Pergi ke kandungan

Putera Yang Empat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Putera Yang Empat
Negeri Sembilan
Penjawat kini
Butiran
Pembentukan1831

Yang Amat Mulia Putera Yang Empat Negeri Sembilan ialah istilah khas bagi empat orang putera di Negeri Sembilan yang menjadi pewaris takhta Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan. Keempat-empat putera ini akan menjadi calon Yang di-Pertuan Besar yang akan dipilih oleh Undang Yang Empat sebaik sahaja berlakunya kemangkatan Yang di-Pertuan Besar semasa[1]. Putera Yang Empat terdiri daripada mereka yang menyandang jawatan Tunku Besar Seri Menanti, Tunku Laksamana, Tunku Muda Serting dan Tunku Panglima Besar[2].

Peranan[sunting | sunting sumber]

Tugas-tugas Putera Yang Empat termasuklah menyelia hal ehwal istana dan pegawai-pegawai istana dan sebagai penasihat kepada Yang di-Pertuan Besar[2].

Di samping itu, Perlembagaan Negeri memperuntukkan bahawa Tunku Besar Seri Menanti adalah anggota Dewan Keadilan dan Undang yang dianggotai Yang di-Pertuan Besar, Undang Yang Empat, Tunku Besar Tampin dan beberapa anggota lain[2].

Penyandang semasa[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Tunku Mukhriz Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan ke-11". mStar. 29 Disember 2008. Dicapai pada 7 Julai 2023.
  2. ^ a b c d "Tunku Ali Redhauddin dilantik Tunku Besar Seri Menanti". mStar. 22 Februari 2009. Dicapai pada 7 Julai 2023.