Ini adalah senarai pilihan. Klik di sini untuk maklumat lanjut.

Senarai lagu yang dirakamkan oleh Siti Nurhaliza

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Seorang wanita dengan busana dan hijab berwarna krim
Siti Nurhaliza pada 2013

Sepanjang kerjayanya, penyanyi Dato' Seri Siti Nurhaliza telah merakamkan bahan untuk 16 album studio solo, dua album studio duet, dan telah tampil berbanyak kali dalam lagu dan single dalam album artis tempatan dan antarabangsa. Album pertamanya yang menggunakan namanya sebagai judul album telah dikeluarkan pada 1 April 1996 di bawah syarikat rakaman Suria Records (SRC) selepas kemenangan beliau di Bintang HMI di RTM pada 1 April 1995 pada usia 16 tahun.[1][2] Sebelum menandatangani kontrak bersama SRC, beliau telah menerima tawaran daripada tiga syarikat rakaman antarabangsa, termasuk Sony Music, BMG Music dan Warner Music.[1] Pelancaran single pertamanya, "Jerat Percintaan" memperlihatkan puncak kemasyhurannya. Pada 1997, beliau memenangi Artis Baru Wanita Terbaik di Anugerah Industri Muzik ke-4.[3] Pada tahun yang sama, pelancaran album kedua beliau Siti Nurhaliza II membantu mendorong kemasyhurannya di Indonesia. Di dalam laporan berita oleh Billboard, Siti Nurhaliza II telah terjual sebanyak 500, 000 unit di Indonesia sahaja.[4]

Selepas mengeluarkan 10 album studio solo bersama SRC, pada tahun 2006, beliau melancarkan album studio solo kesebelas beliau melalui syarikat sendiri, Siti Nurhaliza Productions. Album pertamanya di bawah label sendiri, Transkripsi menerima pujian kritis oleh pengkritik muzik Malaysia dan telah diiktiraf sebagai Album Terbaik di Anugerah Industri Muzik ke-14 pada tahun 2007.[5] Beliau kemudiannya mengeluarkan tiga lagi album studio solo, Hadiah Daripada Hati (2007), Lentera Timur (2008), Tahajjud Cinta (2009) dan satu album studio duet, CTKD: Canda, Tangis, Ketawa, Duka (2009) dengan penyanyi Indonesia, Krisdayanti. Pada tahun 2011, dengan kerjasama bersama What's Up Entertainment, beliau mengeluarkan album pertama dan hanya album beliau yang dirakamkan sepenuhnya dalam bahasa Inggeris setakat ini, All Your Love. Pada tahun yang sama, beliau menandatangani kontrak bersama Universal Music Group (Malaysia).[6] Pada 2014 dan 2016, Fragmen, album solo pertama dengan Universal Music Malaysia dan Unplugged melayakkan beliau meraih kemenangan bagi kali keenam dan ketujuh menerusi kategori Album Terbaik di Anugerah Industri Muzik ke-21.[7][8][a]

Walaupun beliau terkenal dengan muzik pop, Siti dilahirkan dan dibesarkan dalam sebuah keluarga penggemar muzik tradisional.[10] Beliau telah mengeluarkan empat album solo tradisional, Cindai (1997), Sahmura (2000), Sanggar Mustika (2002), Lentera Timur (2008) dan satu album duet tradisional dengan Noraniza Idris, Seri Balas (1999). Pelbagai lagu-lagu selain daripada merakamkan bahan sendiri, Siti juga telah merakamkan pelbagai lagu termasuk lagu-lagu tema untuk filem-filem Malaysia dan Indonesia dan siri televisyen seperti "Bagaikan Sakti", "Ketika Cinta", "Muara Hati", "Jaga Dia Untukku", dan "Seluruh Cinta".[11]

Beliau juga telah terlibat dengan rakaman pelbagai jingle kempen kedua-dua organisasi kerajaan dan bukan kerajaan termasuk "1 Malaysia", "Cuti-Cuti Malaysia", "Membaca Gaya Wawasan", "Kau Ilhamku", "Cinta Tanpa Sempadan", dan lain-lain lagi.[12] Selain menyanyi dalam Bahasa Melayu, Bahasa Indonesia dan bahasa Inggeris, beliau juga telah merakamkan lagu-lagu dalam bahasa Mandarin dan Arab.[13][14]

Berikut ialah senarai lagu yang dirakamkan oleh Siti Nurhaliza mengikut urutan aksara. Terjemahan harfiah bagi lagu bukan dalam bahasa Melayu disediakan, jika ada.

Lagu[sunting | sunting sumber]

Komposer terkenal, Allahyarham Adnan Abu Hassan mencipta beberapa lagu nyanyian Siti Nurhaliza seperti "Jerat Percintaan", "Antara Waktu & Usia" dan "Wajah Kekasih".
Penyanyi Singapura Awi Rafael menulis lagu untuk "Mula dan Akhir" yang dimuatkan dalam album Fragmen.
Penyanyi Indonesia Cakra Khan penyanyi Malaysia Hafiz Suip menyediakan vokal untuk duet "Seluruh Cinta" dan "Muara Hati", masing-masing.
Komposer Indonesia Erwin Gutawa mengarang lagu "Tanpa Dendam di Hati" yang dimuatkan dalam album Transkripsi.
Penyanyi Indonesia Glenn Fredly menulis lirik dan lagu untuk "Bila Harus Memilih" yang dimuatkan dalam album Transkripsi.
Faizal Tahir menulis secara bersama lirik dan muzik untuk "Aku” yang dimuatkan dalam Fragmen. dan sebagai rakan duet Siti menerusi lagu Dirgahayu.
Hafiz Hamidun (tengah; bersama UNIC) mencipta dan menulis lagu "Mikraj Cinta" yang dimuatkan dalam album Unplugged.
Joe Flizzow menyediakan vokal dan menulis secara bersama lirik dan muzik untuk "Dua Dunia" dan versi bahasa Inggerisnya, "Million Miles". Beliau juga menyumbangkan suara untuk lagu "Penghiburku" yang dimuatkan dalam album SimetriSiti.
Penyanyi Indonesia Judika sebagai rakan duet Siti untuk lagu "Kisah Ku Inginkan".
Penyanyi dan komposer Jepun Kazufumi Miyazawa mencipta lagu "Dunia Milik Kita".
Pada 2009, Siti Nurhaliza merakamkan album duet, CTKD: Canda, Tangis, Ketawa, Duka bersama penyanyi Indonesia, Krisdayanti.
Komposer Indonesia Krishna Balagita mencipta lagu dan menulis lirik "Seluruh Cinta".
Penyanyi Singapura M. Nasir menulis, menerbitkan dan menyediakan vokal untuk lagu duet "Bagaikan Sakti".
Penyanyi Indonesia, Melly Goeslaw menyumbangkan lagu “Biarlah Rahsia” dan “Pastikan” yang dimuatkan dalam album Transkripsi.
Siti Nurhaliza merakamkan album duet tradisional, Seri Balas bersama Noraniza Idris (gambar) pada 1999.
Rozi Abdul Razak (Rozi Sang Dewi) telah menulis lirik beberapa lagu Siti Nurhaliza termasuk "Jaga Dia Untukku", "Warna Dunia", dan "Menatap dalam Mimpi".
Siti Nurhaliza tampil dalam lagu "You Came to Me" nyanyian penyanyi Iran, Sami Yusuf dalam versi Asia Tenggara bagi album Salaam.
Penyanyi Amerika Sean Kingston muncul sebagai artis jemputan menerusi lagu "Remember You" yang dimuatkan sebagai trek terakhir album All Your Love.
Isi kandungan
0–9 · A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · R · S · T · U · W · X · Y · Z
Kunci
Menunjukkan lirik atau / dan muzik ditulis sepenuhnya oleh Siti Nurhaliza
# Menunjukkan lagu yang merupakan hakcipta terpelihara
* Menunjukkan lagu dirakamkan oleh Siti Nurhaliza dalam bahasa lain selain daripada Bahasa Melayu dan Bahasa Indonesia
§ Menunjukkan lagu-lagu yang kedua-duanya hak cipta terpelihara dan dirakamkan oleh Siti Nurhaliza dalam bahasa lain selain daripada Bahasa Melayu dan Bahasa Indonesia
Tajuk lagu, penulis lirik/penulis lagu, album, durasi lagu dan tahun keluaran
Lagu Penulis lirik Penulis lagu Album Panjang Tahun Rujukan
"1 Malaysia"
Duet bersama Atilia, Bob, Danell Lee, Reshmonu, Suki Low dan Zainal Abidin
Anuar Razak Keluaran single promosi 3:10 2011 [15]
"Ada Masa Mata" Ad Samad M. Nasir Lentera Timur 4:14 2008 [16]
"Aidilfitri di Alaf Baru"
Duet bersama Noraniza Idris, Liza Hanim, Anis Suraya dan New Boyz
Asmah Ismail Khalil Shariff Aidilfitri di Alaf Baru 4:16 2000 [17]
"Airmata Ibu" Ad Samad
Tanty
Aiman E.M.A.S 4:20 2003 [18]
"Air Mata Syawal" [b] Nurul Asyiqin Pak Ngah Anugerah Aidilfitri 5:01 2003 [20]
"Aku" Faizal Tahir
Mike Chan
Fragmen 3:42 2014 [21]
"Aku Bukan Malaikat" Opick, Dian Opick SimetriSiti 4:07 2017 [22]
"Aku Cinta Padamu" Baiduri L.Y. Siti Nurhaliza II 5:23 1997 [23]
"All Over Again"
("Sekali Lagi")  •
Bryan Bouro
Cristian Alexanda
All Your Love 3:26 2011 [24]
"All Your Love"
("Segala Cintamu")  •
Cristian Alexanda All Your Love 4:37 2011 [24]
"Alunan Biola" S. Sudarmaji P. Ramlee Koleksi Orkestra RTM dalam Karya Warisan (Vol. 1) 4:36 N/A [25]
"Amarah"
Duet bersama Krisdayanti
Siti Nurhaliza Audi Mok CTKD: Canda, Tangis, Ketawa, Duka 3:41 2009 [26]
"Anak Raja Turun Beradu" # Copyright Control Koleksi Orkestra RTM dalam Karya Warisan (Vol. 1) 3:41 N/A [25]
"Antara Waktu dan Usia" Hani M.J. Adnan Abu Hassan Siti Nurhaliza I 5:18 1996 [27]
"Anta Permana" Ezra Kong, Hael Husaini Ezra Kong, Hael Husaini Anta Permana — Single 3:24 2018 [28]
"Anugerah Aidilfitri" Ce'Kem Pak Ngah Anugerah Aidilfitri 3:50 2003 [20]
"Asma Ul Husna"  • N/A Erma Fatima Tahajjud Cinta 6:00 2009 [14]
"Astana Jiwa" Faizal SA Shahab
Rozie Rashid
Audi Mok Keluaran single promosi 3:35 2011 [29]
"Azimat Cinta" Hazida Adnan Abu Hassan Safa 4:57 2001 [30]
"Badarsila"[c] Lokgha Suflan Faidzal Sanggar Mustika 4:24 2002 [32]
"Bagaikan Sakti" M. Nasir Puteri Gunung Ledang (Soundtrack) 5:04 2004 [33]
"Balqis" Hairul Anuar Harun Pak Ngah Sahmura 4:38 2000 [34]
"Batasku Asaku" Attan Hardilas Siti Nurhaliza Tahajjud Cinta 4:10 2009 [14]
"Because You Loved Me"  • [d] Diane Warren Siti & Friends 4:31 2010 [13]
"Beradu di Khayalan" Tisya Aubrey Safa 4:03 2001 [30]
"Bergending Dang Gong" [e]
S.M. Salim menampilkan Siti Nurhaliza
Siso Kopratasa Pak Ngah Sekarang Dah Jadi..... 5:13 2003 [36]
"Berpantun Kasih" Siso Kopratasa S. Atan Sahmura 4:43 2000 [34]
"Bersandar Cinta" Ad Samad Aubrey Suwito SimetriSiti 3:58 2017 [22]
"Betapa Ku Cinta Padamu"  • [f] Baiduri
Yusak
L.Y. Siti Nurhaliza II 6:00 1997 [37]
"Biarkan" Azalea Azlan Abu Hassan Hadiah Daripada Hati 3:50 2007 [38]
"Biarlah Rahsia" Siti Nurhaliza Melly Goeslaw Transkripsi 4:09 2006 [39]
"Bicara Luka" Amran Omar Fauzi Marzuki Siti Nurhaliza I 5:01 1996 [27]
"Bicara Manis Menghiris Kalbu" Lukhman S Aiman Safa 4:38 2001 [30]
"Bila Hari Raya Menjelma" [g] Nurul Asyiqin S. Atan Anugerah Aidilfitri 4:41 2003 [20]
"Bila Harus Memilih" Glenn Fredly Transkripsi 4:23 2006 [39]
"Bintang Malam" Katon Bagaskara Lentera Timur 4:41 2008 [16]
"Bisakah" Tessh R S Aubrey Suwito Transkripsi 4:39 2006 [39]
"Bisikan Asmara" Amran Omar Helen Yap Siti Nurhaliza II 4:53 1997 [23]
"Bisikan Hati" Haimon Abd. Rahman Sanggar Mustika 4:11 2002 [32]
"Budi Bahasa Budaya Kita" Habsah Hassan Pak Ngah Keluaran single promosi 3:11 2005 [41]
"Bukan Cinta Biasa" Siti Nurhaliza Dewiq E.M.A.S 4:23 2003 [18]
"Bulan Yang Mesra" Zubir Ali Khairil Johari Johar Lentera Timur 5:09 2008 [16]
"Bunga Melor" S. Sudarmaji P. Ramlee Sanggar Mustika 3:49 2002 [32]
"Cahaya Cinta" Siti Nurhaliza Cerita Cinta 3:44 2006 [42]
"Cahaya Seribu Liku" Siti Nurhaliza
Tanty
Andy Flop Poppy Prasasti Seni 4:19 2004 [43]
"Canggai"[h] Tok Wan Rosli Selasih Sahmura 4:45 2000 [34]
"Cari-Cari" Shahnaz Fauzi Marzuki Siti Nurhaliza I 4:22 1996 [27]
"Cindai"[i] Hairul Anuar Harun Pak Ngah Cindai 4:52 1997 [46]
"Cinta Ini" Amran Omar Johan Nawawi Lentera Timur 3:50 2008 [16]
"Cinta Tak Berganti" Siti Nurhaliza Iman Wan Prasasti Seni 4:43 2004 [43]
"Cinta Tanpa Sempadan"
Siti Nurhaliza menampilkan Nurul Zahid
Buddhi Hekayat Helen Yap Keluaran single promosi 4:33 2012 [47]
"Cintamu" Ahmad Fedtri Yahya Sharon Paul Hadiah Daripada Hati 4:47 2007 [38]
"Cuba Untuk Mengerti" Tengku Shafick Transkripsi 4:45 2006 [39]
"Cuti-Cuti Malaysia" Mesran M.Y. Dato' Ahmad Nawab Khan Cuti-Cuti Malaysia 4:06 2002 [48]
"Comel Pipi Merah" Rozi Abd Razak Siti Nurhaliza Comel Pipi Merah – Single 3:54 2018 [49]
"Dalam Diamku"
Duet bersama Krisdayanti
Krisdayanti
Riznadianka
Audi Mok CTKD: Canda, Tangis, Ketawa, Duka 4:17 2009 [26]
"Dalam Taman Syahdu" Yaries Johari Teh The Best Of Siti Nurhaliza 4:45 2000 [50]
"Damak" # Copyright Control Cindai 4:28 1997 [46]
"Debaran Cinta" Faridah A. Razak Zuraini E.M.A.S 3:40 2003 [18]
"Demi Kasih Kita" Siti Nurhaliza Adnan Abu Hassan Siti Nurhaliza II 4:47 1997 [23]
"Demi Kasih Sayang" Baiduri L.Y. Adiwarna 4:02 1998 [51]
"Destinasi Cinta" PSNN Lin Li Zhen Transkripsi 3:24 2006 [39]
"Di Batas Masa" Habsah Hassan Naim Sanggar Mustika 5:40 2002 [32]
"Di Kayangan Kita" Keon Johari Teh Lentera Timur 4:20 2008 [16]
"Di Sini Ku Berjanji" Senibayan Azmeer E.M.A.S 4:46 2003 [18]
"Di Taman Teman" Hairul Anuar Harun Fauzi Marzuki Lentera Timur 4:48 2008 [16]
"Dialah di Hati" Habsah Hassan Aidit Alfian Prasasti Seni 4:21 2004 [43]
"Diari Hatimu" Ferdi Khalid NS Adiwarna 6:00 1998 [51]
"Dirgahayu" Faizal Tahir
Mike Chan
Ezra Kong
Dirgahayu - Single 3:29 2016 [52]
"Don't Put My Heart on Hold"  • [j] Aubrey Suwito The Malaysia Book of Records - Artis Paling Banyak Menerima Anugerah 4:03 2001 [53]
"Dondang Dendang"
Duet bersama Noraniza Idris
Hairul Anuar Harun Pak Ngah Seri Balas 6:11 1999 [54]
"Dua Dunia"
Too Phat menampilkan Siti Nurhaliza
Malique
Joe Flizzow
D'Navigator
Malique
Joe Flizzow
Lah V.E
Rebirth Into Reality 4:16 2005 [55]
"Dunia Milik Kita" Hani M.J. Kazufumi Miyazawa Lagu Tema Rasmi J-ASEAN POPs 3:42 2003 [56]
"Engkau" Ade Govinda Unplugged 4:37 2015 [57]
"Engkau Bagaikan Permata" Sham Amir Hussain
Siti Nurhaliza
Helen Yap Pancawarna 5:06 1999 [58]
"Es Lilin" # Copyright Control Cindai 3:56 1997 [46]
"Falling in Love"  • Bryan Bouro
Cristian Alexanda
All Your Love 3:02 2011 [24]
"Fight for Love"  • Bryan Bouro
Cristian Alexanda
All Your Love 4:15 2011 [24]
"Galau" Cacaq Cacaq
Mujahid Abdul Wahab
Galau - Single 4:48 2012 [59]
"Gelora Asmara" Hazida Adnan Abu Hassan Adiwarna 4:18 1998 [51]
"Gelora Kasih" Lukhman S Fauzi Marzuki The Best of Siti Nurhaliza 5:23 2000 [50]
"Gubahanku" #
2 By 2 menampilkan Siti Nurhaliza
Copyright Control Pak Pung Pak Mustafe 4:19 1997 [60]
"Hanya Dia"
Duet bersama Krisdayanti
Pacha Andrian Aubrey Suwito CTKD: Canda, Tangis, Ketawa, Duka 5:20 2009 [26]
"Hanya Dirimu" Hani M.J. Ajai Prasasti Seni 4:31 2004 [43]
"Harapan Tanpa Suara" [k]
Siti Nurhaliza merupakan sebahagian daripada "Kempen Kami Prihatin"
Habsah Hassan S. Atan Keluaran single promosi 4:32 2010 [61]
"Hari Kemenangan" Siso Kopratasa Pak Ngah Hari Kemenangan - Single 4:20 2016 [63]
"Hati" Shuhaimi Baba Sharon Paul Hadiah Daripada Hati 4:19 2007 [38]
"Hati Berbisik" Siti Nurhaliza Siti Nurhaliza
Aubrey Suwito
Transkripsi 4:10 2006 [39]
"Hati Kama"
Duet bersama Noraniza Idris
Hairul Anuar Harun Pak Ngah Seri Balas 5:08 1999 [54]
"Hiasi Duniaku" Sid Murshid Sze Wan SimetriSiti 4:10 2017 [22]
"Hidup Penuh Bicara" Eena Houzyama
Yasin Sulaiman
Yasin Transkripsi 3:59 2006 [39]
"I'll Wait Forever"  •
Siti Nurhaliza menampilkan Cristian Alexanda
Bryan Bouro
Cristian Alexanda
All Your Love 4:23 2011 [24]
"Ikrar Cinta" Amirah Ali, Sulu Sarawak Jenny Chin SimetriSiti 3:48 2017 [22]
"Impiankan Nyata" Rauf Abdul Rahim Bachik
Rauf
Firdaus Mahmud
Transkripsi 4:04 2006 [39]
"Indah Percintaan" M. Zulkifli Nyzar Safa 5:45 2001 [30]
"Intrig Cinta" Siti Nurhaliza Loloq Transkripsi 4:04 2006 [39]
"I Cry Out"  • Bryan Bouro
Cristian Alexanda
All Your Love 4:51 2011 [24]
"Jaga Dia Untukku" Rozi Sang Dewi Aubrey Suwito Fragmen 3:24 2014 [21]
"Jalanan Berduri" Hani M.J. Peter Fam Siti Nurhaliza I 5:38 1996 [27]
"Jalinan Cinta" Siti Nurhaliza
Haslan
Helen Yap Safa 3:54 2001 [30]
"Jangan Ditanya" # Copyright Control Klasik 3:18 2007 [64]
"Janji" # Copyright Control Cindai 3:17 1997 [46]
"Janji Kasih" Siti Nurhaliza Aidit Alfian E.M.A.S 5:00 2003 [18]
"Jawapan di Persimpangan" Othman Zainuddin Adnan Abu Hassan Siti Nurhaliza I 4:21 1996 [27]
"Jelmakanlah Ayumu" Siso Kopratasa Pak Ngah Lentera Timur 4:39 2008 [16]
"Jerat Percintaan" Othman Zainuddin
Hani M.J.
Adnan Abu Hassan Siti Nurhaliza I 4:55 1996 [27]
"Jika Kau Tak Datang"
Duet bersama Krisdayanti
Krisdayanti
Riznadianka
Audi Mok CTKD: Canda, Tangis, Ketawa, Duka 3:43 2009 [26]
"Joget Berhibur" Syed Indera Syed Omar (Siso) Rahim Jantan Cindai 4:35 1997 [46]
"Joget Kasih Tak Sudah" Nurul Asyiqin S. Atan Sahmura 5:03 2000 [34]
"Joget Menanti Kasih" S. Atan Habsah Hassan Lentera Timur 3:16 2008 [16]
"Joget Pahang" # Copyright Control Cindai 3:51 1997 [46]
"Joget Senyum Memikat" Nurul Asyiqin S. Atan Sanggar Mustika 4:28 2002 [32]
"Kaparinyo" # Copyright Control Cindai 4:20 1997 [46]
"Kau Ilhamku" [l]
Siti Nurhaliza merupakan sebahagian daripada Yonder Music All-Stars
N/A J-Key
Russel Curtis
Yonder Music All-Stars – Kau Ilhamku 4:52 2015 [66]
"Kau Kekasihku" Alam Maya Ajai Pancawarna 5:21 1999 [58]
"Kau Ku Sayang" Pot Safa 3:16 2001 [30]
"Kau Sangat Bererti" Hamid Mufari Fragmen 4:20 2014 [21]
"Kau Takdirku" Mohariz Yaakup, Habsah Hassan Firdaus Mahmud SimetriSiti 3:59 2017 [22]
"Kedamaian" Hani M.J. Mark Wong Pancawarna 4:50 1999 [58]
"Kembalikan Indah" Siti Nurhaliza
Slen
Helen Yap Prasasti Seni 4:58 2004 [43]
"Kerana Dirimu" Cynthia Lamusu Hadiah Daripada Hati 5:28 2007 [38]
"Kerana Jelingan Mu" Lukman S Adnan Abu Hassan Siti Nurhaliza I 3:51 1996 [27]
"Keroncong Si Endang Endong" Raja Kobat Sahmura 5:28 2000 [34]
"Kesilapanku, Keegoanmu" Baiduri L.Y. Siti Nurhaliza II 5:25 1997 [23]
"Ketawa Lagi"
Duet bersama Noraniza Idris #
Copyright Control Seri Balas 5:21 1999 [54]
"Ketika Cinta" Opick Tahajjud Cinta 4:03 2009 [14]
"Khayalan Cinta" Ucu Xiao Wong Siti Nurhaliza II 5:09 1997 [23]
"Kini Dikau Jauh"
Duet bersama Saida, Saerah, Ayie dan Ali
Ad Samad Aidit Alfian Apresiasi 5:25 2010 [67]
"Kini Kau Disisi" Hani M.J. Helen Yap Molek 4:36 1998 [68]
"Kisahku Inginkan"
Duet bersama Judika
Ivan Lahardika Mujahid Abdul Wahab SimetriSiti 4:28 2017 [22]
"Kita Kan Bersama" Sham Amir Hussain Malek Osman Adiwarna 3:50 1998 [51]
"Kota Seniman" Hairul Anuar Harun Ayob Ibrahim Di Sini Semaraknya Seni - Kota Seniman 4:22 2006 [69]
"Ku Mahu" Rina Khan Audi Mok Hadiah Daripada Hati 3:13 2007 [38]
"Ku Menunggu" Habsah Hassan Aidit Alfian Prasasti Seni 4:58 2004 [43]
"Ku Milikmu" Siti Nurhaliza ‡ Zuraini
M. Zulkifli
E.M.A.S 3:36 2003 [18]
"Ku Percaya Ada Cinta" Habsah Hassan Audi Mok Tahajjud Cinta 4:36 2009 [14]
"Ku Yakini" Siti Nurhaliza Helen Yap E.M.A.S 4:58 2003 [18]
"Kudus Sinarmu" Ce'Kem Pak Ngah Safa 5:23 2001 [30]
"Kurik Kundi"[m] Nurul Asyiqin Pak Ngah Sanggar Mustika 5:49 2002 [32]
"Kurniaan Dalam Samaran" S. Amin Shahab Ross Ariffin Pancawarna 4:18 1999 [58]
"Lagu Gembira" #
2 By 2 menampilkan Siti Nurhaliza
Copyright Control Rindu 3:06 1996 [72]
"Lagu Ku di Hati Mu" Siti Nurhaliza Salman Adiwarna 4:32 1998 [51]
"Lagu Rindu" Yasin Prasasti Seni 4:30 2004 [43]
"Lakaran Kehidupan" Siti Nurhaliza Mat SW Safa 3:40 2001 [30]
"Laksmana Mati Dibunuh" # Copyright Control Cindai 5:20 1997 [46]
"Langkah di Persada" Tisya Rickie Koes Pancawarna 4:33 1999 [58]
"Lebih Indah" Ad Samad Aubrey Suwito Fragmen 3:55 2014 [21]
"Lelaki (Warkah Seorang Anak)" Hani M.J. Siso Kopratasa Pancawarna 4:34 1999 [58]
"Lela Manja" # Copyright Control Cindai 4:12 1997 [46]
"Lembaran Cinta Pudar" Habsah Hassan Salman Pancawarna 5:31 1999 [58]
"Lenggang-Lenggok"
Duet bersama Noraniza Idris
Hairul Anuar Harun Fadzil Ahmad Seri Balas 4:00 1999 [54]
"Mahligai Asmara" Hani M.J. Adnan Abu Hassan Siti Nurhaliza I 4:10 1996 [27]
"Mahligai Permata" Megamutiara Khir Rahman Sahmura 4:17 2000 [34]
"Manis Terindah" Aubrey Suwito, Ad Samad Aubrey Suwito SimetriSiti 3:48 2017 [22]
"Masri Manis" Khir Rahman Sahmura 4:36 2000 [34]
"Mawar Ku" #
2 By 2 menampilkan Siti Nurhaliza
Copyright Control Rindu 4:31 1996 [72]
"Mekar Hari Raya" Senibayan Azmeer Anugerah Aidilfitri 4:18 2003 [20]
"Melawan Kesepian" Pongky Barata Hadiah Daripada Hati 4:34 2007 [38]
"Membaca Gaya Wawasan" [n]
Siti Nurhaliza ialah sebahagian daripada "Kempen Membaca Kebangsaan 2002"
SMDee Kusham Keluaran single promosi 5:30 2002 [73]
"Membunuh Benci" Hairul Anuar Harun Acap Fragmen 3:43 2014 [21]
"Menatap Dalam Mimpi" Rozi Sang Dewi Aubrey Suwito Unplugged 4:58 2015 [57]
"Menanti Pasti" Abie Abdullah Ajai Kayangan - The Soundtrack 4:37 2002 [74]
"Menyintaimu Selamanya"  • [o] Baiduri L.Y. Adiwarna 5:33 1998 [75]
"Meriah Suasana Hari Raya" Hairul Anuar Harun Khir Rahman Anugerah Aidilfitri 4:47 2003 [20]
"Mikraj Cinta" Ahmad Fedtri Yahya
Hafiz Hamidun
Hafiz Hamidun Unplugged 4:37 2015 [57]
"Milikmu Selamanya" Adi Priyo Sambodo Milikmu Selamanya - Single 4:19 2015 [76]
"Milikmu Teristimewa" Habsah Hassan Azmeer Safa 4:56 2001 [30]
"Million Miles"  • [p]
Too Phat menampilkan Siti Nurhaliza
Malique
Joe Flizzow
D'Navigator
Malique
Joe Flizzow
Lah V.E
Rebirth Into Reality 4:06 2005 [55]
"Muara Hati"
Duet bersama Hafiz Suip
Manusia Putih Muara Hati - Single 3:45 2012 [77]
"Muhammad Al Ameen"
Duet bersama Rabbani
B. Nury Muhammad Al Ameen - Single 5:25 2011 [78]
"Mula dan Akhir" Tinta Awi Rafael Fragmen 4:14 2014 [21]
"Mulanya Cinta" Adlin Aman Ramli Dick Lee Hadiah Daripada Hati 4:51 2007 [38]
"Musalmah Manis" # Copyright Control Seri Balas 4:21 1999 [54]
"Nazam Lebaran" [q][r] Nurul Asyiqin Pak Ngah Anugerah Aidilfitri 5:37 2003 [20]
"Nian di Hati" Azam Dungun Azmeer Pancawarna 5:18 1999 [58]
"Nikmat Hari Raya"
Duet bersama Noraniza Idris, Liza Hanim, dan September 5
September 5 Murad Seleksi Hari Raya 4:00 1998 [80]
"Nikmat Hari Raya"
Duet bersama Noraniza Idris, New Boyz, dan Aqasha
September 5 Murad Gema Hari Raya 3:55 2000 [81]
"Nirmala" Ce'Kem Pak Ngah Sanggar Mustika 5:36 2002 [32]
"Nobody Else"  • Bryan Bouro
Cristian Alexanda
All Your Love 3:53 2011 [24]
"Oda Bumi Anbia" Ad Samad Mat S. W. E.M.A.S 4:14 2003 [18]
"Oh Nana" # Copyright Control Konsert Hora Horey 1:45 2018 [82][83]
"Pada Cintanya" Siti Nurhaliza
Rina Khan
Audi Mok Keluaran single promosi 3:40 2008 [84]
"Pahlawan Ku" Yusoff B. Lagu-Lagu Patriotik Malaysia - Keranamu Malaysia 2:49 N/A [85]
"Panas Berteduh Gelap Bersuluh" Siti Nurhaliza Khir Rahman Sanggar Mustika 5:51 2002 [32]
"Panggilan"
Siti Nurhaliza menampilkan Siti Saida dan Siti Saerah
Ahmad Fedtri Yahya Audi Mok Keluaran single promosi 3:32 2010 [86]
"Pastikan" Melly Goeslaw Transkripsi 4:22 2006 [39]
"Pawana Sampaikanlah Salam" Lokgha Arid Sahmura 4:14 2000 [34]
"Patah Hati" # Copyright Control Cindai 5:11 1997 [46]
"Pejam Matamu" Siti Nurhaliza G Nola Prasasti Seni 4:49 2004 [43]
"Pendirianku" M. Zulkifli Zuriani Prasasti Seni 3:57 2004 [43]
"Penghiburku"
Duet bersama Joe Flizzow
Siti Nurhaliza Siti Nurhaliza SimetriSiti 3:28 2017 [22]
"Percayalah" Siti Nurhaliza Ajai Safa 4:48 2001 [30]
"Pintu Rindu" # Hairul Anuar Harun Copyright Control Tahajjud Cinta 4:58 2009 [14]
"Pohon Asmara" Aidit Alfian Bintang Hati 4:25 2005 [87]
"Pulau Pisang" # Copyright Control Seri Balas 3:58 1999 [54]
"Purnama Merindu" Lukhman S Azmeer Adiwarna 4:24 1998 [51]
"Rahsiaku Milikmu" Siti Nurhaliza Audi Mok
Siti Nurhaliza
Rahsiaku Milikmu 3:06 2010 [88]
"Rasa Antara Kita" Zubir Ali Khairil Johari Johar Lentera Timur 4:23 2008 [16]
"Remember You"  •
Siti Nurhaliza menampilkan Sean Kingston
Cristian Alexanda All Your Love 5:25 2011 [24]
"Rindu di Antara Kita"
Siti Nurhaliza menampilkan Ciang Teng
Hani M.J.
Ciang Teng
Adnan Abu Hassan Siti Nurhaliza II 4:38 1997 [23]
"Rupanya Kita Serupa" Cat Farrish Transkripsi 4:56 2006 [39]
"Sakti" Loloq Mohar Prasasti Seni 6:23 2004 [43]
"Salju Kasih NYA" Hani M.J. Adnan Abu Hassan Pancawarna 4:33 1999 [58]
"Sanggar Bayu" Othman Zainuddin Adnan Abu Hassan Siti Nurhaliza I 4:37 1996 [27]
"Sanubari" Ce'Kem Adi Priyo Fragmen 3:31 2014 [21]
"Satu Cinta Dua Jiwa" Ucu Azlan Abu Hassan Adiwarna 4:05 1998 [51]
"Satu Malaysia" Siti Nurhaliza{‡ Aubrey Suwito Keluaran single promosi 4:40 2009 [89]
"Sebagai Teman"
Duet bersama Krisdayanti
Lew Mabile Sharon Paul CTKD: Canda, Tangis, Ketawa, Duka 4:04 2009 [26]
"Sebenar Cinta" Siti Nurhaliza Ajai E.M.A.S 4:24 2003 [18]
"Segala Perasaan" Ivan Lahardika Mujahid Abdul Wahab SimetriSiti 4:43 2017 [22]
"Seindah Biasa" Pongky Jikustik Prasasti Seni 4:45 2004 [43]
"Sekian Lama" Azalea
Azlan Abu Hassan
Azlan Abu Hassan Hadiah Daripada Hati 3:53 2007 [38]
"Selawat" § Copyright Control Tahajjud Cinta 4:43 2009 [14]
"Seloka Budi"[s] Azam Dungun Adnan Abu Hassan Lentera Timur 3:28 2008 [16]
"Seluruh Cinta" [t]
Duet bersama Cakra Khan
Krishna Balagita Fragmen 4:10 2014 [91]
"Semarak Kedamaian" [u]
Duet bersama Ning Baizura, Erra Fazira, Yusry KRU, Fazley, dan Ezlynn
Hafiz Khamis Keluaran single promosi 2:46 2003 [92]
"Sempadan" Hani M.J. Adnan Abu Hassan Siti Nurhaliza I 4:48 1996 [27]
"Sendiri" Baiduri L.Y. Adiwarna 5:33 1998 [51]
"Senyum Minang Manis" Abot Zul Mahat Lentera Timur 3:04 2008 [16]
"Sesuci Lebaran" [v] Hairul Anuar Harun Pak Ngah Anugerah Aidilfitri 3:59 2003 [20]
"Seri Sarawak" # Copyright Control Gemersik Irama Melayu 5:03 2005 [93]
"Seribu Kemanisan" Azlan Abu Hassan Zulkefli Majid Pancawarna 4:56 1999 [58]
"Sirih Pinang" [w] # Copyright Control Klasik 3:14 2007 [64]
"Siti Situ Sana Sini" Cham VE Damian VE
Lah VE
Transkripsi 4:06 2006 [39]
"Sri Mersing" # Copyright Control Siti Nurhaliza II 5:04 1997 [23]
"Stand Up"  • Cristian Alexanda
Bryan Bouro
Tom Diesel
Ron E Jones
All Your Love 4:56 2011 [24]
"Suara Takbir" # Copyright Control Anugerah Aidilfitri 2:40 2003 [20]
"Sulam Sembilan" Lokgha Pak Ngah Sanggar Mustika 4:09 2002 [32]
"Sutramaya" Tinta S. Aubrey Suwito Hadiah Daripada Hati 4:01 2007 [38]
"Syair Kamelia" Nurul Asyiqin S. Atan Sanggar Mustika 5:09 2002 [32]
"Tahajjud Cinta" Hairul Anuar Harun Erma Fatima Tahajjud Cinta 5:12 2009 [14]
"Tak Boleh Lupa" Juwie Johari Teh Adiwarna 4:47 1998 [51]
"Tak Perlu Ragu" Ade Govinda Jeje Govinda, Ade Govinda SimetriSiti 3:35 2017 [22]
"Tak Rela Berpisah dari Mu" Hani M.J. Adnan Abu Hassan Adiwarna 5:14 1998 [51]
"Tanah Air Ku Tanah Air Mu Jua"
monoloQue menampilkan Siti Nurhaliza
Loque Inderaloka 6:12 2013 [95]
"Tanpamu"
Duet bersama Krisdayanti
Charly ST12 CTKD: Canda, Tangis, Ketawa, Duka 4:58 2009 [26]
"Tanpa Dendam di Hati" Habsah Hassan Erwin Gutawa Transkripsi 4:15 2006 [39]
"Tanpa Kalian" Taufik
Siti Nurhaliza
Taufik Hadiah Daripada Hati 4:31 2007 [38]
"Terbaik Bagimu" Ade Govinda Fragmen 4:10 2014 [21]
"Tetap di Sini" [x] Aiman Hani M.J. Best of Original Soundtrack 4:33 1997 [97]
"The Colour of My Love"  • Arthur Ganov David Foster Siti Nurhaliza II 3:30 1997 [23]
"Tiga Malam" # [y]
2 By 2 menampilkan Siti Nurhaliza
Copyright Control Pak Pung Pak Mustafe 5:14 1997 [60]
"Tirai Semalam" S. Amin Shahab Fauzi Marzuki Siti Nurhaliza II 5:04 1997 [23]
"Tonight"  • Bryan Bouro
Cristian Alexanda
All Your Love 4:09 2011 [24]
"Untuk Selamanya" Rashid S. Julfekar E.M.A.S 4:54 2003 [18]
"Untuk Terakhir Kali" Mohariz Yakup Sharon Paul Bintang Hati 4:28 2005 [87]
"Usah Diragui" Habsah Hassan Zul Mahat Siti Nurhaliza II 4:53 1997 [23]
"Wajah Kekasih" Hani M.J. Adnan Abu Hassan Siti Nurhaliza II 5:16 1997 [23]
"Walinong Sari" # Copyright Control Seri Balas 3:32 1999 [54]
"Wanita" Shanty Ramadani
Siti Nurhaliza
Muhammad Fahmi Rizal Hadiah Daripada Hati 4:25 2007 [38]
"Warna Dunia" Rozi Sang Dewi Lin Li Zhen Fragmen 4:12 2014 [21]
"We'll Be As One"  • [z] Ucu Azlan Abu Hassan The Malaysia Book of Records - Most Awards Won Artiste 4:06 2001 [53]
"Xin Yuan" (心愿)  • [aa]
Candy Cheah menampilkan Siti Nurhaliza
Cheah Kee Ling Mark Wong Siti & Friends 4:55 2010 [13]
"Ya Maulai" Hairul Anuar Harun Pak Ngah Sahmura 5:39 2000 [34]
"Ya Rasullulah" Abu Bakar Mohd Yatim Tahajjud Cinta 4:55 2009 [14]
"You Came to Me"  •
Sami Yusuf menampilkan Siti Nurhaliza
Sami Yusuf
Yasin Sulaiman
Sami Yusuf Salaam 4:12 2012 [100]
"Yue Liang Dai Biao Wo De Xin" (月亮代表我的心)  • [ab] Sun Yi (孫儀) Weng Ching-hsi (翁清溪) Siti & Friends 3:14 2010 [13]
"Zapin Bernasib" # Copyright Control Pewaris Lagu-Lagu Tradisional 5:03 2012 [101]
"Zapin Cinta Asmara" Rozek To'Ki Sahmura 4:32 2000 [34]
"Zheng Fu (征服)"  • [ac] Yuan Wei Ren (袁惟仁) Siti & Friends 4:33 2010 [13]

Catatan penjelasan tambahan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Album beliau yang lain telah dianugerahkan gelaran yang sama adalah Adiwarna, Seri Balas, E.M.A.S, Transkripsi dan Lentera Timur.[9]
  2. ^ "Air Mata Syawal" dimuatkan lebih awal pada 2002 untuk Fiesta Aidilfitri, sebuah album kompilasi Aidilfitri oleh Suria Records.[19]
  3. ^ Sejenis kain putih lembut.[31]
  4. ^ "Because You Loved Me" dimuatkan lebih awal pada 2005 untuk My Samsung My World, sebuah album kompilasi khas oleh Samsung Malaysia.[35]
  5. ^ Onomatopoeia untuk bunyi yang dibuat oleh Gong.
  6. ^ "Betapa Ku Cinta Padamu" merupakan versi Indonesia bagi lagu "Aku Cinta Padamu".
  7. ^ "Bila Hari Raya Menjelma" dimuatkan lebih awal pada 2001 dalam Salam Aidilfitri, sebuah album kompilasi Aidilfitri oleh Suria Records.[40]
  8. ^ Sejenis aksesori kuku yang biasanya diperbuat daripada emas atau perak.[44]
  9. ^ Sejenis tekstil.[45]
  10. ^ "Don't Put My Heart on Hold" merupakan versi bahasa Inggeris bagi lagu "Beradu di Khayalan".
  11. ^ "Harapan Tanpa Suara" ialah lagu tema promosi untuk menghentikan penderaan kanak-kanak oleh Utusan Malaysia. Artis yang terlibat ialah Adibah Noor, Aishah, Aizat Amdan, Alyah, Amy Mastura, Anuar Zain, Anita Sarawak, Erra Fazira, Lah Ahmad, Mawi, Maya Karin, Misha Omar, dan lain-lain.[61][62]
  12. ^ "Kau Ilhamku" ialah single promosi oleh pelbagai artis dari Malaysia dan Indonesia. Artis yang terlibat ialah Afgan Syah Reza, Ariel Noah, Cita Citata, Elizabeth Tan, Jaclyn Victor, Joe Flizzow, Man Bai, Natasha Ines, SonaOne, dan Yuna.[65]
  13. ^ Biji benih Pokok Saga bertompok.[70][71]
  14. ^ "Membaca Gaya Wawasan" ialah lagu tema promosi untuk menggalakan amalan membaca oleh Perpustakaan Negara Malaysia. Artis yang terlibat ialah Amy Mastura, Fazley, Dayang Nurfaizah, Afdlin Shauki, Maya Karin, Syafinaz Selamat, Jeslina Hashim dan lain-lain.[73]
  15. ^ "Menyintaimu Selamanya" ialah versi Indonesia bagi lagu "Sendiri".
  16. ^ "Million Miles" ialah versi bahasa Inggeris bagi lagu "Dua Dunia".
  17. ^ "Nazam Lebaran" dimuatkan lebih awal dalam album Salam Aidilfitri, sebuah album kompilasi Aidilfitri oleh Suria Records.[40]
  18. ^ Nazam adalah sejenis puisi Arab purba yang biasa dinyanyikan sebagai persembahan.[79]
  19. ^ Seloka adalah variasi puisi Melayu yang ringan dan didaktik dalam alam semula jadi.[90]
  20. ^ "Seluruh Cinta" dimuatkan sebagai trek tambahan dalam album Fragmen versi Indonesia.
  21. ^ Semarak Kedamaian merupakan lagu tema bagi kempen Aman Malaysia yang menyeru rakyat Malaysia untuk sama-sama berjuang mempertahankan keamanan. Artis yang terlibat ialah Siti Nurhaliza, Ning Baizura, Erra Fazira, Yusry KRU, Fazley dan Ezlynn.[92]
  22. ^ "Sesuci Lebaran" dimuatkan lebih awal dalam Seleksi Hari Raya, sebuah album kompilasi Aidilfitri oleh Suria Records.[80]
  23. ^ Satu set hadiah tradisional yang biasanya dipersembahkan kepada seseorang yang istimewa.[94]
  24. ^ "Tetap di Sini" ialah single untuk mempromosikan Paloh, filem Malaysia 2003. Ia kemudiannya dimuatkan dalam Best of Original Soundtrack, album kompilasi khas oleh Suria Records.[96]
  25. ^ Versi solo lagu "Tiga Malam" oleh Siti Nurhaliza dimuatkan dalam Meletup, sebuah album kompilasi khas oleh Suria Records pada 1998.[98]
  26. ^ "We'll Be As One" merupakan versi bahasa Inggeris bagi lagu "Satu Cinta Dua Jiwa".
  27. ^ "Xin Yuan" dimuatkan lebih awal pada 1999 untuk album sulung Candy Cheah, Wa Zi (襪子).[99] Lagu ini juga merupakan versi bahasa Mandarin bagi lagu "Kedamaian" yang dimuatkan dalam album Pancawarna pada tahun yang sama.[58]
  28. ^ "Yue Liang Dai Biao Wo De Xin" telah dimuatkan lebih awal pada 2005 untuk My Samsung My World, sebuah album kompilasi khas oleh Samsung Malaysia.[35]
  29. ^ "Zheng Fu" telah dimuatkan lebih awal pada 2005 untuk My Samsung My World, sebuah album kompilasi khas oleh Samsung Malaysia.[35]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Hardi Effendi Yaacob (14 Jun 2009). Siti Nurhaliza diburu syarikat rakaman Diarkibkan kepada asal (22 Mac 2012). Berita Minggu. Diakses pada 15 Ogos 2016.
  2. ^ Siti Azira Abd. Aziz (25 Mac 2009). Siti giat dengan aktiviti seni, tangguh dulu soal anak mStar Online. Diakses pada 21 Ogos 2016.
  3. ^ Shazryn Mohd. Faizal (27 April 2009). Bukan selalu Siti menang Utusan Malaysia Diakses pada 14 Ogos 2016.
  4. ^ Steve McLure (28 April 2000). Asian Acts Across Cultural And National Boundaries Billboard. Books.google.com. Diakses pada 15 Ogos 2016.
  5. ^ Radin Sri Ghazali (29 April 2007). Siti tetap unggul di AIM14 mStar Online. Diakses pada 14 Ogos 2016.
  6. ^ Budiey Isma (12 Ogos 2011). Siti Nurhaliza Kini Bersama Universal Music Malaysia Budiey.com. Diakses pada 15 Ogos 2016.
  7. ^ Norimy Aimi (7 Disember 2014). Datuk Siti Nurhaliza Kuasai AIM 21 Diarkibkan kepada asal (9 Disember 2014) Mangga Online Diakses pada 15 Ogos 2016.
  8. ^ Kenneth Chaw (December 20, 2015). "Siti Nurhaliza is unbeatable at AIM". The Star. Dicapai 14 May 2017. 
  9. ^ Warga Utusan Malaysia (3 Mei 2009). Siti Nurhaliza pertahan Anugerah Vokal Terbaik AIM16 Utusan Malaysia. Diakses pada 15 Ogos 2016.
  10. ^ Norhadiani Baharom (23 September 2013). Lentera Timur Cerminan Budaya Diarkibkan kepada asal (20 Februari 2015). Harian Metro. Diakses pada 21 Ogos 2016.
  11. ^ Beberapa lagu yang beliau rakamkan dan digunakan sebagai lagu tema untuk filem dan siri televisyen:
  12. ^ Beberapa lagu yang beliau rakamkan telah digunakan sebagai lagu tema untuk pertubuhan kerajaan dan bukan kerajaan:
  13. ^ a b c d e Siti & Friends (liner notes). Siti Nurhaliza. Suria Records. 2010. SRCD 10-23689. 
  14. ^ a b c d e f g h i Tahajjud Cinta (liner notes). Siti Nurhaliza. Siti Nurhaliza Productions and Suria Records. 2009. SNPCD 09-10209. 
  15. ^ 1 Malaysia MTV in conjunction with the GTP Annual Report 2010. gtproadmap. 25 Mac 2011. 
  16. ^ a b c d e f g h i j k Lentera Timur (liner notes). Siti Nurhaliza. Siti Nurhaliza Productions and Suria Records. 2008. SNPCD 08-10207. 
  17. ^ Aidilfitri di Alaf Baru (liner notes). Various Artistes. Suria Records. 2000. SRCD 00-23477. 
  18. ^ a b c d e f g h i j E.M.A.S (liner notes). Siti Nurhaliza. Suria Records. 2003. SRCD 03-23548. 
  19. ^ Fiesta Aidilfitri (liner notes). Various Artistes. Suria Records. 2002. SRCD 02-23542. 
  20. ^ a b c d e f g h Anugerah Aidilfitri (liner notes). Siti Nurhaliza. Suria Records. 2003. SRCD 03-23567. 
  21. ^ a b c d e f g h i Fragmen (liner notes). Siti Nurhaliza. Siti Nurhaliza Productions and Universal Music Group (Malaysia). 2014. 3795332. 
  22. ^ a b c d e f g h i j SimetriSiti (catatan media). Siti Nurhaliza. Siti Nurhaliza Productions dan Universal Music Group (Malaysia). 2017. 5766178. 
  23. ^ a b c d e f g h i j k Siti Nurhaliza II (liner notes). Siti Nurhaliza. Suria Records. 1997. SRCD 23436. 
  24. ^ a b c d e f g h i j All Your Love (liner notes). Siti Nurhaliza. What's Up Entertainment. 2011. 
  25. ^ a b Koleksi Orkestra RTM dalam Karya Warisan (Vol. 1) (liner notes). Various Artistes. Radio Televisyen Malaysia. RTM CD 0003. 
  26. ^ a b c d e f CTKD: Canda, Tangis, Ketawa, Duka (liner notes). Siti Nurhaliza & Krisdayanti. Siti Nurhaliza Productions and Suria Records. 2009. SNPCD 09-10210. 
  27. ^ a b c d e f g h i j Siti Nurhaliza I (liner notes). Siti Nurhaliza. Suria Records. 1996. SRC 23418. 
  28. ^ Sudirman Mohd Tahir (21 September 2018). "Anta Permana Siti Nurhaliza 'meletup'". HM Online. Harian Metro. Dicapai 23 September 2018. 
  29. ^ [MTV] Dato' Siti Nurhaliza - Astana Jiwa. Astro Gempak. 28 Jun 2011. 
  30. ^ a b c d e f g h i j Safa (liner notes). Siti Nurhaliza. Suria Records. 2001. SRCD 02-23526. 
  31. ^ "Takrif - Badarsila". Pusat Rujukan Persuratan Melayu. Dewan Bahasa dan Pustaka. Dicapai 2016-12-02. 
  32. ^ a b c d e f g h i j Sanggar Mustika (liner notes). Siti Nurhaliza. Suria Records. 2002. SRCD 01-23496. 
  33. ^ Puteri Gunung Ledang (Soundtrack) (liner notes). EnfiniTi Productions. 2004. 
  34. ^ a b c d e f g h i j Sahmura (liner notes). Siti Nurhaliza. Suria Records. 2000. SRCD 00-23479. 
  35. ^ a b c My Samsung My World (liner notes). Siti Nurhaliza. Samsung Malaysia. 2005. 
  36. ^ Sekarang Dah Jadi..... (liner notes). S.M. Salim. Warner Music Malaysia. 2003. 5050466-8320-2-3. 
  37. ^ Siti Nurhaliza II (liner notes). Siti Nurhaliza. Suria Records and Blackboard. 1998. 
  38. ^ a b c d e f g h i j k Hadiah Daripada Hati (liner notes). Siti Nurhaliza. Siti Nurhaliza Productions and Suria Records. 2007. SNPCD 07-10206. 
  39. ^ a b c d e f g h i j k l m Transkripsi (liner notes). Siti Nurhaliza. Siti Nurhaliza Productions and Suria Records. 2006. SNPCD 06-10204. 
  40. ^ a b Salam Aidilfitri – Siti Nurhaliza iTunes Store (MY). Apple (12 November 2001). Diakses pada 7 Ogos 2016.
  41. ^ Rudy Imran Shamsuddin (21 Mac 2006). MAWI, SITI IKON BUDI BAHASA Diarkibkan kepada asal dan sumber petikan (5 April 2012). Harian Metro Diakses pada 14 Ogos 2016.
  42. ^ Cerita Cinta (liner notes). Siti Nurhaliza. Suria Records. 2006. SRCD 06-23629. 
  43. ^ a b c d e f g h i j k Prasasti Seni (liner notes). Siti Nurhaliza. Suria Records. 2003. SRCD 04-23579. 
  44. ^ "Takrif - Badarsila". Pusat Rujukan Persuratan Melayu. Dewan Bahasa dan Pustaka. Dicapai 2016-12-02. 
  45. ^ "Takrif - Cindai". Pusat Rujukan Persuratan Melayu. Dewan Bahasa dan Pustaka. Dicapai 2016-12-02. 
  46. ^ a b c d e f g h i j Cindai (liner notes). Siti Nurhaliza. Suria Records. 1997. 
  47. ^ Adam Salleh (6 Mei 2012). Kikis mentaliti Metro Ahad. Diakses pada 14 Ogos 2016.
  48. ^ Cuti-Cuti Malaysia (liner notes). Various Artistes. Tourism Malaysia. 2002. 
  49. ^ Izwan Mohd. Isa (21 Januari 2018). "Siti perdengar Comel Pipi Merah buat pertama kali". Kosmo! Online. Dicapai 26 Februari 2018. 
  50. ^ a b The Best of Siti Nurhaliza (liner notes). Siti Nurhaliza. Suria Records. 2000. SRCD 00-23484. 
  51. ^ a b c d e f g h i j Adiwarna (liner notes). Siti Nurhaliza. Suria Records. 1998. SRCD 23460. 
  52. ^ Dirgahayu - Single iTunes Store (MY). Apple (12 Ogos 2016). Diakses pada 6 Ogos 2016.
  53. ^ a b The Malaysia Book of Records - Most Awards Won Artiste (liner notes). Siti Nurhaliza. Suria Records. 2001. SRCD 01-23505. 
  54. ^ a b c d e f g Seri Balas (liner notes). Siti Nurhaliza & Noraniza Idris. Suria Records. 1999. SRCD 23465. 
  55. ^ a b Rebirth Into Reality (liner notes). Too Phat. ETM International and Arteffects Sdn. Bhd. 2005. 00946 343109 25. 
  56. ^ J-ASEAN POPs – Official Theme Song (liner notes). Siti Nurhaliza. Suria Records. 2003. 
  57. ^ a b c Unplugged (liner notes). Siti Nurhaliza. Siti Nurhaliza Productions and Universal Music Group (Malaysia). 2015. 4746442. 
  58. ^ a b c d e f g h i j k Pancawarna (liner notes). Siti Nurhaliza. Suria Records. 1999. SRCD 23473. 
  59. ^ Galau – Single – Dato Siti Nurhaliza publisher=iTunes Store (MY). Apple (11 Januari 2013). Diakses pada 6 Ogos 2016.
  60. ^ a b Pak Pung Pak Mustafe (liner notes). 2 By 2. Suria Records. 1997. SRCD 23438. 
  61. ^ a b Saharudin Musthafa (6 April 2010). Mereka prihatin, anda bagaimana Utusan Malaysia. Diakses pada 14 Ogos 2016.
  62. ^ Warga mStar (14 April 2010). 'Harapan Tanpa Suara' Sarat Mesej Kemanusiaan mStar Diakses pada 14 Ogos 2016.
  63. ^ Hari Kemenangan – Single iTunes Store (MY). Apple (21 Jun 2016). Diakses pada 6 Ogos 2016. diarkibkan kepada http://web.archive.org/web/20160620145319/https://itunes.apple.com/my/album/hari-kemenangan-single/id1125298279 asal] Diakses pada 23 Ogos 2016.
  64. ^ a b Klasik (liner notes). Siti Nurhaliza. Suria Records. 2007. SRCD 07-23645. 
  65. ^ "Kau Ilham Ku (2015) – Dato'Siti Nurhaliza, Manbai, Afgan, Yuna, Ariel Noah, Joe Flizzow, and more". YouTube. Dicapai 2016-08-06. 
  66. ^ Yonder Music All-Stars – Kau Ilhamku (liner notes). Various Artistes. Yonder Music and Universal Music Group (Malaysia). 2016. 
  67. ^ Apresiasi (liner notes). Saida and Saerah. Siti Nurhaliza Productions and Suria Records. 2010. SNPCD 10-10211. 
  68. ^ Molek (liner notes). Siti Nurhaliza, Liza Hanim, and Noraniza Idris. Suria Records. 1998. SRCD 23464. 
  69. ^ Di Sini Semaraknya Seni - Kota Seniman (liner notes). Siti Nurhaliza dan Koir Kebangsaan Malaysia. Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia. 2006. 
  70. ^ "Takrif - Kurik". Pusat Rujukan Persuratan Melayu. Dewan Bahasa dan Pustaka. Dicapai 2016-12-02. 
  71. ^ "Takrif - Kundi". Pusat Rujukan Persuratan Melayu. Dewan Bahasa dan Pustaka. Dicapai 2016-12-02. 
  72. ^ a b Rindu (liner notes). 2 By 2. Suria Records. 1996. SRCD 23423. 
  73. ^ a b Zul Husni Abdul Hamid dan Suzan Ahmad (9 Julai 2002). Artis tarik peminat cintai budaya membaca Berita Harian. Diakses pada 14 Ogos 2016.
  74. ^ Kayangan - The Soundtrack (liner notes). Various Artistes. Maestro Talent and Management Sdn. Bhd. and Wake the Baby Records Sdn. Bhd. 2007. Z 171-2-or-4. 
  75. ^ Adiwarna (liner notes). Siti Nurhaliza. Suria Records and PT. EMI Indonesia. 1998. 
  76. ^ "Milikmu Selamanya - Single - Dato Siti Nurhaliza". iTunes Store (MY). Apple. 10 October 2015. Dicapai 2016-08-06. 
  77. ^ "Muara Hati - Single - Dato Siti Nurhaliza & Hafiz AF7". iTunes Store (MY). Apple. 19 December 2012. Dicapai 2016-08-06. 
  78. ^ "Muhammad Al Ameen - Single - Rabbani & Siti Nurhaliza". iTunes Store (MY). Apple. 1 January 2011. Dicapai 2016-08-14. 
  79. ^ "Takrif - Nazam". Pusat Rujukan Persuratan Melayu. Dewan Bahasa dan Pustaka. Dicapai 2016-12-05. 
  80. ^ a b Seleksi Hari Raya (liner notes). Various Artistes. Suria Records. 1998. SRCD 23451. 
  81. ^ Gema Hari Raya (liner notes). Various Artistes. Suria Records. 1998. SRCD 00-23493. 
  82. ^ Rahimah Abdullah (28 Februari 2018). "Konsert 'Hora Horey Didi & Friends' di pawagam bermula 10 Mac". Astro Awani. Diarkibkan daripada asal pada 8 May 2018. Dicapai 11 Mei 2018. 
  83. ^ "Oh Nana – Single – Didi & Friends". iTunes Store (MY). Apple. 26 Februari 2018. Diarkibkan daripada asal pada 8 May 2018. Dicapai 11 Mei 2018. 
  84. ^ Siti Azira Abd. Aziz (9 Disember 2008). Penampilan istimewa Siti Nurhaliza dalam Spa Q mStar. Diakses pada 14 Ogos 2016.
  85. ^ Lagu-Lagu Patriotik Malaysia - Keranamu Malaysia (liner notes). Various Artistes. Radio Televisyen Malaysia. 
  86. ^ Kemalia Othman (19 August 2010). "Siti Nurhaliza Pertama Kali Rakam Lagu Bersama Dua Beradik". mStar. Dicapai 2016-08-14. 
  87. ^ a b Bintang Hati (liner notes). Various Artistes. Suria Records. 2005. SRCD 05-23617. 
  88. ^ Rahsiaku Milikmu (liner notes). Siti Nurhaliza. SimplySiti and Siti Nurhaliza Productions. 2010. 
  89. ^ Razif Rosdi (19 August 2009). "Lagu 1Malaysia: Siti, Tomok, Jac Berentap". Murai.com.my. Diarkibkan daripada asal pada 26 August 2009. Dicapai 2016-08-14. 
  90. ^ "Takrif - Seloka". Pusat Rujukan Persuratan Melayu. Dewan Bahasa dan Pustaka. Dicapai 2016-12-05. 
  91. ^ Fragmen (Versi Indonesia) (catatan media). Siti Nurhaliza. Siti Nurhaliza Productions and Universal Music Group (Indonesia). 2014. CI294. 
  92. ^ a b Utusan Malaysia Staff (19 February 2003). "Semarak Kedamaian lagu tema Aman Malaysia". Utusan Malaysia. Dicapai 2016-08-14. 
  93. ^ Gemersik Irama Melayu (liner notes). Various Artistes. Suria Records. 2005. SRCD 05-23615. 
  94. ^ "Takrif - Sirih Pinang". Pusat Rujukan Persuratan Melayu. Dewan Bahasa dan Pustaka. Dicapai 2016-12-06. 
  95. ^ Inderaloka (catatan media). monoloQue. Penerbitan Pancasona. 2013. 37615767. 
  96. ^ Khadijah Ibrahim (28 February 2003). "Siti Nurhaliza - Hanya 14 jam untuk Tetap Di Sini". Utusan Malaysia. Dicapai 2016-08-08. 
  97. ^ Best of Original Soundtrack (liner notes). Various Artistes. Suria Records. 2003. SRCD 03-23557. 
  98. ^ Meletup (liner notes). Various Artistes. Suria Records. 1998. SRCD 23457. 
  99. ^ Khadijah Ibrahim (8 March 2001). "Candy Cheah...kuat berusaha untuk berjaya". Utusan Malaysia. Dicapai 2016-08-08. 
  100. ^ Salaam (Southeast Asian Edition) (liner notes). Sami Yusuf. ETM International and Arteffects Sdn. Bhd. 2012. 9555587700177. 
  101. ^ Pewaris Lagu-Lagu Tradisional (liner notes). Siti Nurhaliza. Suria Records. 2012. SRCD 12-23716. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]