Senarai filem animasi komputer

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Sebuah filem animasi-komputer biasanya merujuk kepada filem cetera yang mempunyai animasi komputer untuk kelihatan tiga dimensi pada paparan filem. Sementara filem animasi 2D tradisional kini dilakukan terutama dengan bantuan komputer, teknik untuk membuat grafik komputer 3D (CG), atau imej janaan komputer 3D (CGI), adalah unik kepada menggunakan komputer bagi membuat filem.

Ini ialah senarai filem yang dikeluarkan yang seluruhnya mengunakan kaedah animasi-komputer, dan dicipta dalam bentuk dalam 3D. Ini kadang-kadang disebut sebagai filem CG(3D computer graphics).

Filem telah diterbitkan[sunting | sunting sumber]

Tarikh keluaran yang disenaraikan ialah penayangan panggung awam pertama filem siap. Ini mungkin bermakna bahawa tarikh yang tersenarai di sini mungkin tidak menjadi wakil apabila filem itu keluar di negara anda.

Filem animasi komputer biasanya mempunyai dua buah syarikat penerbitan: sebuah studio animasi dan syarikat pengedaran. Contohnya, Pixar mewujudkan dan menerbitkan filem cetera mereka dan Walt Disney Pictures mengedarkan filem itu. Ada juga syarikat penerbitan yang terlibat dalam aspek lain filem. Dalam senarai ini, studio animasi utama akan disenaraikan dahulu, kadangkala diikuti oleh syarikat pengedaran utama dalam huruf condong.

Negara yang tersenarai menyatakan tempat syarikat penerbitan untuk setiap tajuk. Ini bermakna bahawa negara tersenarai untuk sebuah filem mungkin tidak menyatakan lokasi perakaman filem atau negara pengeluaran panggung filem. Jika tajuk itu merupakan penerbitan pelbagai negara, negara yang disenaraikan dahulu merupakan negara yang memainkan peranan dalam penerbitan filem itu.

Filem Tarikh keluaran Studio Negara
.hack//The Movie Januari 21, 2012 Jepun
9 September 9, 2009 Attitude Studio
Starz Animation
Focus Features
Amerika Syarikat
Adventures of Alyonushka and Yeryoma, TheThe Adventures of Alyonushka and Yeryoma [1]
Приключения Алёнушки и Ерёмы (Priklyucheniya Alyonushki i Yeryomy)
Oktober 23, 2008 Paradise Group Rusia
Adventures of Tintin, TheThe Adventures of Tintin Oktober 22, 2011 WingNut Films
Paramount Pictures
Amerika Syarikat
New Zealand
After School Midnighters Ogos 25, 2012 Koo-Ki Jepun
A.Li.Ce Ogos 1, 2000 GAGA Communications Jepun
Alibaba Julai 26, 2002 Pentamedia Graphics India
Alpha and Omega September 17, 2010 Crest Animation Productions
Lions Gate Entertainment
Amerika Syarikat
India
Animals United
Konferenz der Tiere
Oktober 7, 2010 Constantin Film Jerman
Ant Bully, TheThe Ant Bully Julai 28, 2006 DNA Productions
Playtone
Warner Bros.
Legendary Pictures
Amerika Syarikat
Antz Oktober 2, 1998 PDI/DreamWorks
DreamWorks Pictures
Amerika Syarikat
Appleseed
Appurushîdo
Mac 5, 2004 Appleseed Film Partners
Digital Frontier
Geneon Entertainment
Jepun
Appleseed Ex Machina
Ekusu makina
Oktober 20, 2007 Digital Frontier
Ex Machina Film Partners
Micott & Basara K.K.
Jepun
Ard Al Taaf [2]
أرض الطف
Januari 19, 2007 Lubnan
Ark Jun 2, 2005 Digital Rim Amerika Syarikat
Korea Selatan
Arthur Christmas November 11, 2011 Aardman Animations
Sony Pictures Animation
Columbia Pictures
Amerika Syarikat
United Kingdom
Astro Boy Oktober 10, 2009 Imagi Animation Studios
Summit Entertainment
Amerika Syarikat
Jepun
China
Atagoal: Cat's Magical Forest
アタゴオルは猫の森
Oktober 14, 2006 Digital Frontier Jepun
Azur and Asmar
Azur et Asmar
Oktober 25, 2006 Diaphana Films Perancis
Belgium
Sepanyol
Itali
Back to Gaya aka. The Snurks Mac 18, 2004 Ambient Entertainment GmbH
Recorded Picture Company
Morena Filmes
Jerman
Sepanyol
United Kingdom
Barnyard Ogos 4, 2006 Omation Animation Studio
Nickelodeon Movies
Paramount Pictures
Amerika Syarikat
Battle for Terra Mei 1, 2009 Snoot Entertainment
Lions Gate Entertainment
Amerika Syarikat
Bee Julia and Mrs. Vita, TheThe Bee Julia and Mrs. Vita
L'Apetta Giulia e la signora Vita
September 19, 2003 Itali
Bee Movie November 2, 2007 DreamWorks Animation
Paramount Pictures
Amerika Syarikat
Beowulf November 21, 2007 ImageMovers
Sony Pictures Imageworks
Paramount Pictures
Warner Bros.
Amerika Syarikat
Bolt November 21, 2008 Walt Disney Animation Studios
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
Bonobono: Kumomo no Ki no Koto Ogos 10, 2002 Amuse Pictures (kini Showgate Inc.) Jepun
Brave Jun 22, 2012 Pixar
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
Bug's Life, AA Bug's Life November 25, 1998 Pixar Animation Studios
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
Cars Jun 9, 2006 Pixar Animation Studios
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
Cars 2 Jun 24, 2011 Pixar Animation Studios
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
Cassiopéia April 1, 1996 NDR Filmes Brazil
Chicken Little November 4, 2005 Walt Disney Feature Animation
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
Christmas Carol, AA Christmas Carol November 6, 2009 ImageMovers Digital
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
Cloudy with a Chance of Meatballs September 18, 2009 Sony Pictures Animation
Columbia Pictures
Amerika Syarikat
Delgo Disember 12, 2008 Fathom Studios Amerika Syarikat
Despicable Me Julai 9, 2010 Illumination Entertainment
Universal Pictures
Amerika Syarikat
Dragon Age: Dawn of the Seeker Februari 11, 2012 Funimation Entertainment
Oxybot
Jepun
DragonBlade: The Legend of Lang
龍刀奇緣
Januari 6, 2005 DCDC
China Film
Hong Kong
Dragons: Destiny of Fire
Dragones: destino de fuego
Julai 27, 2006 AlpaMayo Ent. Peru
Dragon Hunters
Chasseurs de dragons
Mac 19, 2008 Futurikon Perancis
Egon & Dönci November 29, 2007 Tax Free Film Hungary
Elias and the Royal Yacht
Elias og Kongeskipet
Februari 23, 2007 Filmkameratene A/S
Norway
Elysium[1] Ogos 15, 2003 Big Film Entertainment Korea Selatan
Emperor's Secret, TheThe Emperor's Secret
Keisarin salaisuus
September 8, 2006 Helsinki Filmi Oy Finland
Especial
Особенный (Osobennyy)
Ogos 2006 Animagic Rusia
Everyone's Hero September 15, 2006 IDT Entertainment
Dan Krech Productions
20th Century Fox
Amerika Syarikat
Kanada
Final Fantasy VII Advent Children September 14, 2005 Square Enix Jepun
Final Fantasy: The Spirits Within Julai 2, 2001 Square Pictures
Columbia Pictures
Amerika Syarikat
Jepun
Finding Nemo Mei 30, 2003 Pixar Animation Studios
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
The Flight Before Christmas
Niko - Lentäjän poika
September 22, 2008 Cinemaker Oy
Anima Vitae
A. Film
Finland
Denmark
Ireland
Jerman
Flushed Away November 3, 2006 DreamWorks Animation
Aardman Animations
Paramount Pictures
Amerika Syarikat
United Kingdom
Fly Me to the Moon Januari 30, 2008 nWave Pictures
Illuminata Pictures
Amerika Syarikat
Belgium
Fox's Tale, AA Fox's Tale
Kis Vuk
April 12, 2008 DYN Entertainment
Budapest Film Rt.
United Kingdom
Hungary
Free Jimmy
Slipp Jimmy fri
Mac 17, 2006 Free Jimmy Productions Norway
Friends: Naki on Monster Island[3]
friends もののけ島のナキ
Disember 17, 2011 Toho Jepun
Geng: Pengembaraan Bermula Februari 12, 2009 Les' Copaque Production Malaysia
Gnomeo and Juliet Februari 11, 2011 Starz Animation
Rocket Pictures
Touchstone Pictures
Walt Disney Pictures
E1 Entertainment
Amerika Syarikat
United Kingdom
Gnomes and Trolls: The Secret Chamber
Tomtar & troll - Den hemliga kammaren
Januari 31, 2008 White Shark AB
Svensk Filmindustri
Sweden
Goat Story - The Old Prague Legends
Kozí příběh - pověsti staré Prahy
Oktober 16, 2008[2] Art and Animation Studio
Republik Czech
Goat Story 2
Kozí příběh se sýrem
Oktober 25, 2012 Art and Animation Studio
Republik Czech
Happily N'Ever After Januari 5, 2007 Vanguard Animation
Lionsgate Films
Amerika Syarikat
Kanada
Happy Feet November 17, 2006 Animal Logic
Warner Bros.
Village Roadshow Pictures
Amerika Syarikat
Australia
Happy Feet Two November 18, 2011 Dr.D Studio
Warner Bros.
Amerika Syarikat
Hoodwinked Disember 16, 2005 Dianimasikan secara bersandar di Manila
Kanbar Entertainment
The Weinstein Company
Amerika Syarikat
Hoodwinked Too! Hood vs. Evil April 29, 2011 Kanbar Entertainment
The Weinstein Company
Amerika Syarikat
Horton Hears a Who! Mac 14, 2008 Blue Sky Studios
20th Century Fox
Amerika Syarikat
Hotel Transylvania September 28, 2012 Sony Pictures Animation
Columbia Pictures
Amerika Syarikat
How to Train Your Dragon Mac 26, 2010 DreamWorks Animation
Paramount Pictures
Amerika Syarikat
Ice Age Mac 15, 2002 Blue Sky Studios
20th Century Fox
Amerika Syarikat
Ice Age: Continental Drift Julai 13, 2012 Blue Sky Studios
20th Century Fox
Amerika Syarikat
Ice Age: The Meltdown Mac 31, 2006 Blue Sky Studios
20th Century Fox
Amerika Syarikat
Ice Age: Dawn of the Dinosaurs Julai 1, 2009 Blue Sky Studios
20th Century Fox
Amerika Syarikat
Igor September 19, 2008 Sparx Animation Studios
MGM
The Weinstein Company
Amerika Syarikat
Impy's Island
Urmel aus dem Eis
Ogos 3, 2006 Ambient Entertainment GmbH
Jerman
Incredibles, TheThe Incredibles November 5, 2004 Pixar Animation Studios
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
Jimmy Neutron: Boy Genius Disember 21, 2001 DNA Productions
Paramount Pictures
Amerika Syarikat
Jock of the Bushveld [4][3] Julai 29, 2011 Jock Animation Afrika Selatan
Jonah: A VeggieTales Movie Oktober 4, 2002 Big Idea Productions
FHE Pictures
Amerika Syarikat
Journey to Saturn
Rejsen til Saturn
September 26, 2008 A. Film
Nordisk Film
Denmark
Jungo Goes Bananas: Jungo III
Jungledyret Hugo: Fræk, flabet og fri
Disember 2, 2007 A. Film
Nordisk Film
Denmark
Norway
Latvia
Kaena: The Prophecy
Kaena: La prophétie
Jun 4, 2003 Xilam Films SAS Perancis
Kanada
Khan Kluay Mei 18, 2006 Kantana Animation Thailand
Kikoriki
Смешарики. Начало
Disember 22, 2011 Petersburg Animation Studio
Bazelevs
Rusia
Killer Bean Forever Januari 1, 2009 Killer Bean Studios Amerika Syarikat
Australia
Rusia
Kung Fu Panda Jun 6, 2008 DreamWorks Animation
Paramount Pictures
Amerika Syarikat
Kung Fu Panda 2 Mei 26, 2011 DreamWorks Animation
Paramount Pictures
Amerika Syarikat
Kurt Turns Evil
Kurt blir grusom
Jun 19, 2009 Nordisk Film
A. Film
Norway
Denmark
Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole September 24, 2010 Animal Logic
Warner Bros.
Village Roadshow Pictures
Amerika Syarikat
Australia
Legends of Valhalla: Thor
Hetjur Valhallar - Þór
Oktober 14, 2011 CAOZ
Ulysses
Magma Films
Iceland
Levity - Xero Error Minus1 April 10, 2010 Xpanse CGI
Emiriah Arab Bersatu
Lion of Judah, TheThe Lion of Judah Jun 3, 2011 Animated Family Films Amerika Syarikat
Lissi and the Wild Emperor
Lissi und der wilde Kaiser
Oktober 25, 2007 Constantin Film
Herbx Film
Jerman
Living Forest, TheThe Living Forest
El bosque animado, sentirás su magia
Ogos 3, 2001 Dygra Films Sepanyol
Dr. Seuss' The Lorax Mac 2, 2012 Illumination Entertainment Amerika Syarikat
Luke and Lucy: The Texas Rangers
Suske en Wiske: De Texas-Rakkers
Julai 21, 2009 Skyline Entertainment Belgium
Belanda
Luxembourg
Madagascar Mei 25, 2005 DreamWorks Animation
DreamWorks Pictures
Amerika Syarikat
Madagascar: Escape 2 Africa November 7, 2008 DreamWorks Animation
Paramount Pictures
Amerika Syarikat
Madagascar 3: Europe's Most Wanted Jun 8, 2012 DreamWorks Animation
Paramount Pictures
Amerika Syarikat
Mars Needs Moms! Mac 11, 2011 ImageMovers Digital
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
Meet the Robinsons Mac 23, 2007 Walt Disney Animation Studios
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
Megamind November 5, 2010 DreamWorks Animation
Paramount Pictures
Amerika Syarikat
Midsummer Dream
El Sueño de una noche de San Juan
Julai 1, 2005 Dygra Films Sepanyol
Missing Lynx
El lince perdido
Disember 25, 2008 Kandor Graphics
YaYa! Films
Sepanyol
Monsters, Inc. November 2, 2001 Pixar Animation Studios
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
Monsters vs. Aliens Mac 27, 2009 DreamWorks Animation
Paramount Pictures
Amerika Syarikat
Monster House Jun 15, 2006 ImageMovers
Columbia Pictures
Amerika Syarikat
Mug Travel
빼꼼의 머그잔 여행
Backkom-eui Mug-jan Yeo-haeng
Mac 22, 2007 RG Animation Studios Korea Selatan
Nak [5] [6] April 3, 2008 beboydcg Thailand
Oblivion Island: Haruka and the Magic Mirror [7]
ホッタラケの島 遥と魔法の鏡
Ogos 22, 2009 Fuji Television, Production I.G Jepun
Olsen Gang Gets Polished
Olsen-banden på de bonede gulve
Oktober 14, 2010 Nordisk Film Denmark
Open Season September 29, 2006 Sony Pictures Animation
Columbia Pictures
Amerika Syarikat
Open Season 2 September 24, 2008 Sony Pictures Animation Amerika Syarikat
Open Season 3 Oktober 21, 2010 Sony Pictures Animation Amerika Syarikat
Our Masha and Magical Nut
Наша Маша и волшебный орех
Disember 10, 2009 Amedia Films
Gala Film
Rusia
Over the Hedge April 22, 2006 DreamWorks Animation
Paramount Pictures
Amerika Syarikat
Pinocchio 3000 Julai 9, 2004 CinéGroupe Kanada
Perancis
Sepanyol
Pirates in Callao
Piratas en el Callao aka. Piratas en el Pacifico
Februari 24, 2005 AlpaMayo Ent. Peru
Pirates Who Don't Do Anything: A VeggieTales Movie, TheThe Pirates Who Don't Do Anything: A VeggieTales Movie Januari 11, 2008 Big Idea Productions
Universal Pictures
Amerika Syarikat
Planet 51 November 20, 2009 Ilion Animation Studios Amerika Syarikat
Sepanyol
Planzet Mei 22, 2010 CoMix Wave Jepun
Plumíferos Februari 18, 2010 Manos Digitales
Sony Pictures Releasing
Argentina
Polar Express, TheThe Polar Express Oktober 21, 2004 ImageMovers
Warner Bros.
Amerika Syarikat
The Prodigies 2011 Perancis
Belgium
Luxembourg
Puss in Boots Oktober 28, 2011 DreamWorks Animation Amerika Syarikat
Rango Mac 4, 2011 Industrial Light & Magic
Paramount Pictures
Amerika Syarikat
Ratatouille Jun 29, 2007 Pixar Animation Studios
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
Resident Evil: Degeneration
Baiohazādo: Dijenerēshon
Februari 4, 2009 Capcom Studios
Sony Pictures
Digital FrontierSony Pictures Entertainment
Amerika Syarikat
Jepun
Rio April 15, 2011 Blue Sky Studios
20th Century Fox
Amerika Syarikat
Roadside Romeo Oktober 24, 2008 Yash Raj Films
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
India
Robots Mac 10, 2005 Blue Sky Studios
20th Century Fox
Amerika Syarikat
Ronal the Barbarian September 29, 2011 Einstein Film
Nordisk Film
Denmark
RPG: Metanoia Disember 25, 2010 Thaumatrope Animation
Star Cinema
Ambient Media
Filipina
Sammy's Adventures: The Secret Passage
Sammy's avonturen: De geheime doorgang
Ogos 4, 2010 nWave Pictures
Illuminata Pictures
Belgium
Shark Bait Julai 7, 2006 Digi Art
Digiart Productions
FX Digital
Silver Nitrate Films
Wonderworld Studios
Amerika Syarikat
Korea Selatan
Shark Tale September 10, 2004 DreamWorks Animation
DreamWorks Pictures
Amerika Syarikat
Shrek Mei 18, 2001 DreamWorks Animation
DreamWorks Pictures
Amerika Syarikat
Shrek 2 Mei 15, 2004 DreamWorks Animation
DreamWorks Pictures
Amerika Syarikat
Shrek the Third Mei 18, 2007 DreamWorks Animation
Paramount Pictures
Amerika Syarikat
Shrek Forever After Mei 21, 2010 DreamWorks Animation
Paramount Pictures
Amerika Syarikat
Space Chimps Julai 18, 2008 Vanguard Animation
Odyssey Entertainment
Starz Animation
20th Century Fox
Amerika Syarikat
Space Chimps 2: Zartog Strikes Back Mei 28, 2010 Prana Studios
Vanguard Animation
20th Century Fox
Amerika Syarikat
Space Dogs
Белка и Стрелка. Звёздные собаки
Mac 18, 2010 Centre of National Film Rusia
Spirit of the Forest
Espíritu del Bosque
September 12, 2008 Dygra Films Sepanyol
Starship Troopers: Invasion Julai 21, 2012 Amerika Syarikat
Jepun[4]
Sprung! The Magic Roundabout aka. Doogal
Pollux, le manège enchanté
Februari 2, 2005 Action Synthese Studio
Pathe Pictures
The Weinstein Company
United Kingdom
Perancis
Star Wars: The Clone Wars Ogos 15, 2008 Lucasfilm Animation
Warner Bros.
Amerika Syarikat
Strawberry Shortcake: The Sweet Dreams Movie September 4, 2006 DIC Entertainment
Twentieth Century Fox
Amerika Syarikat
Sunshine Barry & The Disco Worms
Disco Ormene
September 7, 2008[5] Denmark
Surf's Up Jun 7, 2007 Sony Pictures Animation
Columbia Pictures
Amerika Syarikat
Tale of Despereaux, TheThe Tale of Despereaux Disember 19, 2008 Framestore Feature Animation
Universal Pictures
Amerika Syarikat
Tangled November 24, 2010 Walt Disney Animation Studios
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
Tekken: Blood Vengeance Julai 26, 2011 Digital Frontier
Asmik Ace Entertainment
Amerika Syarikat
Jepun
Terkel in Trouble
Terkel i knibe
April 2, 2004 Nordisk Film
A. Film A/S
Denmark
TMNT Mac 23, 2007 Imagi Animation Studios
Warner Bros.
The Weinstein Company
Amerika Syarikat
Hong Kong
Toy Story November 19, 1995 Pixar Animation Studios
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
Toy Story 2 November 13, 1999 Pixar Animation Studios
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
Toy Story 3 Jun 18, 2010 Pixar Animation Studios
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
Thru the Moebius Strip Disember 30, 2005 BloodWorks
GDC Productions
Amerika Syarikat
China
The True Story Of Puss'N Boots
La Véritable Histoire du chat botté
April 1, 2009 Herold and Family
MK2 Productions
France 3 Cinéma
Perancis
Belgium
Switzerland
Tinker Bell September 18, 2008 DisneyToon Studios
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
India
Tinker Bell and the Lost Treasure Oktober 27, 2009 DisneyToon Studios
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
India
Tinker Bell and the Great Fairy Rescue September 21, 2010 DisneyToon Studios
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
India
Secret of the Wings Oktober 23, 2012 DisneyToon Studios
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
India
Ugly Duckling and Me!, TheThe Ugly Duckling and Me! September 10, 2006 A. Film
Disney Television France
Futurikon
Magma Films
TPS Star
TV2 Danmark
Target Media Entertainment
Ulysses Film Production
Korea Selatan
Perancis
Jerman
Ireland
United Kingdom
Denmark
Up Mei 29, 2009 Pixar Animation Studios
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
Valiant Mac 25, 2005 Vanguard Animation
Walt Disney Feature Animation
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
United Kingdom
Vexille
Bekushiru 2077 Nihon sakoku
Ogos 18, 2007 Oxybot Jepun
WALL-E Jun 27, 2008 Pixar Animation Studios
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
Wild, TheThe Wild April 6, 2006 C.O.R.E. Feature Animation
Walt Disney Feature Animation
Walt Disney Pictures
Amerika Syarikat
Kanada
Winx Club 3D: Magical Adventure
Winx Club 3D: Magica Avventura
Oktober 29, 2010 Rainbow CGI Itali
Winx Club: The Secret of the Lost Kingdom
Winx Club - Il Segreto Del Regno Perduto
November 30, 2007 Rainbow CGI Itali
Yona Yona Penguin Oktober 28, 2009 Madhouse Perancis
Jepun
Yonna in the Solitary Fortress
はなれ砦のヨナ
April 8, 2006 CoMix Wave Inc. Jepun
Yugo & Lala Ogos 10, 2012 China[6]
Zambezia[7]
Adventures in Zambezia
Jun 5, 2012 Triggerfish Animation Studios
Cinema Management Group
Afrika Selatan

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "Elysium". IMDb. Diperoleh pada 28 Oktober 2012. 
  2. Upcoming movies for Czech Republic, www.expats.cz
  3. "Jock (2011)". IMDb. Diperoleh pada 28 Julai 2012. 
  4. "CG Starship Trooper Film's 1st Character Shot Posted". Anime News Network. 9 Februari 2012. Diperoleh pada 10 Februari 2012. 
  5. Sunshine Barry at the TIFF
  6. Zhang Rui (16 Ogos 2012). "Animation set to join elite after wowing audiences". China.org.cn. Diperoleh pada 5 September 2012. 
  7. "Zambezia (2012)". IMDb. Diperoleh pada 26 September 2012.