Senarai anugerah dan pencalonan yang diterima oleh Erra Fazira

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Erra Fazira semasa sesi fotografi.

Berikut ialah senarai anugerah dan pencalonan yang diterima oleh penyanyi dan pelakon wanita Malaysia, Erra Fazira.

Festival Filem Malaysia[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima/Karya tercalon Anugerah Keputusan
1997 Tragedi Oktober Aktres Terbaik Tercalon
2001 Soal Hati Aktres Terbaik Menang
2003 Soalnya Siapa? Aktres Terbaik Tercalon
2004 Cinta Kolestrol Anugerah Filem Box Office Menang
2005 Hingga Hujung Nyawa Aktres Terbaik Menang
2006 Persona Non Grata Aktres Terbaik Tercalon
2008 Anak Aktres Terbaik Tercalon

Anugerah Skrin[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima/Karya tercalon Anugerah Keputusan
1995 Sembilu 2 Aktres Pilihan Menang
2001 Soal Hati Aktres Terbaik Menang
2003 Soalnya Siapa? Aktres Terbaik Tercalon
2005 Hingga Hujung Nyawa Aktres Terbaik Tercalon
2006 Persona Non Grata Aktres Terbaik Tercalon
2008 Anak Aktres Terbaik Tercalon
2011 Sanggul Beracun Aktres TV Terbaik Tercalon

Anugerah Bintang Popular Berita Harian[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima/Karya tercalon Anugerah Keputusan
1994 Pelakon Filem Wanita Popular Menang
1995 Pelakon Filem Wanita Popular Menang
1996 Pelakon Filem Wanita Popular Tercalon
Penyanyi Wanita Popular Tercalon
1997/98 Pelakon Filem Wanita Popular Tercalon
2000 Pelakon Filem Wanita Popular Menang
Penyanyi Wanita Popular Tercalon
2001 Pelakon Filem Wanita Popular Menang
Penyanyi Wanita Popular Tercalon
2002 Pelakon Filem Wanita Popular Menang
Penyanyi Wanita Popular Tercalon
2003 Pelakon Filem Wanita Popular Menang
2004 Pelakon Filem Wanita Popular Menang
2005 Pelakon Filem Wanita Popular Tercalon
2006 Pelakon Filem Wanita Popular Tercalon
Penyanyi Wanita Popular Tercalon
2007 Pelakon Filem Wanita Popular Tercalon
2008 Pelakon Filem Wanita Popular Tercalon
2013 Pelakon Filem Wanita Popular Tercalon
Pengacara TV Wanita Popular Tercalon
2016 Pelakon Filem Wanita Popular Tercalon
2018 Pelakon TV Wanita Popular Tercalon
Pelakon Filem Wanita Popular Tercalon

Anugerah Industri Muzik[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima/Karya tercalon Anugerah Keputusan
1995 (ke 2) Erra Fazira The Mini Album Artis Baru Wanita Terbaik Tercalon
2000 (ke 7) Kini Kulit Album Terbaik Tercalon
2001 (ke 8) Soal Hati (Illusif / Habsah Hassan) Lagu Terbaik Tercalon

Anugerah Juara Lagu (AJL)[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima/Karya tercalon Kategori Keputusan
1999 (ke-14) Jendela Hati (Fauzi Marzuki/ Habsah Hassan) Pop Rock Tercalon
2000 (ke-15) Pasrah (Saari Amri/ Yusof Kelana) Ballad Tercalon
2004 (ke-19) Hanya Di Mata (Azlan Abu Hassan/ Ucu) Pop Rock Tercalon

Separuh akhir Muzik Muzik

Tahun Penerima/Karya tercalon Anugerah Keputusan
1996 (ke-11) Yang Terindah Hanya Sementara Ballad Tercalon
2000 (ke-15) Teman Bicara Ballad Tercalon
2001 (ke-16) Soal Hati Ballad Tercalon

Nota: Pada 1996, Erra menarik diri daripada menyertai separuh akhir Muzik Muzik, dan lagu tersebut disampaikan oleh penyanyi lain, iaitu Elji.

Anugerah Era[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima/Karya tercalon Anugerah Keputusan
2001 Vokal Wanita Pilihan Tercalon
Kerana Lagu Pop Pilihan Tercalon
2002 Ucapkanlah (duet bersama Yusry Abdul Halim) Duo / Band Pilihan Tercalon

Anugerah Televisyen Asia[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima/Karya tercalon Kategori Keputusan
2011 "Sanggul Beracun" Pelakon TV Wanita Terbaik Tercalon

Anugerah Media Hiburan[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima/Karya tercalon Anugerah Keputusan
1996 Artis Jelita Menang
1997 Artis Jelita Tercalon
1998 Artis Jelita Tercalon
Sampul Majalah Terbaik Menang
bersama aktor, Awie Hero Heroin Pilihan Menang
1999 Artis Jelita Tercalon
bersama aktor, Norman Hakim Hero Heroin Pilihan Menang
2000 Artis Jelita Tercalon
Sampul Majalah Terbaik Tercalon
bersama aktor, Afdlin Shauki Hero Heroin Pilihan Tercalon
Artis Serba Boleh Sensasi Tercalon
Artis Sensasi Tahun Ini Menang
2001 Artis Jelita Tercalon
Aktres Filem Sensasi Menang
Artis Serba Boleh Sensasi Tercalon
2002 Artis Jelita Menang
Aktres Filem Sensasi Menang
bersama aktor, Yusry Abdul Halim Hero Heroin Pilihan Menang
Artis Serba Boleh Sensasi Tercalon
2003 Artis Jelita Menang
Aktres Filem Sensasi Tercalon
bersama aktor, Yusry Abdul Halim Hero Heroin Pilihan Menang
Artis Serba Boleh Sensasi Tercalon
sebagai penerbit Filem Paling Sensasi Tahun Ini Menang
Artis Wanita Paling Bergaya Tercalon

Rujukan[sunting | sunting sumber]