Senarai negara mengikut perbelanjaan ketenteraan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Berikut adalah senarai negara mengikut perbelanjaan ketenteraan setahun dengan menggunakan maklumat terkini yang didapati. Beberapa maklumat bersumberkan daripada Buku Fakta Dunia yang dikeluarkan oleh Agensi Perisikan Pusat Amerika Syarikat.

Perhatikan bagi beberapa buah negara, tiada maklumat yang diperolehi oleh penghimpun Buku Fakta Dunia; oleh itu negara-negara ini telah dikeluarkan daripada senarai. Akibatnya, jumlah perbelanjaan dunia bagi angkatan tentera berkemungkinan sedikit tinggi daripada yang ditunjukkan.

Kedudukan mengikut negara dan pertubuhan[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Negara Perbelanjaan ketenteraa (AS$) Tarikh maklumat
Dunia Jumlah 1,470,000,000,000 2008[1]
NATO Jumlah 1,049,875,309,000 [perlu rujukan]
1 Amerika Syarikat Amerika Syarikat 713,100,000,000 2009[2][3]
Kesatuan Eropah Kesatuan Eropah Jumlah 312,259,000,000 2008-2009
2 Republik Rakyat China Republik Rakyat China 70,308,600,000 2009[4]
3 Perancis Perancis 67,640,900,000 2008-2009[5]
4 United Kingdom United Kingdom 64,005,100,000 TK 2009-10[6]
5 Jepun Jepun 48,860,000,000 2008[7]
6 Jerman Jerman 45,930,000,000 2008[8]
7 Itali Itali 40,050,000,000 2008[9]
8 Rusia Persekutuan Rusia 39,600,000,000 2009[10]
9 India India 32,700,000,000 2009-2010[11]
10 Arab Saudi Arab Saudi 31,050,000,000 2008[12]
11 Turki Turki 30,936,000,000 2008[13]
12 Korea Selatan Korea Selatan 28,500,000,000 2008[14]
13 Brazil Brazil 23,972,836,012 2009[15]
14 Australia Australia 23,040,500,000 2009-10[16]
15 Sepanyol Sepanyol 18,974,000,000 2008 (est.)[17]
16 Kanada Kanada 17,944,621,100 2009-2010[18]
17 Iraq Iraq 17,900,000,000 2008 [perlu rujukan]
18 Israel Israel 13,300,000,000 2009[19]
19 Belanda Belanda 12,000,000,000 2008[20]
20 Poland Poland 11,791,000,000 2009[21]
21 Taiwan Republik China (Taiwan) 10,500,000,000 2008
22 Greece Greece 7,934,000,000 2007[22]
23 Singapura Singapura 7,860,000,000 2009[23]
24 Pakistan Pakistan 7,800,000,000 2008
25 Colombia Colombia 7,480,000,000 2007[24]
26 Sweden Sweden 6,309,137,714 2007[25]
27 Iran Iran 6,300,000,000 2005[26]
28 Mexico Mexico 6,070,000,000 2006[27][28]
29 Norway Norway 5,725,000,000 2007
30 Korea Utara Korea Utara 5,500,000,000 2005[29]
31 Chile Chile 5,193,000,000 2007[30]
32 Thailand Thailand 5,000,000,000 2009 [31]
33 Algeria Algeria 4,997,000,000 2009
34 Indonesia Indonesia 4,740,000,000 2008
35 Argentina Argentina 4,300,000,000 NA
36 Maghribi Maghribi 4,143,000,000 2009
37 Afrika Selatan Afrika Selatan 4,067,879,840 2008-2009[32]
38 Belgium Belgium 4,000,000,000 2007[33]
39 Venezuela Venezuela 4,000,000,000 2007
40 Finland Finland 3,700,000,000 2009[34]
41 Portugal Portugal 3,497,800,000 2003
42 Mesir Mesir 3,300,000,000 2003[35]
43 Denmark Denmark 3,271,600,000 2003
44 Vietnam Vietnam 3,200,000,000 2005 [36]
45 Kuwait Kuwait 3,007,000,000 2005
46 Austria Austria 2,978,000,000 FY08[37]
47 Romania Romania 2,900,000,000 2007[38]
48 Republik Czech Republik Czech 2,840,000,000 2008[39]
49 Peru Peru 2,829,300,000 2009 [40]
50 Switzerland Switzerland 2,548,000,000 2005
51 Azerbaijan Azerbaijan 2,460,000,000 2009[41][42]
52 Ukraine Ukraine 2,066,806,000 2008[43]
53 Angola Angola 2,000,000,000 2005
54 Ecuador Ecuador 1,691,776,803 2008 [44]
55 Malaysia Malaysia 1,690,000,000 NA
56 Sri Lanka Sri Lanka 1,610,000,000 2009 [45]
57 Emiriah Arab Bersatu Emiriah Arab Bersatu 1,600,000,000 NA
58 New Zealand New Zealand 1,526,000,000 2008
59 Slovakia Slovakia 1,408,000,000 2008
60 Jordan Jordan 1,392,000,000 2005
61 Hungary Hungary 1,376,000,000 2007
62 Filipina Filipina 1,348,000,000 2007
63 Bulgaria Bulgaria 1,339,000,000 2008[46]
64 Libya Libya 1,300,000,000 2007
65 Republik Ireland Ireland 1,300,000,000 2007
66 Serbia Serbia 1,200,000,000 2007
67 Croatia Croatia 1,140,000,000 2008
68 Yaman Yemen 992,200,000 2005
69 Syria Syria 858,000,000 2005
70 Bangladesh Bangladesh 836,900,000 2007
71 Georgia (negara) Georgia 780,000,000 2007
72 Nigeria Nigeria 737,600,000 2005
73 Qatar Qatar 694,000,000 2005
74 Cuba Cuba 694,000,000 NA
75 Bahrain Bahrain 627,700,000 2005
76 Lithuania Lithuania 621,000,000 2007
77 Sudan Sudan 587,000,000 2004
78 Lubnan Lebanon 540,600,000 2004
79 Armenia Armenia 495,000,000 2009[47]
80 Belarus Belarus 420,500,000 2006
81 Habsyah Ethiopia 400,000,000 2008/9[48][49]
82 Cyprus Cyprus 384,000,000 NA
83 Uruguay Uruguay 371,200,000 2005
84 Slovenia Slovenia 370,000,000 2007
85 Tunisia Tunisia 356,000,000 NA
86 Madagaskar Madagascar 329,000,000 2005
87 Botswana Botswana 325,500,000 2005
88 Brunei Brunei 290,700,000 2004
89 Kenya Kenya 575,500,000 2009
90 Estonia Estonia 259,000,000 FY06
91 Oman Oman 252,990,000 2005
92 Côte d'Ivoire Côte d'Ivoire 246,600,000 2005
93 Albania Albania 235,000,000 2007
94 Bosnia dan Herzegovina Bosnia dan Herzegovina 234,300,000 NA
95 Luxembourg Luxembourg 231,076,480 2003
96 Cameroon Cameroon 230,200,000 2005
97 Kazakhstan Kazakhstan 221,800,000 FY02
98 Eritrea Eritrea 220,100,000 2005
99 Uzbekistan Uzbekistan 200,000,000 NA
100 Uganda Uganda 192,800,000 2005
101 Republik Dominika Republik Dominica 180,000,000 FY98
102 Guatemala Guatemala 169,800,000 2005
103 El Salvador El Salvador 161,700,000 2005
104 Guinea Khatulistiwa Equatorial Guinea 152,200,000 2005
105 Panama Panama 150,000,000 2005
106 Namibia Namibia 149,500,000 2005
107 Bolivia Bolivia 130,000,000 2005
108 Zimbabwe Zimbabwe 124,700,000 2005
109 Afghanistan Afghanistan 122,400,000 2005
110 Zambia Zambia 121,700,000 2005
111 Guinea Guinea 119,700,000 2005
112 Republik Macedonia Republik Macedonia 117,710,000 2006
113 Senegal Senegal 117,300,000 2005
114 Kemboja Kemboja 112,000,000 NA
115 Mali Mali 106,300,000 2005
116 Nepal Nepal 104,900,000 2005
117 Republik Demokratik Congo Republik Demokratik Congo 103,700,000 2005
118 Benin Benin 100,900,000 2005
119 Honduras Honduras 99,410,000 2005
120 Turkmenistan Turkmenistan 90,000,000 NA
121 Latvia Latvia 87,000,000 2007
122 Republik Congo Republik Congo 85,220,000 2005
123 Ghana Ghana 83,650,000 2005
124 Costa Rica Costa Rica [50] 83,460,000 2005
125 Mozambique Mozambique 78,030,000 2005
126 Burkina Faso Burkina Faso 74,830,000 2005
127 Chad Chad 68,950,000 2005
128 Liberia Liberia 67,400,000 2005
129 Trinidad dan Tobago Trinidad dan Tobago 66,720,000 2003
130 Rwanda Rwanda 53,660,000 2005
131 Paraguay Paraguay 53,100,000 2003
132 Maldives Maldives 45,070,000 2005
133 Niger Niger 44,780,000 2005
134 Malta Malta 44,640,000 2005
135 Burundi Burundi 43,900,000 2005
136 Swaziland Swaziland 41,600,000 2005
137 Lesotho Lesotho 41,100,000 2005
138 Burma Burma NA NA
139 Fiji Fiji 36,000,000 2004
140 Tajikistan Tajikistan 35,400,000 FY01
141 Nicaragua Nicaragua 32,270,000 2005
142 Jamaika Jamaica 31,170,000 2003
143 Togo Togo 29,980,000 2005
144 Djibouti Djibouti 29,050,000 2005
145 Iceland Iceland 26,000,000 2008[51]
146 Haiti Haiti 25,960,000 2003
147 Mongolia Mongolia 23,100,000 FY02
148 Somalia Somalia 22,340,000 2005
149 Tanzania Tanzania 21,200,000 2005
150 Mauritania Mauritania 19,320,000 2005
151 Kyrgyzstan Kyrgyzstan 19,200,000 FY01
152 Belize Belize 19,000,000 2005
153 Papua New Guinea Papua New Guinea 16,900,000 2003
154 Republik Afrika Tengah Republik Afrika Tengah 16,370,000 2005
155 Malawi Malawi 15,810,000 2005
156 Seychelles Seychelles 14,850,000 2005
157 Sierra Leone Sierra Leone 14,250,000 2005
158 Comoros Comoros 12,870,000 2005
159 Mauritius Mauritius 12,040,000 2005
160 Laos Laos 11,040,000 2005
161 Guinea-Bissau Guinea-Bissau 9,455,000 2005
162 Moldova Moldova 8,700,000 2004
163 Bhutan Bhutan 8,281,000 2005
164 Suriname Suriname 7,494,000 2005
165 Tanjung Verde Cape Verde 7,178,000 2005
166 Guyana Guyana 6,479,000 2003
167 Timor Leste Timor Leste 4,400,000 FY03
168 Bermuda Bermuda, Wilayah luar negara UK 4,030,000 2001
169 Gambia Gambia 1,547,000 2004
170 San Marino San Marino 700,000 2005
171 São Tomé dan Príncipe São Tomé dan Príncipe 581,700 2004


Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. The FY 2009 Pentagon Spending Request - Global Military Spending http://www.armscontrolcenter.org/policy/securityspending/articles/fy09_dod_request_global/ Center for Arms Control and Non/Proliferation study
  2. http://www.gpoaccess.gov/usbudget/fy09/pdf/budget/defense.pdf
  3. 2009 US Defense Budget http://www.slate.com/id/2183592/pagenum/all/
  4. China's defense budget to grow 14.9% in 2009
  5. Conférence de presse de M. Hervé Morin, ministre de la Défense
  6. HM Treasury: Budget 2009
  7. Asia Times Online
  8. Deutsche Welle
  9. http://www.scribd.com/doc/5207716/Budget-Difesa-ITALIA-2008.
  10. http://news.xinhuanet.com/english/2009-05/07/content_11325911.htm
  11. [1]
  12. Stockholm International Peace Research Institute: The fifteen major spenders in 2007.
  13. NATO-Turkey Compendium on Financial and Economic Data Relating to Defense
  14. http://www.koreatimes.co.kr/www/news/nation/2008/01/205_16590.html
  15. National Congress of Brazil. Brazilian Federal Budget (2009) - Ministry of Defense (Ministério da Defesa).
  16. Australian Department of Defence (2009). Defence Portfolio Budget Statements 2009-10. Table 5, Page 19.
  17. http://www.nato.int/docu/pr/2009/p09-009.pdf
  18. Departmental Planned Spending and Full-Time Equivalents
  19. 51.6 mld NIS
  20. Rijksbegroting
  21. 25 mld PLN
  22. Stockholm International Peace Research Institute
  23. http://www.straitstimes.com/Breaking%2BNews/Singapore/Story/STIStory_337818.html
  24. http://web.archive.org/web/20070824155733/http://www.mindefensa.gov.co/descargas/Documentos_Home/Presupuesto_MDN_2007.pdf
  25. Så fördelas pengarna
  26. Iran's defense spending 'a fraction of Persian Gulf neighbors'
  27. Global Firepower, Mexico profile
  28. CIA World Factbook, Military expenditures
  29. Party for Socialism and Liberation (PSL): The U.S. military machine: North Korea bomb test in perspective
  30. Saorbats, Chile profile
  31. Ministry of Finance - Thailand.
  32. Budget at a glance
  33. Uitgaven
  34. http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/01_julkaisut/01_budjetit/20090126Budjet/Budjettikatsaus_suomi_NETTI%2bKANNET.pdf
  35. Federation of American Scientists—Egypt Military Force
  36. Global Security military expenditures
  37. Austrian Budget for 2007-2008: 2.037 Billion Euros/ Exchangerate 1:1.46
  38. (MoND Budget as of 2007)
  39. The FY 2009 Pentagon Spending Request - Global Military Spending http://www.armscontrolcenter.org/policy/securityspending/articles/fy09_dod_request_global/ Center for Arms Control and Non/Proliferation study
  40. Ministry of Economy and Finance of Peru.
  41. The budget of the Azeri Armed Forces reaches $2 Billion
  42. http://jamestown.org/edm/article.php?article_id=2373496 Azerbaijan military budget to increase by $343 mln from 2008 budget
  43. Ukrainian Armed Forces White Book
  44. [www.ccmr.org/public/library_file_proxy.cfm/lid/5590].
  45. Ministry of Finance and Planning Sri Lanka.
  46. План за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили до 2015 година
  47. Armenian military budget 2009
  48. Al Jazeera English - Africa - Famine-hit Ethiopia ups army budget
  49. allAfrica.com: Ethiopia: Country to Spend $5.6 Billion in 2008/09 (Page 1 of 1)
  50. Costa Rica abolished its military in 1949, but the CIA World Factbook counts the expenditures of the Ministry of Public Security as military spending. SIPRI lists the amount as "not available or not applicable", yet mentions "Expenditure for paramilitary forces, border guard, and maritime and air surveillance is less than 0.05% of GDP"
  51. Icelandic State Budget for 2008

Pautan luar[sunting | sunting sumber]