Terier Chile

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Terier Chile
Fox terrier chileno.JPG
Terier rubah Chile
Nama lainTerier tikus Chile
Terier rubah Chile
Ratonero
Negara asalChile
Pengelasan dan piawaian
Tidak oleh mana-mana kelab kenel utama
Anjing (Canis lupus familiaris)

Terier Chile (Bahasa Sepanyol: terrier chileno; Bahasa Inggeris: Chilean terrier), terier rubah Chile (Bahasa Sepanyol: fox terrier chileno; Bahasa Inggeris: Chilean fox terrier), atau terier tikus Chile (Bahasa Sepanyol: terrier rat chileno; Bahasa Inggeris: Chilean terrier) ialah baka anjing Chile pertama, diikuti oleh Anjing gembala Magallanes.[1] Ia merupakan baka yang bertarikh kembali ke hujung abad kesembilan belas, dikembangkan daripada kacukan terier rubah licin dengan anjing yang wujud pada ketibaan orang Sepanyol.

Persatuan Profesional Pembiak Baka dan Pempamer Anjing Chile (ACEPE, A.G.)[2] telah mengembangkan projek yang mengusahakan baka anjing pertama Chile untuk diiktiraf secara rasmi, mengkhususkan pengaturan sampel, melaksanakan sistem untuk pengenalpastian dan membentukan sepasukan pelajar untuk baka anjing ini.

Buat sementara waktu, ia telah disertakan dalam Kumpulan 11 oleh Kelab Kenel Chile (KCC), tetapi belum diiktiraf secara rasmi oleh FCI. Sejak 2011, baka ini tergolong dalam Kumpulan 3 Alianz Canine Worldwide (ACW).[3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ http://www.conciencia-animal.cl/paginas/temas/temas.php?d=700
  2. ^ Asociación Gremial de Criadores y Expositores de Perros de Chile ACEPE
  3. ^ "Chilean Terrier". www.alianzfederation.org. s/f. Dicapai 10 Julai 2013.  Check date values in: |date= (bantuan)

External links[sunting | sunting sumber]