Cur

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Untuk bandar raya dan kanton Swiss bernama Cur dalam bahasa Jerman, sila lihat Chur. Untuk sambungan nama fail ".cur", sila lihat ICO (format fail imej ikon). Untuk kegunaan lain, sila lihat CUR (nyahkekaburan).
Seekor blackmouth cur.

Istilah cur merujuk anjing baka kacuk. Pada asalnya, perkataan cur merujuk suatu baka anjing penggiringan lembu berekor pendek British tertentu yang dibiakbakakan dengan bertujuan yang hanya dikenali daripada catatan sejarah, cur dog,[1]:459–460 tetapi dalam penggunaan moden, cur digunakan terhadap mana-mana anjing kacuk.


Pada am, konteks moden, istilah cur ialah istilah slanga untuk anjing baka kacuk dengan konotasi negatif tersendiri.

Pada asalnya, walau bagaimanapun, perkataan "cur" merujuk suatu baka anjing penggiringan lembu berekor pendek British tertentu yang dibiakbakakan dengan bertujuan yang hanya dikenali daripada catatan bersejarah, anjing cur.[1]:459–460

Sesama pakar anjing, cur merupakan mana-mana daripada hound treeing Amerika Utara yang dibiakbakakan dengan bertujuan yang berkait rapat, yang sesetengah daripadanya telah mencapai pengiktirafan baka.[2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Morris, Desmond (2008). Dogs: The Ultimate Dictionary of over 1,000 Dog Breeds (edisi First Paperback). North Pomfret, Vermont: Trafalgar Square. ISBN 978-1-57076-410-3. 
  2. ^ "Treeing dogs", hlm. 220-239