Wikipedia:Calon rencana pilihan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Di sini, kita menentukan yang mana satu rencana bakal dipaparkan sebagai rencana pilihan. Rencana pilihan perlu mempunyai karya Wikipedia yang terbaik. Sila lihat: Wikipedia:Apakah itu rencana pilihan? untuk kriterianya.

Jika anda mencalonkan rencana, anda dijangka akan menjawab segala bantahan yang dikemukakan. Jika anda mencalonkan rencana yang anda telah mengerjakannya, sila catatkannya sebagai pencalonan diri. Anda boleh mencalonkan rencana melebihi dari dua. Jika anda hendak menerima maklum balas sebelum mencalonnya, sila senaraikan cadangan anda dalam Wikipedia:Ulasan sebaya. Jangan mencalonkan rencana melainkan sekiranya anda benar-benar mahu komuniti Wikipedia mempertimbangkannya.

Persetujuan mestilah diperoleh sebelum sesebuah rencana boleh diiktiraf sebagai rencana pilihan. Jika masa yang agak panjang berlalu tanpa penyelesaian iaitu bantahan, pencalonan itu akan dialihkan daripada senarai calon dan diarkibkan.

Lihat juga Wikipedia:Calon gambar pilihan.

Hapuskan ingatan cache untuk halaman ini.

Navigasi

Kandungan pilihan:

Alatan rencana pilihan:

Sebelum membuat pencalonan rencana pilihan:

Arkib:


Tatacara pencalonan

 1. Sebelum mencalonkan rencana, pastikan bahawa ia memenuhi semua kriteria RP dan/atau ulasan sebaya (jika ragu-ragu mencalonkan terus disini) ditutup dan diarkibkan.
 2. Letakkan {{subst:CRP}} di bahagian atas halaman perbincangan rencana yang dicalonkan dan simpan halaman.
 3. Dari templat FAC, klik pada pautan merah "memulakan pencalonan" merah atau pautan biru "tinggalkan komen". Anda akan melihat maklumat pra-dimuatkan; tinggalkan teks itu. Jika anda tidak pasti bagaimana untuk melengkapkan pencalonan, sila hantar ke halaman perbincangan CRP untuk mendapatkan bantuan.
 4. Di bawah tajuk pramuat, lengkapkan halaman pencalonan, tandatangan dengan ~~~~, dan simpan halaman.
 5. Salin teks ini: {{Wikipedia:Calon rencana pilihan/nama rencana yang dicalonkan/arkibNombor}} (tukarkan Nombor), dan sunting laman ini (cth., laman yang anda baca sekarang), menampal templat di bahagian atas senarai calon. Gantikan "nama rencana ..." dengan nama yang anda calonkan. Ini akan mentransklusikan pencalonan ke dalam laman ini. Sekiranya tajuk halaman pencalonan berbeza dari format ini, gunakan tajuk halaman sebaliknya.

Penyokongan dan pembantahan

 • Untuk membalas pencalonan, klik pautan "Sunting sumber" di sebelah kanan pencalonan rencana (bukan pautan "Sunting sumber" untuk halaman "keseluruhan" CRP di bahagian atas sekali). Semua editor adalah dialu-alukan untuk mengkaji semula pencalonan; lihat FAQ cara menyemak dan mengulas (Inggeris) untuk gambaran keseluruhan proses semakan.
 • Untuk menyokong pencalonan, tulis *'''Sokong''', diikuti oleh sebab anda, yang sepatutnya berdasarkan bacaan penuh teks. Sekiranya anda telah menjadi penyumbang utama rencana sebelum pencalonan, sila nyatakan ulasan anda. Seorang pengulas yang mengkhusus dalam bidang tertentu dari kriteria RP harus menunjukkan sama ada sokongan itu berlaku untuk semua kriteria.
 • Untuk menentang pencalonan, tulis *'''Bantah''' atau *'''Tidak setuju''', diikuti oleh sebab anda. Setiap bantahan mesti memberi rasional tertentu yang boleh ditangani. Jika tiada apa-apa yang boleh dilakukan secara prinsip untuk menangani bantahan, penyelaras mungkin mengabaikannya. Rujukan mengenai gaya dan tatabahasa tidak selalu bersetuju; jika penyumbang memetik sokongan untuk gaya tertentu dalam kerja rujukan standard atau sumber lain yang berwibawa, pengulas harus mempertimbangkan untuk menerimanya. Penilai yang membantah sangat digalakkan untuk kembali selepas beberapa hari untuk memeriksa sama ada bantahan mereka telah ditangani. Untuk mengeluarkan bantahan, anda digalakkan menggaris/memotong (dengan <s> ... </s>) daripada membuangnya. Sebagai alternatif, pengulas boleh memindahkan ulasan yang panjang dan diselesaikan ke halaman perbincangan arkib CRP, meninggalkan pautan dalam nota pada arkib CRP.
 • Untuk memberikan input yang membina pada pencalonan tanpa menyokong atau membantah secara khusus, tulis *'''Komen''' atau *'''Ulasan''' diikuti oleh nasihat anda.
 • Untuk memudahkan penyuntingan, seorang pengulas yang memaparkan ulasan panjang mungkin ingin mencipta subseksyen "peringkat keempat" neutral, yang dinamakan ==== Semakan oleh SNN95 ==== atau ==== Komen oleh Yosri ==== (jangan gunakan tajuk bahagian peringkat ketiga atau lebih tinggi). Tolong jangan buat subseksyen untuk pernyataan pendek sokongan atau pembangkang bagi hal ini *'''Sokong''',*'''Bantah''', atau *'''Komen''' diikuti dengan kenyataan pendapat anda, sudah mencukupi. Tolong jangan gunakan subpengepala yang bertemakan dengan koma bertitik, kerana ini mencipta masalah kebolehaksesan (Inggeris).
 • Sekiranya seorang penilai berpendapat bahawa suatu Bantah telah dinyatakan, mereka harus mengatakan begitu selepas tandatangan penilai daripada memotong atau memisahkan teks pengulas. Dalam panduan halaman perbincangan, pemohon tidak boleh menyekat, mengubah, menyerang, memisahkan atau menambah grafik kepada komen dari editor lain; balasan ditambah di bawah tandatangan pada ulasan pengulas. Sekiranya pemohon mendapati bahawa seorang penentang tidak kembali ke halaman pencalonan untuk mengkaji semula penambahbaikan, ini harus diperhatikan di halaman pencalonan, dengan beza kepada halaman penyemak pengulas yang menunjukkan permintaan untuk dipertimbangkan semula.

Salin kod dibawah dan tampal pada laman pencalonan yang anda cipta (cth:Wikipedia:Calon rencana pilihan/Fairy Tail/arkib1)

<!-- Untuk pemohon -->
===[[Nama Rencana]]===

<noinclude>{{pagelinks|Nama rencana}}</noinclude>
:<small>''Pencalon: {{user3|Nama pengguna anda}} ~~~~~''</small>

<!-- Jangan bubuh pautan -->
Ringkasan berkenaan rencana pilihan anda faham. Komen anda (pilihan). ~~~~

<!-- Untuk pengulas -->
*'''Bantah''' Komen bantahan anda disini. ~~~~
*'''Sokong''' Komen sokongan anda disini. ~~~~
*'''Komen''' Berikan komen yang membina. ~~~~

Pencalonan rencana pilihan terkini

Letakkan permohonan {{Wikipedia:Calon rencana pilihan/nama rencana yang dicalonkan/arkibNombor}} yang anda cipta disini.

Age of Empires

Age of Empires (sunting|bincang|sejarah|laman dipaut|pantau|log)

Pencalon: EmpAhmadK (bincang · sumbangan · log) 06:49, 12 Oktober 2021 (UTC)[balas]
Logo Age of Empires.

Age of Empires (Jawi: ‏ءيج ءوف ايمڤايرس‎‎; Melayu: lit. Zaman Empayar) ialah satu siri permainan video strategi masa nyata berdasarkan sejarah, yang awalnya dikembangkan oleh Ensemble Studios dan diterbitkan oleh Xbox Game Studios (dahulunya Microsoft Studios). Permainan pertamanya ialah Age of Empires yang diterbitkan pada tahun 1997. Lapan jumlah permainan dalam siri ini telah dikeluarkan.

Permainan pertama di dalam siri ini, Age of Empires memfokuskan pada peristiwa di Eropah, Afrika dan Asia, merangkumi Zaman Batu hingga Zaman Besi; pek tambahannya pula memasuki tentang pembentukan dan pengembangan Empayar Rom. Sekuelnya, Age of Empires II: Zaman Raja-raja, ditetapkan pada Zaman Pertengahan, sementara pek tambahannya tertumpu sebahagian daripada penaklukan Sepanyol di Mexico, selain daripada beberapa tamadun lain. Permainan ketiganya, Age of Empires III menerokai zaman moden awal, ketika Eropah menjajah Amerika dan beberapa negara Asia mengalami kemerosotan. Keluaran utama keempat dalam siri ini, Age of Empires IV, sedang dalam proses pembangunan. Francais Age of Empires turut mempunyai keluaran sampingan bernama Age of Mythology, yang ditetapkan pada masa yang sama dengan permainan Age of Empires yang pertama, tetapi memfokuskan pada unsur mitologi tamadun Yunani, Mesir, dan Norse.

Cadangan rencana pilihan bagi bulan Oktober, sempena pengeluaran Age of Empires IV pada 28 Oktober ini. EmpAhmadK - (bincang) 06:49, 12 Oktober 2021 (UTC)[balas]


Rusuhan Kuil Sri Maha Mariamman

Rusuhan Kuil Sri Maha Mariamman (sunting|bincang|sejarah|laman dipaut|pantau|log)

Pencalon: Hanamanteo (bincang) 17:07, 11 Oktober 2021 (UTC)[balas]
Kebakaran besar di sekitar kawasan terlibat rusuhan.

Rusuhan Kuil Sri Maha Mariamman merupakan insiden rusuhan yang telah berlaku selama dua hari dari 26 hingga 27 November 2018 di tapak Kuil Sri Maha Mariamman Seafield dan juga kawasan sekitarnya di USJ 25, Subang Jaya, Petaling, Selangor. Rusuhan ini berpunca daripada perselisihan faham antara pihak kuil dengan pihak pemaju iaitu One City Development Sdn. Bhd. dalam isu pemindahan kuil tersebut. Kesannya, insiden rusuhan ini telah mengakibatkan kerosakan harta benda awam dan kematian seorang anggota bomba, Muhammad Adib bin Mohd Kassim. Rusuhan ini telah pun mendapat perhatian umum serta liputan yang meluas di media massa Malaysia.

Boleh ditampilkan pada bulan November nanti. Hanamanteo (bincang) 17:07, 11 Oktober 2021 (UTC)[balas]

 • Separuh menyokong: Walaupun rencana ini dianggap bagus jika ditampilkan bagi memperingati tragedi hitam itu, supaya tidak akan berulang lagi, saya agak keberatan untuk menampilkan rencana ini. Lebih-lebih lagi ahli keluarga berkaitan yang terkesan dengan tragedi ini. Apa-apa keputusan, saya menyokong penuh. SNN95 Letter.jpg LAPIZ.SVG 15:58, 18 Oktober 2021 (UTC)[balas]

Jed

Jed (sunting|bincang|sejarah|laman dipaut|pantau|log)

Pencalon: PEACE SEARCHΞR [Bincang] 04:05, 29 September 2021 (UTC)[balas]
Sebongkah batu jed.

Jed atau giok ialah batu permata yang terdiri daripada dua jenis galian silikat yang berlainan, iaitu nefrit dan jadeit. Jed nefrit terdiri daripada galian aktinolit, sejenis amfibol yang kaya dengan kalsium dan magnesium (agregat yang juga membentuk satu bentuk asbestos). Batu yang dikenali sebagai jadeitit pula terdiri hampir sepenuhnya dari jadeit, sejenis mineral piroksen yang kaya dengan natrium dan aluminium. Batu jed banyak menghiasi barang kemas seperti cincin, rantai, gelang, serta alat perhiasan rumah. Batuan jed juga banyak diterapkan dalam pelbagai budaya di seluruh dunia, terutamanya dalam kebudayaan Asia Timur zaman kuno dan pertengahan. Selain itu, pembudayaan batuan jed juga berlaku dalam kebudayaan-kebudayaan seperti peradaban India, Asia Tenggara kuno, Mesoamerika dan etnik Māori.

Kebanyakan sumber jed global kini digali dari kawasan Myanmar yang mengeluarkan kira-kira 70% deposit jed global. Sebilangan besar jadeit Myanmar dieksport ke negara lain, terutama di kawasan Asia untuk digunakan dalam perhiasan serta bahan kesenian. Batuan jed juga dilombong di kawasan-kawasan lain termasuk selatan Australia, pesisir barat laut Amerika Utara, Siberia dan Taiwan.

Pencalonan rencana pilihan terdahulu

Daerah Tebedu

Daerah Tebedu (sunting|bincang|sejarah|laman dipaut|pantau|log)

Pencalon: Wiki Farazi (bincang · sumbangan · log) 04:48, 25 Ogos 2021 (UTC)[balas]
Sempedan Tebedu-Entikong.

Daerah Tebedu ialah sebuah daerah di negeri Sarawak Bumi Kenyalang, Malaysia. Ia adalah sebahagian daripada Bahagian Serian yang merangkumi Serian, Siburan dan Tebedu. Sebelum ini, Daerah Tebedu merupakan daerah kecil dalam Daerah Serian yang telah dinaiktaraf kepada daerah sepenuhnya. Majoriti penduduk yang tinggal di daerah ini ialah beretnik Bidayuh.

Pekan pentadbiran bagi daerah ini ialah Tebedu Daerah Tebedu mempunyai keluasan lebih/kurang 421 kilometer persegi (42,100.0 he) Ia juga merupakan pintu masuk antarabangsa Malaysia-Indonesia yang pertama, yang terletak di sepanjang jalan raya utama menghubungkan Kuching di Sarawak dan Pontianak di Kalimantan Barat. Bandar yang bersempadan dengan daerah Tebedu ialah Entikong. Kompleks Imigresen Tebedu juga dibina di pintu masuk antarabangsa kawasan tersebut. Pada tahun 1991, lebih 57,000 orang penduduk daripada Indonesia memasuki Malaysia melalui Entikong, sebuah pusat imigresen terletak di antara Kalimantan Barat dengan Tebedu.

Mohamed bin Hamzah

Pencalon: EmpAhmadK (bincang · sumbangan · log) 03:47, 31 Mac 2021 (UTC)[balas]
Mohamed bin Hamzah.

Haji Mohamed bin Hamzah merupakan seorang ahli veksilografi dan arkitek. Beliau merupakan pencipta Jalur Gemilang, iaitu Bendera Malaysia. Beliau bertugas sebagai seorang arkitek di negeri Johor dan telah ditugaskan untuk membina banyak struktur dan bangunan kerajaan di negeri tersebut.

Beliau paling terkenal dengan karya-karyanya dalam mereka bentuk Bendera Malaysia (dahulunya Persekutuan Tanah Melayu), Jalur Gemilang. Apabila Persekutuan Tanah Melayu hendak ditubuh, negara tersebut memerlukan satu bendera baharu bagi menggantikan bendera Malayan Union. Beliau juga terkenal kerana mereka bentuk jata negeri Johor, kad jemputan kerajaan Johor, lambang kerajaan, serta bangunan-bangunan seperti Dewan Jubli Intan di Johor.

Untuk rencana pilihan pada bulan Ogos ini sempena bulan kebangsaan. EmpAhmadK - (bincang) 03:47, 31 Mac 2021 (UTC)[balas]

Perang Cimpanzi Gombe

Pencalon: EmpAhmadK (bincang · sumbangan · log) 03:40, 31 Mac 2021 (UTC)[balas]
Stesen makan Taman Negara Sungai Gombe.

Perang Cimpanzi Gombe merupakan sebuah konflik ganas antara dua kelompok cimpanzi di Taman Negara Sungai Gombe, Tanzania yang berlangsung dari tahun 1974 hingga tahun 1978. Kedua-dua kumpulan ini pernah disatukan dalam komuniti Kasakela. Menjelang tahun 1974, penyelidik Jane Goodall menyedari masyarakatnya berpecah. Dalam jangka masa lapan bulan, sebilangan besar cimpanzi memisahkan diri mereka ke wilayah selatan Kasakela dan namanya diubah menjadi kelompok Kahama. Kumpulan pemisah tersebut terdiri daripada tujuh cimpanzi jantan dewasa, tiga betina dewasa dan anak-anak mereka. Kelompok Kasakela ditinggalkan dengan lapan jantan dewasa, dua belas betina dewasa dan anak-anak mereka.

Selama konflik empat tahun itu, semua jantan dari komuniti Kahama terbunuh, mengakibatkan kelompok tersebut terbubar. Kelompok Kasakela kemudian berkembang ke wilayah yang lebih jauh tetapi kemudian ditolak oleh komuniti cimpanzi lain.

Untuk rencana pilihan bulan Jun ini, sempena 43 tahun tamatnya perang ini. EmpAhmadK - (bincang) 03:40, 31 Mac 2021 (UTC)[balas]

 • Setuju: Saya telah birukan pautan-pautan kosong/merah dalam rencana, jadi boleh diteruskan sebagai RP, terima kasih! PEACE SEARCHΞR [Bincang] 15:00, 31 Mei 2021 (UTC)[balas]

Pencemaran sisa kimia Sungai Kim Kim 2019

Pencalon: Hanamanteo (bincang · sumbangan · log) 08:46, 5 Februari 2021 (UTC)[balas]
Hospital Sultan Ismail

Pencemaran sisa kimia Sungai Kim Kim 2019 ialah kejadian pencemaran air yang berlaku pada 7 Mac 2019, berpunca daripada pembuangan sisa kimia di Sungai Kim Kim di Pasir Gudang, Johor, Malaysia. Beberapa pelajar dan pekerja kantin dari dua sekolah berhampiran sungai mula jatuh sakit dan mengadu kesukaran bernafas, sehingga mereka dihantar ke Hospital Sultan Ismail (gambar). Gelombang keracunan air kedua berkuat kuasa pada 11 Mac dengan 106–207 lagi mangsa telah dimasukkan ke hospital sebelum meningkat kepada lebih daripada 1,000 mangsa. Pembuangan secara haram itu mengeluarkan asap toksik, menjejaskan 6,000 orang dan 2,775 menerima rawatan. Kebanyakan mangsa ialah pelajar sekolah—110 sekolah kemudian ditutup di sepanjang sungai.

Melalui penyiasatan, sebuah lori tangki dipercayai telah membuang sisa kimia ke Sungai Kim Kim pada awal pagi sebelum mangsa jatuh sakit. Jabatan Alam Sekitar (JAS) Johor telah menangkap seorang pemilik kilang kimia di Kulai pada 10 Mac lalu diikuti dengan penangkapan lain yang melibatkan pemilik kilang sisa dan salah seorang pekerja di Taman Pasir Puteh pada hari berikutnya selepas beberapa siri penyiasatan. Pasukan penyiasat juga telah mengenal pasti bahan kimia yang dilupus secara haram sebagai minyak marin yang mengeluarkan gas metana yang mudah terbakar dan asap benzena. Beberapa gas toksik lain dikenal pasti terbebas berikutan interaksi bahan kimia yang bertindak balas dengan air dan udara termasuk akrolein, akrilonitril, etilbenzena, hidrogen klorida, D-limonena, toluena dan xilena yang boleh menyebabkan sakit kepala, loya, pengsan dan kesukaran bernafas jika disedut.

Sembilan orang lagi ditangkap oleh polis berkaitan dengan kes itu, dengan dua ditangkap di Johor Bahru manakala tujuh ditahan di luar kawasan Johor Bahru pada 17 Mac. Dua suspek utama yang dipercayai berperanan dalam mengatur pengangkutan bahan toksik telah ditangkap pada 19 Mac, menjadikan jumlah itu seramai 11 orang. Satu suspek kemudian dibebaskan dengan jaminan selepas terbukti tidak berkaitan dengan kes itu. Dua pemilik syarikat dan seorang pekerja yang berusia antara 40 hingga 50 tahun telah ditangkap kerana disyaki menjadi dalang kepada pembuangan sisa kimia di Sungai Kim Kim. Polis juga telah meminta bantuan Interpol bagi menjejaki seorang lelaki warga Singapura dalam lingkungan usia 30-an yang disyaki terlibat dengan insiden pencemaran bahan kimia di Sungai Kim Kim, Pasir Gudang.

Boleh ditampilkan pada bulan Mac nanti. Hanamanteo (bincang) 08:46, 5 Februari 2021 (UTC)[balas]

Makam Xu Guangqi

Pencalon: 26 Ramadan (bincang · sumbangan · log) 15:34, 3 Februari 2021 (UTC)[balas]
Pandangan hadapan makam

Makam Xu Guangqi (Cina Ringkas: 徐光启墓, Cina Tradisional: 徐光啟墓, Pinyin: Xú Guāngqǐ mù) ialah makam milik Xu Guangqi, seorang pegawai pada masa wangsa Ming akhir di China, penyelidik, serta pemimpin dan penganut agama Katolik. Makam ini terletak di Taman Guangqi, daerah Xujiahui, Shanghai, China. Makam tersebut mempunyai keluasan sekitar sekitar 3,000 meter persegi (0.74 ekar), ketinggian 2.2 meter (7.2 ka) dan berbentuk bujur.

Dikelilingi dengan tembok granit, diatasnya ditumbuhi dengan rumput hijau dan di bahagian hadapan makam terdapat pokok-pokok cendana, sedar dan suduayah. Di hadapan makam juga terdapat nisan yang bertulis lima aksara Han (徐光启之墓) yang bererti "Makam Xu Guangqi", di mana ia ditulis oleh Su Buqing. Di kiri dan kanan makam terdapat bangku batu, di depannya terdapat dua ekor patung kuda batu dari wangsa Qing serta biri-biri, gajah dan anjing yang masing-masing berpasangan serta satu salib besar. Di bahagian timur makam terdapat teres untuk beristirahat, di mana dalamnya terdapat prasasti berbentuk 12 buah buku yang berisi dengan gambar-gambar Xu Guangqi, koleksi catatan sejarah dari zaman akhir wangsa Ming dan awal wangsa Qing, "Catatan Xu Guangqi", manuskrip yang ditulis sendiri oleh Xu iaitu "Menyelidik Elemen Karya Euclid", serta tulisan peribadi dan surat-surat serta puisi dari wangsa Tang oleh Li Qi. 26 Ramadan (bincang) 15:34, 3 Februari 2021 (UTC)[balas]

MissingNo.

Pencalon: 26 Ramadan (bincang · sumbangan · log) 03:22, 5 Februari 2021 (UTC)[balas]
Glic MissingNo. dalam bentuk piksel

MissingNo. (けつばん, Ketsuban) atau kadang-kala dieja sebagai MissingNO. ialah spesies Pokémon yang dijumpai dalam permainan video Pokémon Red, Blue dan Yellow. Merupakan singkatan kepada Missing Number (Nombor yang Hilang), MissingNo. digunakan sebagai pengendali ralat oleh pembangun permainan Game Freak, di mana mereka muncul apabila permainan cuba mencapai data untuk spesies Pokémon yang tidak wujud. Disebabkan oleh pengaturcaraan bagi beberapa peristiwa dalam permainan, pemain boleh bertembung dengan MissingNo. melalui glic. Spesies ini pertama kali didokumenkan oleh Nintendo di dalam majalah Nintendo Power bagi isu Mei 1999.

Bertembung dengan MissingNo. boleh menyebabkan anomali grafik dan replikasi besar-besaran barang keenam dalam menu inventori pemain, di mana kesan tersebut mendapat liputan glic oleh panduan strategi dan majalah permainan. IGN menyebut kemunculan MissingNo. dalam Pokémon Red dan Blue sebagai salah satu daripada glic permainan video yang terkenal. Para peminat siri Pokémon cuba mewajarkan MissingNo. sebagai satu kanon permainan, yang menimbulkan perbincangan dalam kajian sosiologi mengenai impak permainan video terhadap masyarakat.

Lembu

Pencalon: Malurian123 (bincang · sumbangan · log) 08:46, 3 Januari 2021 (UTC)[balas]

@SNN95:, @Yosri:, @Fandi89:, @Ricky250:, @Kupi2:, @NikoUMS:, @Mrpresidentfaris:, @CyberTroopers:, @Polar:, @Rachun Dunia:, @Syman51:, @26 Ramadan:

Cow.jpg

Lembu merupakan jenis mamalia ungulat bela jinak yang umum sekali. Ia merupakan anggota moden yang terutama dalam subfamili Bovinae, dan spesies yang paling banyak bilangan dalam genus Bos, dan umum sekali dikelaskan sama sekali sebagai Taurus. Lembu di Indonesia disebut sapi dan sering dijadikan haiwan ternakan untuk masyarakat Indonesia kerana keperluan daging lembu sangat tinggi untuk penggunaan masyarakat sehari-hari.

Lembu dipelihara sebagai ternakan untuk daging, susu dan hasil tenusu, dan sebagai penarik (lembu kasi yang menarik kereta, bajak dan alat-alat sebagainya). Hasil keluaran lembu yang lain termasuklah kulit dan tahi untuk baja asli atau bahan api. Di sesetengah negara seperti India, lembu membawa erti keagamaan yang penting.

Sekitar 10,500 tahun dahulu, lembu dibela jinak daripada sekurang 80 progenitor di Turki tenggara. Menurut anggaran 2011, terdapat 1.4 bilion ekor lembu di dunia. Pada 2009, lembu menjadi antara haiwan ternakan pertama yang mendapat genom yang dipetakan sepenuhnya. Lembu dianggap harta kekayaan yang terlama, maka mencuri lembu dikira satu bentuk kecurian yang terawal.


Saya ingin mencalonkan rencana mengenai lembu bertepatan dengan sambutan Tahun Baru Cina yang bakal menyambut kedatangan tahun lembu dalam zodiak Cina Februari depan. Pada pendapat saya, lembu merupakan salah satu haiwan yang penting dalam kehidupan golongan pembaca yang disasarkan oleh WBM. Tidak kurang antara kita yang makan daging lembu atau bersarapan dengan susu lembu, malah ada juga yang sendiri membela lembu, maka tidak salahnya pengunjung WBM mengenali lembu dengan lebih dekat menerusi rencana yang lengkap. Saya akan berusaha untuk 'membirukan' sebarang pautan merah yang tinggal serta membuat penambahbaikan yang sewajarnya, tetapi anda semua juga dialu-alukan untuk menolong. Sekian, terima kasih. — Malurian123 08:46, 3 Januari 2021 (UTC)[balas]

 • Sokong! Hampir tak perasan calon ni. Nanti, siapa-siapa sedang mencalonkan rencana, sila ping saya atau penyelia yang lain. Saya agak sibuk dan sering tak perasan perkara sebegini. Oh awak sudah ping, kenapa saya tak dapat apa-apa notis, atau saya ada tertekan sudah dibaca notis tu. Maaf atas keralatan saya. Apapun @Malurian123: rencana terbaik dan sesuai tema untuk bulan Februari nanti! SNN95 Talk to me, beybeh! 16:37, 22 Januari 2021 (UTC)[balas]
  @SNN95:: Terima kasih atas sokongan anda. :) — Malurian123 17:03, 23 Januari 2021 (UTC)[balas]
 • Sokong juga! - Zahirul Nukman (bincang) 23:33, 22 Januari 2021 (UTC)[balas]
  @Zahirulnukman: Terima kasih atas sokongan anda. :) — Malurian123 04:32, 24 Januari 2021 (UTC)[balas]
 • Sokong! Nampak sudah kemas dan lengkap. Artikel pun membincangkan sesuatu yang generik dan memainkan peranan besar dalam kehidupan kita semua. EmpAhmadK - (talk) 02:51, 26 Januari 2021 (UTC)[balas]
  @EmpAhmadK: Terima kasih atas sokongan anda. :) — Malurian123 12:20, 31 Januari 2021 (UTC)[balas]

Pencalonan kajian semula rencana pilihan