Empayar Brunei

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Empayar Brunei ditemukan dalam awal abad ke-7 di pulau Borneo di Asia Tenggara. Empayar ini diperintah oleh raja-raja kafir atau Hindu sebelum memeluk Islam. Pemelukan Islam ini disebabkan oleh orang India, orang Arab dan saudagar lain dari bahagian lain Kepulauan Melayu yang datang berdagang dan menyebar Islam. Lantaran tiada punca tempatan dan daripada penduduk asli yang ada untuk memberikan bukti sejarah Empayar Brunei, tulisan -tulisan China telah digunakan untuk membina sejarah Brunei awal.[1] Boni dalam sumber-sumber bahasa Cina barangkali merujuk kepada pulau Borneo sebagai keseluruhan, sementara Poli 婆利 yang barangkali terletak di Sumatra, didakwa oleh para pihak berkuasa tempatan juga turut merujuk kepada Brunei. Hubungan diplomatik terawal antara Borneo (Boni 渤泥) dan China dicatat dalam Taiping huanyuji太平環宇記 (978).

Sewaktu pemerintahan Sultan Brunei yang kelima, Sultan Bolkiah, Brunei berkembang menjadi sebuah empayar dengan wilayahnya meliputi hampir semua Borneo dan sebahagian daripada Filipina terutamanya pulau Mindanao. Zaman ini merupakan zaman kegemilangan empayar Brunei lantaran tanda kekuatannya menguasai kesemua wilayahnya. Tentera Brunei terdiri daripada sebuah kuasa tentera laut yang kuat. Kebanyakan mereka bekerja sebagai lanun di Laut China Selatan dan kawasan-kawasan pantai Borneo. Lanun-lanun ini dapat diperintah oleh Sultan bila-bila sahaja mereka diperlukan dalam suatu ekspedisi. Sebenarnya, mereka juga kapten lautan yang berpengalaman yang digelar nakhoda.

Catatan terawal oleh barat mengenai Brunei adalah oleh seorang Itali yang digelar Ludovico di Varthema. Ludovico pada waktu itu dalam perjalanan ke Kepulauan Maluku apabila dia mendarat di Borneo dan bertemu dengan rakyat Brunei. Catatan dokumentasinya bertarikh 1550.

"Kami tiba di pulau Bornei (Brunei atau Borneo), yang jarak jauhnya dari Maluch lebih kurang dua ratus batu, dan kami mendapatinya agak besar sedikit dan lebih rendah berbanding yang tersebut di atas. Rakyatnya adalah kafir dan ialah manusia bermuhibah. Warna mereka adalah lebih putih berbanding yang jenis lain....di pulau ini keadilan dijalankan dengan baik..."

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Jamil Al-Sufri, Tarsilah Brunei: The Early History of Brunei up to 1432 AD (Bandar Seri Begawan: Brunei History Centre, 2000)