna untuk anda:
Face-smile.svg   Pengenalan kepada Wikipedia
BluePillar.svg   Lima tonggak Wikipedia
Crystal Clear app ktip.svg   Tutorial suntingan
Crystal package utilities.png   Bagaimana menyunting halaman
Crystal Clear app kedit.png   Manual gaya penulisan
LetterW.svg   Asas-asas Kod Wiki
Cscr-featured.svg   Bagaimana mencipta artikel
Crystal khelpcenter.png   Laman bantuan
Octagon-warning.svg   Apa yang Wikipedia bukan
Sesetengah perkara yang digalakkan dan dilarang:
UncialB-01.png   Digalakkan berani dalam mengemaskini laman
Face-angel.svg   Digalakkan beranggapan niat baik
Face-tongue.svg   Digalakkan mengamalkan prinsip kesopanan
Symbol neutral vote.svg   Digalakkan mengamalkan pandangan berkecuali
Ambox warning blue.svg   Jangan melaku musnah
Stop hand.svg   Jangan sampai disekat
Jika anda memerlukan bantuan, anda boleh:
Nuvola apps filetypes.svg   Hubungi kami
atau:
Presa de decissions.png   Bertanya soalan pada penyelia
Terdapat beberapa cara untuk menyumbang kepada Wikipedia. Antaranya seperti:
Vista-Login Manager.png   Menjadi seorang WikiPari
Crystal package settings.png   Membantu menyumbang pada artikel
           
Vista-advancedsettings.png   Melaksanakan tugas-tugas penyelenggaraan
Curly Brackets.svg   Membantu mencipta templat baru

Sentiasa ingat untuk menandatangani pesanan anda pada laman perbincangan dengan meletakkan ~~~~ (empat kali tanda gelombang) atau klik butang Tandatangan dan cap waktu pada laman penyuntingan.

Semoga anda menikmati kunjungan di Wikipedia Bahasa Melayu. Selamat menyumbang!

Ikhlas daripada saya, Aplikasi-Bot   (Tinggalkan pesanan)
، سلامت داتڠ کويکيڤيديا بهاس ملايو Tofeiku ، ! السلام عليکم، سلام سجهترا دان سلام ويکيڤيديا
 • جک اندا ماسيه بهارو دسيني٬ سيلا کليک ڤڠنلن ترلبيه دهولو.
 • تيدق صبر اونتوق ممولاکن ڤنوليسن٬ سيلا ڬوناکن کوتق ڤاسير ترلبيه دهولو سباݢاي لڠکه ڤرچوباءن اول.
 • باچ جوݢ ليم توڠݢق دويکيڤيديا يڠ منجادي اساس کڤد ڤمبنتوقن اينسيکلوڤيديا بيبس يڠ اوتوه دان برکاليبر.
بنتوان
بنتوان
 • کاندوڠن - مروڤاکن سواتو ڤوست روجوعن ڤلباݢاي يڠ ممبري اندا ڤيليهن اونتوق منچاري معلومت برکاءيتن ويکيڤيديا مڠيکوت سوسونن سيکشن.
 • ويکيڤيدي FAQ - مڽنارايکن چونتوه٢ سوءالن سرتا جواڤن لازيم برکاءيتن ويکيڤيديا.
 • ڤورتال:مشارکت - ڤورتل اوتام برکاءيتن کݢياتن ويکيڤيديا بهاس ملايو٬ جوݢ سباݢاي ڤورتل ڤندوان عموم کڤد ڤڠݢونا ويکيڤيديا.
 • ليهتويکيڤيديا:ڤڠومومن اونتوق مڠتاهوءي ڤرکارا تربهارو يڠ برلاکو دويکيڤيديا اين. اندا جوݢ برڤلواڠ مليبتکن ديري دالم ڤلباݢاي اکتيۏيتي ويکيڤروجيک دان راڤت عموم ويکيڤيديا بهاس ملايو.
 • جک اندا ڤرلوکن بنتوان تمبهن٬ جاڠن لوڤا هوبوڠي کامي. ڤارا ڤنتدبير کامي درڤد کالڠن ڤڠݢونا سڤرتي اهلي ويکيڤيديا سنتياس سديا ممبنتو اندا
Tips
تيڤ٢
 • سنتياس مڽيمق٬ ممهمي دان مماتوهي ويکيڤيديا:داسر دان ݢاريس ڤندوان يڠ دعملکن سڤنجڠ ڤڠليبتن اندا دويکيڤيديا.
 • سنتياس بلاجر چارا مڽونتيڠ هلامن دڠن باءيق سرتا منجاݢ دان ممليهارا کواليتي رنچان ستياڤ ماس.
 • جاديکن توتوريال سباݢاي ڤندوان دالم ممبينا رنچان برکاليبر.
 • سلالو مڠعملکن ايتيکا تنداتاڠن دالم مڠاخيري ستياڤ ميسيج دالم ميجا ديسکوسي دلامن ڤڠݢونا٬ لامن ڤربينچڠن دان لامن کداي کوڤي. لاڠکهڽ چوکوڤ موده ياءيت دڠن ملتقکن سيمبول ~~~~ ڤد هوجوڠ ڤڽاتاءن دالم ميسيج اندا. ڤاڤرن نام ڤڠݢونا٬ جم دان تاريخ ميسيج دهانتر اکن دتايڠکن سچارا اءوتوماتيک سلڤس اندا منکن بوتڠ سيمڤن.
 • کرڤله منچاري توڤيک دان تمبهيله ڤڠتاهوان اندا دويکيڤيديا.
 • اداکن تينجاوان سکليليڠ دالم ڤلباݢاي توڤيک دان کاتݢوري دويکيڤيديا بهاس ملايو.
 • اندا جوݢ بوليه منچاري لامن راوق.
 • سنتياساله مليهت ڤروبهن دمي ڤروبهن يڠ برلاکو دري ماس کسماس دويکيڤيديا اين منروسي ڤروبهن ترکيني.
تاکوت ملاکوکن کسالهن دالم ڤڽونتيڠن؟
تاکوت ملاکوکن کسالهن دالم ڤڽونتيڠن؟
 • جاڠن براس تاکوت اونتوق مڽونتيڠ—سسياڤا ڤون بوليه مڽونتيڠ همڤير مان٢ لامن٬ دان کامي مڠݢالقکن اندا براني منچوبا! (تتاڤي تولوڠ جاڠن ملاکو موسنه کران ڤربواتن ترسبوت ممبوليهکن اندا دسکت!

Welcome! If you are not a Malay speaker, you may want to visit the Malay Wikipedia embassy or a slight info to find users speaking your language. Enjoy!

ليهت جوݢ توتوريال ويکيڤيديا دان ميجا بنتوان. اونتوق مننداتاڠني ڤسنن اندا ڤد لامن ڤربوالن٬ سڤرتي لامن اين٬ لتقکن ~~~~ (امڤت کالي تندا ݢلومبڠ) اتاو کليک بوتڠ تنداتاڠن دان چڤ وقتو ڤد لامن ڤڽونتيڠن.

!سموݢ اندا منعمتي کونجوڠن اندا دويکيڤيديا بهاس ملايو. سلامت مڽومبڠ

Luangkan masa dengan menonton Panduan Menyunting Wikipedia dalam bentuk video di Youtube cube button.png dan Commons in image icon.svg
Panduan dari Howcast di Youtube (Inggeris) Panduan dari Living Colour Film Production di Commons

--Aplikasi-Bot (bincang) 15:46, 28 Januari 2013 (UTC)

Perhargaan[sunting sumber]

New editor delivery.png Bintang Penghargaan Penyunting Baru Cemerlang
Walaupun anda merupakan pengguna baru disini, tetapi saya lihat suntingan anda begitu baik dan cemerlang serta membantu membangunkan rencana mengenai sastera. Saya rasa anda layak menerimanya kerana anda telah membuktikan bahawa prestasi penyuntingan anda disini begitu cemerlang. Tahniah! SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 12:40, 29 Disember 2013 (UTC)

Projek Jawi[sunting sumber]

Salam Malaysia Boy, satu pengumuman tentang Jawi terdapat di Kedai Kopi. Saya berharap kita akan dapat bekerjasama untuk menambahkan penggunaan Jawi di sini. Mungkin kita boleh menyatukan kamus masing-masing dalam sebuah kamus pusat agar tidak perlu kita menyalin kamus orang lain pada masa hadapan dan sesiapa dapat menyunting/menambah kata dalam kamus. --Algazel (hubung) 10:46, 13 Jun 2014 (UTC)

Ok. Dah tambah beberapa perkataan. Terdapat beberapa kesalahan ejaan yang telah saya betulkan. Contohnya, penggunaan ء, ک dan lain-lain. Tolong periksakan... --Flag of Malaysia.svg مليسيا بوي بينچڠFlag of Sabah.svg 12
39, 13 Jun 2014 (UTC)
Kamus baru nampaknya OK. Anda boleh import lebih daripada satu kamus jadi tak perlu salin setiap kali seorang pengguna misalnya saya atau SNN95 menambah kata dalam kamus masing2. Oh ya, saya semak dgn PRPM dan ejaan 'Johor' ialah جوهور ada 'و' .--Algazel (hubung) 23:12, 19 Jun 2014 (UTC)

Tarikh: 'pada' dengan 'dalam'[sunting sumber]

Sekadar perbincangan sahaja: saya ada terbaca penulisan Asmah Omar yang menulis (contoh, Pengenalan Ilmu Mengarang Melayu oleh Za'ba, DBP 2002 & beberapa penulisan lain) dalam tahun 19XX tetapi pada 25 Oktober 19XX. Juga, dalam abad ke-20. Saya tak tahu rasional beliau menulis sedemikian, tapi saya agak ini kerana tanpa tarikh penuh, 'tahun' dan 'bulan' tidak spesifik dan kita perlukan 'dalam'. Saya kira ini lebih sesuai.

Apa pun, kitab utama kita, Tatabahasa Dewan menyatakan 'pada' merujuk kepada tempat dan masa; justeru "pada tahun 19XX" tepat.

Inilah yang membuat BM sangat menarik: kepelbagaian kaveatnya. Misalnya: dari Kuala Lumpur (tempat) tapi daripada Kementerian Pendidikan (juga tempat). Sekarang dah ada 'kata adverba', dulu tak ada ;) Bantuan anda sangat dihargai kerana kita mahu ms-wiki yang mempamerkan BM gramatis dan betul. Selamat menyunting. --Algazel (hubung) 00:44, 24 Oktober 2014 (UTC)

Sama-sama @Algazel:. Pada pendapat saya, nahu "dalam (masa)" ini terpengaruh daripada bahasa Indonesia. Kebanyakan rencana yang saya lihat di id-wiki menggunakan perkataan 'dalam' sebelum masa seperti Indonesia dalam tahun 2014. Seperti perkataan 'di kalangan' dan 'dalam kalangan' juga, kedua-kedua perkataan ini pun diterima pakai namun perkataan 'dalam kalangan' dianggap lebih gramatis kerana 'di' menunjukkan tempat dan 'kalangan' bermaksud 'lingkungan' bukannya tempat. Betapa indahnya bahasa c; --توفيق بينچڠ 06:12, 24 Oktober 2014 (UTC)

hi..[sunting sumber]

Hi! Saya lihat anda juga berasal dari Sabah, iaitu dari daerah Sandakan. Jika anda berminat dan mengetahui sejarah lebih mengenai Sandakan, bolehkan anda membantu mengembangkan informasi mengenai sejarah Sandakan di Wikipedia Inggeris?, yang penting ia dapat disertakan dengan rujukan yang sahih. Saya menanti-nantikan sumbangan anda dan jika anda perlu bantuan hanya hubungi saya di sana. :) — иz нίpнόp ʜᴇʟᴘ! 09:42, 2 November 2014 (UTC)

Oh kk. Memang cuti pun sekarang. Nanti saya tambah beberapa maklumat lagi ke Wikipedia. Di perpustakaan sini, terdapat satu bilik khas yang mengandungi buku-buku sejarah dan dokumen-dokumen Sandakan. Esok saya akan cuba untuk pergi :D --توفيق بينچڠ 09:47, 2 November 2014 (UTC)
Terima kasih kerana sudi membantu. ;) — иz нίpнόp ʜᴇʟᴘ! 11:58, 2 November 2014 (UTC)
Sama-sama @Ranking Update: c; --توفيق بينچڠ 12:03, 2 November 2014 (UTC)
Terima kasih kerana mengembangkan bahagian pelajaran, tapi bagaimana dengan bahagian sejarah? Adakah anda telah menemui sebarang sumber sahih di perpustakaan? — иz нίpнόp ʜᴇʟᴘ! 10:30, 3 November 2014 (UTC)
Sama-sama @Ranking Update:. Sebenarnya, saya tidak dapat pergi ke perpustakaan hari ini disebabkan masalah-masalah tertentu :C Saya akan cuba untuk pergi ke sana sekiranya dapat… --توفيق بينچڠ 11:21, 3 November 2014 (UTC)
Baiklah. :) — иz нίpнόp ʜᴇʟᴘ! 20:35, 3 November 2014 (UTC)

Suntingan anda membantu[sunting sumber]

Hi, saya lihat suntingan anda di Wiki ini sangat membantu. Saya cadangkan awak mencalonkan diri sebagai penyelia sebab wikipedia ini kekurangan penyelia. Lagipun awak juga aktif disini sebelum saya. Azim Melaka (bincang) 12:25, 2 November 2014 (UTC)

Saya terlupa pula, apabila awak telah melebihi 500 suntingan, saya cadangkan awak mencalonkan diri sebagai penyelia. Awak sangat berbakat. Cuma suntingan awak masih bawah 500. Azim Melaka (bincang) 12:27, 2 November 2014 (UTC)
Terima kasih @Azim Melaka: :D Saya mula giat menyunting di projek-projek wiki pada tahun ini dan kebanyakan saya meluangkan masa saya di ms.wikt dan melompat-lompat di Wikikamus yang lain dan menambah lema bahasa Melayu dalam bahasa lain. Saya hanya sunting ini apabila saya rasa tidak tahu apa lagi hendak dibuat di Wikikamus dan berasa bosan :/ Kebanyakan suntingan saya di sini pun mengenai kesalahan-kesalahan tatabahasa dan ejaan dan Jawi. Di ms-wikt, saya telah mencapai lebih 1500 suntingan ^_^ Yay!! Dapat pemberitahuan terbanyak setakat ini (iaitu 4 :P). --توفيق بينچڠ 13:07, 2 November 2014 (UTC)
Tak mengapa. Awak boleh menyunting disini. Cuma kalau boleh kena menyunting pelbagai jenis rencana. Elakkan fokus pada rencana satu bidang saja kerana jika kita mengambil tahu rencana bidang2 lain boleh membuatkan kita lebih mahir mengenai Wikipedia.Azim Melaka (bincang) 16:05, 2 November 2014 (UTC)
Oh kk Saya akan cuba yang terbaik --توفيق بينچڠ 16:10, 2 November 2014 (UTC)
Itu yang terbaik. Lagi satu, saya galakkan supaya apabila awak nak membalas suatu pesanan, lebih baik ke laman perbincangan pengguna tersebut kerana ianya lebih memudahkan proses komunikasi kerana jika awak membalas di laman perbincangan awak, seseorang pengguna tidak tahu akan pesanan yang dibalas. Kalau nak tahu ada pesanan yang diterima kena lihat di perubahan terkini. Ianya sukar sikit kalau nak lihat. . Walau apapun, selamat menyumbang di Wikipedia bahasa Melayu. Azim Melaka (bincang) 16:19, 2 November 2014 (UTC)
Bona juo kato-kato ekau tersebuik. Azim Melaka (bincang) 17:20, 2 November 2014 (UTC)

Bantuan suntingan[sunting sumber]

Terima kasih kerana membantu memperbaiki suntingan saya mengenai artis Cina Malaysia dan templatnya. Ajeem95 (bincang (ms) | talk (en) | sumb) 12:59, 9 November 2014 (UTC)

Anugerah[sunting sumber]

Editors Barnstar Hires.png Bintang Penghargaan Suntingan
Diberikan kerana membantu memperbaiki suntingan dan juga membantu kerja-kerja penterjemahan. Ajeem95 (bincang (ms) | talk (en) | sumb) 13:02, 9 November 2014 (UTC)

Tulisan Hangul dan Bahasa Melayu[sunting sumber]

Saya minta maaf kerana menyunting tentang Hangul kerana berkaitan dengan tulisan Hangul dan Bahasa Melayu, tetapi kamu telah melakukan yang baik iaitu menyunting balik kepada yang asal kerana tulisan ini hanya digunakan oleh orang Korea sahaja. Terima Kasih --Bradul (bincang) 22:28, 2 Disember 2014 (UTC)

en:Do not buy Russian goods![sunting sumber]

Hello! Could you translate an article about boycott of Russian goods in Ukraine for the Malay Wikipedia? Thanks for the help!--Trydence (bincang) 07:23, 3 Disember 2014 (UTC)

@Trydence: I thought you were advertising :P Kk I'll try my best. --توفيق بينچڠ 07:28, 3 Disember 2014 (UTC)
@Trydence: Could you create the article first please? Jangan beli barangan Rusia! Then, I translate it :P --توفيق بينچڠ 09:16, 3 Disember 2014 (UTC)


Mencalonkan anda sebagai penyelia[sunting sumber]

Salam @Malaysiaboy:, memandangkan begitu ramai tak aktif buat masa ni, saya cadangkan anda menerima pencalonan sebagai penyelia WBM sekiranya anda dicalonkan nanti.Azim Melaka (bincang) 20:07, 30 Disember 2014 (UTC)

Waalaikumsalam @Ajeem95:, sebenarnya saya pun tidak tentu dengan waktu saya menyunting di sini. Kadangkala, saya tidak dapat menyunting disebabkan masalah-masalah tertentu. Terima kasih kerana hendak mencalonkan saya. Selamat menyunting. --توفيق بينچڠ 08:33, 31 Disember 2014 (UTC)

Selamat Tahun Baru![sunting sumber]

Fuochi d'artificio.gif
Selamat datang 2015!!!
Hai Malaysiaboy:
Selamat Tahun Baru 2015. Mulakanlah tahun baharu ini dengan kebahagiaan dan biarkanlah yang perkara yang berlalu sebagai iktibar. Terima kasih atas segala jasa dan sumbangan anda ke atas Wikipedia. Selamat Tahun Baharu 2015 dan selamat menyunting! --Azim Melaka (bincang) 17:54, 31 Disember 2014 (UTC)


Wikilove.png


Re: Selamat Tahun Baru![sunting sumber]

Uhh, terima kasih. :)

Terkejut tengok apa benda meletup tiba-tiba kat talk page. Ingatkan .ogv punya fail.

By the way, saya mesti cakap — saya salute saudara punya penggunaan Jawi kat page sendiri. Bukan semua buat tu. Satu lagi, kalau anda pernah teringin nak jadi penyelia, anda dah dapat undi saya; anda nampak bagus kalau ikut rekod sumbangan. Saya ada nampak Azim Melaka cadangkan anda jadi penyelia, tapi anda tolak. Tak pa, mungkin lain kali.

Apa pun, thanks! And a happy glorious 2015 to you, too. Semoga anda dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, dan terus ada bersama semua kat sini, kat Wikipedia. I sure wish I do. Bye! Syahir√2 (bs) 18:40, 31 Disember 2014 (UTC)

こちらこそ (kochirakoso - saya pon nk ucapkan benda yang sama)SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 23:40, 31 Disember 2014 (UTC)
@SyahirSQRT2: Actually, I'm not rejecting. I'm just stating my problem, BTW, saya pun tidak pasti sangat >< Thx. @SNN95: どうもありがとう! --توفيق بينچڠ 03:10, 1 Januari 2015 (UTC)
Kalau anda nak jadi penyelia saya boleh calonkan dan @SNN95: selaku penyelia akan mencipta laman undian buat anda. Saya tidak keberatan untuk mencalonkan anda sekiranya anda tidak keberatan. Anda akan dapat 1 undian juga dari saya. Azim Melaka (bincang) 05:56, 1 Januari 2015 (UTC)
@Ajeem95: Boleh juga tapi saya hanya risau jika selepas saya dapat jadi penyelia lepas tu tidak dapat online disebabkan faktor-faktor tertentu. Itu sebabnya saya rasa ragu-ragu ni Confused.png Terima kasih sebab menyokong saya Face-grin.svg --توفيق بينچڠ 06:03, 1 Januari 2015 (UTC)
Itu perkara biasa kerana kita semua tak lepas daripada kesibukan dalam kehidupan, ramai juga penyelia yg tak aktif.. Boleh saya calonkan anda?? Buat masa ini anda memang paling layak dijadikan penyelia. Jika anda sibuk anda boleh mohon cuti seperti yg dilakukan oleh Aurora.Azim Melaka (bincang) 06:19, 1 Januari 2015 (UTC)
@Ajeem95: Umm Apa2 ja lah >< and @SyahirSQRT2: lihat Kategori:Templat emoticon. --توفيق بينچڠ 06:26, 1 Januari 2015 (UTC)
Oh, terima kasih @Malaysiaboy: (Kita ada kategori ni?) (Satu lagi, waktu nak masukkan emote tu, saya terperasan satu templat yang saya tak pernah tahu ada sebelum ni.)
Also, is this a future election waiting to happen? Cantik! Good luck, saudaraku dengan nama pengguna bertulisan Jawi. Syahir√2 (bs) 12:51, 1 Januari 2015 (UTC)

Balas: Selamat tahun baru[sunting sumber]

Salam sejahtera. Terima kasih diatas ucapan daripada saudara. Selamat tahun baru juga buat saudara. Semoga tahun yang baru ini lebih baik dan diberkati berbanding yang sebelumnya. Teruskan usaha juga dalam menyunting dan menyumbang di Wikipedia. :) 26 Ramadan (Bincang) 04:02, 1 Januari 2015 (UTC)

@26 Ramadan: Amin. Saudara pun juga --توفيق بينچڠ 04:12, 1 Januari 2015 (UTC)

Terima kasih[sunting sumber]

Selamat tahun baru juga, saudara! Semoga berbahagia di samping orang-orang yang tercinta. Dekoelie (bincang) 05:22, 1 Januari 2015 (UTC)

@Dekoelie: You too! --توفيق بينچڠ 05:23, 1 Januari 2015 (UTC)

Fair use for living persons[sunting sumber]

Hi. I noticed that files are uploaded as fair use for living persons but according to the Wikimedia Foundation Licensing policy fair use is not allowed for living persons "An EDP may not allow material where we can reasonably expect someone to upload a freely licensed file for the same purpose, such as is the case for almost all portraits of living notable individuals." Exceptions can be terrorists and other persons who are almost never visible in the public.

Perhaps you could help me check Wikipedia:Kriteria kandungan tidak bebas (or other relevant pages) and see if it is written clear that fair use for living persons is generally not allowed? --MGA73 (bincang) 10:42, 1 Januari 2015 (UTC)

@MGA73: I have read it and none of it mention about fair uses for living person. --توفيق بينچڠ 10:58, 1 Januari 2015 (UTC)
Ok Thank you توفيق. The page should in my opinion mention that because we can't expect users to click the link to the resolution and read that.
I also noticed Templat:HakciptaKerajaanMalaysia and it seems to be some sort of a fair use template. Files should either be free or they should meet the terms for fair use. Could you check the template and help me find out if it is a fair use template or if it is a free template. --MGA73 (bincang) 12:41, 1 Januari 2015 (UTC)
@MGA73: I think is neither fair use nor free. It's a copy right template for Malaysian government images. Heres the translation of the template
Coat of arms of Malaysia.png
This image is protected by the Copyright of the Malaysian Government. It can be made copied in any form as long as it is copied precisely dan not being used in deviate context. Original source shall be identified and the copyright be recognised.

See Wikipedia:Non-free content criteria

--توفيق بينچڠ 12:54, 1 Januari 2015 (UTC)

I made a suggestion at Perbincangan Wikipedia:Kriteria kandungan tidak bebas. It would be nice if you would help me check if the translation makes sense :-)

I do not think the template is 100 % free because it says "it is copied precisely" and that excludes "the freedom to make changes and improvements, and to distribute derivative works" as mentioned on http://freedomdefined.org/Definition --MGA73 (bincang) 13:05, 1 Januari 2015 (UTC)

Thank you for your comments. Could you perhaps split up #1 in a, b, c or whatever to make the text more easy to read? --MGA73 (bincang) 13:38, 1 Januari 2015 (UTC)

Selamat tahun baru[sunting sumber]

Selamat tahun baru pada anda jua. Semoga tahun ini adalah lebih baik dari tahun-tahun yang lalu. Yosri (bincang) 13:42, 1 Januari 2015 (UTC)

Awak juga @Yosri: --توفيق بينچڠ 13:44, 1 Januari 2015 (UTC)

Pengundian Malaysiaboy sebagai penyelia[sunting sumber]

Sila hadirkan diri anda untuk mengundi Malaysiaboy sebagai penyelia. Laman undian di disini! MediaWiki message delivery (bincang) 17:29, 1 Januari 2015 (UTC)

This edit - orphan file[sunting sumber]

Hi! Is this edit okay? It removed the information box and made Fail:Frozen (2013 film) poster.jpg orphan. It would perhaps be a good idea to check why the files in Khas:Imej_tak_digunakan are unused. Could for a good reason but it could also be a mistake or vandalism. --MGA73 (bincang) 07:42, 8 Januari 2015 (UTC)

Hey @MGA73:. The edit summary was plot information addition. The IP user added some of the plot and removed the infobox too. I have moved the article to Frozen (filem 2013). The old one was Frozen: Anna and the Ice Queen (translated). The title seems a little bit different from en.wiki's. And I added back the infobox. --توفيق بينچڠ 08:10, 8 Januari 2015 (UTC)

Pengundian pengguna 26 Ramadan sebagai penyelia[sunting sumber]

Anda dijemput mengundi 26 Ramadan sebagai penyelia. Undian boleh dilakukan di sini. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 19:08, 9 Januari 2015 (UTC)

peralatan lain[sunting sumber]

https://m.facebook.com/groups/402597739898493 --Ab8 (bincang) 23:20, 11 Januari 2015 (UTC)

Log hak pengguna[sunting sumber]

(tunjukkan/sorokkan) 20:29, 12 Januari 2015 Yosri (bincang | sumb. | sekat) telah menukar keahlian kumpulan untuk Pengguna:Malaysiaboy dari (tiada) ke penyelia (https://ms.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Penyelia/Pengundian/Malaysiaboy_sebagai_penyelia_1_Januari_2015) Yosri (bincang) 12:33, 12 Januari 2015 (UTC)

Ubah mastautin[sunting sumber]

Nama kau dah letak dalam Wikipedia:Penyelia/Senarai penyelia. Pandai-pandai la ubah tempat mana kau tinggal sekarang... SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 18:36, 13 Januari 2015 (UTC)

@SNN95: Terima kasih! Sebenarnya @Ajeem95: yang tukarkan bendera Selangor ke Sabah [1] :P --توفيق بينچڠ 07:48, 14 Januari 2015 (UTC)

Peace be upon u[sunting sumber]

Salam alaykum brother, you can also translate these three. en:Omar (TV series), en:Muhammad (P.B.U.H.) The Final Legacy, en:Quraish (video game) Sharif uddin (bincang) 07:27, 1 Februari 2015 (UTC)

@Sharif uddin: Waalaikumsalam. I'll try my best on translating these articles. In the mean while, I'm on a progress translating another article. Probably tomorrow I'll start on it. --توفيق بينچڠ 08:16, 1 Februari 2015 (UTC)
@Sharif uddin: Yes check.svgY Selesai --توفيق بينچڠ 12:45, 9 Februari 2015 (UTC)

Translation request[sunting sumber]

Ah, hi, halo there. Can you create the Malay version of this article here? Thank you. Wakanebe Wizard (bincang) 16:15, 8 Februari 2015 (UTC)

@Wakanebe Wizard: Sure! After I created the articles above ↑ --توفيق بينچڠ 07:42, 9 Februari 2015 (UTC)
Thank you! Wakanebe Wizard (bincang) 01:09, 11 Februari 2015 (UTC)
Is it done now? Wakanebe Wizard (bincang) 13:32, 23 Februari 2015 (UTC)
It's under progress and I can't find the time to translate it. I'm kinda busy right now. I'll create it when I done with it. Sorry for the delay. --توفيق بينچڠ 09:09, 24 Februari 2015 (UTC)
@Wakanebe Wizard: Yes check.svgY Selesai Sorry again for the delay… --توفيق بينچڠ 06:51, 28 Februari 2015 (UTC)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────Many thanks! It's ok, there is no need to apologise! (: Wakanebe Wizard (bincang) 16:42, 28 Februari 2015 (UTC)

http://ms.wikipedia.org/wiki/Templat:Selangor[sunting sumber]

buat johor punya?

@Susun data: Templat:Johor --توفيق بينچڠ 09:32, 17 Februari 2015 (UTC)

Pengundian SNN95 sebagai penyelia di Wikikamus[sunting sumber]

Saya tahu ini agak terkeluar dari konteks Wikipedia tetapi saya perlukan pertolongan anda untuk mengundi saya sebagai penyelia di Wikikamus. Walaupun saya disana sebagai penyelia, tetapi tidak kekal, hanya tiga bulan sahaja diberikan oleh meta. Untuk kekalkan status saya di sana, saya perlukan sokangan anda. Sila mengundi saya di sini. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 10:47, 22 Februari 2015 (UTC)

You've got message![sunting sumber]

Hi, sila lihat laman perbincangan anda di Wikipedia Bahasa Inggeris kerana saya baru sahaja meninggalkan sebuah pesanan di sana. :)


Hi, please check your English userpage as I just leave a message there. :) — иz нίpнόp ʜᴇʟᴘ! 11:39, 26 Mac 2015 (UTC)

Logo of Jangan beli barangan Rusia![sunting sumber]

Hello! Please, help download the logo of campaign to Malay Wikipedia. This image removed from Wikimedia Commons, because image of matrioshka dolls is non-free. That is why I downloading to Wikipedias, where it is possible - as a "fair use" license. All information you need you can see there en:File:Boycott Russia logo 2013-2014.jpg.--Trydence (bincang) 18:47, 2 Mei 2015 (UTC)

Mari mengundi -- Calon rencana pilihan Feb 2016[sunting sumber]

Terima kasih kerana menyertai/menyelenggarakan proses pencalonan rencana pilihan Wikipedia Bahasa Melayu baru-baru ini. Oleh yang demikian, anda dijemput untuk mengundi dan/atau menyatakan pendapat dan cadangan tentang calon-calon rencana pilihan Wikipedia BM bulan depan. Kali ini ada dua calon iaitu Terbaik dari Langit (oleh Mrpresidentfaris) dan Kera bekantan (oleh fanatix). Anda boleh juga mencalonkan rencana lain yang anda rasakan lebih baik. – "SayaAnakBangsaMalaysia" (fanatix) 17:56, 14 Januari 2016 (UTC)

Muat naik fail[sunting sumber]

Apa khabar, nak tanya ni ke mana saya boleh muat naik media bukan bebas.--Hongqilim (bincang) 16:49, 1 Ogos 2016 (UTC)

@Hongqilim: Di Muat naik fail di bahagian Peralatan. Namun bukan semua media bukan bebas boleh dimuatnaikkan. Media apakah yang dimaksudkan ni? --توفيق بينچڠ 03:30, 7 Ogos 2016 (UTC)
Imej bukan bebas.--Hongqilim (bincang) 07:59, 12 Ogos 2016 (UTC)

Melibatkan diri untuk mengundi calon birokrat WBM[sunting sumber]

Salam sejahtera saudara/i, terlebih dahulu saya mohon jasa baik anda untuk melibatkan diri dalam memilih birokrat di WBM memandangkan situasi semasa di WBM dimana birokrat sedia ada di WBM agak tidak aktif dan memerlukan sekurang-kurangnya seorang untuk dilantik sebagai birokrat bagi memastikan WBM dapat berurusan dengan lebih cekap. Saya harap anda dapat melibatkan diri dengan mengundi saudara Zamwan sebagai birokrat WBM di sini, undian anda amat bermakna bagi kami semua sebagai warga WBM. Terima kasih. Aplikasi (bincang) 15:25, 24 Januari 2017 (UTC)

Pengundian SNN95 sekali lagi sebagai penyelia di Wikikamus[sunting sumber]

Saya tahu ini agak terkeluar dari konteks Wikipedia tetapi saya perlukan pertolongan anda untuk mengundi saya sebagai penyelia sekali lagi di Wikikamus. Walaupun saya tahu disana sebagai penyelia tidak kekal kerana meta memberikan tempoh yang pendek minimum 3 bulan jika Wikikamus tidak ramai pengguna aktif. Untuk kekalkan status saya sebagi penyelia walaupun sekejap di sana, saya perlukan sokangan anda. Sila mengundi saya di sini. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 23:57, 27 Februari 2017 (UTC)

Pemberitahuan penterjemahan: Strategy/Wikimedia movement/2017/Toolkit/Discussion Coordinator Role[sunting sumber]

Malaysiaboy,

Anda sedang menerima pemberitahuan ini kerana anda mendaftar diri sebagai penterjemah ke bahasa-bahasa Bahasa Melayu, Inggeris British dan Cina di Meta.

Satu halaman baru, Strategy/Wikimedia movement/2017/Toolkit/Discussion Coordinator Role sedia untuk diterjemahkan. Sila terjemahkannya:

Laman ini diberi prioriti sederhana.


Pertolongan anda amat dihargai. Para penterjemah seperti anda membantu Meta berfungsi sebagai komuniti berbilang bahasa yang sejati.

Terima kasih!

Penyelaras penterjemahan Meta‎, 23:33, 9 Mac 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 12 & 13 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 12 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 13 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mac lepas, rencana Ayam telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan April 2017:
 1. We Can Do It! (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 30 Mac 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Penghapusan laman
Buat masa ini, terdapat 0 halaman yang layak untuk dihapuskan. Jika salah sebuah laman anda yang sedang dihapuskan, anda boleh mengemukakan bantahan yang tersenarai disini. Jika tidak tersenarai di situ, mungkin perbincangan sedang dijalankan di laman perbincangan rencana yang akan dihapuskan tersebut.

SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 16:46, 10 Mac 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 12 & 13 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 12 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 13 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mac lepas, rencana Ayam telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan April 2017:
 1. We Can Do It! (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 30 Mac 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Penghapusan laman
Buat masa ini, terdapat 0 halaman yang layak untuk dihapuskan. Jika salah sebuah laman anda yang sedang dihapuskan, anda boleh mengemukakan bantahan yang tersenarai disini. Jika tidak tersenarai di situ, mungkin perbincangan sedang dijalankan di laman perbincangan rencana yang akan dihapuskan tersebut.

SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 16:57, 10 Mac 2017 (UTC)

Pemberitahuan penterjemahan: Strategy/Wikimedia movement/2017/Process/Briefing[sunting sumber]

Malaysiaboy,

Anda sedang menerima pemberitahuan ini kerana anda mendaftar diri sebagai penterjemah ke bahasa-bahasa Bahasa Melayu, Inggeris British dan Cina di Meta.

Satu halaman baru, Strategy/Wikimedia movement/2017/Process/Briefing sedia untuk diterjemahkan. Sila terjemahkannya:

Laman ini diberi prioriti sederhana.


Pertolongan anda amat dihargai. Para penterjemah seperti anda membantu Meta berfungsi sebagai komuniti berbilang bahasa yang sejati.

Terima kasih!

Penyelaras penterjemahan Meta‎, 22:19, 10 Mac 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 14 & 15 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Anda sudah terlepas untuk mengundi? Anda boleh mendapat kemaskini terbaru melalui senarai pantau anda. Anda hanya perlu klik butang "(Masukkan ke senarai pantau saya)".

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan Disember 2017:

Untuk mengundi, anda hanya perlu meletakkan *{{Undi|v}} ~~~~ atau *{{Undi|x}} ~~~~ pada bahagian undian.

Gambar pilihan mingguan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi. Gambar yang sudah ditutup undian, pautan akan memaut ke laman rencana tajuk gambar tersebut.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Rencana Pilihan sebelum ini adalah Lie Kim Hok. Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Disember 2017:
 1. Jam air (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 31 Disember 2017 bagi pencalonan bulan Januari 2018. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik (Masukkan ke senarai pantau saya)
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
 1. Hujan (undi disini)
 2. Darah dan Doa (undi disini)
 3. Lisa Surihani (undi disini)
 4. Syamsul Yusof (undi disini)
 5. Unplugged (album Siti Nurhaliza) (undi disini)
 6. Siti Nurhaliza in Symphony (undi disini)
 7. Konsert Lentera Timur (undi disini)
 8. Sjumandjaja (undi disini)
 9. Pekin Ibrahim (undi disini)
 10. Chester Bennington (undi disini)
 11. All Your Love (undi disini)
 12. Jeff "Swampy" Marsh (undi disini)
 13. Mohd Najib bin Abdul Razak (undi disini)
 14. Kami, Perempoean (undi disini)
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
 • berita semasa
 • pengetahuan am
 • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 08:16, 1 April 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 16 & 17 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 16 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 17 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan April, rencana We Can Do It! telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan Mei 2017:
 1. Soeara Berbisa (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 23 April 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.

SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 18:12, 7 April 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 18 & 19 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 18 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 19 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan April, rencana We Can Do It! telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan Mei 2017:
 1. Soeara Berbisa (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 23 April 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
 1. Hujan
 2. Darah dan Doa
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 06:30, 21 April 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 20 hingga 26 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Kini, "Berita Dwi Mingguan" ditukar kepada "Berita Bulanan".

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan ini dan bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mei, rencana Soeara Berbisa telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan Jun 2017:
 1. Pekak (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 23 Mei 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
 1. Hujan
 2. Darah dan Doa
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
 • berita semasa
 • pengetahuan am
 • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 17:09, 8 Mei 2017 (UTC)

Bahasa Istana[sunting sumber]

Saya tidak fikir Monthasawang orang Malaysia. Yosri (bincang) 21:53, 2 Jun 2017 (UTC)

@Yosri: Oh. Kalau begitu, tidak apalah. --Malaysiaboy (bincang) 11:06, 3 Jun 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 27 hingga 31 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mei, rencana Pekak (filem) telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan Julai 2017:
 1. Tiada pencalonan
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 29 Jun 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
 1. Tiada pencalonan
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
 • berita semasa
 • pengetahuan am
 • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 21:40, 21 Jun 2017 (UTC)

Pembetulan berita (Minggu 27 - 30)[sunting sumber]

Maaf semua, rencana pilihan iaitu Pekak (filem) dipilih untuk bulai Jun, bukan bulan Mei. Maaf atas kesilapan suntingan saya. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 21:52, 21 Jun 2017 (UTC)

Minta kerjesama semua untuk Rencana Pilihan[sunting sumber]

Salam dan hai semua.

Saya ingin sangat meminta pertolongan anda untuk bekerjasama dalam menyiapkan sebuah rencana bagi Rencana Pilihan bulan Julai ini. Rencana tersebut adalah "Atom". Saya tidak menggalakkan anda mengemaskini di rencana utama. Saya sudah mencipta sebuah kotak pasir bagi tujuan ini. Ini lamannya Pengguna:SNN95/Kotak_pasir/Atom. Saya sudah menterjemah sedikit dan tidak mempunyai masa yang cukup untuk menterjemah disebabkan kekangan masa bagi pekerjaan yang saya sedang lakukan di dunia realiti. Saya tidak mengganggap anda dapat siapkan dalam masa terdekat sehingga 1 Julai 2017. Lewat pun tidak mengapa sehingga kita dapat menyenaraikannya sebagai Rencana Pilihan. Terjemahlah dengan sepenuh jiwa dan hati-hati. Birukan pautan merah dengan rencana yang pendek dari "Simple English" untuk menjimatkan masa anda. Kerjasama anda amat dihargai. Sekian, terima kasih.

Jika anda ada rencana yang boleh dianggap Rencana Pilihan, jangan segan silu mencalonkannya. Tanya sahaja kepada mana-mana penyelia jika tidak tahu bagaimana mahu mencalonkan walaupun sudah berkali-kali anda cuba memahami prosesnya.SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 15:04, 29 Jun 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 32 hingga 36 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Julai, tiada rencana telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Ogos 2017:
 1. Sistem Pengangkutan Gerak Cepat (Singapura) (undi di sini)
 2. Hale–Bopp (komet) (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 4 Ogos 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
 1. Tiada pencalonan
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
 • berita semasa
 • pengetahuan am
 • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh melanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 03:58, 31 Julai 2017 (UTC)

Pemberitahuan penterjemahan: Bassel Khartabil[sunting sumber]

Malaysiaboy,

Anda sedang menerima pemberitahuan ini kerana anda mendaftar diri sebagai penterjemah ke bahasa Cina di Meta.

Satu halaman baru, Bassel Khartabil sedia untuk diterjemahkan. Sila terjemahkannya:The page has been renamed and updated and many parts of the former translations are now outdated.

Pertolongan anda amat dihargai. Para penterjemah seperti anda membantu Meta berfungsi sebagai komuniti berbilang bahasa yang sejati.

Terima kasih!

Penyelaras penterjemahan Meta‎, 13:35, 11 Ogos 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 37 hingga 41 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Maaf kerana lambat mengemaskini tentang berita pada bulan ini. Kerja di dunia nyata banyak menarik masa terluang saya menyunting di sini. Walauapapun, berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Julai, tiada rencana telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan September 2017:
 1. Sarawak (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 4 September 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
 1. Tiada pencalonan
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
 • berita semasa
 • pengetahuan am
 • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 05:59, 31 Ogos 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 39 hingga 43 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Julai, tiada rencana telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Oktober 2017:
 1. Bachtiar Effendi (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 30 September 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
 1. Tiada pencalonan
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
 • berita semasa
 • pengetahuan am
 • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 04:13, 24 September 2017 (UTC)

Presenting Community Engagement Insights survey report: Tuesday, October 10, 1600 UTC[sunting sumber]

Hi Tofeiku,
I am reaching out to you because you signed up to receive updates about the Global Wikimedia survey.[1]

We will be hosting a public event online to present the data, a few examples on how teams will be using it for annual planning, and what are next steps for this project. The event will take place on Tuesday, October 10, at 9:00 am PST (1600 UTC), and the presentation will be in English. You can watch the livestream here, and ask question via IRC on #wikimedia-office.

If you are unable attend, you can also find the report on meta, and watch the recording of the event at a later time.

We hope to have you join us online! -- María Cruz 23:27, 2 Oktober 2017 (UTC)

 1. ^ Update your subscription to these messages by clicking here.

Admin needed[sunting sumber]

Dear Malaysiaboy,

please delete Vicky Kadian. This is crosswiki self-promotion by a sock of a globally blocked user.

Sincerely, Taketa (bincang) 04:46, 31 Oktober 2017 (UTC)

@Taketa: Done Yes check.svgY Selesai --Malaysiaboy (bincang) 05:17, 31 Oktober 2017 (UTC)
Thank you. Taketa (bincang) 05:18, 31 Oktober 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 44 hingga 48 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Maaf kerana lambat menyiarkan berita ini. Agak sibuk kebelakangan ini dengan kehidupan luar internet. Oleh kerana saya agak lambat mengemaskini, dan anda sudah terlepas untuk mengundi, anda boleh mendapat kemaskini terbaru melalui senarai pantau anda. Anda hanya perlu klik butang "(Masukkan ke senarai pantau saya)".

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan November 2017:

Gambar pilihan mingguan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi. Gambar yang sudah ditutup undian, pautan akan memaut ke laman rencana tajuk gambar tersebut.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Rencana Pilihan sebelum ini adalah Lie Kim Hok. Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Disember 2017:
 1. Jam air (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 22 November 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik (Masukkan ke senarai pantau saya)
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
 1. Hujan (undi disini)
 2. Darah dan Doa (undi disini)
 3. Lisa Surihani (undi disini)
 4. Syamsul Yusof (undi disini)
 5. Unplugged (album Siti Nurhaliza) (undi disini)
 6. Siti Nurhaliza in Symphony (undi disini)
 7. Konsert Lentera Timur (undi disini)
 8. Sjumandjaja (undi disini)
 9. Pekin Ibrahim (undi disini)
 10. Chester Bennington (undi disini)
 11. All Your Love (undi disini)
 12. Jeff "Swampy" Marsh (undi disini)
 13. Mohd Najib bin Abdul Razak (undi disini)
 14. Kami, Perempoean (undi disini)
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
 • berita semasa
 • pengetahuan am
 • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 08:24, 11 November 2017 (UTC)

Pemberitahuan penterjemahan: Meta:Babylon/Translators newsletter[sunting sumber]

Malaysiaboy,

Anda sedang menerima pemberitahuan ini kerana anda mendaftar diri sebagai penterjemah ke bahasa-bahasa Bahasa Melayu, Inggeris British dan Cina di Meta.

Satu halaman baru, Meta:Babylon/Translators newsletter sedia untuk diterjemahkan. Sila terjemahkannya:This page explains a new service: to keep translators posted about messages that need a particular effort, we have created a new newsletter. that newsletter is distributed on wiki as a notification and does not requires an email to subscribe. This message is both to kindly suggest you to translate the page explaining that new process, and also to invote you to subscribe to that newsletter. :)

Pertolongan anda amat dihargai. Para penterjemah seperti anda membantu Meta berfungsi sebagai komuniti berbilang bahasa yang sejati.

Terima kasih!

Penyelaras penterjemahan Meta‎, 18:15, 21 November 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 49 hingga 52 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Anda sudah terlepas untuk mengundi? Anda boleh mendapat kemaskini terbaru melalui senarai pantau anda. Anda hanya perlu klik butang "(Masukkan ke senarai pantau saya)".

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan Disember 2017:

Untuk mengundi, anda hanya perlu meletakkan *{{Undi|v}} ~~~~ atau *{{Undi|x}} ~~~~ pada bahagian undian.

Gambar pilihan mingguan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi. Gambar yang sudah ditutup undian, pautan akan memaut ke laman rencana tajuk gambar tersebut.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Rencana Pilihan sebelum ini adalah Lie Kim Hok. Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Disember 2017:
 1. Jam air (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 31 Disember 2017 bagi pencalonan bulan Januari 2018. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik (Masukkan ke senarai pantau saya)
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
 1. Hujan (undi disini)
 2. Darah dan Doa (undi disini)
 3. Lisa Surihani (undi disini)
 4. Syamsul Yusof (undi disini)
 5. Unplugged (album Siti Nurhaliza) (undi disini)
 6. Siti Nurhaliza in Symphony (undi disini)
 7. Konsert Lentera Timur (undi disini)
 8. Sjumandjaja (undi disini)
 9. Pekin Ibrahim (undi disini)
 10. Chester Bennington (undi disini)
 11. All Your Love (undi disini)
 12. Jeff "Swampy" Marsh (undi disini)
 13. Mohd Najib bin Abdul Razak (undi disini)
 14. Kami, Perempoean (undi disini)
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
 • berita semasa
 • pengetahuan am
 • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 16:29, 27 November 2017 (UTC)

Malay version of Template:International schools in Malaysia?[sunting sumber]

Thanks for making the Malay version of the French School in KL! Anyway, do you want to make a Malay version of en:Template:International schools in Malaysia?

Thanks WhisperToMe (bincang) 20:44, 21 Disember 2017 (UTC)

Tempat mangkat[sunting sumber]

Kenapa berbeza dengan Wiki Inggeris? Yosri (bincang) 12:58, 12 Januari 2018 (UTC)

@Yosri:Saya peroleh maklumat itu dari rujukan yang kedua di laman itu. Di sana, tertulis baginda mangkat di Singapura dan dimakamkan di Perak. --Malaysiaboy (bincang) 13:29, 12 Januari 2018 (UTC)

Gelaran[sunting sumber]

Jangan masukkan gelaran dalam judul rencana. Rujuk https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Naming_conventions_(royalty_and_nobility) Yosri (bincang) 05:14, 29 Januari 2018 (UTC)

@Yosri: Terima kasih kerana memberitahu. Tapi, di Brunei, orang yang ada Pengiran di hadapan namanya memang sebahagian dari nama asal orang itu. Jadi, Pengiran termasuk di dalam kad pengenalan mereka. Sama seperti golongan Nik dan Wan. Gelaran itu diberi kepada orang yang ada berkaitan dengan kerabat diraja. Contohnya, Pengiran Anak Mohamed Alam selama-lamanya akan digelar sebegitu. Kalau diterjemahkan di dalam Inggeris bolehlah dijadikan Prince Mohamed Alam. Orang yang ada Pengiran Anak sama seperti konsep Tunku, Tengku dan sebagainya. Contohnya, Tunku Intan Shafinaz dan Tunku Abdul Rahman. Patutkah kita membuang itu juga walaupun Tunku lebih pendek daripada Pengiran Anak? Saya hanya memberitahu yang saya tahu sahaja dan saya akan beri perhatian lagi akan datang. Terima kasih kerana memberitahu saya! --Malaysiaboy (bincang) 14:17, 29 Januari 2018 (UTC)
Saya hanya memberi peringatan kerana tiada sumber bagi nama asalnya. Ini kerana ada Pengiran yang boleh dicabut. Lihat http://bruneiroyals.tumblr.com/post/19926441391/royal-title-pengiran-anak-pengiran Yosri (bincang) 14:21, 29 Januari 2018 (UTC)
Sama juga seperti Tengku dan Tunku. Apa-apa pun terima kasih atas peringatan ini, @Yosri:. --Malaysiaboy (bincang) 08:01, 30 Januari 2018 (UTC)

Menurut dasar Wikipedia[sunting sumber]

Menurut dasar Wikipedia, rencana perlu bersifat berkecuali, kecuali ia mewakili sudut pandangan tertentu. Dengan itu, bagi rencana umum, ia perlu ditulis dari pandangan berkecuali. Bagi rencana menurut pandangan Islam, ia menurut sudut pandangan Islam. Yosri (bincang) 16:00, 10 Februari 2018 (UTC)

@Yosri: Terima kasih. Saya bercadang sekurang-kurangnya nama sebegini ditulis sebagai contoh Nabi Isa. Meletak nabi di hadapan dan tiada selawat menyusul sudah memadai untuk memberi sifat berkecuali dalam rencana. Ini dapat mengurangkan taksa (ambiguous) dan sekadar menulis nama sahaja (bagi pendapat saya) tidak menunjukkan gaya penulisan umum dalam bahasa Melayu. Dalam bahasa Inggeris, ia umum untuk menulis sekadar Muhammad tanpa Prophet di hadapan dan pembaca penutur bahasa Inggeris dapat mengecam rujukan kepada siapa nama Muhammad itu. Lagipun, nama Muhammad ini umum (common) dalam bahasa Melayu. Bertentangan dengan bahasa Inggeris. --Malaysiaboy (bincang) 16:23, 10 Februari 2018 (UTC)

Selamat datang ke Kembara Wikipedia![sunting sumber]

TWA guide left bottom.png
Hai Tofeiku! Kami amat teruja yang anda ingin main untuk belajar, sebagai cara yang mesra dan seronok untuk masuk ke dalam masyarakat dan misi kami. Saya rasa pautan ini amat berguna untuk anda bermula.

-- 13:59, Khamis Februari 15, 2018 (UTC)

Dapatkan bantuan
Tentang Kembara Wikipedia | Lepak di Ruang Istirahat Antara Bintang

Share your experience and feedback as a Wikimedian in this global survey[sunting sumber]

WMF Surveys, 18:19, 29 Mac 2018 (UTC)

ESEAP Conference 2018[sunting sumber]

Hello,

I’m Biyanto from Wikimedia Indonesia who organized ESEAP Conference. ESEAP Conference 2018 is a regional conference for Wikimedia communities throughout the ESEAP region: ESEAP stands for East, Southeast Asia, and Pacific. Taking place in Bali, Indonesia on 5–6 May 2018, this is the first regional conference for these Wikimedia communities.

East and Southeast Asia and the Pacific are the most under-represented regions within the Wikimedia community. There is a significant number of Wikimedia contributors in our regions, yet we continue to struggle in establishing a well-managed community. This conference will bring participants from various ESEAP communities together in order to better understand the issues and to look for solutions. It also aims to connect people of the Wikimedia movement within ESEAP regions, to share ideas, and to build regional collaborations that are impossible to achieve through online communication.

We’ve got a lot of participation from several countries, but we’re lacking from your country. As we need more participants from your country, we believe that your contribution and participation would be a valuable asset to the success of this event. If you would like to participate in the conference, please do fill the form as soon as possible (by April 5, 2018) and we’ll inform you if you get selected for the conference.

Thank you and we hope to see you soon. --MediaWiki message delivery (bincang) 08:03, 30 Mac 2018 (UTC)

Reminder: Share your feedback in this Wikimedia survey[sunting sumber]

WMF Surveys, 01:17, 13 April 2018 (UTC)

Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey[sunting sumber]

WMF Surveys, 00:27, 20 April 2018 (UTC)

Selamat datang ke Kembara Wikipedia![sunting sumber]

TWA guide left bottom.png
Hai Tofeiku! Kami amat teruja yang anda ingin main untuk belajar, sebagai cara yang mesra dan seronok untuk masuk ke dalam masyarakat dan misi kami. Saya rasa pautan ini amat berguna untuk anda bermula.

-- 08:15, Isnin Mei 14, 2018 (UTC)

Dapatkan bantuan
Tentang Kembara Wikipedia | Lepak di Ruang Istirahat Antara Bintang

Jemputan mengundi penyelia baru, Zulfadli51[sunting sumber]

Anda dijemput untuk mengundi Zulfadli51 sebagai penyelia di Wikipedia Bahasa Melayu. Sila tinggalkan undian anda di sini! MediaWiki message delivery (bincang) 09:10, 14 Mei 2018 (UTC)

Pulau[sunting sumber]

Ejaannya menurut sumber rasmi kerajaan Sabah. Lihat rujukan yang diberikan. Yosri (bincang) 15:01, 14 Julai 2018 (UTC)
Terdapat 4 pulau sama nama. Yosri (bincang) 15:06, 14 Julai 2018 (UTC)

Piawai[sunting sumber]

Saudara, adakah artikel ini Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Sultan Muhammad menepati piawai dan polisi WP? CyberTroopers ❯❯❯

Kalau ikutkan tidak tetapi ms.wikipedia ini lain sedikit apabila berkaitan dengan rencana sekolah. Boleh rujuk Yosri untuk penjelasan lebih lanjut. -- TofeikuBincang 08:07, 5 Oktober 2018 (UTC)

Hapuskan rencana[sunting sumber]

Mohon saudara hapuskan rencana Sunni Islam dan Pascabayar yang terang-terangan mengarut. Terima kasih di atas tindakan saudara. CyberTroopers ❯❯❯

Vandal[sunting sumber]

Hello! I've come to you as you're the admin who edited most recently and has a knowledge of English. I noticed quite a bit of vandalism going on at Kua Kia Soong, which I've been reverting. It's blatant vandalism, and seems to be offensive and rude. Could you block the IP? Thanks, Vermont (bincang) 01:04, 17 Oktober 2018 (UTC)

@Vermont: Yes check.svgY Selesai -- TofeikuBincang 03:16, 17 Oktober 2018 (UTC)

Sekat pengguna[sunting sumber]

Salam saudara, sila sekat ip address 123.136.112.7 kerana telah menyalahgunakan Wikipedia dengan mencipta rencana mengarut. CyberTroopers ❯❯❯

Salam @CyberTroopers:. Pengguna 123.136.112.7 tiada mencipta sebarang rencana apabila saya melihat sejarah sumbangannya. Boleh saudara jelaskan lagi? -- TofeikuBincang 07:11, 26 Oktober 2018 (UTC)
Zulfadli sudah memadamkan rencana tersebut. Terima kasih kerana merespon. CyberTroopers ❯❯❯

Salam saudara, sila sekat ip address 60.50.176.220 kerana telah melakukan vandal berulang kali pada laman Krisis air. CyberTroopers ❯❯❯

Pertemuan Wikipedia Kelantan 2[sunting sumber]

Salam saudara Tofeiku. Saya koordinator bagi Pertemuan Wikipedia Kelantan 2 yang bakal diadakan di Tanah Merah, Kelantan. Seperti yang anda sedia maklum, pertemuan ini akan berlangsung pada 2 November 2018. Walau bagaimanapun terdapat sedikit masalah yang berlaku berhubung pertemuan ini. Oleh itu, tarikh ini terpaksa ditangguhkan lagi (belum ditetapkan) dan akan saya maklumkan nanti. Segala masalah yang berlaku amatlah dikesali. Terima kasih kerana berminat untuk menyertai! Segala pertanyaan bolehlah saudara nyatakannya di laman perbincangan saya. CyberTroopers ❯❯❯

Jemputan Bulan Asia Wikipedia[sunting sumber]

Jemputan Bulan Asia Wikipedia
Wikipedia Asian Month 2018 Banner ms.svg

Anda dijemput untuk mengikuti Bulan Asia Wikipedia 2018!

Cipta 4 rencana berkaitan Asia dan menangi poskad khas daripada komuniti Wikimedia dari Asia!

Ahli Wikipedia yang mencipta rencana yang terbanyak akan dianugerahi "Duta Asia Wikipedia" dan mendapat sijil bertandatangan khas!

Daftar sekarang! Peraturan

TofeikuBincang 06:29, 1 November 2018 (UTC)

Templat Jemputan WAM[sunting sumber]

Salam Tofeiku, saya sudah mencipta templat Bulan Asia Wikipedia daripada design anda bagi memudahkan para penganjur menjemput pengguna-pengguna Wikipedia Bahasa Melayu untuk menyertai Bulan Asia Wikipedia 2018 seperti ditunjukkan di bawah :

Templat:Jemputan WAM

@CyberTroopers: Kalau begitu sunting sahaja templat sedia ada {{Jemputan BAW}} dan lencongkan {{Jemputan WAM}} -- TofeikuBincang 08:09, 2 November 2018 (UTC)
@Tofeiku: Laaa dah ada rupanya 😢😢😢😢 CyberTroopers (bincang)
@CyberTroopers: Saudara boleh mencipta templat pesanan bagi mereka yang telah mendaftar. Ini contohnya. -- TofeikuBincang 08:15, 2 November 2018 (UTC)
@Tofeiku:Ok 😉 CyberTroopers (bincang)

Templat Peserta BAW[sunting sumber]

Saudara boleh tolong selenggara templat {{Peserta BAW}} ni? Tandatangan automatik tak muncul kenapa ya? CyberTroopers (bincang) 06:12, 3 November 2018 (UTC) {{Peserta BAW}}

@Tofeiku: Tak jadilah saudara. Everything under control.
@CyberTroopers: Wau hebat. Tandatangan tak sekadar letak --~~~~ sahaja? -- TofeikuBincang 11:11, 3 November 2018 (UTC)

Vandalism[sunting sumber]

Hello! It seems that the IP 125.212.177.242 is vandalizing Bendera Oceania. You might want to look into blocking the /24, as you blocked 125.212.177.218 for the same vandalism a few days ago. Vermont (bincang) 01:33, 6 November 2018 (UTC)

Wikipedia:Rencana pilihan/Kajian semula[sunting sumber]

Sila kemukakan pendapat anda mengenai kewujudan Wikipedia:Rencana pilihan/Kajian semula di laman perbincangannya. Kerjasama anda amatlah dialu-alukan. Selamat memajukan Wikipedia! Kacha Permata (bincang) 16:27, 12 November 2018 (UTC)

WAM Organizers Update[sunting sumber]

Hi WAM Organizer! Hopefully, everything works just fine so far! Need Help Button, post in any language is fine

 • Here are some recent updates and clarification of rules for you, and as always, let me know if you have any idea, thought or question.
  • Additional souvenirs (e.g. postcard) will be sent to Ambassadors and active organizers.
  • A participant's article count is combined on all language Wikipedias they have contributed to
  • Only Wikipedia Asian Month on Wikipedia or Wikivoyage projects count (no WikiQuote, etc.)
  • The global top 3 article count will only be eligible on Wikipedias where the WAM article requirement is at least 3,000 bytes and 300 words.
  • If your community accepts an extension for articles, you should set up a page and allow participants to submit their contributions there.
  • In case of redirection not allowed submitting in Fountain tool, a workaround is to delete it, copy and submit again. Or a submission page can be used too.
  • Please make sure enforce the rules, such as proper references, notability, and length.
  • International organizers will double check the top 3 users' accepted articles, so if your articles are not fulfilling the rules, they might be disqualified. We don't want it happened so please don't let us make such a decision.

Please feel free to contact me and WAM team on meta talk page, send me an email by Email this User or chat with me on facebook. For some languages, the activity for WAM is very less, If you need any help please reach out to us, still, 12 more days left for WAM, Please encourage your community members to take part in it.

If you no longer want to receive the WAM organizer message, you can remove your username at this page.

Best Wishes,
Sailesh Patnaik

Rencana pilihan bulan-bulan seterusnya[sunting sumber]

Jika anda ada masa lapang nanti, adakah anda mempunyai calon-calon rencana pilihan yang sesuai untuk dipaparkan di laman utama sepanjang bulan-bulan seterusnya (Disember 2018, Januari 2019, Februari 2019, dan bulan berikutnya)? Kacha Permata (bincang) 02:49, 29 November 2018 (UTC)

What's Next (WAM)![sunting sumber]

Congratulations! The Wikipedia Asian Month has ended successfully and you've done amazing work of organizing. What we've got and what's next?

Tool problem
If you faced problem submitting articles via judging tool, use this meta page to do so. Please spread this message with local participants.
Here are what will come after the end of WAM
 • Make sure you judge all articles before December 7th, and participants who can improve their contribution (not submit) before December 10th.
 • Participates still can submit their contribution of November before December 5th at this page. Please let your local wiki participates know. Once you finish the judging, please update this page after December 7th
 • There will be three round of address collection scheduled: December 15th, December 20th, and December 25th.
 • Please report the local Wikipedia Asian Ambassador (who has most accepted articles) on this page, if the 2nd participants have more than 30 accepted articles, you will have two ambassadors.
 • There will be a progress page for the postcards.
Some Questions
 • In case you wondering how can you use the WAM tool (Fountain) in your own contest, contact the developer Le Loi for more information.

Thanks again, Regards
Sailesh Patnaik using MediaWiki message delivery (bincang) 04:59, 3 Disember 2018 (UTC)

WAM Postcard collection[sunting sumber]

Dear organiser,

Thanks for your patience, I apologise for the delay in sending the Google form for address collection. Please share this form and the message with the participants who created 4 or more than 4 articles during WAM. We will send the reminders directly to the participants from next time, but please ask the participants to fill the form before January 10th 2019.

Things to do:

 1. If you're the only organiser in your language edition, Please accept your article, keeping the WAM guidelines in mind.
 2. Please report the local Wikipedia Asian Ambassador (who has most accepted articles) on this page, if the 2nd participants have more than 30 accepted articles, you will have two ambassadors.
 3. Please update the status of your language edition in this page.


Note: This form is only accessed by WAM international team. All personal data will be destroyed immediately after postcards are sent. If you have problems accessing the google form, you can use Email This User to send your address to my Email. Thanks :) --Saileshpat using MediaWiki message delivery (bincang) 21:15, 19 Disember 2018 (UTC)

Invitation to Organize Wiki Loves Love 2019[sunting sumber]

WLL Subtitled Logo subtitled b (transparent).svg

Wiki Loves Love (WLL) is an International photography competition of Wikimedia Commons to subject love testimonials happening in the month of February 2019.

The primary goal of the competition is to document love testimonials through human cultural diversity such as monuments, ceremonies, snapshot of tender gesture, and miscellaneous objects used as symbol of love; to illustrate articles in the worldwide free encyclopedia Wikipedia, and other Wikimedia Foundation (WMF) projects. February is around the corner and Wiki Loves Love team invites you to organize and promote WLL19 in your country and join hands with us to celebrate love and document it on Wikimedia Commons. The theme of 2019 is Festivals, ceremonies and celebrations of love.

To organize Wiki Loves Love in your region, sign up at WLL Organizers page. You can also simply support and spread love by helping us translate the commons page in your local language which is open for translation.

The contest starts runs from 1-28 February 2019. Independent from if there is a local contest organised in your country, you can help by making the photo contest Wiki Loves Love more accessible and available to more people in the world by translating the upload wizard, templates and pages to your local language. See for an overview of templates/pages to be translated at our Translations page.

Imagine...The sum of all love!

Wiki Loves Love team

--MediaWiki message delivery (bincang) 12:33, 6 Januari 2019 (UTC)

Block this account please[sunting sumber]

Dear Tofeiku, can you block this account Pengguna:Beata Undine129? Because this account vandalizes my talk page several times. Thanks. -ArdiPras95 (bincang) 12:32, 21 Januari 2019 (UTC)

Perihal: "sekuel" lawan "susulan"[sunting sumber]

Salam! Saya fikir "sekuel" lebih lazim dipakai ramai walaupun "susulan" ada tercatat dalam peristilahan rasmi DBP, lalu kita perlu mengiktiraf perkataan lebih diketahui agar senang dicari orang ramai. Tambahan lagi, kebanyakan media dalam negara-negara Nusantara menggunapakai "sekuel" dengan meluas...:

 • Contoh dari Singapura:
 1. "Dwayne Johnson: Sekuel filem 'Jumanji' sedang disiapkan". Berita Harian Singapura. 23 Julai 2018. 
 • Contoh dari Malaysia:
 1. "Sekuel Kabali diterbitkan menantu Rajnikanth". Berita Harian. 6 September 2016. ,
 2. Asyraf Roslan (30 Jun 2019). "Zombi kembali mengganas dalam 'Bando'? Kang Dong Wong beraksi dalam sekuel 'Train To Busan'". Astro Awani. 
 • Contoh dari Indonesia:
 1. Indra Rosalia (1 Februari 2019). "The Batman dan sekuel Suicide Squad bakal tayang pada 2021". Beritagar. 

...sebaiknya kita perlu mengelak sebarang kecenderungan yang terlalu Malaysia-sentrik.

Yang ikhlas, --Anumengelamun (bincang) 09:31, 29 Ogos 2019 (UTC)

Sebab saya ubah kerana tidak wujud dalam DBP dan lebih elok guna perkataan sedia ada berbanding meminjam perkataan asing. Sama lebih banyak susulan digunakan berbanding sekuel. Dan anda perlulah fikir juga tentang Brunei juga. Mereka guna filem susulan seperti dalam akhbar tempatan ini. Gaya bahasa saya tidak begitu sama dengan Semenanjung Malaysia dan lebih kepada Borneo (Brunei). Oleh itu, saya juga sedaya upaya memastikan penggunakan perkataan di sini tidaklah terlalu terpusat dengan Semenanjung Malaysia. Harap faham tindakan yang saya telah lakukan ini. -- TofeikuBincang 10:48, 29 Ogos 2019 (UTC)
Sama, kalau biskita lihat carian "filem susulan" dan "filem sekuel" dalam media Melayu Singapura (iaitu Berita Harian Singapura dan Berita Mediacorp), "filem susulan" lebih banyak digunakan berbanding "filem sekuel". Jadi hujah anda tidaklah benar. Bagi pendapat saya, menggunakan "sekuel" lebih seperti cakap biskita "Malaysia-sentrik". -- TofeikuBincang 11:03, 29 Ogos 2019 (UTC)

Vandalisms by anon[sunting sumber]

A SWMT patrolman greets you. I noticed 2405:3800::/32 on your wiki: blocked on many other projects (see stalktoy , open proxy). Many pages are vandalized here. For this IP, I know it is useless to warn before. Could you block this anonymous. Blocking periods range from a few months to infinity. Sincerely. —Eihel (bincang) 12:53, 2 Oktober 2019 (UTC)

Thank you for alerting me about the vandal. It seems that there's a similar IP address early today that has been blocked due to similar vandalism. We will be more aware of this issue. -- TofeikuBincang 13:33, 2 Oktober 2019 (UTC)

Invitation from WAM 2019[sunting sumber]

WAM logo without text.svg

Hi WAM organizers!

Hope you are all doing well! Now it's a great time to sign up for the 2019 Wikipedia Asian Month, which will take place in November this year (29 days left!). Here are some updates and improvements we will make for upcoming WAM. If you have any suggestions or thoughts, feel free to discuss on the meta talk page.

 1. Please add your language project by 24th October 2019. Please indicate if you need multiple organisers by 29th October.
 2. Please update your community members about you being the organiser of the WAM.
 3. We want to host many onsite Edit-a-thons all over the world this year. If you would like to host one in your city, please take a look and sign up at this page.
 4. Please encourage other organizers and participants to sign-up in this page to receive updates and news on Wikipedia Asian Month.
 5. If you no longer want to receive the WAM organizer message, you can remove your username at this page.

Reach out the WAM team here at the meta talk page if you have any questions.

Best Wishes,
Sailesh Patnaik using MediaWiki message delivery (bincang) 17:03, 2 Oktober 2019 (UTC)

Sekat pengguna ini[sunting sumber]

Minta tolong saudara Tofeiku menyekat julat IP 2405:3800::/37 selama tak terbatas kerana didapati membuat LTA (long-term abuse). Sudah banyak rencana di sini dilaku musnah termasuk tarikh lahir yang sengaja diubah oleh IP ini.–Fandi89 (bincang) 08:00, 4 Oktober 2019 (UTC)

@Fandi89: Yes check.svgY Selesai Terdapat pengguna IP serupa yang melakukan sunting musnah yang serupa kebelakangan ini. Terima kasih kerana bantu memaklumkan. -- TofeikuBincang 08:26, 4 Oktober 2019 (UTC)

Pulihkan rencana[sunting sumber]

Minta saudara Tofeiku memulihkan rencana Seksualiti Merdeka yang telah dihapuskan sebelum ini. Terima kasih.-Fandi89 (bincang) 10:45, 7 Oktober 2019 (UTC)

@Fandi89: Saya lihat versi rencana yang terpadam tersebut tidaklah begitu panjang dan kandungannya mungkin tidak kemas kini selaras dengan rencananya di en.wp memandangkan rencana itu dihapuskan setahun yang lalu. Rasanya lebih baik terjemahkan saja terus dari en:Seksualiti Merdeka -- TofeikuBincang 15:31, 7 Oktober 2019 (UTC)