Amai Kamarudin

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Amai Kamarudin
Udara Batik.jpg
KelahiranMuhammad Kamal bin Kamarudin
(1988-07-04) 4 Julai 1988 (umur 31)
Kajang, Selangor, Malaysia
KediamanKuala Lumpur
PekerjaanPelakon
Tahun aktif2008–kini
PasanganElanie Aidid (berkahwin 2018)


Muhammad Kamal "Amai" Kamarudin (dilahirkan pada 4 Julai 1988) ialah seorang pelakon filem, penyanyi, pengacara, pelawak, dan model Malaysia. Beliau banyak bergiat aktif dalam televisyen, filem, telefilem, iklan dan teater. Kini, beliau memegang watak sebagai Seniman Agung P. Ramlee dalam filem arahan Dr Anwardi Jamil "Showtime 1958" yang baru selesai pengambaran pada 30 Jun 2019.

Kehidupan awal[sunting | sunting sumber]

Beliau dibesarkan di Cheras, Kuala Lumpur dan anak ketiga daripada empat orang adik beradik. Setelah tamat pengajian SPM di SMK Dusun Nanding, Amai menyertai PLKN selama 3 bulan di Setiu, Terengganu. Setelah itu Amai Kamarudin bekerja kilang aksesori kereta di waktu pagi dan mencari duit tambahan dengan bekerja sambilan di Jusco sebagai pemotong ikan di sebelah malam. Walaupun Amai memang berimpian untuk menjadi artis sejak kecil tetapi peluangnya hanya tiba pada tahun 2008 setelah mengikuti rakannya yang mengajak beliau untuk menemaninya di set pengambaran.

Pada 7 Julai 2018, Amai mendirikan rumahtangga[1] dengan pelakon baru Elanie Aidid dan selepas berkahwin mereka membuka syarikat perusahaan baju kemeja batik, baju kebaya batik, baju dress batik dengan jenama "Udara Batik" dan percetakan baju t silkscreen "Udara Clothing" yang direka oleh Amai Kamarudin sendiri. Amai aktif menyertai booth-booth usahawan di Malaysia bagi mempromosikan batik seperti yang terbaru di Maeps Serdang pada Mei 2019.

Kerjaya[sunting | sunting sumber]

Telefilem yang menampakkan bakat Amai adalah tele bertajuk "Murabi" yang diarahkan oleh Fauziah Ahmad Daud pada tahun 2008 dengan memegang watak Tajul. Setelah itu beliau memberikan sepenuh perhatian dan berlakon sepenuh masa semenjak tahun 2008 dengan pelbagai drama seperti "Akademi Polis", "Hero Bomba", "Bukan Kerana Aku Tak Cinta", "Suamiku Paling Sweet", "Isteri Untuk Diiktiraf", "Raya Semanis Madu", dan banyak lagi.

Daripada tahun 2008 sehingga kini, Amai Kamarudin mula dikenali atas keberkesanan wataknya sebagai antagonis dalam filem, drama, dan iklan di Malaysia seperti filem "Volkswagen Kuning", dan paling menyerlah dalam filem "Temuan Takdir" sebagai Omar sehingga dicalonkan dalam Top 6 Antagonist, "Los Angeles Film Festival 2016" bertanding dengan pelakon-pelakon Hollywood.

Sehingga tahun 2019 lebih dari 100 iklan komersial telah dilakonkan oleh Amai Kamarudin dan antara yang paling diingati adalah iklan Wonda Coffee, Maggi Letup dan V Asia Collagen. Terbaru di tahun 2019, Amai berlakon dalam iklan Peace Collection, Shieldtox dan Mudah.my.

Idola yang diminati dan menjadi inspirasi Amai adalah pelakon P. Ramlee, Salleh Kamil , Luke Evans dan Johnny Depp serta berhasrat untuk menembusi pasaran Hollywood pada satu hari nanti.

Pada tahun 2019 sehingga tahun 2020 ada beberapa filem Amai yang sudah dan akan ditayangkan seperti filem "Polis Evo 2", filem "Tiada Tajuk", filem "Hero", filem "Langkawi Oh Langkawi", filem "Tantiana", filem "Mawas", filem "Showtime 1958", filem "Amukan Kuntilanak" dan banyak lagi.

Terbaru Amai bakal berlakon dalam filem maritim "Coast Guard" terbitan Arie Zahari Production sebagai watak antagonis "Tamaz" yang akan mula menjalani pengambaran pada 1 Ogos 2019.

Projek terbaru Amai adalah sebagai hero dalam filem terbitan Millionaire Films Production "Amukan Kuntilanak" sebagai "Osman" yang telah menjalani pengambaran teaser pada 28 Jun 2019 dan pengambaran penuh filem dijangka pada hujung tahun 2019.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]