Pilihan raya negeri Sabah 1985

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Pilihan raya negeri Sabah 1985 berlangsung antara 20 dan 21 April 1985 dengan tujuan memperbaharui 48 kerusi di Dewan Undangan Negeri, yang seterusnya akan melantik Ketua Menteri untuk tempoh 1985-1990. Mereka diadakan dalam keadaan ketinggalan dengan pilihan raya persekutuan ke Dewan Rakyat Malaysia, seperti yang berlaku di Sarawak.

Pilihan raya ini adalah persaingan sengit tiga pihak. Barisan Bersatu Rakyat Sabah (BERJAYA) yang mewakili Barisan Nasional, gabungan pemerintah Malaysia, di bawah pimpinan Ketua Menteri Harris Salleh, terpaksa bersaing dengan Parti Bersatu Sabah (PBS) yang baru, perpecahan baru-baru ini yang diketuai oleh Joseph Pairin Kitingan. Akhirnya, Pertubuhan Kebangsaan Bersatu Sabah (USNO) yang diketuai oleh bekas Ketua Menteri Mustapha Harun.

Akhirnya, PBS memenangi kemenangan tipis dengan memenangi 25 daripada 48 kerusi dengan hanya 36.44% undi popular, memperoleh majoriti mutlak dengan hanya lebih satu pertiga undi. Ini disebabkan oleh sistem pengundian majoriti ahli tunggal yang digunakan di negara ini. USNO pulih daripada kambuh biasa dan memenangi 16 kerusi, menjadi parti pembangkang utama, namun ia adalah pasukan ketiga paling banyak mengundi dengan 26.85%. BERJAYA, sehingga itu rasmi, runtuh dan menyaksikan perwakilannya dikurangkan kepada 7 kerusi, walaupun ia berada di tempat kedua dalam undi popular dengan 32.70%. Jumlah keluar mengundi adalah 74.02%.