Senarai negara mengikut import

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Ini merupkan senarai negara mengikut import, berdasarkan kepada The World Factbook. Bagi tujuan perbandingan, beberapa some entiti-entiti dimasukkan ke dalam senarai ini dahulu, beberapa wilayah berdaulat dinomborkan.

Nombor Negara Import
AS$ Juta
Tarikh Maklumat
Dunia (jumlah keseluruhan negara) 13,740,000 2006 est.
1 Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat 1,968,000 2007 est.
 Kesatuan Eropah 1,466,000 2005
2 Bendera Jerman Jerman 1,075,000 2007 est.
3 Bendera Republik Rakyat China China 904,600 2007 est.
4 Bendera United Kingdom United Kingdom 621,400 2007 est.
5 Bendera Perancis Perancis 600,900 2007 est.
6 Bendera Jepun Jepun 573,300 2007 est.
7 Bendera Itali Itali 498,600 2007 est.
8 Bendera Belanda Belanda 404,700 2007 est.
9 Bendera Singapura Singapura 396,000 2007 est.
10 Bendera Kanada Kanada 386,900 2007 est.
11 Bendera Sepanyol Sepanyol 373,600 2007 est.
Bendera Hong Kong Hong Kong 365,600 2007 est.
12 Bendera Korea Selatan Korea Selatan 356,800 2007
13 Bendera Belgium Belgium 322,900 2007 est.
14 Bendera Mexico Mexico 283,000 2007 est.
15 Bendera Rusia Rusia 260,400 2007 est.
16 Bendera India India 230,200 2007 est.
17 Bendera Taiwan Taiwan 219,300 2007 est.
18 Bendera Switzerland Switzerland 184,900 2007 est.
19 Bendera Austria Austria 162,700 2007 est.
20 Bendera Turki Turki 162,100 2007 est.
21 Bendera Poland Poland 160,200 2007 est.
22 Bendera Australia Australia 159,400 2007 est.
23 Bendera Sweden Sweden 150,600 2007 est.
24 Bendera Malaysia Malaysia 145,700 2007 est.
25 Bendera Thailand Thailand 125,000 2007 est.
26 Bendera Brazil Brazil 120,600 2007 est.
27 Bendera Republik Czech Republik Czech 116,600 2007 est.
28 Bendera Denmark Denmark 102,300 2007 est.
29 Bendera Emiriah Arab Bersatu Emiriah Arab Bersatu 101,600 2007 est.
30  Ireland 87,360 2006 est.
31 Bendera Indonesia Indonesia 77,730 2006 est.
32 Bendera Finland Finland 71,690 2006 est.
33 Bendera Hungary Hungary 69,750 2006 est.
34 Bendera Portugal Portugal 67,740 2006 est.
35 Bendera Arab Saudi Arab Saudi 64,160 2006 est.
36 Bendera Afrika Selatan Afrika Selatan 61,530 2006 est.
37 Bendera Romania Romania 61,050 2007 est.
38 Bendera Norway Norway 59,500 2006 est.
39 Bendera Greece Greece 59,120 2006 est.
40 Bendera Filipina Filipina 51,600 2006 est.
41 Bendera Israel Israel 47,800 2006 est.
42 Bendera Iran Iran 45,480 2006 est.
43 Bendera Argentina Argentina 44,780 Dec 2007
44 Bendera Ukraine Ukraine 44,110 2006 est.
45 Bendera Slovakia Slovakia 41,840 2006 est.
46 Bendera Vietnam Vietnam 39,160 2006 est.
47 Bendera Mesir Mesir 35,860 2006 est.
48 Bendera Chile Chile 35,370 2006 est.
49 Bendera Pakistan Pakistan 31,000 2007 est.
50 Bendera Puerto Rico Puerto Rico 29,100 2001
51 Bendera Venezuela Venezuela 28,810 2006 est.
52 Bendera Maghribi Maghribi 28,500 2007 est.
53 Bendera Algeria Algeria 27,600 2006 est.
54 Bendera New Zealand New Zealand 25,230 2006 est.
55 Bendera Nigeria Nigeria 25,100 2006 est.
56 Bendera Colombia Colombia 24,330 2006 est.
57 Bendera Luxembourg Luxembourg 24,220 2006 est.
58 Bendera Bulgaria Bulgaria 23,800 2006 est.
59 Bendera Slovenia Slovenia 23,590 2006 est.
60 Bendera Kazakhstan Kazakhstan 22,000 2006 est.
61 Bendera Croatia Croatia 21,790 2006 est.
62 Bendera Maghribi Maghribi 28,500 2007 est.
63 Bendera Belarus Belarus 21,120 2006 est.
64 Bendera Iraq Iraq 20,760 2006 est.
65 Bendera Kuwait Kuwait 19,120 2006 est.
66 Bendera Lithuania Lithuania 18,250 2006 est.
67 Bendera Peru Peru 15,380 2006 est.
68 Bendera Libya Libya 14,470 2006 est.
69 Bendera Tunisia Tunisia 13,890 2006 est.
70 Bendera Bangladesh Bangladesh 13,770 2006 est.
71 Bendera Qatar Qatar 12,360 2006 est.
72 Bendera Estonia Estonia 12,030 2006 est.
73 Bendera Republik Dominika Republik Dominika 11,390 2006 est.
74 Bendera Costa Rica Costa Rica 10,880 2006 est.
75 Bendera Ecuador Ecuador 10,810 2006 est.
76 Bendera Serbia Serbia 10,580 2005 est.
77 Bendera Jordan Jordan 10,420 2006 est.
78 Bendera Latvia Latvia 10,330 2006 est.
79 Bendera Oman Oman 10,290 2006 est.
80 Bendera Angola Angola 10,210 2006 est.
81 Bendera Guatemala Guatemala 9,911 2006 est.
82 Bendera Sri Lanka Sri Lanka 9,655 2006 est.
83 Bendera Cuba Cuba 9,510 2006 est.
84 Bendera Panama Panama 9,365 2006 est.
85 Bendera Lubnan Lubnan 9,340 2005 est.
86 Bendera Bahrain Bahrain 9,036 2006 est.
87 Bendera Trinidad dan Tobago Trinidad dan Tobago 8,798 2006 est.
88 Bendera Sudan Sudan 8,693 2006 est.
89 Bendera Bosnia dan Herzegovina Bosnia dan Herzegovina 8,250 2006 est.
90 Bendera El Salvador El Salvador 7,326 2006 est.
91 Bendera Syria Syria 6,634 2006 est.
92 Bendera Kenya Kenya 6,602 2006 est.
93 Bendera Cyprus Cyprus 5,800 2006 est.
94 Bendera Ghana Ghana 5,666 2006 est.
95 Bendera Côte d'Ivoire Côte d'Ivoire 5,548 2006 est.
96 Bendera Iceland Iceland 5,189 2006 est.
97 Bendera Azerbaijan Azerbaijan 5,176 2006 est.
98 Bendera Yaman Yaman 5,042 2006 est.
99 Bendera Honduras Honduras 4,860 2006 est.
100 Bendera Liberia Liberia 4,839 2004 est.
101 Bendera Jamaika Jamaika 4,682 2006 est.
102 Templat:Country data United States Virgin Islands 4,609 2001
103 Bendera Uruguay Uruguay 4,532 2006 est.
104 Bendera Paraguay Paraguay 4,500 2006 est.
105 Bendera Kemboja Kemboja 4,446 2006 est.
Bendera Antillen Belanda Antillen Belanda 4,383 2004 est.
106 Bendera Habsyah Habsyah 4,105 2006 est.
107 Bendera Malta Malta 4,077 2006 est.
108 Bendera Uzbekistan Uzbekistan 3,990 2006 est.
109 Bendera Turkmenistan Turkmenistan 3,936 2006 est.
Bendera Makau Makau 3,912 2005
110 Bendera Afghanistan Afghanistan 3,870 2005 est.
111 Bendera Republik Macedonia Republik Macedonia 3,631 2006 est.
112 Bendera Mauritius Mauritius 3,391 2006 est.
113 Bendera Georgia (negara) Georgia 3,320 2006 est.
114 Bendera Nicaragua Nicaragua 3,202 2006 est.
115 Bendera Tanzania Tanzania 3,180 2006 est.
116 Bendera Zambia Zambia 3,092 2006 est.
117 Bendera Cameroon Cameroon 3,083 2006 est.
118 Bendera Botswana Botswana 3,034 2006 est.
119 Bendera Senegal Senegal 2,980 2006 est.
Bendera Gibraltar Gibraltar 2,967 2004 est.
120 Bendera Bolivia Bolivia 2,934 2006 est.
121 Bendera Albania Albania 2,901 2006 est.
122 Bendera Mozambique Mozambique 2,815 2006 est.
123 Bendera Korea Utara Korea Utara 2,720 2005
124 Bendera Moldova Moldova 2,650 2006 est.
125 Bendera Guinea Khatulistiwa Guinea Khatulistiwa 2,543 2006 est.
126 Bendera Namibia Namibia 2,456 2006 est.
Bendera Palestin Genting Gaza 2,440 2005
127 Bendera Swaziland Swaziland 2,274 2006 est.
128 Flag of the Bahamas Bahamas 2,160 2005 est.
129 Bendera Zimbabwe Zimbabwe 2,055 2006 est.
130 Bendera San Marino San Marino 2,035 2004
131 Bendera Nepal Nepal 2,000 2005 est.
132 Bendera Myanmar Myanmar 1,980 2006 est.
133 Flag of the Republic of the Congo Congo 1,964 2006 est.
134 Bendera Uganda Uganda 1,945 2006 est.
135 Bendera Andorra Andorra 1,879 2005
134 Bendera Mali Mali 1,858 2004 est.
Bendera New Caledonia New Caledonia 1,780 2005 est.
135 Bendera Haiti Haiti 1,721 2006 est.
Bendera Polinesia Perancis Polinesia Perancis 1,706 2005 est.
136 Bendera Papua New Guinea Papua New Guinea 1,686 2006 est.
137 Bendera Armenia Armenia 1,684 2006 est.
138 Bendera Gabon Gabon 1,607 2006 est.
139 Bendera Madagaskar Madagaskar 1,544 2006 est.
140 Bendera Tajikistan Tajikistan 1,513 2006 est.
141 Bendera Brunei Brunei 1,481 2005 est.
142 Bendera Barbados Barbados 1,476 2004 est.
143 Bendera Fiji Fiji 1,462 2005
144 Bendera Lesotho Lesotho 1,401 2006 est.
145 Bendera Laos Laos 1,376 2006 est.
146 Bendera Republik Demokratik Congo Republik Demokratik Congo 1,319 2004 est.
147 Bendera Togo Togo 1,208 2006 est.
Bendera Cyprus Cyprus 1,200 2006 est.
148 Bendera Mongolia Mongolia 1,184 2005
149 Bendera Kyrgyzstan Kyrgyzstan 1,177 2006 est.
150 Bendera Mauritania Mauritania 1,124 2004 est.
151 Bendera Burkina Faso Burkina Faso 1,016 2006 est.
152 Bendera Djibouti Djibouti 987 2004 est.
Bendera Bermuda Bermuda 982 2004 est.
153 Bendera Benin Benin 927.3 2006 est.
154 Bendera Liechtenstein Liechtenstein 917.3 1996
155 Bendera Monaco Monaco 916.1 2005
Bendera Aruba Aruba 875.0 2004 est.
Bendera Kepulauan Cayman Kepulauan Cayman 866.9 2004
156 Bendera Maldives Maldives 832.0 2006 est.
157 Bendera Chad Chad 823.1 2006 est.
158 Bendera Malawi Malawi 767.9 2006 est.
159 Bendera Suriname Suriname 750.0 2004 est.
160 Bendera Guinea Guinea 730.0 2006 est.
161 Bendera Guyana Guyana 706.9 2006 est.
162 Bendera Eritrea Eritrea 701.8 2006 est.
Bendera Guam Guam 701.0 2004 est.
Flag of the Faroe Islands Kepulauan Faroe 639.0 2004 est.
163 Bendera Montenegro Montenegro 601.7 2003
Bendera Greenland Greenland 599.0 2005 est.
164 Bendera Niger Niger 588.0 2004 est.
165 Bendera Somalia Somalia 576.0 2004 est.
166 Flag of the Seychelles Seychelles 570.6 2006 est.
167 Bendera Belize Belize 543.0 2006 est.
168 Bendera Sierra Leone Sierra Leone 531.0 2004 est.
169 Bendera Tanjung Verde Tanjung Verde 495.1 2006 est.
170 Bendera Bhutan Bhutan 410.0 2005
171 Bendera Saint Lucia Saint Lucia 410.0 2004 est.
172 Bendera Saint Kitts dan Nevis Saint Kitts dan Nevis 405.0 2004 est.
173 Bendera Rwanda Rwanda 390.4 2006 est.
174 Bendera Antigua dan Barbuda Antigua dan Barbuda 378.0 2004 est.
Bendera Mayotte Mayotte 341.0 2005
175 Bendera Samoa Amerika Samoa Amerika 308.8 FY04 est.
Bendera Samoa Samoa 285.0 2004 est.
176 Bendera Grenada Grenada 276.0 2004 est.
177 Bendera Dominika Dominika 234.0 2004 est.
178 Bendera Saint Vincent dan Grenadines Saint Vincent dan Grenadines 225.0 2004 est.
179 Flag of the Northern Mariana Islands Kepulauan Mariana Utara 214.4 2001
180 Bendera Gambia Gambia 212.2 2006 est.
181 Bendera Burundi Burundi 207.3 2006 est.
182 Flag of the Central African Republic Republik Afrika Tengah 203.0 2004 est.
183 Bendera Timor Leste Timor-Leste 202.0 2004 est.
Flag of the British Virgin Islands Kepulauan Virgin British 187.0 2002 est.
184 Bendera Guinea-Bissau Guinea-Bissau 176.0 2004 est.
Bendera Kepulauan Turks dan Caicos Kepulauan Turks dan Caicos 175.6 2000
185 Flag of the Solomon Islands Kepulauan Solomon 159.0 2004 est.
186 Flag of the Federated States of Micronesia Mikronesia 132.7 2004
Bendera Anguilla Anguilla 129.9 2005 est.
187 Bendera Tonga Tonga 122.0 2004 est.
188 Bendera Vanuatu Vanuatu 117.1 2004 est.
189 Flag of the Comoros Comoros 115.0 2004 est.
190 Bendera Palau Palau 107.3 2004 est.
Flag of the Falkland Islands Kepulauan Falkland 90.00 2004 est.
191 Flag of the Cook Islands Kepulauan Cook 81.04 2005
Bendera Saint Pierre dan Miquelon Saint Pierre dan Miquelon 68.20 2005 est.
192 Bendera Kiribati Kiribati 62.00 2004 est.
Templat:Country data Wallis and Futuna 61.17 2004
193 Flag of the Marshall Islands Kepulauan Marshall 54.70 2000
194 Bendera São Tomé dan Príncipe São Tomé dan Príncipe 48.87 2006 est.
Bendera Saint Helena Saint Helena 45.00 2004 est.
195 Bendera Nauru Nauru 20.00 2004 est.
Bendera Pulau Norfolk Pulau Norfolk 17.90 FY91/92
Bendera Montserrat Montserrat 17.00 2001
196 Bendera Tuvalu Tuvalu 9.186 2004 est.
Bendera Niue Niue 9.038 2004
197 Bendera Tokelau Tokelau 0.9692 2002

Sumber[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]