Portal:Jepun

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Portal Jepun
Utama   Geografi   Projek
Lokasi Jepun dalam peta dunia

Jepun , nama rasmi Nippon-koku (日本国?) adalah negara pulau di Asia Timur. Terletak di Lautan Pasifik , ia terletak di timur China, Korea dan Rusia. Yang aksara yang membentuk Nama Jepun bermaksud "asal matahari" , itulah sebabnya Jepun kadang-kadang dikenal pasti sebagai "Negara Matahari Terbit".

Jepun terdiri daripada lebih 3,000 pulau-pulau, yang terbesar yang Honshu, Hokkaido, Kyushu dan Shikoku. Kebanyakan pulau-pulau yang bergunung, banyakgunung berapi, contohnya, puncak tertinggi di Jepun, Gunung Fuji, asalnya sebuah gunung berapi. Jepun mempunyai penduduk kesepuluh terbesar di dunia, dengan kira-kira 128 juta orang. Yang Kawasan Terbesar Tokyo, termasuk ibu kota dalam Tokyo dan beberapa sekitar wilayah, adalah kawasan metropolitan terbesar di dunia, dengan lebih 30 juta penduduk. Pengaruh dari dunia luar diikuti oleh tempoh masa yang lama pengasingan telah mencirikan sejarah Jepun . Sejak menggunakan perlembagaan pada tahun 1947 , Jepun telah mengekalkan kesatuan raja berperlembagaan dengan maharaja dan parlimen terpilih, Diet.

Sebuah kuasa ekonomi utama, Jepun mempunyai ketiga terbesar di dunia ekonomi oleh KDNK nominal. Ia adalah ahli yang PBB, G8, G4, OECD dan PEC, bersama bajet pertahanan kelima terbesar dunia. Ia juga pengeksport keempat terbesar di dunia dan pengimport keenam terbesar dan pemimpin dunia dalam teknologi dan jentera.

sunting  

Rencana Pilihan

sunting  

Gambar pilihan

Bom atom bernama Fat Man adalah nama kod bom atom yang diletupkan atas Nagasaki
Kredit:

Pengeboman atom Hiroshima dan Nagasaki merupakan serangan nuklear yang dikenakan terhadap Empayar Jepun oleh Amerika Syarikat di bawah pimpinan Presiden Harry S. Truman sewaktu Perang Dunia II. Pada 6 Ogos 1945, senjata nuklear "Little Boy" dijatuhkan di bandaraya Hiroshima, diikuti pada 9 Ogos 1945 oleh pengguguran bom nuklear "Fat Man" di Nagasaki. Cuma inilah penggunaan senjata nuklear dalam peperangan dalam sejarah.

sunting  

Pada hari ini...

sunting  

Petikan pilihan

sunting  

Biografi pilihan

sunting  

Berita terkini

sunting  

Tahukah anda

Contoh novel visual.JPG
  • "... bahawa novel grafik adalah sebuah novel interaktif yang menggunakan gambar statik ala anime?"

Portal:Jepun/Tahukah anda/51

  • "... bahawa selalunya omake patung dan mainan lebih diingini daripada produk yang dijual?"

Portal:Jepun/Tahukah anda/151

  • "... bahawa wad Suginami, Tokyo memerangi kecurian dengan menanam bunga?"
sunting  

Kategori

sunting  

Topik Jepun

sunting  

Portal yang berkaitan

Koordinat: 36°30′N 139°00′W / 36.5°U 139°B / 36.5; -139