Senarai Juara Carta Pujaan 10 RTM 1992

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Pujaan 10 1992
PenganjurRadio Televisyen Malaysia


Carta Pujaan 10 RTM diaudit dan dikelolakan oleh Radio 1 dibawah seliaan juruhebah Zazmie Mohd Zain [1] dari tahun 1988 hingga 1996. Ia menampilkan turutan carta lagu-lagu popular yang dihitung daripada jumlah permintaan lagu oleh pendengar rangkaian Radio Televisyen Malaysia seluruh negara pada skala mingguan [2].

Carta ini kembali dijenamakan semula oleh RTM pada tahun 2000.

Turutan Juara Carta Pujaan 10[sunting | sunting sumber]

Penyanyi rock Ella Aminuddin mengungguli carta tahun ini menerusi lagu megahits-nya, "Sembilu" yang bertahan agak lama di dalam carta. Lagu ini juga berjaya menyekat lagu popular lain seperti "Madah Berhelah" oleh penyanyi baharu Ziana Zain.
Komposer Rahim Othman berjaya memperkenalkan kumpulan remaja Exists yang dianggotai oleh remaja berusia 14 hingga 19 tahun menerusi lagu berhantu mereka "Untukmu Ibu". Ini merupakan hits pertama kumpulan ini yang kemudiannya meraih gelaran juara beberapa kali menerusi hits susulan
Kumpulan rock Fotograf meraih lagu hits nombor satu kedua setelah kejayaan mereka pada tahun 1989 menerusi lagu "Jangan Kau Ucap Selamat Tinggal". Kali ini menerusi lagu "Di Alam Fana Cinta" yang ditulis dan diterbitkan oleh komposer terlaris 1992, Fauzi Marzuki


Berikut adalah turutan juara carta mingguan Pujaan 10 bagi tahun 1992.

Latar belakang hijau menunjukkan lagu dengan prestasi terbaik pada tahun 1992.
Jilid Tarikh Lagu Penyanyi Rakaman Pencipta Lagu Payung Nuansa Rujukan
RE9113 6 Januari 1992 " Kemaafan Dendam Terindah" Aishah Ross Ariffin, Habsah Hassan Sony Music Pop [3]
9201 13 Januari 1992 " Takdir dan Waktu" Mega Rahim Othman, Abdul Jalil Salleh (Mama Juwie) BMG Pop, Rock [4]
20 Januari 1992
27 Januari 1992
3 Februari 1992
9202 10 Februari 1992 " Kekasih Awal dan Akhir" Jamal Abdillah Fauzi Marzuki, Lukhman Abdul Kadir Warner Music Pop , Ketuhanan [5]
9203 17 Februari 1992 "Sayang" Menara Nor Azimah Abu Hanifah JMC Rock [6]
9204 24 Februari 1992 "Biasan" To'ki Syed Amran, Madi New Southern Records Pop, Melayu [7]
2 Mac 1992
9 Mac 1992
RE9203 16 Mac 1992 "Sayang" Menara Nor Azimah Abu Hanifah JMC Rock [8]
9205 23 Mac 1992 "Sinambungan Cinta" Gravity Isa Hamzah, S. Amin Shahab New Southern Records Pop, Rock [9]
9206 30 Mac 1992 "Untukmu Ibu" Exists Rahim Othman, Megat Ismail Ibrahim BMG, Jojo's Pop, Rock [10]
6 April 1992
13 April 1992
9207 20 April 1992 "Mana Dia" Zainalabidin Mukhlis Nor, Amir Yussof, Mustaffa Ramly, Zainalabidin RAP, Warner Music Pop, Folk, Etnik [11]
27 April 1992
4 Mei 1992
9208 11 Mei 1992 "Pada Syurga Di Wajahmu" Nash Elias Fauzi Marzuki, Bob Lokman Warner Music Pop [12]
18 Mei 1992
25 Mei 1992
1 Jun 1992
8 Jun 1992
15 Jun 1992
9209 22 Jun 1992 "Di Alam Fana Cintamu" Fotograf Fauzi Marzuki, Zur'ain EMI Rock [13]
29 Jun 1992
6 Julai 1992
9210 13 Julai 1992 "Sembilu" Ella Aminuddin Saari Amri EMI Rock [14]
20 Julai 1992
27 Julai 1992
3 Ogos 1992
10 Ogos 1992
17 Ogos 1992
9211 24 Ogos 1992 "Mahligai Syahdu" Hattan M. Nasir Warner Music Rock [15]
31 Ogos 1992
7 September 1992
14 September 1992
21 September 1992
9212 28 September 1992 "Fantasia Musim Cinta" Iwan Syahman Iwan Syahman EMI Pop, Melayu, Dangdut [16]
5 Oktober 1992 [17]
12 Oktober 1992 [18]
19 Oktober 1992 [19]
26 Oktober 1992 [20]
9213 2 November 1992 "Mimpi Yang Pulang" IKLIM Saidin Omar, Syarum Saidin Rock Records Rock, Melayu [21] [22]
9 November 1992 [23]
16 November 1992 [24]
9214 23 November 1992 "Kelmarin" Zur Eda Megat Ismail Ibrahim BMG Latin, Pop [25] [26]
30 November 1992 [27]
9215 7 Disember 1992 "Fiona" 4U2C Othman Asri (Man Senoi), Joe Mohamad Nor BMG Pop, R&B [28] [29]
14 Disember 1992 [30]
9216 21 Disember 1992 "Ku Redha Sendiri" Klthsom Kader A. Ali, Habsah Hassan Warner Music Pop, Melayu [31] [32]
28 Disember 1992 [33]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ https://www.klik.com.my/item/story/3018419/zazmie-nadi-pujaan-10
  2. ^ https://www.klik.com.my/item/story/323516/pop-balada-jadi-pilihan
  3. ^ https://www.discogs.com/release/11798918-Aishah-Aishah-II
  4. ^ https://diskograf.com/explore/song/4062-takdir-dan-waktu
  5. ^ https://diskograf.com/explore/song/6973-kekasih-awal-dan-akhir
  6. ^ https://mat4nira.wordpress.com/2010/12/24/menara-mitology-1991/
  7. ^ https://diskograf.com/explore/song/4584-biasan
  8. ^ https://mat4nira.wordpress.com/2010/12/24/menara-mitology-1991/
  9. ^ https://diskograf.com/explore/song/4227-sinambungan-cinta
  10. ^ https://www.discogs.com/release/12294396-Exist-Exist
  11. ^ https://diskograf.com/explore/song/3833-mana-dia
  12. ^ https://diskograf.com/explore/song/2560-pada-syurga-di-wajahmu
  13. ^ https://diskograf.com/explore/song/4042-di-alam-fana-cinta
  14. ^ https://diskograf.com/explore/song/2467-sembilu
  15. ^ https://diskograf.com/explore/song/2496-mahligai-syahdu
  16. ^ https://diskograf.com/explore/song/3883-fantasia-musim-cinta
  17. ^ https://www.klik.com.my/item/story/335785/lagu-iwan-kekal-di-atas
  18. ^ https://www.klik.com.my/item/story/333476/tiada-lagu-berjaya-masuki-senarai-iwan-kekal-di-atas
  19. ^ https://www.klik.com.my/item/story/333476/tiada-lagu-berjaya-masuki-senarai-iwan-kekal-di-atas
  20. ^ https://www.klik.com.my/item/story/329627/iklim-muncul-di-tempat-kedua
  21. ^ https://diskograf.com/explore/song/2585-mimpi-yang-pulang
  22. ^ https://www.klik.com.my/item/story/330429/iklim-singkir-iwan-untuk-jadi-johan
  23. ^ https://www.klik.com.my/item/story/332307/mimpi-yang-pulang-masih-no-1
  24. ^ https://www.klik.com.my/item/story/327603/iklim-masih-tangga-pertama
  25. ^ https://www.discogs.com/release/13989554-Zur-Eda-Zur-Eda
  26. ^ https://www.klik.com.my/item/story/326991/zur-eda-singkir-kumpulan-iklim
  27. ^ https://www.klik.com.my/item/story/327927/zur-eda-kekal-tangga-teratas
  28. ^ https://www.discogs.com/release/15774134-4U2C-4U2C
  29. ^ https://www.klik.com.my/item/story/327390/4u2c-rampas-tempat-pertama
  30. ^ https://www.klik.com.my/item/story/323153/kedudukan-lima-lagu-tidak-berubah
  31. ^ https://diskograf.com/explore/song/4019-ku-redha-sendiri
  32. ^ https://www.klik.com.my/item/story/321363/klthsom-juara-baru-minggu-ini
  33. ^ https://www.klik.com.my/item/story/321429/klthsom-kekal-juara-minggu-kedua