Pokok kurma

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Untuk kegunaan lain, sila lihat Kurma (nyahkekaburan).
Pokok kurma
Pokok kurma, Merzouga, Maghribi
Pengelasan saintifik
Alam: Tumbuhan
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Liliopsida
Order: Arecales
Famili: Arecaceae
Genus: Phoenix
Spesies: P. dactylifera
Nama binomial
Phoenix dactylifera
L.

Pokok kurma atau tamar (Bahasa Arab: نخلة التمر‎, Nakhlah al-Tamr; nama sains Phoenix dactylifera) ialah sejenis pokok palma dalam genus Phoenix, ditanam secara besar-besaran untuk mendapatkan buahnya. Oleh sebab sejarah penanamannya yang lama, taburan asalnya tidak diketahui, tetapi mungkin berasal di suatu tempat di wahah gurun di Afrika Utara, dan mungkin juga Asia Barat Daya. Ia merupakan pokok bersaiz sedang, tinggi 15–25 meter, sering terkumpul dengan beberapa pokok daripada suatu sistem akar tunggal, tetapi juga sering tumbuh secara tunggal. Daunnya adalah pinat, panjang 3–5 m, dengan durinya di petiol dan mempunyai sekitar 150 daun kecil; dedaun kecilnya sepanjang 30 sm dan selebar 2 sm. Bidang penuh pada silara berjulat daripada 6 hingga ke 10 m.

Sejarah kurma[sunting | sunting sumber]

Kurma telah menjadi makanan harian penduduk Timur Tengah selama beribu-ribu tahun. Pohon ini dipercayai berasal dari sekitar Teluk Parsi, dan telah ditanam sejak zaman silam dari zaman Mesopotamia ke zaman Mesir prasejarah—mungkin seawal 4000 SM. Terdapat bukti arkaeologi tentang penanaman kurma di Arabia timur pada tahun 6000 SM (Alvarez-Mon 2006).

Pada zaman berikutnya, suku Arab menyebar kurma di sekitar Asia Selatan dan Tenggara, Afrika Utara, dan Sepanyol. Kurma diperkenalkan di Mexico dan California oleh orang Sepanyol pada tahun 1765, sewaktu Misi San Ignacio.

Buah[sunting | sunting sumber]

Gugusan kurma bergantung dari silaranya
Kurma kering, (bahagian boleh dimakan)
Nilai pemakanan per 100 g (3.5 oz)
Tenaga 1,180 kJ (280 kcal)
Karbohidrat 75 g
- Gula 63 g
- Serabut diet 8 g
Lemak 0.4 g
Protein 2.5 g
Air 21 g
Vitamin C 0.4 mg (0%)
Mangan 0.262 mg
Peratusan dianggarkan
menggunakan syor A.S. untuk orang dewasa.
Sumber: USDA Nutrient Database
Sebiji kurma Medjool (kiri) dan Khadrawi (kanan).

Buahnya adalah sebiji pepauh digelar sebagai sebiji kurma. Ia berbentuk bujur-silinder, panjang 3–7 sm, dan bergaris pusat 2–3 sm, dan apabila matang, memiliki warna merah ke kuning muda, bergantung pada kelainan. Kurma mengandungi biji benih tunggal panjang sekitar 2–2.5 sm dan tebal 6–8 mm. Terdapat tiga kultivar utama kurma: lembut (contohnya 'Barhee', 'Halawy', 'Khadrawy', 'Medjool'), semi-kering (contohnya 'Dayri', 'Deglet Noor', 'Zahidi'), dan kering (contohnya 'Thoory'). Jenis buah bergantung pada kandungan glukosa, fruktosa dan sukrosanya.

Pokok kurma adalah jenis dioecious, dengan berpisahan tumbuhan jantan dan betinanya. Pokok ini dapat ditanam secara mudah dari biji benih, tetapi hanya 50% daripada anak benih akan menjadi betina dan oleh itu berbuah. Kurma-kurma daripada tumbuhan anak benih seringnya lebih kecil dan bermutu kurang baik. Oleh sebab itu, kebanyakan ladang komersil menggunakan keratan daripada hasil keratan banyak, utamanya jenis "Medjool" kerana hasilan sedemikian mengeluarkan hasil tinggi dengan buah yang besar dan manis. Tumbuhan yang membesar daripada keratan akan berbuah dua atau tiga tahun lebih awal daripada tumbuhan anak benih.

Kurma secara azalinya berpolinasi angin tetapi dalam hortikultur oasis tradisional dan kebun komersil moden, pokok-pokok kurma berpolinasi keseluruhannya secara insani. Polinasi kebiasaannya muncul dengan bilangan tumbuhan jantan dan betina yang sama. Meskipun demikian, dengan bantuan, sebiji benih jantan akan mempolinasikan lebih daripada 100 benih betina. Memandangakan benih jantannya dianggap hanya sebagai pemolinasi, para petani dapat menggunakan sumber mereka untuk meningkatkan hasilan buah tumbuhan betina. Polinasi insani dilakukan dengan tenaga kerja mahir dengan menggunakan tangga; di sesetengah kawasan seperti di Iraq, mereka memanjat pokok menggunakan alat pemanjat khas yang dibalut keliling batang pokok dan belakang tubuh pemanjat untuk membuatnya terlekat pada batang pokok sementara memanjat. Kurang seringnya, debunga akan ditiup ke bunga betina dengan mesin angin.

Hasil partenokarpik wujud tetapi buahnya yang tidak berbiji lebih kecil dan berkualiti lebih rendah.[perlu rujukan]

Kurma masak dalam empat peringkat, masing-masing dikenali dengan nama Arabnya di seluruh dunia, iaitu kimri (matang), khalal (saiz-penuh, rangup), rutab (masak, lembut), dan tamr (masak, keringan matahari). Sebahagian 100 gram kurma segar menjadi sumber premium vitamin C, dan membekalkan 230 kcal (960 kJ) tenaga. Oleh sebab kurma mengandungi hanya sedikit air, buah ini tidak bertambah konsentrat apabila dikeringkan, walaupun vitamin C hilang dalam proses pengeringan.

Kurma ialah tanaman tradisional di Iraq, Semenanjung Arab, dan barat Afrika Utara hingga ke Maghribi dan telah dijelaskan di beberapa tempat-tempat dalam al-Qur'an. Di negara-negara Islam, kurma dan yogurt atau kadang-kadang susu menjadi suatu hidangan tradisional pertama apabila matahari terbenam sewaktu bulanRamadan. Kurma (terutamnya Medjool dan Deglet Noor) juga dikeluarkan di selatan California dan Arizona di Amerika Syarikat.

Pokok kurma mengambil masa 4 ke 7 tahun selepas ditanam untuk berbuah, dan menghasilkan tuaian komersil antara 7 ke 10 tahun. Pokok kurma matang dapat mengeluarkan 80-120 kilogram (176–264 lb) kurma pada musim tuai, walaupun pokok-pokok ini tidak semua masak pada waktu yang sama dan kerana itu memerlukan beberapa kali tuaian. Untuk mendapatkan buah berkualiti pasaran, sikat-sikat kurma haruslah nipis dan dimasukkan ke dalam beg atau ditutupi sebelum masak supaya buah yang lainnya membesar dan dilindungi daripada kesan cuaca dan perosak seperti burung.

Hasil kurma[sunting | sunting sumber]

Kebun pokok kurma, Boumalne, Maghribi

Sebilangan besar hasil kurma dibesarkan. Yang terpenting adalah:

 • Aabel - umum di Libya
 • Ajwah - dari pekan ‘Ajwah di Saudi Arabia, ia adalah tajuk suatu hadith masyhur nabi Muhammad.
 • Al-Barakah - dari Saudi Arabia
 • Amir Hajj atau 'Amer Hajj' - dari Iraq, ini adalah lembut dengan suatu kulit tebal dan isi tebal, kadang-kadang digelar "kurma pelawat" kerana ia adalah suatu buatan dikhidmatkan ke tetamu.
 • 'Abid Rahim (bahasa Arab: عبد رحيم‎), dari Sudan
 • Barakawi (bahasa Arab: بركاوي‎), dari Sudan
 • Barhee atau (barhi) (dari bahasa Arab barh, suatu angin panas) - ini adalah hampir bersilinder, amber ringan ke perang tua apabila masak; lembut dengan isi tebal dan perisa kaya. Salah satu dari kepelbagaian sedikit yang adalah bagus di tingkat khalal apabila mereka adalah kuning (seperti sebiji anggur segar yang bertentangan dengan yang kering, seperti sebiji kismis).
 • Bireir (bahasa Arab: برير‎) - dari Sudan
 • Deglet Noor (bahasa Arab: 'translusen' atau 'kurma cahaya') - sangat ternama kerana pusatnya kelihatan terang atau keemsan apabila dipegangkan di bawah matahari. Ini adalah kurma utama di Algeria, AS, dan Tunisia, dan di negara yang kemudiannya ia dibesarkan di oases pendalaman dan adalah hasil ekspot utama. Ia adalah separuh kering dan tidak terlalu manis.
 • Derrie or 'Dayri' (the 'Monastery' date) - from southern Iraq - these are long, slender, nearly black, and soft.
 • Maharani - developed by the Deval Family in Indio California USA from a seedling of 'Deglet Noor'. It is larger than 'Deglet Noor', somewhat softer and sweeter. It generally has a light tan top half and brown bottom half.
 • Ftimi or 'Alligue' - these are grown in inland oases of Tunisia.
 • Holwah (Halawi) (bahasa Arab: 'manis') - ini adalah lembut, dan sangat manis, kecil ke sedang pada saiznya.
 • Haleema - di Hoon, Libya (Haleema adalah nama seorang wanita)
 • Hayany - dari Mesir (Hayani) (Hayany adalah nama seorang lelaki) - ini adalah kurma merah tua dan hampir hitam dan lembut.
 • Iteema - umum di Algeria
 • Kajur - umum di Pakistan / India
 • Kenta - umum di Tunisia
Kurma Khadrawi
 • Khadrawy (bahasa Arab: 'hijau') - sautu hasil digemari oleh banyak orang Arab, ia adalah sebiji kurma yang lembut dan sangat gelap.
 • Khalasah (bahasa Arab: 'kuintesens') - salah satu hasilan kelapa kurma yang termasyhur di Saudi Arabia, masyhur dengan tingkat kemanisannya yang tidak tinggi atau rendah, oleh itu, sesuai dengan kebanyakan orang. Buahnya digelar 'Khlas'. Tempat masyhurnya adalah 'Huffuf' (Al-Ahsa) di Provinsi Timur Saudi Arabia (Al-Sharqheyah).
 • Khastawi (Khusatawi, Kustawy) - ini adalah kurma lembut utama di Iraq; ia adalah bersirap dan kecil pada saiznya, dianugerahkan untuk pencuci mulut.
 • Maktoom (bahsa Arab: 'sulit') - ini adalah sebiji kurma yang besar, merah-perang, kulit tebal, lembut dan manis-sedang.
 • Manakbir - sebiji buah besar yang memasak awal.
Kurma Medjool
 • Medjool atau (Mujhoolah) (bahasa Arab: 'tidak dikenali') - dari Maghribi, juga dibesarkan di AS, Saudi Arabia, Jordan dan Israel; sebiji kurma yang besar, manis dan succulent. Ia digelar tidak dikenali kerana orang yang memiliknua pertama kali tidak tahu spesisnya dan oleh itu memanggilnya tidak dikenali.
 • Migraf (Mejraf) - sangat masyhur di Yemen Selatan, dan adalah kurma yang besar dan amber-emas.
 • Mgmaget Ayuob - dari Hoon, Libya
 • Mishriq (bahasa Arab: 'Timur' - مشرق)‎ - dari Sudan dan Saudi Arabia
 • Nabtat-seyf - di Saudi Arabia.
 • Rotab - dari Iran, mereka adalah gelap dan lembut.
 • Sag‘ai - dari Saudi Arabia.
 • Saidy (Saidi) - lembut, sangat manis, ini adalah masyhur di Libya.
 • Sayer (Sayir) (bahasa Arab: 'umum') - kurma ini adalah jingga-perang tua, bersaiz sedang, lembut dan bersirap.
 • Sekkeri - (secara harfiah bergula) Kulit perang tua; sangat manis dan berisi lembut, dari Saudi Arabia.
 • Sellaj - di Saudi Arabia.
 • Tagyat - umum di Libya.
 • Tamej - di Libya.
 • Thoory (Thuri) - masyhur di Algeria, kurma kering ini adalah perang-merah apabila dirawat dengan suatu bloom biru dan mempunyai kulit yang sangat berkedut. Isinya kadang-kadang keras dan brittle tetapi perisanya dijelaskan sebagai manis dan berkacang.
 • Umeljwary - di Libya.
 • Umelkhashab - Kulit merah yang elok; masam manis, isi putih keras (Saudi Arabia).
 • Zahidi (bahasa Arab: '[Yang] zahid') - saiz sedang ini, kurma yang bersilinder, perang-emas muda yang semi-kering atau sangat bergula, dan dijual sebagai lembut, keras-sedang dan keras.

Ada lebih daripada cultivar dikenali 100 di Iraq.Templat:Clarifyme Ia harus dinyatakan, meskipun, bahawa suatu usaha dapat mempunyai berbagai nama terpulang pada tempatan.

Pengeluaran[sunting | sunting sumber]

Penjual kurma di souq lama di Kuwait City
Fail:2005date.PNG
Keluaran kurma pada 2005
Pengeluar Kurma Sepuluh Teratas — 2005
(1000 ton)
800px-Flag of Iraq.svg.png Iraq 7,170.00
744px-Flag of Saudi Arabia.svg-1-.png Arab Saudi 4,970.49
750px-Flag of Egypt.svg.png Mesir 1,170.00
Bendera Iran Iran 880.00
 Emiriah Arab Bersatu 760.00
 Algeria 516.29
Flag of Pakistan (bordered).svg Pakistan 496.58
 Sudan 328.20
 Libya 150.00
Bendera China China 130.00
Jumlah Sedunia 16,696.56
Sumber:
UN Food & Agriculture Organisation (FAO)
[1]

Iraq dahulu pernah menjadi pengeluar kurma utama tetapi pada masa kini bilangan pengeluaran dan ekspot kurma telah berkurangan.


Kegunaan lain[sunting | sunting sumber]

Tunggul kurma menunjukkan struktur kayu

Biji benih kurma direndam dan dikisar untuk memberi haiwan makan. Minyak mereka sesuai untuk kegunaan sabun dan barang kemas. Mereka juga boleh proses secara kimia sebagai suatu sumber asid oxalic. Biji mereka kemudian dibakar untuk membuat arang untuk tukang perak, dan dapat digantung di rantai. Biji kurma juga dikisar dan digunakan dalam cara biji kopi, atau sebagai campuran ke kopi.

Daun pokok kurma digunakan untuk Palm Sunday dalam agama Kristian. Di Africa utara, mereka secara umum digunakan untuk membuat pondok. Daun matang juga digunakan untuk membuat tikar, skrin, bakul dan kipas. Daun diproses boleh digunakan untuk insulating board. Daun kering petiole adalah suatu sumber pulpa selulosa, digunakan untuk tongkat jalan, penyapu, fishing floats dan minyak. Sarung daun dihadiahkan oleh kerana wangian mereka, dan gentian mereka juga digunakan untuk tali, kain kasar, dan topi besar. Daun-daun ini digunakan sebagai suatu lulav dalam cuti Yahudi Sukkot.

Stripped fruit clusters digunakan sebagai penyapu. Di Pakistan, suatu sirap pekat berlikat diperbuat dari buah-buahan masak digunakan untuk suatu salutan untuk beg kulit dan paip untuk mencegahkan kebocoran.

Kayu pokok kurma digunakan untuk tiang dan rafters untuk pondok; ia lebih ringan daripada kelapa dan tidak berapa durable. Ia juga digunakan untuk pembinaan seperti jambatan dan aqueducts, dan sesetengah dhow. Kayu tertinggal dibakar untuk minyak.

Di mana tradisi kraf masih thrive, seperti di Oman, pokok kelapa itu masih lagi yang terversatile dari semua tumbuhan asli, secara virtual setiap bahagian pokok digunakan untuk membuat bahan fungsi berjulat dari tali dan bakul ke sarang lebah, bot nelayan, dan kediaman tradisional.[perlu rujukan]

Kegunaan perubatan tradisional[sunting | sunting sumber]

Pokok kurma di Multan, Pakistan

Kurma mempunyai suatu kandungan zat tannin dan dapat digunakan secara perubatan sebagai are suatu detersive (mempunyai tenaga pembersihan) dan astringen pada masalah usus.[perlu rujukan] Sebagai suatu penanaman, perebusan, sirap, atau pes, kurma dapat ditadbirkan untuk sakit kerongkong, demam selsema, bronchial catarrh, dan dibawakan untuk melegakan demam dan berbilangan pengeluhan yang lain.[perlu rujukan] Satu kepercayaan tradisional adalah bahawa ia dapat mengurangkan akibat mabuk. Tepung biji benih juga digunakan pada sesetengah ubat tradisional.

Suatu perekat yang yang meleleh dari pohon wounded diemployed di India untuk merawat penyakit ciri-birit dan pembiakan-kencing.[perlu rujukan] Akarnya digunakan pada sakit gigi. Debunga menghasilkan suatu prinsip estrogen, estrone, dan mempunyai suatu kesan gonadotropic pada anak tikus.

Penyakit[sunting | sunting sumber]

Pokok kurma adalah mudah termakan suatu penyakit bergelar penyakit Bayoud yang disebabkan oleh kulat Fusarium oxysporum. Penyakit ini, yang mematikan banyak usaha lebih lama yang popular seperti 'Deglet Noor', telah membawa ke suatu kekurangan besar pada pengeluaran di mana ia kini, terutamanya Maghribi dan Algeria barat. Meskipun, pencegahan usaha baru pada penyakit tersebut telah dibinakan.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]