Anjing gunung Switzerland besar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Anjing gunung Switzerland besar
Testagrandebovaro.jpg
Nama ringkasSwissy
Negara asalSwitzerland
Trait
Berat Jantan 132.3–154.3 lb (60.0–70.0 kg)
Betina 110.2–132.3 lb (50.0–60.0 kg)
Tinggi Jantan 25.5–28.5 in (65–72 cm)
Betina 23.5–27 in (60–69 cm)
Bulu Bulu pendek, dua lapis
Warna Triwarna (hitam, karat atau sawo matang, dan putih)
Saiz perinduk Sehingga 18 ekor
Jangka hayat Kira-kira 11 tahun
Anjing (Canis lupus familiaris)

Anjing gunung Switzerland besar ([großer schweizer Sennenhund, grosser schweizer Sennenhund] Error: {{Lang-xx}}: teks mempunyai penanda italik (bantuan), Perancis: grand chien de bouvier suisse; [greater Swiss mountain dog, great Swiss mountain dog] Error: {{Lang-xx}}: teks mempunyai penanda italik (bantuan)) ialah satu baka anjing yang dikembangkan di Banjaran Alp Switzerland. Nama "sennenhund" merujuk orang dipanggil "senn" atau "senner", penggembala dan pengusaha tenusu di Banjaran Alp Switzerland. Anjing gunung Switzerland besar hampir tentu merupakan hasil pengawanan anjing asli dengan jenis mastif besar dibawa ke Switzerland oleh peneroka asing. Pada satu masa, baka ini dipercayai merupakan antara yang paling popular di Switzerland.[1] Ia dianggap hampir pupus menjelang hujung abad ke-19, kerana kerjanya dilakukan oleh baka lain atau mesin, tetapi ditemui semula pada awal 1900-an.[2]

Baka ini adalah besar dan bertulang berat dengan kekuatan fizikal tinggi, tetapi masih cukup tangkas untuk melakukan tugas ladang serbaguna yang merupakan tujuan kegunaannya.[2] Piawaian bakanya menyatakan bulu hitam, putih, dan berwarna karat.

Anjing gunung Switzerland besar mudah disosialkan, giat, tenang, dan menimbulkan rasa hormat, dan suka menjadi sebahagian daripada keluarga. Ia agak sihat untuk saiznya dan cenderung kurang mempunyai masalah daripada baka lebih popular dalam julat saiznya.[1] Antara keempat-empat sennenhund, atau anjing gunung Switzerland, baka ini dianggap sebagai yang tertua, dan juga merupakan yang terbesar.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan gsmdca tidak disediakan
  2. ^ a b Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan akc tidak disediakan

Pautan luar[sunting | sunting sumber]