Raaga (stesen radio)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari THR Raaga)
Jump to navigation Jump to search
RAAGA
BandarBukit Jalil, Kuala Lumpur, Malaysia
Kawasan penyiaranMalaysia dan Singapura
Tarikh siaran pertama1 Januari 2005; 16 tahun yang lalu (2005-01-01)
BahasaBahasa Tamil
PemilikAstro Radio
Saluran kembarHitz, Mix, Lite, My, Melody, Era, Sinar, Zayan, goXuan dan Gegar
Tapak webraaga.my

Raaga (dahulu dikenali sebagai THR Raaga)[1] merupakan stesen radio berbahasa Tamil no. 1 di Malaysia. Ia diasaskan pada tahun 2005 apabila Astro Radio membeli Time Highway Radio. Ia menjadi saluran radio swasta berbahasa Tamil yang pertama dan satu-satunya di Malaysia.

Latar belakang

Thraaga.png

THR memulakan siaran ujian pada malam 31 Ogos 1994 (Hari Kebangsaan ke-37) pada frekuensi 99.3 MHz dari tapak pemancar Gunung Ulu Kali memancarkan negeri Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Pahang Barat. Ia dikawal dari sebuah studio disewa dari Radio Televisyen Malaysia di bangunan Angkasapuri, Kuala Lumpur. Pada 9 September dengan tepatnya pukul 3:00 petang, secara simbolik sejajar dengan frekuensi '99.3', THR rasminya memulakan siaran, beroperasi dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris 24 jam sehari dalam formula 80:20 - 80% masa siaran dalam Bahasa Inggeris, 20% dalam Bahasa Malaysia. Ia juga stesen kedua di Malaysia untuk bersiaran tanpa henti selepas Klasik Nasional (pada masa itu dikenali sebagai Radio 1), dan dilakukan sangat betul pada hari pertama penyiaran.

THR menampilkan beberapa deejay terhebat dalam industri penyiaran negara, kebanyakkanya akan kemudian bersambung dengan stesen lain dalam penyiaran radio Bahasa Inggeris.

Setahun kemudian pada tahun 1995 THR meluaskan kawasan pemancaran pemyiaran ke Negeri Sembilan, Melaka dan Johor, penyiarannya boleh juga didengari di Singapura; pada satu titik THR membuktikan ia sangat popular manakala stesen Singapura merasa terancam oleh kadar mencemaskan dimana pendengar-pendengar berubah ke stesen tersebut. Best 104 (kini Best FM) juga mula merasa kehangatan dan memutuskan untuk 'serang balas' dengan meluaskan penyiarannya ke Kuala Lumpur pada tahun 1995 dan persaingan pendengar Bahasa Inggeris ialah keras dengan stesen radio Bahasa Inggeris RTM iaitu TraxxFM (pada masa itu dikenali sebagai Radio 4).

Pada 1996, THR berpindah ke studio sendirinya di Aras 10 dari Wisma TIME, Jalan Tun Razak, berdekatan dengan hati pusat bandaraya Kuala Lumpur. Tahun yang sama menyaksikan perluasan kawasan penyiaran ke negeri-negeri Utara iaitu Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Perlis.

Kejayaan

THR Raaga mempunyai 1.748 ribu pendengar setiap minggu meninggalkan jauh persaingnya, Minnal FM (Stesen radio berbahasa tamil milik kerajaan). Slot Kallakal Kalai dianugerahkan Malaysia no-1 Breakfast show oleh Nelson Survey.[2].

Frekuensi

Frekuensi Kawasan siaran Tapak pemancar
99.3 MHz Lembah Klang Gunung Ulu Kali
102.4 MHz Alor Setar, Kedah dan Perlis Gunung Jerai
Pulau Pinang
97.9 MHz Ipoh, Perak Gunung Kledang
101.5 MHz Seremban, Negeri Sembilan Gunung Telapak Buruk
99.7 MHz Melaka dan Johor Utara Gunung Ledang
103.7 MHz Johor Bahru, Johor dan Singapura Gunung Pulai
Kota Batam, Kepulauan Riau, Indonesia
101.9 MHz Langkawi, Kedah Gunung Raya
Satun, Thailand
102.1 MHz Taiping, Perak Bukit Larut
Saluran Platform TV
859 Astro

Catatan: Raaga boleh didengari di negeri Pahang melalui frekuensi-frekuensi yang sedia ada berikut di bawah:

 • 99.3MHz di Bentong, Karak, Raub, Lurah Bilut, Lanchang, Temerloh, Mentakab, Benta, Padang Tengku, Kuala Lipis, Sungai Ruan, Chenor, Maran, Jengka, Pekan, Gambang dan sebahagian Kuantan. (dari Gunung Ulu Kali)
 • 101.5MHz di Bandar Bera (dari Gunung Telapak Buruk)
 • 99.7 MHz di Kemayan, Teriang, Jerantut, Raub, Mengkarak, Kota Shahbandar, Bandar Muadzam Shah, dan Bandar Tun Abdul Razak (Keratong) (dari Gunung Ledang)
 • 97.9MHz di Cameron Highlands (dari Gunung Kledang)

Penyampai Raaga

Slot Rancangan

 • Kalakkal Kaalai
 • THR Raaga's Mid Morning Show
 • Raaga vil 15
 • Hyper Maalai
 • Isai Ottam & Inimai @ Raaga (7 petang-12 tengahmalam)
 • Raaga Club Mix (Sabtu, 10pm - 12pm)
 • Malaysia Top-10
 • Raaga Top-10

Rujukan

 1. ^ "Astro Radio refreshes 11 brands to deliver better value to fans". Astro. 2 January 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 13 January 2018. Dicapai pada 12 January 2018. Cite has empty unknown parameter: |deadurl= (bantuan)
 2. ^ http://ampradio.my/amp-corporate-2/radio-brands/
 3. ^ http://raaga.thr.fm/@Raaga/Announcer/Aanantha.aspx
 4. ^ http://raaga.thr.fm/@Raaga/Announcer/Uthaya.aspx
 5. ^ http://raaga.thr.fm/@Raaga/Announcer/Maaran.aspx
 6. ^ http://raaga.thr.fm/@Raaga/Announcer/Ram.aspx
 7. ^ http://raaga.thr.fm/@Raaga/Announcer/Revathy.aspx
 8. ^ http://raaga.thr.fm/@Raaga/Announcer/Suresh.aspx

Pautan luar