Perang China-Jepun Kedua

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Perang China-Jepun II)
Jump to navigation Jump to search
Perang Cina-Jepun Kedua
Sebahagian daripada Perang Dunia II
Peta yang menunjukkan takat penguasaan Jepun pada tahun 1940
Peta yang menunjukkan takat penguasaan Jepun pada tahun 1940
Tarikh 7 Julai 19379 September 1945
Lokasi China
Hasil Kemenangan China;
Empayar Jepun menyerah diri dalam Perang Dunia ke-2
Casus belli Peristiwa Jambatan Marco Polo
Perubahan
wilayah
Pengambilan balik Manchuria(Timur-Laut) and Taiwan & Pescadores oleh China
Pihak yang terlibat
Flag of the Republic of China Republik China Flag of Japan (bordered).svg Empayar Jepun
Komandan
Flag of the Republic of China.svg Chiang Kai-shek,
Flag of the Republic of China.svg Chen Cheng,
Flag of the Republic of China.svg Yan Xishan,
Flag of the Republic of China.svg Feng Yuxiang,
Flag of the Republic of China.svg Li Zongren,
Flag of the Republic of China.svg Xue Yue.
Flag of Japan (bordered).svg Hideki Tojo,
Flag of Japan (bordered).svg Matsui Iwane,
Flag of Japan (bordered).svg Jiro Minami,
Flag of Japan (bordered).svg Kesago Nakajima,
Flag of Japan (bordered).svg Toshizo Nishio,
Flag of Japan (bordered).svg Yasuji Okamura.
Kekuatan
5,600,000 askar 4,100,000 askar (termasuk 900,000 askar Pihak Berikat) [1]
Korban
3,200,000 tentera,
17,530,000 orang awam
2,100,000 askar

Perang China-Jepun Kedua (7 Julai 19379 September 1945), juga dikenali sebagai Perang Menentang Jepun, ialah perang utama antara Republik China dan Empayar Jepun sebelum dan semasa Perang Dunia II. Walaupun kedua-dua pihak telah menyerang satu sama lain, mulai dari tahun 1931, perang telah berlaku secara besar-besaran pada tahun 1937 dan hanya diakhiri dengan penyerahan Jepun pada tahun 1945. Pencerobohan adalah satu strategi yang dilakukan oleh Tentera Empayar Jepun sebagai sebuah rancangan besar untuk menguasai China.

Sebelum tahun 1937, kedua-dua pihak telah melancarkan serangan yang digelar "peristiwa." Penaklukan Manchuria oleh Jepun pada tahun 1931 dikenali sebagai "Peristiwa Mukden". 'Peristiwa' terakhir pada tahun 1937 yang dikenali sebagai Peristiwa Jambatan Marco Polo menandakan permulaan peperangan antara kedua-dua negara. Sejak dari tahun 1937 hingga tahun 1941, China melawan tanpa bantuan. Selepas Serangan Pelabuhan Mutiara, perang ini menjadi salah satu medan utama dalam Perang Dunia II.

Fakta-fakta Perang[sunting | sunting sumber]

Di negara China, Perang China-Jepun Kedua dikenali sebagai Perang Menentang Jepun (Cina Tradisional: 抗日戰爭, Cina Ringkas: 抗日战争, pinyin: Kàng Rì Zhànzhēng), atau Perang Penentangan 8 tahun (八年抗戰), atau lebih ringkas lagi, Perang Penentangan (抗戰).

Di Jepun, perang itu dinamai Perang Jepun-China (日中戦争, Nicchū Sensō) untuk memberikan nada berkecuali. Ketika perang bermula pada Julai 1937 dekat Beijing, kerajaan Jepun menggunakan nama Peristiwa China Utara (北支事変, Hokushi Jihen) tetapi dengan meletusnya perang, mereka menggunakan nama Peristiwa China (支那事変, Shina Jihen).

Perkataan peristiwa (事変, jihen) digunakan oleh Jepun kerana kedua-dua pihak belum mengisytiharkan perang antara satu sama lain. Jepun ingin mengelakkan campur tangan negara barat seperti Britain dan terutamanya Amerika Syarikat yang merupakan pengeksport utama besi kepada Jepun. Presiden Roosevelt akan mengenakan sekatan disebabkan Akta Keberkecualian jika ia adalah perang. Dalam propaganda Diraja, pencerobohan China merupakan 'jihad' (seisen), langkah pertama untuk hakko ichi'u (lapan sudut di bawah satu bumbung). Pada tahun 1940, Perdana Menteri Konoe melancarkan Liga anggota Diet yang mempercayai matlamat Jihad. Apabila kedua-dua kerajaan China dan Jepun mengisytiharkan perang pada Disember 1941, nama peperangan digantikan dengan Perang Asia Timur Raya (大東亜戦争, Daitōa Sensō).

Walaupun kerajaan Jepun menggunakan frasa "Peristiwa Shina" dalam dokumen-dokumen rasminya kerana perkataan Shina dianggap sebagai perkataan menghina oleh China, media-media di Jepun sering memparafrasakannya dengan ungkapan-ungkapan lain seperti Peristiwa Jepun-China (日華事変 [Nikka Jihen], 日支事変 [Nisshi Jihen] yang digunakan oleh media sejak dari dekad 1930-an lagi.

Malah nama Perang China-Jepun Kedua biasanya tidak digunakan di Jepun kerana mengikut Jepun, perangnya dengan Empayar Qing (Perang China-Jepun Pertama; 日清戦争, Nisshin-Sensō) pada tahun 1894 langsung tidak berkait dengan perang ini.

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Perang China-Jepun Kedua bermula dengan Perang China-Jepun I pada tahun 1894-95, dengan China di bawah Dinasti Qing dikalahkan oleh Jepun dan dipaksa menyerahkan Taiwan serta juga mengiktiraf 'kemerdekaan' Korea melalui Perjanjian Shimonoseki. Dinasti Qing berada dalam zaman kejatuhannya, akibat imperialisme barat serta pemberontakan dalaman, manakala Jepun menjadi kuasa besar melalui proses pemodenan yang berkesan.

Republik China ditubuhkan pada tahun 1912 selepas Revolusi Xinhai yang menggulingkan Dinasti Qing. Walau bagaimanpun, Republik tersebut adalah lemah, akibat penguasaan para hulubalang. Prospek menyatukan negara dan menghalau kuasa imperialis adalah tipis, dengan sesetengah hulubalang memihak kepada berbagai-bagai kuasa asing dalam usaha-usaha untuk menghapuskan satu sama lain. Umpamanya, hulubalang Zhang Zuolin dari Manchuria secara terbuka bekerjasama dengan Jepun supaya ingin menerima bantuan ketenteraan dan ekonomi.

Adalah semasa tempoh awal Republik China bahawa Jepun menjadi ancaman asing yang terbesar kepadanya. Pada tahun 1915, Jepun mengisytiharkan Dua Puluh Dua Tuntutan untuk melanjutkan kepentingan politik dan perdagangan di China. Selepas Perang Dunia I, Jepun mengambil alih lingkungan pengaruh Jerman di Shandong. China di bawah kerajaan Beiyang masih berpecah belah dan tidak berupaya menentang sebarang serangan asing sehingga pelancaran Ekspedisi Utara pada tahun 1926-28 oleh Kuomintang (KMT, atau Parti Nasionalis Cina), kerajaan pesaingnya yang berpusat di Guangzhou.

Ekspedisi Utara merentasi China dengan mudah sehingga disekat di Shandong apabila Zhang Zongchang, hulubalang Beiyang yang disokong oleh Jepun, cuba menghentikan Tentera Kuomintang daripada menyatukan China. Keadaan ini memuncak dengan Peristiwa Jinan pada tahun 1928 yang mengakibatkan pertempuran singkat antara tentera Kuomintang dengan tentera Jepun. Pada tahun yang sama, Zhang Zuolin, hulubalang Manchuria, dibunuh oleh Jepun apabila beliau enggan bekerjasama dengannya. Menyusul peristiwa-peristiwa ini, kerajaan Kuomintang di bawah Chiang Kai-shek akhirnya berjaya menyatukan China pada tahun 1928.

Tentera Jepun memasuki Shenyang semasa Peristiwa Mukden.

Walaupun demikian, banyak pertempuran antara China dan Jepun masih berlarutan dengan kebangkitan nasionalisme China yang memiliki salah satu maklumat Tiga Prinsip Rakyat yang bertujuan untuk menghapuskan imperialisme asing sama sekali dari China. Bagaimanapun, Ekspedisi Utara hanya dapat menyatukan China pada nama sahaja, dengan perang-perang saudara tercetus antara bekas hulubalang-hulubalang dan puak-puak Kuomintang. Tambahan pula, para komunis Cina memberontak terhadap kerajaan pusat. Kerana keadaan-kedadaan ini, kerajaan pusat China banyak mengalihkan perhatian mereka kepada perang-perang saudara dan mengikut dasar "pendamaian dalaman dahulu sebelum penentangan kuasa asing". Keadaan ini memberikan peluang yang mudah kepada Jepun untuk melanjutkan keganasannya.

Pada tahun 1931, tentera Jepun menyerang Manchuria sejurus selepas Peristiwa Mukden. Selepas lima bulan bertempur pada tahun 1932, negara boneka Manchukuo diasaskan dengan Puyi, maharaja terakhir China, dilantik sebagai ketua negara. Tidak berupaya mencabar Jepun secara langsung, China merayu kepada Liga Bangsa untuk bantuan. Penyiasatan Liga menerbitkan Laporan Lytton yang mengutuk Jepun untuk serangan Manchurianya, dan mengakibatkan Jepun menarik diri daripada pertubuhan antarabangsa tersebut. Sejak dari akhir dekad 1920-an dan pada sepanjang dekad 1930-an, dasar beralah merupakan dasar komuniti antarabangsa, dengan tiadanya sebarang negara yang rela mengambil pendirian yang aktif selain daripada celaan lemah. Jepun melihatkan Manchuria sebagai suatu bekalan bahan-bahan mentah yang tidak terhad serta juga sebagai sebuah negara penampan terhadap Kesatuan Soviet.

Pertempuran-pertempuran tidak henti-henti menyusul Peristiwa Mukden. Pada tahun 1932, askar-askar Cina dan Jepun bertempur dalam pertempuran singkat dalam Peristiwa 28 Januari. Perang itu menyebabkan penyahtenteraan Shanghai yang melarang China menempatkan sebarang askar di dalam bandar raya sendiri. Di Manchukuo, sebuah kempen berterusan dijalankan untuk menewaskan tentera sukarelawan yang muncul, akibat kekecewaan umum terhadap dasar ketaktentangan Jepun. Pada tahun 1933, Jepun menyerang wilayah Tembok Besar dan ekoran daripada pertempuran itu, Kedamaian Sementara Tanggu dimeterai yang memberikan Jepun penguasaan ke atas provinsi Rehe serta sebuah kawasan bebas tentera antara Tembok Besar dan wilayah Beiping-Tianjin. Jepun juga bertujuan untuk mencipta lagi sebuah wilayah penampan, kini antara Manchukuo dan Nanjing, ibu negara kerajaan Nasionalis Cina.

Selain itu, Jepun semakin mempergunakan pertikaian-pertikaian dalaman antara puak-puak Cina untuk mengurangkan kekuatan mereka satu demi satu. Oleh itu, walaupun beberapa tahun telah berlalu selepas Ekspedisi Utara, kuasa politik kerajaan Nasionalis masih hanya berkisar di sekitar wilayah Delta Sungai Yangtze, dengan wilayah-wilayah China yang lain pada dasarnya dipegang oleh kuasa-kuasa tempatan.

Jepun sering membayar atau mencipta hubungan khas dengan kuasa-kuasa wilayah supaya dapat menjejaskan usaha-usaha kerajaan pusat Nasionalis untuk menyatukan China. Untuk berbuat demikian, Jepun mencari-cari berbagai-bagai pengkhianat Cina untuk bekerjasama dan membantu mereka mengetuai sebilangan kerajaan "autonomi" yang menyokong Jepun. Dasar ini dipanggil "Pengkhususan" China Utara (Bahasa Cina: 華北特殊化; pinyin: húaběitèshūhùa), atau lebih dikenali sebagai "Gerakan Autonomi China Utara". Provinsi-provinsi utara yang terjejas oleh dasar ini ialah Chahar, Suiyuan, Hebei, Shanxi, dan Shandong.

Di bawah tekanan Jepun pada tahun 1935, China memeterai Perjanjian He-Umezu yang melarang Kuomintang (KMT) daripada menjalankan operasi partinya di Hebei dan secara berkesan, menamatkan penguasaan Cina terhadap China Utara. Pada tahun yang sama, Perjanjian China-Doihara dimeterai dan mengakibatkan KMT disingkirkan dari Provinsi Chahar. Dengan itu, kerajaan pusat Cina disingkirkan sama sekali daripada China Utara menjelang akhir tahun 1935. Sebagai ganti, Majlis Autonomi Hebei Timur (disokong oleh Jepun), dan Majlis Politik Hebei-Chahar diasaskan.

Untuk memahami kerumitan penglibatan Rusia, United Kingdom, dan Amerika Syarikat yang kemudian dalam Perang China-Jepun Kedua, alasan-alasan dan niat-niat yang mendasari penglibatan masing-masing dalam perang ini harus diperhatikan:

Jepun: Niat-niat Jepun adalah jelas: untuk mencipta kemakmuran Jepun melalui memperoleh sumber-sumber China untuk tujuan tersebut. Jepun tidak bertujuan untuk memerintah China secara langsung, tetapi ingin mengasaskan kerajaan-kerajaan boneka yang menyokong kepentingannya. Untuk mendukung matlamat-matlamatnya, Jepun harus menguasai banyak sumber semula jadi, seperti yang terdapat di Malaysia, Indonesia, dan Filipina yang ketika itu masing-masing dikuasai oleh Britain, Belanda, dan Amerika Syarikat.

China (Nationalis): China Nationalis mempunyai banyak matlamat: untuk menentang keganasan Jepun, menyatukan China di bawah sebuah kerajaan pusat, menghapuskan pengaruh asing dari China, menewaskan komunisme, serta juga untuk muncul semula sebagai sebuah negara yang kuat.

China (Komunis): Pihak komunis membiarkan tentera Nasionalis melakukan kebanyakan pertempuran dengan Jepun, sementara menjalankan perang gerila terhadap tentera Jepun. Parti Komunis Cina cuba mengelakkan sebarang pertempuran langsung dengan tentera Jepun kerana berharap dapat muncul daripada peperangan lebih kuat daripada tentera Nasionalis. Dengan itu, pihak komunis akan menjadi pemenang dalam pertempuran yang tidak dapat dielakkan dengan pihak Nasionalis untuk penguasaan China.

Kesatuan Soviet: Kesatuan Soviet membiarkan Jepun melampaui keupayaannya di China supaya ia dapat bertempur dengan tentera Jerman di Barat tanpa menurunkan banyak askar di Timur terhadap serangan Jepun yang mungkin. Tambahan pula, sebuah China yang dilemahkan akan membenarkan pihak komunis China berkembang dan akhirnya mengambil alih negara itu, dan memberikannya suatu sekutu yang berpotensi serta sebuah zon penampan terhadap dasar peluasan kuasa Barat dan Jepun.

United Kingdom: United Kingdom terpaksa bertempur dengan Jerman di Eropah sementara membenarkan China bertempur dengan Jepun sehingga menemui jalan buntu, kerana hendak mendapatkan lebih banyak masa untuk memperoleh semula tanah-tanah jajahan Pasifiknya di Malaysia kini, Burma, dan Singapura. Kebanyakan askar British dipergunakan untuk bertempur di Eropah dan oleh itu, tidak banyak yang dapat diturunkan dalam perang di Pasifik.

Amerika Syarikat: Amerika Syarikat umumnya mengamalkan dasar pemencilan sebelum serangan Pelabuhan Mutiara dan tidak ingin memprovokasi Jepun secara langsung. Menyusul kemasukan Amerika ke dalam Perang Dunia II, Amerika Syarikat harus menewaskan tentera Jepun di Pasifik sementara bertempur juga dengan tentera Jerman di Kancah Eropah. Keutamaannya adalah untuk menewaskan tentera Jerman terlebih dahulu. Amerika Syarikat memulakan kempen pelompatan dari pulau ke pulau untuk mencapai pangkalan-pangkalan yang cukup dekat dengan Jepun untuk menyokong serangan-serangan pengeboman dan akhirnya serangan langsung. Apabila tentera Jerman menyerah, perang di Timur harus ditamatkan dengan secepat mungkin tanpa banyak pengorbanan tentera Amerika Syarikat.

Adalah jelas ketika itu bahawa China Nasionalis menghadapi tugas yang amat sukar kerana sekutu-sekutunya memiliki kepentingan yang tidak semestinya sepadan dengan kepentingan China. Jika fakta-fakta ini diingati, sesetengah keputusan Pihak Berikat akan lebih mudah difahami.

Tokoh utama[sunting | sunting sumber]

China: Pihak Nationalis[sunting | sunting sumber]

 • Bai Chongxi ([白崇禧] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help))
 • Chen Cheng ([陳誠] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [陈诚] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Chiang Kai-Shek ([蔣介石] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [蒋介石] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Du Yuming ([杜聿明] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help))
 • Fang Xianjue ([方先覺] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [方先觉] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Feng Yuxiang ([馮玉祥] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [冯玉祥] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Gu Zhutong ([顧祝同] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [顾祝同] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • He Yingqin ([何應欽] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [何应钦] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • H. H. Kung ([孔祥熙] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help))
 • Hu Zongnan ([胡宗南] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help))
 • Li Zongren ([李宗仁] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help))
 • Long Yun ([龍雲] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [龙云] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Ma Zhanshan ([馬占山] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Song Zheyuan ([宋哲元] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help))
 • Soong May-ling ([宋美齡] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [宋美龄] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • T. V. Soong ([宋子文] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help))
 • Sun Lianzhong ([孫連仲] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [孙连仲] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Sun Liren ([孫立人] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [孙立人] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Tang Enbai ([湯恩伯] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [汤恩伯] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Tang Shengzhi ([唐生智] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help))
 • Wang Jingwei ([汪精衛] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [汪精卫] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Wei Lihuang ([衛立煌] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [卫立煌] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Xue Yue ([薛岳] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help))
 • Yan Xishan ([閻錫山] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [阎锡山] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Xie Jinyuan ([謝晉元] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [谢晋元] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Ye Ting ([叶挺] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help))
 • Zhang Fakui ([張發奎] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help))
 • Zhang Zhizhong ([張治中] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [张治中] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Zhang Zizhong ([張自忠] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [张自忠] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Zhu Shaoliang ([朱紹良] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help))

China: Pihak Komunis[sunting | sunting sumber]

 • Chen Yi ([陳毅] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [陈毅] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Deng Xiaoping ([鄧小平] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [邓小平] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • He Long ([賀龍] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [贺龙] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Lin Biao ([林彪] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help))
 • Liu Bocheng ([劉伯承] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [刘伯承] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Liu Shaoqi ([劉少奇] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [刘少奇] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Luo Ronghuan ([羅榮桓] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [罗荣桓] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Mao Zedong ([毛澤東] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [毛泽东] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Nie Rongzhen ([聶榮臻] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [聂荣臻] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Peng Dehuai ([彭德懷] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [彭德怀] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Su Yu ([粟裕] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help))
 • Xu Xiangqian ([徐向前] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help))
 • Ye Jianying ([葉劍英] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [叶剑英] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Zhang Aiping ([张爱萍] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help))
 • Zhou Enlai ([周恩來] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help), [周恩来] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-s (help))
 • Zhu De ([朱德] error: {{lang}}: unrecognized language tag: zh-t (help))

Jepun: Tentera Empayar Jepun[sunting | sunting sumber]

Kerajaan Boneka[sunting | sunting sumber]

Manchukuo

Mengjiang

Majilis Autonomi Hebei Timur

Kerajaan Sementara Republik China

Kerajaan Nasionalis Nanjing

Tokoh asing yang menyebelahi China[sunting | sunting sumber]

Pertempuran dalam Perang China-Jepun Kedua[sunting | sunting sumber]

Kempen[sunting | sunting sumber]

Pertempuran[sunting | sunting sumber]

Pertempuran dengan rencana. Bendera menunjukkan pihak pemenang, manakala tarikh menunjukkan permulaan, kecuali Changsa yang bermula pada Disember 1941.

Pertempuran udara[sunting | sunting sumber]

Serangan dan operasi terancang Jepun[sunting | sunting sumber]

Senarai peristiwa politik dan tentera Jepun[sunting | sunting sumber]

Serangan ke atas orang awam[sunting | sunting sumber]


Unit-unit penyelidikan khas Tentera Empayar Jepun
Unit 100 (Shenyang) | Unit 516 (Qiqihar) | Unit 543 (Hailar) | Unit 731 (Pingfang) / Unit 200 (Manchuria) / Unit 8604 atau Unit Nami (Guangzhou) | Unit 773 (Songo) | Unit Ei 1644 (Nanjing) | Unit 1855 (Nanjing) | Unit 2646 atau Unit 80 (Hailar) | Unit 9420 atau Unit Oka (Singapura)

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Jowett, Phillip, Rays of the Rising Sun, m.s. 72.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Kategori;Perang China-Jepun