Wikipedia:Calon rencana pilihan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Di sini, kita menentukan yang mana satu rencana bakal dipaparkan sebagai rencana pilihan. Rencana pilihan perlu mempunyai karya Wikipedia yang terbaik. Sila lihat: Wikipedia:Apakah itu rencana pilihan? untuk kriterianya.

Jika anda mencalonkan rencana, anda dijangka akan menjawab segala bantahan yang dikemukakan. Jika anda mencalonkan rencana yang anda telah mengerjakannya, sila catatkannya sebagai pencalonan diri. Anda boleh mencalonkan rencana melebihi dari dua. Jika anda hendak menerima maklum balas sebelum mencalonnya, sila senaraikan cadangan anda dalam Wikipedia:Ulasan sebaya. Jangan mencalonkan rencana melainkan sekiranya anda benar-benar mahu komuniti Wikipedia mempertimbangkannya.

Persetujuan mestilah diperoleh sebelum sesebuah rencana boleh diiktiraf sebagai rencana pilihan. Jika masa yang agak panjang berlalu tanpa penyelesaian iaitu bantahan, pencalonan itu akan dialihkan daripada senarai calon dan diarkibkan.

Lihat juga Wikipedia:Calon gambar pilihan.

Hapuskan ingatan cache untuk halaman ini.

Navigasi

Kandungan pilihan:

Alatan rencana pilihan:

Sebelum membuat pencalonan rencana pilihan:

Arkib:


Tatacara pencalonan

 1. Sebelum mencalonkan rencana, pastikan bahawa ia memenuhi semua kriteria RP dan/atau ulasan sebaya (jika ragu-ragu mencalonkan terus disini) ditutup dan diarkibkan.
 2. Letakkan {{subst:CRP}} di bahagian atas halaman perbincangan rencana yang dicalonkan dan simpan halaman.
 3. Dari templat FAC, klik pada pautan merah "memulakan pencalonan" merah atau pautan biru "tinggalkan komen". Anda akan melihat maklumat pra-dimuatkan; tinggalkan teks itu. Jika anda tidak pasti bagaimana untuk melengkapkan pencalonan, sila hantar ke halaman perbincangan CRP untuk mendapatkan bantuan.
 4. Di bawah tajuk pramuat, lengkapkan halaman pencalonan, tandatangan dengan ~~~~, dan simpan halaman.
 5. Salin teks ini: {{Wikipedia:Calon rencana pilihan/nama rencana yang dicalonkan/arkibNombor}} (tukarkan Nombor), dan sunting laman ini (cth., laman yang anda baca sekarang), menampal templat di bahagian atas senarai calon. Gantikan "nama rencana ..." dengan nama yang anda calonkan. Ini akan mentransklusikan pencalonan ke dalam laman ini. Sekiranya tajuk halaman pencalonan berbeza dari format ini, gunakan tajuk halaman sebaliknya.

Penyokongan dan pembantahan

 • Untuk membalas pencalonan, klik pautan "Sunting sumber" di sebelah kanan pencalonan rencana (bukan pautan "Sunting sumber" untuk halaman "keseluruhan" CRP di bahagian atas sekali). Semua editor adalah dialu-alukan untuk mengkaji semula pencalonan; lihat FAQ cara menyemak dan mengulas (Inggeris) untuk gambaran keseluruhan proses semakan.
 • Untuk menyokong pencalonan, tulis *'''Sokong''', diikuti oleh sebab anda, yang sepatutnya berdasarkan bacaan penuh teks. Sekiranya anda telah menjadi penyumbang utama rencana sebelum pencalonan, sila nyatakan ulasan anda. Seorang pengulas yang mengkhusus dalam bidang tertentu dari kriteria RP harus menunjukkan sama ada sokongan itu berlaku untuk semua kriteria.
 • Untuk menentang pencalonan, tulis *'''Bantah''' atau *'''Tidak setuju''', diikuti oleh sebab anda. Setiap bantahan mesti memberi rasional tertentu yang boleh ditangani. Jika tiada apa-apa yang boleh dilakukan secara prinsip untuk menangani bantahan, penyelaras mungkin mengabaikannya. Rujukan mengenai gaya dan tatabahasa tidak selalu bersetuju; jika penyumbang memetik sokongan untuk gaya tertentu dalam kerja rujukan standard atau sumber lain yang berwibawa, pengulas harus mempertimbangkan untuk menerimanya. Penilai yang membantah sangat digalakkan untuk kembali selepas beberapa hari untuk memeriksa sama ada bantahan mereka telah ditangani. Untuk mengeluarkan bantahan, anda digalakkan menggaris/memotong (dengan <s> ... </s>) daripada membuangnya. Sebagai alternatif, pengulas boleh memindahkan ulasan yang panjang dan diselesaikan ke halaman perbincangan arkib CRP, meninggalkan pautan dalam nota pada arkib CRP.
 • Untuk memberikan input yang membina pada pencalonan tanpa menyokong atau membantah secara khusus, tulis *'''Komen''' atau *'''Ulasan''' diikuti oleh nasihat anda.
 • Untuk memudahkan penyuntingan, seorang pengulas yang memaparkan ulasan panjang mungkin ingin mencipta subseksyen "peringkat keempat" neutral, yang dinamakan ==== Semakan oleh SNN95 ==== atau ==== Komen oleh Yosri ==== (jangan gunakan tajuk bahagian peringkat ketiga atau lebih tinggi). Tolong jangan buat subseksyen untuk pernyataan pendek sokongan atau pembangkang bagi hal ini *'''Sokong''',*'''Bantah''', atau *'''Komen''' diikuti dengan kenyataan pendapat anda, sudah mencukupi. Tolong jangan gunakan subpengepala yang bertemakan dengan koma bertitik, kerana ini mencipta masalah kebolehaksesan (Inggeris).
 • Sekiranya seorang penilai berpendapat bahawa suatu Bantah telah dinyatakan, mereka harus mengatakan begitu selepas tandatangan penilai daripada memotong atau memisahkan teks pengulas. Dalam panduan halaman perbincangan, pemohon tidak boleh menyekat, mengubah, menyerang, memisahkan atau menambah grafik kepada komen dari editor lain; balasan ditambah di bawah tandatangan pada ulasan pengulas. Sekiranya pemohon mendapati bahawa seorang penentang tidak kembali ke halaman pencalonan untuk mengkaji semula penambahbaikan, ini harus diperhatikan di halaman pencalonan, dengan beza kepada halaman penyemak pengulas yang menunjukkan permintaan untuk dipertimbangkan semula.

Salin kod dibawah dan tampal pada laman pencalonan yang anda cipta (cth:Wikipedia:Calon rencana pilihan/Fairy Tail/arkib1)

<!-- Untuk pemohon -->
===[[Nama Rencana]]===

<noinclude>{{pagelinks|Nama rencana}}</noinclude>
:<small>''Pencalon: {{user3|Nama pengguna anda}} ~~~~~''</small>

<!-- Jangan bubuh pautan -->
Ringkasan berkenaan rencana pilihan anda faham. Komen anda (pilihan). ~~~~

<!-- Untuk pengulas -->
*'''Bantah''' Komen bantahan anda disini. ~~~~
*'''Sokong''' Komen sokongan anda disini. ~~~~
*'''Komen''' Berikan komen yang membina. ~~~~

Pencalonan rencana pilihan terkini

Letakkan permohonan {{Wikipedia:Calon rencana pilihan/nama rencana yang dicalonkan/arkibNombor}} yang anda cipta disini.

Infinity Science Fiction

Pencalon: 26 Ramadan (bincang · sumbangan · log) 02:46, 19 September 2020 (UTC)
Kulit hadapan keluaran pertama; karya seni oleh Robert Engle

Infinity Science Fiction (Erti harfiah: "Cereka Sains Saujana") adalah sebuah majalah cereka sains Amerika, yang disunting oleh Larry T. Shaw dan diterbitkan oleh Royal Publications. Isu pertamanya, yang dikeluarkan pada bulan November 1955, turut mengandungi cereka karya Arthur C. Clarke, "Bintang", sebuah kisah mengenai planet yang dihancurkan oleh nova (bintang yang meletup) yang ternyata merupakan Bintang Bethlehem. Karya ini pernah memenangi Anugerah Hugo pada tahun tersebut. Shaw memperoleh cerita-cerita daripada beberapa orang penulis terkemuka pada masa itu, termasuklah Brian Aldiss, Isaac Asimov dan Robert Sheckley, tetapi bahan tersebut mempunyai mutu yang berubah-ubah. Pada tahun 1958, Irwin Stein, pemilik kepada Royal Publications, memutuskan untuk menutup Infinity, di mana terbitan terakhirnya bertarikh November 1958.

Judul ini dihidupkan kembali satu dasawarsa kemudian oleh rumah penerbitan Stein, Lancer Books, sebagai suatu siri antologi berkulit lembut. Lima jilid diterbitkan antara tahun 1970 dan 1973 yang disunting oleh Robert Hoskins. Jilid keenam telah disiapkan tetapi ditarik balik setelah Lancer menghadapi masalah kewangan pada hujung tahun 1973. 26 Ramadan (bincang) 02:46, 19 September 2020 (UTC)

 • Komen Pencalonan kali pertama. Adalah amat dialu-alukan kepada sesiapa ingin menambah pautan baharu bagi rencana tersebut. 26 Ramadan (bincang) 02:46, 19 September 2020 (UTC)

Jika tiada apa-apa bantahan, rencana ini dijadikan RP untuk bulan Oktober 2020. SNN95 Talk to me, beybeh! 08:48, 1 Oktober 2020 (UTC)

Pencalonan rencana pilihan terdahulu

Yoko Ono

Pencalon:Rachun Dunia (bincang) 16:59, 23 Ogos 2020 (UTC)
Yoko Ono

Yoko Ono Lennon (Jepun: 小野 洋子 Romaji: Ono Yōko, Katakana: オノ・ヨーコ; lahir 18 Februari 1933) adalah seorang ahli muzik, artis serba boleh, aktivis keamanan dan seniwati Jepun yang juga terkenal dengan hasil karyanya dalam seni persembahan, muzik dan pembikinan filem. Beliau adalah janda dan isteri kedua kepada vokalis kumpulan The Beatles, mendiang John Lennon. Sebelum berkahwin dengan Lennon, Ono pernah berkahwin dengan Ichiyanagi Toshi antara tahun 1956-1963, dan Anthony Cox antara tahun 1963-1969. Pada 28 November 1962, Ono berkahwin dengan Anthony Cox, pemuzik jazz Amerika, penerbit filem, dan penggalak seni, yang memainkan peranan penting dalam mendapatkan pembebasannya daripada institusi mental Jepun. Walau bagaimanapun, kerana Ono telah mengabaikan untuk menyelesaikan perceraian beliau dari Ichiyanagi, perkahwinan kedua beliau telah dibatalkan pada 1 Mac 1963. Selepas memuktamadkan perceraian itu, Cox dan Ono berkahwin semula pada 6 Jun 1963, hasil perkongsian hidup, mereka dikurniakan seorang anak perempuan yang bernama Kyoko Chan Cox pada 8 Ogos 1963. Beliau dan Cox akhirnya bercerai pada 2 Februari 1969 dan kemudiannya, Ono dan Lennon berkahwin pada Mac 1969, berpisah pada tahun 1973 dan kembali semula ke pangkuan Lennon sehingga ke hari kematiannya pada 8 Disember 1980. Hasil perkongsian hidup, mereka dikurniakan seorang anak lelaki yang bernama Sean Taro Ono Lennon pada 9 Oktober 1975.

 • Komen: Pencalonan kali pertama. Ia juga merupakan sebuah rencana baik. Wajar diangkat. Terima kasih. Rachun Dunia (bincang) 16:59, 23 Ogos 2020 (UTC)
 • Sokong: Meow sokong. -Ricky250 (bincang), 23:12, 31 Ogos 2020 (UTC)

Jika tiada apa-apa bantahan, rencana ini dijadikan RP untuk bulan September 2020. Rachun Dunia (bincang) 16:08, 1 September 2020 (UTC)

Zubir Said

Pencalon:Rachun Dunia (bincang) 16:37, 25 Julai 2020 (UTC)
Zubir Said

Yang Berbahagia Tuan Haji Zubir Said B.B.M. (22 Julai 1907–16 November 1987) ialah seorang penggubah muzik untuk filem dan juga pencipta lagu kebangsaan Singapura, "Majulah Singapura". Seorang pemuzik yang diajar sendiri, Zubir juga bekerja sebagai penggubah skor dan penulis lagu untuk Cathay-Keris Film Productions selama 12 tahun, mengarang beberapa lagu untuk filem-filem Melayu terbitan syarikat itu. Beliau dipercayai telah menggubah lebih kurang 1,500 buah lagu, dengan sekurang-kurangnya 10% daripada mereka pernah dirakamkan. Karya Zubir telah dipandang sebagai lagu Melayu yang sebenarnya kerana lagu-lagunya berkaitan dengan sejarah dan nilai-nilai Melayu dan, bersama-sama orang Minang sezamannnya, membangkitkan semangat kebangsaan pada tahun 1950-an. Selain "Majulah Singapura", Zubir menggubah lagu patriotik Semoga Bahagia yang dijadikan lagu tema Hari Kanak-Kanak Singapura. Beliau menerima sejumlah penghargaan sehingga akhir hayatnya dan secara anumerta atas sumbangan beliau dalam bidang muzik dan kebudayaan Melayu di Singapura.

 • Komen: Pencalonan kali pertama. Ia juga merupakan sebuah rencana baik. Wajar diangkat. Terima kasih. Rachun Dunia (bincang) 16:42, 25 Julai 2020 (UTC)
 • Setuju - SNN95 Talk to me, beybeh! 11:06, 28 Julai 2020 (UTC)
 • Setuju meow -Ricky250 14:56, 28 Julai 2020 (UTC)
 • Sepakat untuk mengangkat Pak Zubir menjadi rencana pilihan untuk bulan yang akan datang walaupun, ternyata, perlu ada kemaskini kecil-kecilan. Azmi1995 23:41, 29 Julai 2020 (UTC)
 • Komen: @Rachun Dunia: Saya baru perasan gambar yang digunakan tidak berlesen bebas. Buat masa ni, saya tidak membubuh dahulu gambar tu di paparan rencana pilihan. SNN95 Talk to me, beybeh! 14:54, 31 Julai 2020 (UTC)

Air Mata Iboe

Pencalon: Rachun Dunia (bincang) 00:39, 4 Jun 2020 (UTC)
Kiosk van Balai Poestaka

Air Mata Iboe (Ejaan yang Disempurnakan: Air Mata Ibu) ialah sebuah filem 1941 dari Hindia Timur Belanda (kini Indonesia) diarahkan dan ditulis oleh Njoo Cheong Seng. Dibintangi Fifi Young, Rd Ismail, Ali Sarosa, dan Ali Joego, ia mengisahkan seorang ibu yang membesarkan anak-anaknya dengan penuh kasih sayang tetapi akhirnya dikhianati oleh anak sulungnya apabila dia jatuh pada waktu sukar. Filem, yang dikatakan sebagai ekstravaganza muzik, menapilkan runut bunyi oleh R. Koesbini, dan tajuk lagu eponim ditulis oleh Njoo. Merupakan penerbitan terakhir oleh Majestic Film, Air Mata Iboe dikeluarkan pada bulan Disember 1941, sejurus sebelum pendudukan Jepun di Hindia Belanda. Pembikinan semula Air Mata Iboe telah dihasilkan pada tahun 1957, selepas Indonesia mencapai kemerdekaan. Diarahkan oleh Fred Young, filem itu menyaksikan Fifi Young mengambil semula peranannya sebagai Sugiati, manakala Rd Ismail mengambil peranan Subagio. Pelakon pembikinan semula yang lain tidak muncul dalam filem asal. Anak-anak Achmad, Idris, dan Soemadi telah dilakonkan oleh Sukarno M. Noor, Boes Boestami dan Kamsul, masing-masing. Anak perempuan pasangan itu, dinamakan semula Atikah, dimainkan oleh Farida Arriany.

 • Komen: Pencalanon kali pertama. Tiada pautan merah di dalam rencana dan sudah di pilih sebagai rencana pilihan di Wikipedia Bahasa Inggeris dan Wikipedia Bahasa Indonesia. Tk 00:58, 4 Jun 2020 (UTC)
 • Setuju Pendek dan padat SNN95 Talk to me, beybeh! 13:35, 8 Jun 2020 (UTC)
 • Sokong NikoUMS (bincang) 15:21, 9 Jun 2020 (UTC)

Jika tiada apa-apa bantahan, rencana ini dijadikan RP untuk bulan Julai 2020. SNN95 Talk to me, beybeh! 07:46, 13 Jun 2020 (UTC)

William S. Sadler

Pencalon: CyberTroopers (bincang · sumbangan · log)16:51, 26 Mei 2020 (UTC)

Cristiano Ronaldo

Pencalon: NikoUMS (bincang · sumbangan · log) 07:54, 29 Mei 2020 (UTC)
Ronaldo bersama pasukan bola sepak kebangsaan Portugal ketika dalam kejohanan Piala Dunia FIFA 2018

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro (lahir 5 Februari 1985) merupakan seorang pemain bola sepak profesional dari Portugal yang bermain di posisi penyerang untuk kelab bola sepak Juventus yang berpangkalan di Itali dan untuk pasukan kebangsaan Portugal. Selalu disebut-sebut sebagai pemain terbaik sepanjang zaman, Ronaldo telah dianugerahkan FIFA Ballon d'Or sebanyak lima kali, pemain terbanyak yang memenangi anugerah ini dan juga pemain pertama dalam sejarah bola sepak yang memenangi anugerah Kasut Emas Eropah sebanyak empat kali. Sepanjang kariernya, beliau telah memenangi 29 buah trofi kejuaraan utama, termasuklah enam kejuaraan liga domestik, lima kejuaraan Liga Juara-Juara UEFA, satu untuk trofi kejuaraan Piala Eropah UEFA dan satu trofi untuk kejohanan Liga Negara-Negara UEFA. Sebagai penjaring gol yang produktif, Ronaldo menyimpan rekod untuk gol terbanyak yang dijaringkan di Liga Juara-Juara UEFA (128) dan gol terbanyak bersama dalam Kejuaraan Eropah UEFA (9). Beliau juga merupakan salah satu daripada beberapa pemain yang dicatatkan membuat lebih dari 1,000 penampilan kerjaya profesional dan telah menjaringkan lebih dari 700 gol kerjaya senior untuk kelab dan negara. Saya rasa rencana ini boleh dijadikan sebagai rencana pilihan (pilihan). NikoUMS (bincang) 07:54, 29 Mei 2020 (UTC)

A. B. Ibrahim

Pencalon: Johhnyfrankie13 (bincang) 07:50, 13 April 2020 (UTC)

Menurut kriteria rencana pilihan, artikel ini mungkin sudah layak untuk menjadikan sebagai Rencana pilihan. Johhnyfrankie13 (bincang) 21:33, 12 April 2020 (UTC)

Ya, saya sudah memuatnaikkan gambar A. B. Ibrahim tetapi disebabkan copyright dan mungkin cara saya memuat naik salah namun gambar itu sudah diblok. Juga, kawalan kewibawaan itu macam mana ya maaf saya tidak tahu. Johhnyfrankie13 (bincang) 13:45, 13 April 2020 (UTC)
Saya sudah meletakkan template tersebut di bawah page A.B. Ibrahim namun beliau tidak didaftarkan di mana - mana Kawalan kewibawaan. Johhnyfrankie13 (bincang) 15:47, 14 April 2020 (UTC)
@Johhnyfrankie13: Gambar dari blogspot agak tak kukuh berbanding gambar daripada laman berita atau akhbar (gambar tu mestik public domain, kalau sumbernya dari BERNAMA, juga tidak sah); atau gambar yang ditangkap sendiri. Mungkin gambar lukisannya boleh jadi hiasan pada Rencana Pilihan awak tu. Tapi masalah pula bila setiap lukisannya selepas tahun 1923. (boleh baca berkenaan lukisan mana yang boleh dimuatnaik di sini. SNN95 Talk to me, beybeh! 23:16, 15 April 2020 (UTC)
@Johhnyfrankie13: Saya ada terbaca lebih lanjut berkenaan hakcipta ni. Saya rasa boleh upload lukisan-lukisannya berdasarkan undang-undang hakcipta A.S. Boleh baca dengan lebih lanjut di sini. SNN95 Talk to me, beybeh! 23:25, 15 April 2020 (UTC)
 • Sokong Kalau boleh tambah gambar lagi yang berkaitan dengan pelukis tersebut. Yang Ikhlas NikoUMS (bincang) 12:36, 15 April 2020 (UTC)
NikoUMS dan SNN9! saya sudah meletakkan gambar pelukis tersebut Yes check.svg. Johhnyfrankie13 (bincang) 21:41, 15 April 2020 (UTC)
@Johhnyfrankie13: Okay bagus. Dengan ini saya menyokong rencana ini menjadi rencana pilihan pada bulan Mei. NikoUMS (bincang) 01:39, 16 April 2020 (UTC)
 • Sambungan komen: @Johhnyfrankie13: Gambar yang dibubuh anda baru sahaja dibuang. Kita perlu cari alternatif lain untuk gambar tersebut. Kalauikutkan boleh saja tidak membubuh gambar tetapi tidak manis dipandang atau "melanggar tradisi" jika tidak membubuh gambar. Mahunya saya tolong untuk mendapatkkan perlesenan gambar itu di muzium jika ada dan menjadikaknnya domain awam. Tetapi dengan keadaan sekarang yang agak darurat ni, terbantut niat saya. SNN95 Talk to me, beybeh! 17:26, 17 April 2020 (UTC)
Ya, saya faham apapun saya sangat menghargai niat dan jasa kamu untuk sehingga pergi ke muzium untuk mendapat kebenaran gambar beliau. Johhnyfrankie13 (bincang) 06:25, 20 April 2020 (UTC)
Okay, Sebenarnya semua ayat yang ditulis di dalam halaman itu adalah sepenuhnya berdasarkan petikan yang ditulis di buku yang bertajuk Pameran Lukisan A.B. Ibrahim tetapi tidak apa disebabkan bantahan ini saya akan mencari lebih banyak lagi rujukan untuk dimasukkan ke halaman tersebut.
Sokong selepas dibaiki. ----Mrpresidentfaris (bincang) 02:00, 26 April 2020 (UTC) Johhnyfrankie13 (bincang) 06:25, 20 April 2020 (UTC)

Mrpresidentfaris, NikoUMS, dan SNN9! saya sudah meletakkan gambar pelukis tersebut dan menambahkan sedikit rujukan, hal ini kerana kebanyakkan isi rujukan beliau yang lain adalah lebih kurang sama seperti yang rujukan sedia ada Yes check.svg. Johhnyfrankie13 (bincang) 16:13, 25 April 2020 (UTC)

@Johhnyfrankie13: Harap tak kena buang la gambar tu. SNN95 Talk to me, beybeh! 16:28, 25 April 2020 (UTC)
@Johhnyfrankie13: Pasal lukisan minyak beliau tu, ada nama asalnya tak? Kalau ada, sila mohon kat admin di Commons untuk pindahkan/tukar nama fail. Tekan butang "move" (pada butang Lain atau Other) pada atas kanan skrin awak kat laman fail tu di Commons. SNN95 Talk to me, beybeh! 16:41, 25 April 2020 (UTC)
@Johhnyfrankie13: Laman rencana pilihan telah dicipta untuk paparan bulan Mei 2020. SNN95 Talk to me, beybeh! 17:28, 25 April 2020 (UTC)
Ya, kerana nama gambar itu lemah juga karya terakhir beliau ialah tentang gambaran pantai pasair hitam, Langkawi tetapi tidak menjumpa nama yang tepat tetapi saya akan menukarkan nama itu dari File:Lukisan Terakhir kepada File:Lukisan Terakhir A. B. Ibrahim Pantai Pasir Hitam, Langkawi. Johhnyfrankie13 (bincang) 21:06, 25 April 2020 (UTC)
 • Sokong ::@Johhnyfrankie13: Terima kasih atas usaha saudara. Usaha saudara amat dihargai dan layak dijadikan rencana pilihan untuk bulan Mei 2020. Yang Ikhlas NikoUMS (bincang) 01:11, 26 April 2020 (UTC)

Wabak virus Nipah Malaysia 1998–1999

Pencalon: Ricky250 (bincang · sumbangan · log) 16:23, 16 Mac 2020 (UTC)
Peta taburan taburan wabak virus Nipah. Tempat pertama virus di Ipoh pada tahun 1998 dan kemudian berlanjutan ke tempat-tempat lain dengan jangkitan virus dalam warna biru sementara virus Hendra dalam warna merah, kedua-duanya milik keluarga Paramyxoviridae.

Wabak virus Nipah Malaysia 1998–1999 ialah wabak virus Nipah berlaku dari September 1998 hingga Mei 1999 di negeri Perak, Negeri Sembilan dan Selangor di Malaysia. Sejumlah 265 kes ensefalitis akut dengan 105 kematian yang disebabkan oleh virus itu dilaporkan di tiga negeri sepanjang wabak itu.

Rencana ini sangat selaras dengan apa yang berlaku sekarang demi peringatan kepada semua berkenaan wabak COVID-19. SNN95 Talk to me, beybeh! 16:23, 16 Mac 2020 (UTC)

 • Sokong Keadaan situasi sekarang ini amat sesuai dijadikan rencana ini sebagai rencana pilihan pada bulan Mac 2020. Yang Ikhlas NikoUMS (bincang) 01:37, 17 Mac 2020 (UTC)
 • Sokong Jika tiada apa-apa bantahan, rencana ini dijadikan RP untuk bulan Mac 2020. SNN95 Talk to me, beybeh! 01:46, 17 Mac 2020 (UTC)

Tamparuli

Pencalon: NikoUMS 06:39, 15 Mac 2020 (UTC)
Jambatan Tamparuli merupakan mercu tanda serta sinonim dengan Tamparuli

Tamparuli merupakan sebuah pekan dan daerah kecil yang terletak di daerah Tuaran, Bahagian Pantai Barat Sabah, Malaysia. ADUN bagi pekan ini adalah Yang Berhormat Datuk Jahid Jahim. Jarak pekan Tamparuli ke bandar Kota Kinabalu adalah lebih kurang 36 kilometer dan majoriti etnik kaum di Tamparuli adalah Kadazan-dusun (Kebanyakkannya adalah Suku Kaum Dusun Lotud). Pekan Tamparuli terkenal dengan lagunya jambatan tamparuli yang kini menjadi kesukaan masyarakat kaum kadazan dusun. Lagu tersebut dicipta oleh artis tempatan terkenal di Sabah iaitu Justin Lusah dan juga mendiang John Gaisah. Artis seperti Marsha Milan Londoh yang berasal dari Tamparuli juga turut mempopularkan lagu tersebut kepada masyarakat di Sabah mahupun seluruh dunia semasa beliau berada di pentas Akademi Fantasi Musim Ke-3. Pekan ini juga mengisahkan cerita rakyat sendiri dan juga sejarah asal-usul nama Tamparuli. Cerita rakyat ini turut dijadikan sebagai teater kebudayaan dipentaskan di Auditorium Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) Sabah. Terdapat juga tarikan baru seperti Rumah Terbalik pertama di Malaysia dan menjadi tarikan utama pelancong untuk datang ke Rumah Terbalik. Rencana ini sesuai untuk pembaca ingin mengetahui Pekan Tamparuli dan berpotensi untuk dijadikan rencana pilihan. NikoUMS (bincang) 06:39, 15 Mac 2020 (UTC)

Pencalonan kajian semula rencana pilihan

Sukan Malaysia

Penyumbang terbesar: @Joanna20: Kepanjangan halaman: 42,240 bait

Bahagian kajian semula

Penyataan pencalonan
 • 1(a) Dikarang dengan baik: Kod undi tidak sah
 • 1(b) Menyeluruh: X mark.svg Banyak pautan merah.
 • 1(c) Teliti dari segi fakta: X mark.svg Kurang disokong dengan nota kaki. Ditag {{refimprove}}
 • 1(d) Berkecuali: Kod undi tidak sah
 • 1(e) Stabil: Kod undi tidak sah
 • 2(a) Pengenalan: X mark.svg 1 perenggan pengenalan. Keseluruhan topik tidak diringkaskan.
 • 2(b) Struktur yang bersesuaian: Yes check.svg Ada tajuk-tajuk bahagian penting.
 • 2(c) Petikan yang tekal: X mark.svg Beberapa nota kaki tidak diformatkan dengan baik. Tiada penerbit, tarikh dicapai bagi sumber yang dirujuk.
 • 3 Media: Yes check.svg Ada kotak info dan imej penting.
 • 4 Panjang rencana: Yes check.svg Melebihi 30,000 bait.

Kacha Permata (bincang) 12:04, 13 November 2018 (UTC)

Kajian semula rencana pilihan

Saya mengusulkan semula perlucutan ini secara rasmi selepas diusulkan oleh @Kacha Permata: tahun lepas. Seperti yang dinyatakan diatas, rencana Sukan Malaysia tidak sesuai dijadikan sebagai contoh rencana pilihan. SNN95 Talk to me, beybeh! 03:01, 24 September 2019 (UTC)